Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z 10 lat temu w okolicy była niezła afera że sprzedawali npk przesypywane, w bagu poli 6 była azofoska i inny szajs, do tej pory ludzie się po sądach ciągają i jak widzę dziwnie wyglądający nawóz to wolę dołożyć i kupić coś pewniejszego. Na moich 5t to nie zrobi wielkiej różnicy a na polach widać, jak się systematycznie sypię to rośnie a jak się rok odpusci to efekty ciągną się potem latami, przynajmniej na moich ziemiach tak jest.

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Po ile saletrę macie. U mnie lokalny skład 1740 brutto. Mazowieckie 

1650 -1674 brutto zaksan32, megan 33,5 podobnie 

Zasadniczo wykup towaru blokowany przez GA

Opublikowano
10 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Z 10 lat temu w okolicy była niezła afera że sprzedawali npk przesypywane, w bagu poli 6 była azofoska i inny szajs, do tej pory ludzie się po sądach ciągają i jak widzę dziwnie wyglądający nawóz to wolę dołożyć i kupić coś pewniejszego. Na moich 5t to nie zrobi wielkiej różnicy a na polach widać, jak się systematycznie sypię to rośnie a jak się rok odpusci to efekty ciągną się potem latami, przynajmniej na moich ziemiach tak jest.

Jak ktoś daje np 100 kg poli to i i ziemie lichutkie to faktycznie może tak być , ale jak się sypie po 400-500 kg poli co roku na każdą uprawę to rok nie danie niczego nie zrobi różnicy 

Dużo osób jest co np po rzepaku nie daje ani grama PK i plony normalne , Ja daję czy to pod rzepak czy pod pszenicę po rzepaku czy po czym innym zawsze takie same ilości nawozu . Rzepak dostał po 500 kg i szału nie ma więc chyba wszystkiego nie wyciągnął 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Magia. Bez nawozów rośnie 

To nie magia a badania gleby bo większość sypie na oko a jeżeli masz średnie lub wysokie zasobności to mimo zastosowania npk nie zauważysz żadnej różnicy w plonowaniu poza tym niektórzy dają npk a czasami wystarczy dać sól potasowa bo np potasu mało na danej działce lub fosforan amonu bo niski jest fosfor a potas jest wysoki 

Opublikowano

Piszesz teraz jakby rolnicy to idioci byli i nikt nie robił badań gleby. 
Ostatni raz npka chyba 5 lat temu sypnąłem. Poza wygodą to żadne usprawnienie dla mnie przy siewie. Azot i tak trzeba podać oddzielnie, tak samo potas czy fosfor. Chyba że by sobie wybrał jakiś idealny skład ale to i tak w ostatnich latach bez sens kupować npka bo wychodzi dużo drożej niż np sól, polidap i saletra oddzielnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Jak ktoś daje np 100 kg poli to i i ziemie lichutkie to faktycznie może tak być , ale jak się sypie po 400-500 kg poli co roku na każdą uprawę to rok nie danie niczego nie zrobi różnicy 

Dużo osób jest co np po rzepaku nie daje ani grama PK i plony normalne , Ja daję czy to pod rzepak czy pod pszenicę po rzepaku czy po czym innym zawsze takie same ilości nawozu . Rzepak dostał po 500 kg i szału nie ma więc chyba wszystkiego nie wyciągnął 

W stu procentach masz rację, sypać co roku nie zważając na ceny, ziemia swoje musi dostać, a że w portfelu mniej to niestety coś za coś, oby wiecej takich prawdziwych rolników to właściciele składów będą mogli brać nowe eski czy siódemki 

• Like 3
Opublikowano

Wojna Izraela z Iranem zakonczy sie do 2 tygodni. Ajatollach juz wiekowy 87 lat.

Jezeli sie nowy rzad "spodoba" yankesom to nastapi zzkew tsniej rope I gazu. 

Przeciez Iran to sasiad kataru 

Moze nie na te zakupy ske w ciagu 3-5 lat jest szansa na obnizki cen energii

Opublikowano
5 minut temu, Mikua napisał(a):

W stu procentach masz rację, sypać co roku nie zważając na ceny, ziemia swoje musi dostać, a że w portfelu mniej to niestety coś za coś, oby wiecej takich prawdziwych rolników to właściciele składów będą mogli brać nowe eski czy siódemki 

A czemu mają nie brać?

Takie samo tłumaczenie jak przy strajkach .chłopy weźcie coś z niższej półki, to nie, musi być najlepszy, niech miasto widzi że stać 😁

To samo i tutaj. Handlowiec ciężko pracuję, więc powinno go być stać na komfort. 

Rolnik oporowiec też już do ursusa nie wsiada więc i dilera już skoda męczy 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

1650 -1674 brutto zaksan32, megan 33,5 podobnie 

Zasadniczo wykup towaru blokowany przez GA

Dokladnie, Ga obecnie spekuluje towarem stad też wiesc o brakach i nakrecanie cen. Wszystko dla dobra polskiego rolnika oczywiście. 

• Like 2
Opublikowano

Jak zapowiada się lipa i brak ceny zbóż i innych płodów to nagle grono oświeconych i badania gleby w dłoń. Kupować to każdy chciałby zasobne pola a tu takie oszczędności...😂

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Piszesz teraz jakby rolnicy to idioci byli i nikt nie robił badań gleby. 
Ostatni raz npka chyba 5 lat temu sypnąłem. Poza wygodą to żadne usprawnienie dla mnie przy siewie. Azot i tak trzeba podać oddzielnie, tak samo potas czy fosfor. Chyba że by sobie wybrał jakiś idealny skład ale to i tak w ostatnich latach bez sens kupować npka bo wychodzi dużo drożej niż np sól, polidap i saletra oddzielnie 

Jeśli poczułeś się urażony to nie miałem zamiaru Cię obrazić 🤪 

Opublikowano
7 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Najwięcej banatusa zebrał żeby kupowali materiał siewny...

Kupowali ludzie to najważniejsze tak samo środki pokażą i już sprzedaż rośnie czy inne bakterie 😁 

• Like 1
Opublikowano

Wiadomo, że na YT sie zarabia i na reklamie również, jednak ja sam musze przyznać, że Banatus jest bardzo dobrze plonującą odmianą, przynajmniej w zeszłym roku tak było i w tym sie zapowiada jeszcze lepiej. Wyniki COBORU też pokazują bardzo duży potencjał tej odmiany.

Opublikowano
Rowan napisał:

A możesz coś powiedzieć o pszenicy California bo jak sobie kojarzę to kiedyś pisałeś że to następca Opoki. Masz może ja posiana lub siales?

Opublikowano
59 minut temu, Pawel29 napisał(a):

Dzisiejsza dostawa saletra 10 ton po 1430,

mocznik 10 ton po 1900,

npk 8-20-30 8 ton po 2300.

Ceny netto.

U mnie w okolicy poniżej 1650 brutto to w tym roku w ogóle nie było,  nie wiem skąd takie ceny , może jakiś import?