Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

No ma znaczenie, bo 10 czy 20 % tej powierzchni u Ciebie to owoce czy warzywa, a to inna rentowność w rozbiciu na ogół gospodarstwa.

I opryski i odżywki i nawozy do fertygacji to ponad 20.000 na ha, do tego nawozy bezhlorkowe posypowe, saletra amonowa i wapniowa. Sadzonka truskawki na ha to nie 800 zł jak kukurydza tylko 30.000 zł ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

program TYDZIEŃ i naganiacz z grupy azoty musi się reklamować czyli jednak będą taniec 

tanieć to nie szybciej jak koniec maja bo teraz sezon

Opublikowano
19 minut temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Kolego szanowny, ten kto z ha nie zwiększa plonowania + nie zwiększa areału to niestety, ale musi się pogodzić ze zwijaniem interesu.

Jest jakaś granica? Że o, zwiększyłem plonowanie na tym kawałku na maxa. 😅 Dla mnie to błędne koło. Można ograniczać koszty, żeby osiągnąć podobny wynik. Ale ziemi ze składnikow nie oszukasz.

• Like 2
Opublikowano
46 minut temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Kolego szanowny, ten kto z ha nie zwiększa plonowania + nie zwiększa areału to niestety, ale musi się pogodzić ze zwijaniem interesu.

Z chęcią pójdę na socjal żebyś mógł zwiększyć obroty i utrzymać mnie na nim. Tam u góry nakręcają głupich a później jedzie korowód 30 traktorów i się dziwią że poparcia u ludzi nie mają...

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

kolego moim zdaniem optymalizacja ekonomii a nie zwiększanie zwiększanie to błędne koło zalewasz rynek większą ilością to cena idzie na dół  oczywiście to skala x tysiące i miliony ha i dzięki wpajaniu takich zachowań stajemy się powoli niewolnikami pracując i produkując coraz więcej a dochody spadają  marzę o sytuacji gdzie na całym świecie plony spadają o 50 % a konsekwencją tego jest 50% wzrostu dochodu z rolnictwa 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nawozów mam na około 1.5 sezonu obecnie, opryski na sezon już pokupione i czekają w magazynie, może jakieś pojedyncze będzie trzeba dokupić, paliwo ma po niedzieli przyjechać, że do końca roku pewnie wystarczy dziadziuś ;) 

Czekałem kiedy się pochwalisz, a faktury u księgowej i w notesie.   xD

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał(a):

Żenadą jest nie mieć o tej porze kupionego nawozu na cały sezon jak nie dwa .Chciało się spróbować strategii zakupu na ostatni moment to teraz trzeba cierpieć i nie ma co narzekać na brak dostępności   i wzrost cen to było oczywiste  że nawóz jest potrzebny na wiosnę i że jak jest popyt to ceny idą do góry bo to normalne niektórych to nauczy innych nie 

Znam i ja takich co mają zapasy. Jak tu zapasów nie mieć jak big big saletry na 3 lata a w worku 20 zł drożej było i trzeba było biga brać 

• Haha 1
Opublikowano

Prawdziwe biznesmeny wszystkiego na kilka sezonów do przodu mają a ciekawe kto te nawozy kupuje i czemu takie drogie jak co drugi ma na 3 lata do przodu 😁😁 

Opublikowano
2 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Prawdziwe biznesmeny wszystkiego na kilka sezonów do przodu mają a ciekawe kto te nawozy kupuje i czemu takie drogie jak co drugi ma na 3 lata do przodu 😁😁 

Z tego  co  obserwuje to  teraz  kupują  ludzie  którzy  mają  dodatkowe zródła  dochodu  np. renta  ,praca  dorywcza  i stać ich  dołożyć  do  rolnikowania.

Ceny  nawozów  są  nieadekwatne do  cen płodów  rolnych (zboża ,rzepak ,groch)

Opublikowano
10 minut temu, misiak napisał(a):

Z tego  co  obserwuje to  teraz  kupują  ludzie  którzy  mają  dodatkowe zródła  dochodu  np. renta  ,praca  dorywcza  i stać ich  dołożyć  do  rolnikowania.

Ceny  nawozów  są  nieadekwatne do  cen płodów  rolnych (zboża ,rzepak ,groch)

Groch- 1000 zł bodajże pszenica od 750 do 820 konsumpcja może trochę więcej rzepak był 2250 saletra nie wiem ile teraz była 1905 zł mocznik słyszałem że już blisko 3 tys 

4 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Daj ogłoszenie że oddajesz w dzierżawę i zobaczymy czy się nie opłaca ;)

Wszystko zależy pod co bo dużo osób bierze teraz pod uprawę trawy na rolki z tego co zauważyłem ale wydoją i zostawią 😁

Opublikowano (edytowane)

No trawa na rolkę to tragedia glebowa jak się domyślam...

