Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Rowan napisał(a):

No widzisz, ale ludzie tego nie zrozumieją jak w życiu na takiej glebie nie robili gdzie ciągnik 200km nie uciągnie 5 skib i oni sami w jedną osobe 200ha uprawiają🙂

Byłem raz na pokazach maszyn u dilera i właśnie pokazy robili na lżejszej piaskowej ziemi, mówie wtedy do tego kolegi, który był przedstawicielem, żeby u mnie zorganizowali taki pokaz, a on do mnie, że niema takiej opcji, bo w mojej okolicy to się można nieźle wj**ać z takim pokazem, bo agregaty się zaklejają a ciągniki trzeba po 50 koni mocniejsze niż zwykle dobierają do maszyn. Z resztą była raz taka sytuacja u znajomego, gdzie Claas zrobił pokaz ciągnika 140km. Przywieźli talerzówke, bezorkowca i uprawowo siewny, chyba Kuhna wszystko było, jak ciągnik miał problem talerzówke uwlec, to pozostałych nawet z auta już nie zdejmowali i nie próbowali, bo widzieli, że trzeba było Axiona wziąć do tych maszyn, a nie Ariona.

Nie ma się co dziwić, bo jak mają zrozumieć, skoro większość to rolnicy z farminga, a tam można robić różne cuda, samemu obrabiać pareset hektarów do tego hodowla i może jeszcze etacik. A i jeszcze obowiązkowe wakacje.

• Like 1
Opublikowano

Polifoska MULTI S - 2200

Polifoska 6 - 2700

Mocznik Pulrea 46N -2300 bez inhibitora ;2360 inhibitor

Saletrzak Canvil 27/4/6.5 - 1520

Saletra Amonowa Anvistar 34N - 1720

Korn Kali - 1560

Tarnogran 12P / 23K - 1740

Ceny na 18 grudnia. Południe polski

Opublikowano
57 minut temu, Tigon napisał(a):

Jednak import z Białorusi będzie nadal po nowym roku chyba że Unia przeciwstawi się trumpowi w co wątpię.

I bardzo dobrze że będzie. Bo pomimo że praktycznie wszystko jest to widzę tutaj trend że większość już w ekstazie że kupili jesienią i że sąsiad przepłaci 😂

A może i będzie tak że i ja na jesiennych przepłaciłem. 

Opublikowano (edytowane)

Pożyjemy zobaczymy ja też w azot zaopatrzony a na placach widać ruch spory, z drugiej strony mamy taki deficyt że ciekawe czy nie będą drukować.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Góra do wszystkiego podatki przylepi i tyle z obniżek. Teraz czytałem że cena kakao spadła o połowę z 11 tys USD za tonę do 5-6tys USD i teraz historię że koszty pracy prąd a czekolada i wyroby na bazie kakao trzymają cenę...

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, HF86 napisał(a):

I bardzo dobrze że będzie. Bo pomimo że praktycznie wszystko jest to widzę tutaj trend że większość już w ekstazie że kupili jesienią i że sąsiad przepłaci 😂

A może i będzie tak że i ja na jesiennych przepłaciłem. 

To czy przepłaciliśmy będzie wiadomo dopiero koniec lutego, kto nie ryzykuje ten szampana nie pije.

Opublikowano
18 godzin temu, Rowan napisał(a):

Orki zimowej w tym roku nie zdążyłem już zrobić przed operacją, więc ojciec teraz orze, podobno się dobrze orze, ale zanim poszedłem na operacje, to orałem kawałek 3ha w kwadracie, mocno zajeżdżony, ciągnik 240km, pług 4 lemken, klocek 1500kg, blokady mostów i szybciej niż 7.5km/h się nie dało jechać. Orałem jakieś 5h w sumie chyba. Na uwrociach wymieniłem 9 razy śruby zabezpieczające 10.9 na pierwszych korpusach 😉

Po pierwsze znień pług, tyle ha i na śruby

19 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

to trzeba mieć trochę miejsca na takie akcje i sprzętu i czasu, zawożę do rzeźnika 500 i mam porobione

Za 500 zł wszystko przyprawy , flaki , ozorki doslcesonu, wołowina do suchej, u nas za takie coś 1167 płaciłem w listopadzie

Nie przesadzacie że kiełbasy ze sklepu nie idzie jeść , według mnie to co małżonka kupuje bardzo dobre, mało tego sie kupuje , bo jedynie jakiś  obkład na niedziele , schabowy, wołowina jak imieniny robimy , kurczaki własne

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Lolek74 napisał(a):

Nie ma się co dziwić, bo jak mają zrozumieć, skoro większość to rolnicy z farminga, a tam można robić różne cuda, samemu obrabiać pareset hektarów do tego hodowla i może jeszcze etacik. A i jeszcze obowiązkowe wakacje.

