Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ale to wiesz, rozmowa na niższym poziomie niż z dzieckiem w przeszkolu, bo ten już poznał cyfry i matematyke, ale udaje, że nie potrafi z niej korzystać. No bo jak inaczej o tym myśleć, skoro najpierw ściga się aby wziąć dzierżawe i podbija stawke czynszu, nabierze maszyn w kreske, po czym płacze, że niema na ratę i bankrutuje, dzieciom nie ma co dać jeść. No idiota pierwszej kategori…

wiesz jak przymusić Polaka do skoku z samolotu bez spadochronu ?

eee tam, ty to napewno nie skoczysz, bo się boisz i nie masz honoru

co, jaaaa nie skoczę ? to popatrz, i sruuuu

dziś w szkołach nie uczy się ekonomii, mimo, że ma wiele wspólnego z matematyką, to dla większości absolwentów szkoły  ekonomia to czarna magia

proste sprawy, typu rozliczenie PIT, naliczenie VAT - to po szkole średniej każdy powinien potrafić, prowadzić prostą księgowość jednoosobowej firmy, niestety, jak widać - ciemnym narodem łatwiej się rządzi

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, HF86 napisał(a):

Będą siali i to jeszcze latami, dziadki wnukom Będą tłumaczyć że kiedyś było tak że psienica była po 2 tyś, trzeba siać i czekać, bo cena może niespodziewanie powrócić i magazyny muszą być zawsze pełne 😂

W tedy jak była cena 2 tys , to raczej z powodu propagandy i paniki  a nie że zaczęło brakować zboża . Teraz są nadwyżki na świecie , musiały by jakieś pożary wystąpić w Australii , mrozy które by zniszczyły kupę zbóż na świecie , czy jeszcze jakieś inne anomalie na dużą skalę , wówczas mogło by znacząco podskoczyć , a tak to +- 100 zł na tonie , gdzie póki co ceny mamy sporo niższe niż w żniwa 

19 godzin temu, Rowan napisał(a):

Która saletra i na którym składzie? KLC?

To się akurat o saletrę nie pytałem ,tylko o mocznik , ale w Wamexie kupiłem taniej 

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał(a):

W tedy jak była cena 2 tys , to raczej z powodu propagandy i paniki  a nie że zaczęło brakować zboża . Teraz są nadwyżki na świecie , musiały by jakieś pożary wystąpić w Australii , mrozy które by zniszczyły kupę zbóż na świecie , czy jeszcze jakieś inne anomalie na dużą skalę , wówczas mogło by znacząco podskoczyć , a tak to +- 100 zł na tonie , gdzie póki co ceny mamy sporo niższe niż w żniwa 

To się akurat o saletrę nie pytałem ,tylko o mocznik , ale w Wamexie kupiłem taniej 

To były tylko spekulacje giełdowe i realizacja. 

Wszyscy handlują niewidzialnym towarem i bawią się cenami w chmurce, a my jak te ludki z gierek zapindalamy i zbieramy punkciki 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał(a):

dziś w szkołach nie uczy się ekonomii, mimo, że ma wiele wspólnego z matematyką, to dla większości absolwentów szkoły  ekonomia to czarna magia

proste sprawy, typu rozliczenie PIT, naliczenie VAT - to po szkole średniej każdy powinien potrafić, prowadzić prostą księgowość jednoosobowej firmy, niestety, jak widać - ciemnym narodem łatwiej się rządzi

skoro już o ekonomi to łudziłem sie żę PO zlikwiduje podatek Belki , wpadli na pomysł OKI i to jest przekęt obywateli lub na obywatelach pod pozorem ulgi w podatku belki kwoty do 100 tys trzeba cześć zainestować na giełdzie a jak dobrze zainwestujesz to i tak zapłacisz 19 % I Jjwszcze 1 % od nadmiaru 100 tys . 

Opublikowano
57 minut temu, mysza103 napisał(a):

Handluje z CN, bo robie im materiał, ale ceny na nawozy zawsze niższe ma Wamex nawet mowiac o całych autach albo z Wialanu biore. Jakos oni nie potrafia na nawóz zrobic dobrej ceny nawet niby z rabatem dla plantatora. I to nie świeżaka, tylko takiego stałego od 25 lat.

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

To były tylko spekulacje giełdowe i realizacja. 

