Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ograniczą zakup pasz, czytaj zboża 

3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Dokładnie...Ale są za to rekordy w imporcie produktów rolnych do Polski, jak tak ma wyglądać polityka rolna w czasie gdy nasze gospodarstwa robiły samozbior a teraz jeszcze skarbowy za to ich ściga to nie tylko nawozu nie będzie komu kupować. 

Ściga ich legalnie

Weź przykład dwóch rolników 

Jeden ryczałt, drugi vat

Jeden kupił środki i odliczył, drugi kupił środki i nie odliczył 

Obaj dostali w kość, zorganizowali samozbiór

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Oni zawsze beczą. Także ich w ogóle nie biorę pod uwagę 😂

To weź pod uwagę bo tam idzie bardzo dużo zboża i dodatków. Śruty rzepakowe sojowe itp itd. jak zlikwidują do końca świnie w Polsce to trzeba będzie pszenicą palić w piecu. Identycznie śmiali się z małych hodowli świń i bydła w okolicy a teraz wożą do gorzelni ziemniaki po 6 groszy 🙂 w tym interesie jedno ciągnie drugie.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

W Polce trzeba szybko wprowadzić - podatek katastralny .

Lewica proponuje podatek katastralny. Oby dotrzymali słowa i wprowadzili mają - Marszałka mają wielkie możliwość nacisku na wprowadzenie . Państwo Polskie potrzebuje  kasy .

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał(a):

Lewica proponuje podatek katastralny. Oby dotrzymali słowa i wprowadzili mają - Marszałka mają wielkie możliwość nacisku na wprowadzenie . Państwo Polskie potrzebuje  kasy .

Wszyscy w domu ?

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał(a):

no i bardzo dobrze, mieszkanie jest od mieszkania a nie spekulowania. zresztą 3 i więcej mieszkań ma mniej niż 1% więc bogatych nie szkoda 

• Like 3
  • Confused 2
Opublikowano
31 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

To weź pod uwagę bo tam idzie bardzo dużo zboża i dodatków. Śruty rzepakowe sojowe itp itd. jak zlikwidują do końca świnie w Polsce to trzeba będzie pszenicą palić w piecu. Identycznie śmiali się z małych hodowli świń i bydła w okolicy a teraz wożą do gorzelni ziemniaki po 6 groszy 🙂 w tym interesie jedno ciągnie drugie.

Wiem że ciągnie, tylko tych co znam to nigdy się nie obejrzeli że można u sąsiadów się zakupić, czy w lokalnej paszarni. Upcaunskie ziarno też swinie dobrze zjadły i wyjeżdżały po ponad 10 i nikt nie beczał że za dużo zarobił 

• Like 2
Opublikowano

Swego czasu kupowałem zboże na paszę i jak piszesz żaden z sąsiadów nie był zainteresowany sprzedażą zboża sąsiadowi.

Kiedyś dałem ogłoszenie że kupię jęczmień był tylko jeden telefon że może przywieźć mi z Słowacji i przywiózł, po pewnym czasie telefon że ktoś ma do sprzedania ale jak powiedziałem że kupiłem ze Słowacji to z tekstem że pewnie taniej było.

Opublikowano
29 minut temu, HF86 napisał(a):

Wiem że ciągnie, tylko tych co znam to nigdy się nie obejrzeli że można u sąsiadów się zakupić, czy w lokalnej paszarni. Upcaunskie ziarno też swinie dobrze zjadły i wyjeżdżały po ponad 10 i nikt nie beczał że za dużo zarobił 

fakt jest taki że żaden biznes na tych świniach, wiem o czym mówię. Ja akurat jechałem na własnym zbożu lub zakupionym od okolicznego rolnika. Ale absolutnie się nie zgodzę z ostatnim zdaniem w twoim wpisie, na upaińskim zbożu jechały wielkie tuczarnie, nie po 10 zł tylko 9 zł i przez bardzo krótki okres czasu. Tucznik większość czasu oscyluje w granicach 6,50 a od stycznia  w granicach 4,50. W lutym tego roku byl po 3,80. OD kilku lat z tucznika nie wiele zostaje. Argument że był po 9 zł, kukurydza była po 1050, rzepak po 3600, pszenica po 1450. To znaczy że teraz mam powiedzieć każdemu kto żyje z uprawy roślinnej że ma nie płakać bo był taki rok?  W żadnym aspekcie nie bronię tych którzy mają hodowle, ale jeżeli oni usiądą to ci którzy żyją ze zboża upadną, dlatego że nie będzie co z tym zrobić. Aktualnie import idzie na stoły a dużą część krajowego na paszarnie. Jak hodowla upadnie to towar z zagranicy dalej będziemy kupować, a nasz będzie szedł do pieca. Jeżeli ktoś nie wie o czym mówię lub się z tym nie zgadza niech zobaczy jak aktualnie wygląda ziemniak i burak, bo to idealny przykład tego typu działań.