Tak naprawdę wszystko się rozbija o lokalizację pol, jak ktoś ma kawałki po 10h blisko domu to i 300 ogarnie, ja mam 50 to jak się trafiają kawałki po 30 arów przy drodze głównej to czyszczenie opon na jesieni czasem więcej niż robota schodzi i pojechać na takie 4-5 ogródki to mija prawie dzień a ubędzie 2ha.

Opublikowano
30 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jak nie ma kamieni to ma świetny pług a kitowata gleba stawia taki opór że nawet non stop nie zadziała, to nie kamień by podrzuciło w górę korpus.

Druga sprawa to nawet jak kupi inny niebieski z non stop to też tam są śruby ale jako dodatkowe zabezpieczenia i czasem je ścina.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, wilkołak napisał(a):

Miałem kiedyś Vogla z resorem, potem Kvernelanda, to pierwszy korpus był ciągle odgięty do tyłu. Orki robie do 25ha rocznie max, więc na tyle mi spokojnie wystarczy i akurat pług sam w sobie się sprawdza, np z Voglem miałem okropny problem, żeby wszedł w ziemie jak było tylko troche sucho, nic nie pomagało, jak już orał to pięknie krył i dobrze się nim orało. Drugi problem to gdy zostawiałem jeszcze poplony do orki zimowej, to gdy był wysoki, to podbijało pod rame. Te problemy w Lemkenie raczej nie występują.

Opublikowano

W częściach komputerowych i elektronice już też zaczęło się czesanie baranów. Prawie wszystko drożeje po kilkadziesiąt albo nawet więcej niż 100%. Te firmy od sztucznej inteligencji wykupują wszystkie podzespoły...

Opublikowano
37 minut temu, jarecki napisał(a):

Młody mówił że kupił  niedawno kostkę RAM za 160 a teraz ponad 300 ale to nie pierwszy jest  szał jak kopali krypto waluty , Koronowirus 

Problem z RAMem jest trochę inny. Jedna z największych firm Micron wycofała markę Crucial (jedna z najlepszych i największych) ze sprzedaży konsumenckich i przekierowuje siły na sektor AI. To w głównej mierze powoduje kryzys na rynku. Już się cyrki zaczynają dziać. Cena zacznie w górę jeszcze ruszać po nowym roku jak zacznie brakować dostaw. 

Opublikowano
1 minutę temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

Problem z RAMem jest trochę inny. Jedna z największych firm Micron wycofała markę Crucial (jedna z najlepszych i największych) ze sprzedaży konsumenckich i przekierowuje siły na sektor AI. To w głównej mierze powoduje kryzys na rynku. Już się cyrki zaczynają dziać. Cena zacznie w górę jeszcze ruszać po nowym roku jak zacznie brakować dostaw. 

ty taki młody komputerowiec?

Opublikowano
4 minuty temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

A fabryka w Azji nie spłonęła też przypadkiem ? Bo były produkowane w trzech zakładach i chyba jeden odpadł 

Opublikowano
47 minut temu, jarecki napisał(a):

Młody mówił że kupił  niedawno kostkę RAM za 160 a teraz ponad 300 ale to nie pierwszy jest  szał jak kopali krypto waluty , Koronowirus 

Jako zwykli użytkownicy możemy na jakiś czas wstrzymać się z zakupami RAM-u, oprócz oczywiście sytuacji gdzie dojdzie do jakiejś awarii ...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jako zwykli użytkownicy możemy na jakiś czas wstrzymać się z zakupami RAM-u, oprócz oczywiście sytuacji gdzie dojdzie do jakiejś awarii ...

natomiast firmy musza cyklicznie aktualizowac sprzęt, co przełoży się na koszty

a te koszty napędzają same firmy, które w owczym pędzie wykupują abonamenty na AI,z którą potem nie wiedzą, co zrobić