Wszyscy handlują niewidzialnym towarem i bawią się cenami w chmurce, a my jak te ludki z gierek zapindalamy i zbieramy punkciki 

Miałem kiedyś kontakt z osobą która handlował cukrem, cukier był wirtualnie a ona potrzebowała dużej ilości fizycznie był nie do kupienia.

Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał(a):

skoro już o ekonomi to łudziłem sie żę PO zlikwiduje podatek Belki , wpadli na pomysł OKI i to jest przekęt obywateli lub na obywatelach pod pozorem ulgi w podatku belki kwoty do 100 tys trzeba cześć zainestować na giełdzie a jak dobrze zainwestujesz to i tak zapłacisz 19 % I Jjwszcze 1 % od nadmiaru 100 tys . 

To jesteś strasznie naiwny żeby wierzyć w te obietnice wyborcze 

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał(a):

U mnie córka w II klasie liceum i to nie ekonomiczne bez problemu rozlicza VAT, uważam że jakby się "wgryzła" w PIT to też by go rozliczyła.

Opublikowano

Ale zobacz ile jest osób co nawet ostatni nabór suszowego wypełniali u doradców.

Nawet wnioski o szacowanie z pracownikiem UG.

Stoję kiedyś w ARiMR, jakiś nabór co w wniosku tylko podstawowe dane trzeba wpisać i gość przede mną ok 30 lat z tekstem że nie wiadomo czy dadzą a za wypełnienie wniosku trzeba zapłacić.

Bardzo dużo osób wnioski obszarowe robi u doradców.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał(a):

Handluje z CN, bo robie im materiał, ale ceny na nawozy zawsze niższe ma Wamex nawet mowiac o całych autach albo z Wialanu biore. Jakos oni nie potrafia na nawóz zrobic dobrej ceny nawet niby z rabatem dla plantatora. I to nie świeżaka, tylko takiego stałego od 25 lat.

Zdarzało mi się kupować z CN nawóz jak człowiek trochę przegapił z ceną i nieraz okazało się że np rsm z centrali w detalu był tańszy niż ilości całosamochodowe gdzie indziej , ale to tylko takie jednostkowe sytuację , a tak to w Cn nie kupuje bo jak piszesz nie mogą zrobić ceny która by pasowała , choć Mariuszek cały czas rozwozi , więc ktoś bierze . 

To jak robisz im materiał to pewnie z płatnością też się nie rwią za materiał , tylko chcą wciskać na to miejsce nawozy -opryski czy inne rzeczy 

Opublikowano
55 minut temu, Sadek napisał(a):

Ale zobacz ile jest osób co nawet ostatni nabór suszowego wypełniali u doradców.

Nawet wnioski o szacowanie z pracownikiem UG.

Stoję kiedyś w ARiMR, jakiś nabór co w wniosku tylko podstawowe dane trzeba wpisać i gość przede mną ok 30 lat z tekstem że nie wiadomo czy dadzą a za wypełnienie wniosku trzeba zapłacić.

Bardzo dużo osób wnioski obszarowe robi u doradców.

Dużo osób nie chce się uczyć przyzwyczaili się że doradcy robią wszystko za nich i obojętnie jaki wniosek by nie był składa go doradca nie wiem czy to czasami jest lenistwo czy naprawdę brak czasu

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To jak robisz im materiał to pewnie z płatnością też się nie rwią za materiał , tylko chcą wciskać na to miejsce nawozy -opryski czy inne rzeczy 

Jestem przyzwyczajony do elastycznych terminów, ale nawóz biore jak zrobią cene albo go potrzebuje na już, rzadko to sie zdarza. 
Ale w tym wszystkim jak odpowiednio sobie poukładam sprzedaże i zakupy to i tak wyjde na swoje, no bo np w tym roku pszenżyto 800netto, pszenica i jj 900netto 🙂

• Like 1
Opublikowano

Ma ofertę na saletrosan 33 z Uzbekistanu po 1560 w centrum. wiem , że idzie to do nas przez Litwę. Ktoś stosował, jakieś opinie?

Doczytałem z ulotki, że to mieszanka mocznika z siarczanem amonu 33N i 12S, gdzie 24% azotu mocznikowego i 9% amonowego. Co na pierwszą dawkę pod rzepak a szczególnie zboża chyba średnio się nadaje?