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja nic jeszcze nie kupiłem. Rsm 32 znajomy brał to 1550 

Dokładnie te rekordów zbiory i zyski będą ale na yutube. Ale kryzys potrzebny, ludzie pluja na rolników jak nigdy że taki dobrobyt mają.

Te kukurydzę co śnieg przyjely j czekają to ch*j nie plon już został, połowa połamana resztę zwierzyna goli pięknie.

Myślisz że kryzys kogo dotknie? Nas.  Wszyscy z tego powodu będą szczęśliwi . A konsument i tak zawsze Obrywa a obwini rolnika. tak jak Tomek pisał. Po tym covidovym szaleństwie gdzie w sumie wszystko sprzedawaliśmy drogo u nas 1 sezon i powrót do normalności. A w sklepach ceny zostały. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

Inflacja spada wszystko co do produkcji potaniało czemu narzekać ?. 

Premier nie kłamie . Były nawozy po 5 tyś - źle - jak potaniały i nadal źle .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Donald Tusk @donaldtusk Wiem, że to już nudne, ale w listopadzie inflacja znowu niższa od prognoz: 2, 4 procenta! 2,4 Świąteczne zakupy nie będą już cenowym norrorem jak było za rządów PiS. #RobimyNieGadamy Fot. Fot.KPRM KPRM Koalicja Obywatelska”

5 q saletry po 5 tys /t , to 2,5 tys , 5 q saletry po 1700 zl, to 850 zl , zysk z róznicy 1750 zl . Pszenica 7 ton po 1500 zl to 10500 zł , pszenica 7 ton po 700 zł to 4900 zl  strata 5600 zł . wiec i tak przy drogiej saletrze zostawalo prawie 4 tys zl nadwyżki . Czego nie rozumiesz ?

• Like 1
Opublikowano

Za dużo ciekawych rzeczy się dzieje u Jarka i nie panują już nad tym cyrkiem medialnym. Cała rzecz w tym że masz władze to sterujesz opinią publiczną za pomocą mediów. Jak przychodzi do głosowania to i tak chłopaki są w stanie się porozumieć i razem zagłosować ponad podziałami...

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, krilan06 napisał(a):

To powiedz dlaczego w najnowszym sondażu KO ma 38% poparcia? 🤔

To dużo ? , KO to nie jest sama platforma .Idac tym sposobem liczenia, ile ma opozycja ?

Edytowane przez scoffer
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, krilan06 napisał(a):

Bo wbrew temu co tutaj na forum panuje to ludzi nie bawi utożsamianie się z wariatami z konfederacji, korony czy też lewicy. Wiec skazuje to ludzi na PO i PiS które są bardziej umiarkowane. 

Opublikowano
24 minuty temu, scoffer napisał(a):

To dużo ? , KO to nie jest sama platforma .Idac tym sposobem liczenia, ile ma opozycja ?

Nie wiem czy wiesz ale nie ma już PO, zamieniła się w KO, i w jej skład nie wchodzi PSL, Lewica ...

22 minuty temu, scoffer napisał(a):

Ja akurat pisałem o innym sondażu 

Opublikowano (edytowane)

Skoro w KO jest wiecej partii ,to wynik słabszy jak dwa lata temu  .Brak PSL nie ma tu nic do rzeczy bo są ponizej progu wyborczego . 

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Rafau i Komorowski też przed wyborami mieli po 60%. Jak to się skończyło chyba wszyscy wiemy.

FOUR_THREE_1280.jpeg

Edytowane przez Nintendo
  • Like 3
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v