Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minerały w glebie zależa od skały macierzystej i procesów glebotwórczych skały wietrzeją ulegają zamarzaniu i rozmarzaniu itd. wiadomo że jak nie będzie się uzupełniać a zbierać obfite plony to w końcu się wyjałowi dobrze by było to balansować na zero

Opublikowano (edytowane)

Fosfor się nie wymywa , na dobrej ziemi do 2 cm na rok przemieści się, czyli wcale, zresztą na dobrych ziemiach przy takich opada jak u nas , nic się nie wymywa

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Stach123 napisał(a):

Robiłem badania i na niektórych działkach fosfor jest niewykrywalny , mowa o tym przyswajalnym , co nie znaczy że roślina nie korzysta z tego niebadanego / nieprzyswajalnego . Jak dostaniesz miskę ryżu na stół  to normalne że będziesz siedział przy stole w oczekiwaniu na następną , ale jak żarcia nie dostaniesz przy stole to zaczniesz szukać sposobów na zapełnienie brzuszka 

powiedz to głodnym dzieciom w Palestynie

Godzinę temu, Grab12 napisał(a):

Badania robicie do 30 cm a w płodozmianie jeśli zastosujecie rośliny głebokorzeniące się one pociągną z głebszych warstw gdzie zostały wymyte. płodozmian bobowate itd wiadomo że to nie zastąpi nawożenia ale można trochę zmniejszyć nakłady i ograniczyć wymywanie

akurat strączkowe wynoszą sporo fosforu z ziarnem z toną ziarna 14 kg fosforu a zboża około 8 kg  , gryka pobiera fosfor niedostępny dla zbóż 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Zasoby fosforu w glebie to tony na hektar. Inna kwestia że większość to forma uwsteczniona w połączeniach trudno i bardzo trudno rozrywalnych. Rośliny wydzielinami mogą np. stymulować bakterie które udostępnią fosfor. Utrzymywanie więcej niż początek średniej zasobności to aktualnie zabawa dla bogatych, chyba że nadmiar nawozów z hodowli

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
41 minut temu, wilkołak napisał(a):

Fosfor się nie wymywa , na dobrej ziemi do 2 cm na rok przemieści się, czyli wcale, zresztą na dobrych ziemiach przy takich opada jak u nas , nic się nie wymywa

To skąd go tyle do bałtyku płynie?

26 minut temu, STIG13 napisał(a):

Zasoby fosforu w glebie to tony na hektar. Inna kwestia że większość to forma uwsteczniona w połączeniach trudno i bardzo trudno rozrywalnych. Rośliny wydzielinami mogą np. stymulować bakterie które udostępnią fosfor. Utrzymywanie więcej niż początek średniej zasobności to aktualnie zabawa dla bogatych, chyba że nadmiar nawozów z hodowli

U mnie niedostępnego fosforu dla roślin w glebie brak! Do 500kg na hektarze i ani grama więcej

Opublikowano

I głównie to one płyną 

Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

U mnie niedostępnego fosforu dla roślin w glebie brak! Do 500kg na hektarze i ani grama więcej

Widać inna skała macierzysta

Opublikowano
Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

do Bałtyku płynie nie fosfor, tylko fosforany, głównie wypełniacze do detergentów, płynie z miast, a nie z rolnictwa, miasta są także głownym źródłem azotu w rzekach, nie produkacja rolnicza

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał(a):

do Bałtyku płynie nie fosfor, tylko fosforany, głównie wypełniacze do detergentów, płynie z miast, a nie z rolnictwa, miasta są także głownym źródłem azotu w rzekach, nie produkacja rolnicza

Jak możesz oczerniać i oskarżać miasta przecież tam pierdzą fiołkami a czym srają i sikają nie znajduję nawet porównania -to wieśniacy srają gównem a miastowi o wysokiej kulturze nigdy .To rolnicy zatruli cały świat i to rolnicy są przyczyną katastrofy klimatycznej -a miasta tam jest kultura i wysoka świadomość proekologiczna 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Dobrze że chociaż jeden się mądrzejszy znalazł i bardzo dobrze że mamy rolników bogatych którzy sypią a pojęcia zero 

Opublikowano

🖍️ Przesyłam cennik hurtowy z Grupy Azoty obowiązujący w miesiącu Sierpień.

Opakowanie BB, termin płatności 4 dni:

Saletra Pulan – 1640 zł

Saletra Pulan Macro – 1600 zł 

Megan 33,5N – 1660 zł 

Salmag 27N – 1400 zł 

RSM32 Optima – 1420 zł

RSM32 – 1420 zł

RSM30 – 1380 zł

RSM28 – 1340 zł

RSMS 28N+5S – 1410 zł (*ilości ograniczone)

RSM32 BioShot – 1440 zł

Mocznik Pulrea + iNU – 2150 zł

Mocznik Pulrea – 2090 zł

Saletra Zaksan 33,5N – 1660 zł

Saletra Zaksan 32N – 1600 zł

Saletrzak Standard Plus – 1400 zł 

Saletrosan 26 Plus – 1550 zł 

Saletrosan 30 – 1630 zł 

Saletromag – 1460 zł

Siarczan amonu Makro – 1230 zł

Siarczan amonu Select – 1300 zł

Siarczan amonu Krystaliczny – 1170 zł

Polifoska 5 – 2210 zł 

Polifoska 6 – 2550 zł 

Polifoska 8 – 2670 zł 

Polifoska Krzem – 2230 zł 

Amofoska 4-16-18 – 1820 zł

Amofoska 5-10-25 – 1920 zł

Amofoska 4-10-22 CORN – 1730 zł

Fosfarm 4-10-15 – 1360 zł

Superfosfat wzbogacony – 2400 zł

Holist PK 15-30 – 2080 zł

Fosfory NPK 5-12-12 – 1350 zł

Vitaplon PK 23-30 – 2340 zł

*PALETA +30 zł/t

*Termin płatności 21 dni +40 zł/t

• Thanks 2
Opublikowano
27 minut temu, Bartek933 napisał(a):

To ja dziś kupiłem w cenie brutto jak tu jest netto??? 

Gdzie masz np rsm po 1400 brutto ?

8 godzin temu, Zetix napisał(a):

🖍️ Przesyłam cennik hurtowy z Grupy Azoty obowiązujący w miesiącu Sierpień.

Opakowanie BB, termin płatności 4 dni:

RSM32 Optima – 1420 zł

RSM32 – 1420 zł

RSM30 – 1380 zł

RSM28 – 1340 zł

RSMS 28N+5S – 1410 zł (*ilości ograniczone)

RSM32 BioShot – 1440 zł

Czym te rsm się różnią ? bo nawet nie wiedziałem że tyle wynalazków wprowadzili 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v