Nawozy są drogie, ale jak widzę po okolicy to nic nie zmienia w możliwościach ich wykorzystania. Dalej nie widać żeby ludzie chodzili i pobierali próby, po żniwach zobaczyć kogoś z wapnem to wyjątek. Słomę sprzedać żeby mu wygodniej się robiło. Nawozy wysiać tak żeby wykorzystać dostępną akurat wode? Łolaboga, zimna zimia zginie przepadnie mu nawóz. Wcale mi ich nie szkoda

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
46 minut temu, STIG13 napisał(a):

No trawa na rolkę to tragedia glebowa jak się domyślam...

Nawozy są drogie, ale jak widzę po okolicy to nic nie zmienia w możliwościach ich wykorzystania. Dalej nie widać żeby ludzie chodzili i pobierali próby, po żniwach zobaczyć kogoś z wapnem to wyjątek. Słomę sprzedać żeby mu wygodniej się robiło. Nawozy wysiać tak żeby wykorzystać dostępną akurat wode? Łolaboga, zimna zimia zginie przepadnie mu nawóz. Wcale mi ich nie szkoda

No i dobrze że tacy są , przynajmniej mniejsze nadwyżki zboża, tak jak czytam to wy jesteście tam do tyłu , ojciec 50 lat temu porządnie juz robił siał rzepak ,len

Opublikowano
4 godziny temu, Desperado napisał(a):

Nie chodzi nawet że żart robienie zapasów, tylko niektórzy nie mogą zrozumień że zdecydowanej większości po prostu nie stać na robienie zapasów, ba nawet na cały sezon od razu może być nie stać, taka jest prawda i tyle, paliwo środki nawozy na sezon czy dwa w zapasie, to naprawdę stać nielicznych i po kiego uja szpanować na forum czego to nie ma, a w realu dziury w kieszeniach i kupa kredytów i nawozy na krechę.

Niezupełnie tak jest. To ci, których na te środki produkcji nie stać, nie potrafią zrozumieć, że nie przeżera się środków pieniężnych, które są potrzebne do wypracowania zysku. Jeśli komuś z jednego, z 10 posiadanych hektarów, zostaje na czysto 3 tysiące, to przy stabilnych cenach środków produkcji, może wydać na życie 30 tysięcy. 30, nie 35, 40, 50…No ale to koszty trzeba znać, a nie przychód traktować jak dochód. 

Opublikowano
47 minut temu, wilkołak napisał(a):

No i dobrze że tacy są , przynajmniej mniejsze nadwyżki zboża, tak jak czytam to wy jesteście tam do tyłu , ojciec 50 lat temu porządnie juz robił siał rzepak ,len

nie wiem czy rzepak jest tak bardzo dochodowa rośliną

Opublikowano
5 godzin temu, v11 napisał(a):

Żenadą jest nie mieć o tej porze kupionego nawozu na cały sezon jak nie dwa .Chciało się spróbować strategii zakupu na ostatni moment to teraz trzeba cierpieć i nie ma co narzekać na brak dostępności   i wzrost cen to było oczywiste  że nawóz jest potrzebny na wiosnę i że jak jest popyt to ceny idą do góry bo to normalne niektórych to nauczy innych nie 

2 lata temu kupilem nawoz w grudniu raptem na jakies 55 hektarow. I bylem 30 tysiecy w plecy wzgledem tego co moglbym kupic w luty/marzec. A ty mowisz ze trzeba wczesniej kupowac. 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, mateo105 napisał(a):

2 lata temu kupilem nawoz w grudniu raptem na jakies 55 hektarow. I bylem 30 tysiecy w plecy wzgledem tego co moglbym kupic w luty/marzec. A ty mowisz ze trzeba wczesniej kupowac. 

serio porownujesz sytuację szoku wojennego?

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Skowron16 napisał(a):

nie wiem czy rzepak jest tak bardzo dochodowa rośliną

A co jest bardziej dochodowa uprawa?? 

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

I dlatego niemasz plonu rzepaku bo pola przerzepaczone, a jeszcze siales rzepak na zmianę z pszenica. 

Len mój dziadek też siał, nie żadna nowość. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
30 minut temu, mateo105 napisał(a):

Biorąc pod uwagę te 55 ha, to jest niewiele, tak jakbyś teraz pszenicę sprzedał 60 zł na tonie taniej.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A co jest bardziej dochodowa uprawa?? 

Chociażby burak cukrowy, ale to nie roślina dla Was na wschodzie 😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v