Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok 10 ton , ale to na najlepszych działkach jakich mam i muszą wystąpić odpowiednie warunki żeby to uzyskać a nie że taki plon co roku będzie 

Ci co mają ziemię 1 klasy i piszą że mieli rekordowe zbiory na gospodarstwie np 8 ton to się tak zastanawiam  , co oni tam psują,  bo przecież regułą powinno być na 1 klasie minimum te 8 ton zboża 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Może być i tak jak mówisz,  ale póki co mam się dobrze parę par butów leży,  więc spoko 

Lepiej byś skomentował takich , a są tu tacy co samego azotu rocznie dają 250-300 kgN co już daje 700-800 kg saletry a gdzie reszta nawozów? To co ja napisałem to dużo osób z tego forum też tone/ ha daje .

Niech se każdy tylko policzy i suma wyjdzie +- koło tony

Wiesz co, podejrzewam że większość, nie mówię że wszyscy, nawet nie wie jak wygląda rozsianie 400 kg Polifoski na polu, 400 kg to wygląda jak dobra krupa śnieżna a nie że trzeba się przyglądać gdzie jest kulka od kulki, a tak w większości na polach jest. Ale w necie można fantazjować, chyba największą grupą fantastów to są właśnie rolnicy.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Ok 10 ton , ale to na najlepszych działkach jakich mam i muszą wystąpić odpowiednie warunki żeby to uzyskać a nie że taki plon co roku będzie 

Ci co mają ziemię 1 klasy i piszą że mieli rekordowe zbiory na gospodarstwie np 8 ton to się tak zastanawiam  , co oni tam psują,  bo przecież regułą powinno być na 1 klasie minimum te 8 ton zboża 

jak przez kluczowe 2 miesiące nie będzie opadów to nawet na 1 klasie tyle nie zbierzesz, 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mysza103 napisał(a):

Muszą wystąpić odpowiednie warunki które zazwyczaj występują dosyć rzadko, co psują na 1 czy 2 klasie? nic, tylko oni to mają praktycznie stale i bez większej spiny, a reszta raz na kilka lat z nakładami że średnia skórka wyprawki nie warta.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
8 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jak przez kluczowe 2 miesiące nie będzie opadów to nawet na 1 klasie tyle nie zbierzesz, 

Toć Przecie napisałem że w normalnych warunkach a nie jak są jakieś katastrofy gdzie np kwiecień- mają- czerwiec nie będzie deszczu  

12 minut temu, Desperado napisał(a):

Wiesz co, podejrzewam że większość, nie mówię że wszyscy, nawet nie wie jak wygląda rozsianie 400 kg Polifoski na polu, 400 kg to wygląda jak dobra krupa śnieżna a nie że trzeba się przyglądać gdzie jest kulka od kulki, a tak w większości na polach jest. Ale w necie można fantazjować, chyba największą grupą fantastów to są właśnie rolnicy.

Nie przesadzajmy , 400 kg polifoski rozsiane to fakt widać że było siane ale bez przesady , pod warzywa ( pietruszka) siałem 600-700 kg poli 6 i też jakoś wrażenia na mnie nie robiło . Po prostu wchodzisz na pole i widzisz że tu był siany nawóz. Wiem że pod marchew czy cebulę sypią jeszcze więcej i ci co liczą na dobre plony nie widzą w tym nic nadzwyczajnego , no może poza tym że koszty uprawy są dosyć duże 

Opublikowano
14 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Ja tam jestem akurat w tych twoich "widełkach" wiekowych i wolę zdecydowanie robotę w Spółce z udziałem Skarbu Państwa, 5 dni w tygodniu po 8h, z wszystkimi dodatkami i przywilejami 😉  Nie wyobrażam sobie tyrania u prywaciarza po obcych polach, nocami, i po 12 godzin przez 7 dni w tygodniu 😎

A ja wole na swoim gospodarstwie , jest mi dobrze, każdy ma inne piorytety i upodobania

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Nie wiem jakie są stawki na takim kombajnie  , bo i nie wiem nawet jak taka praca operatora wygląda bo u nas na okolicy nie widziałem uprawy buraków a co tu dopiero mówić o kombajnach buraczanych 

80 zł za godzine , nie kopania, 12 godzin= 960 zł , na koniec sezonu premia 10 tyś, na dojazdy do pracy

13 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Pracowałeś? Czy tylko słyszałeś?

Tak samo jak praca na doczyszczarce do buraków, a co to za problem kilka guzików kliknąć i joystickiem sterować.a większość po tygodniu zmienia zdanie. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

Syn kopał, jak ktoś nauczony pracować ciagnikami . kombajnem całe dni i to lubi to nie problem , znam takich co jeżdzi komfortwym ciągnikiem i po 10 godzinach mówi że jest totalnie zjebany, nie wiem czym , jak kiedyś sialo sie całe dni bez nawigacji , to troche człowiek już był zmęczony , teraz jak na nawigacji , to dużo przyjemniej

Są firmy że na dwa kombajny jest 5operatorów , żeby mieć coś wolnego , bo częśc ma swoje gospodarstwa

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

@yacenty  polecisz jakiś dobry adblock?

Może być nawet w formie reklamy na forum.

Już nie aktualne . Poradziłem sobie w 30sekund pytając google.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

@yacenty  polecisz jakiś dobry adblock?

Może być nawet w formie reklamy na forum.

Zostaw te reklamy w spokoju,bo dzięki nim dowiedziałem się że Agrii sprzedaje także on line 😁

Opublikowano
18 minut temu, wilkołak napisał(a):

A ja wole na swoim gospodarstwie , jest mi dobrze, każdy ma inne piorytety i upodobania

Ja muszę, nie wolę 😉  Chodzilo mi o to, że robota na jakiejś maszynie usługowo, zwłaszcza buraczanej, to raczej dla desperatów 😆 Jesienią kopali akurat obok mojego pola, to przyjeżdżali na zmianę, busem prawie 100 km. 12 godzin na Holmerze, potem 1,5 h. jazdy do domu i rano znowu przed 7 na polu. A myszowy, to zostawiał maszynę w szczerym polu przy pryzmach, ok. 22 giej gnał do domu 100 km. i ponownie  o 5 rano już ładował pierwsze auta..

6 minut temu, wilkołak napisał(a):

I co on line jest taniej ?

Nie wiem czy taniej, czy drożej, czy tak samo... Wspomniałem o tym tak trochę przekornie, bo dla mnie ta wiadomość nic nie wniosła 😎  

Opublikowano
15 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Dlaczego, jak ktoś ma 20-40 lat to bezproblemowo

Przecież na kombajnie 3 miesiące sie pracuje i zarobisz tyle co na etacie przez rok, lepiej tak niż caly rok 

tylko te 3 miesiące to tyle godzin co 3/5 rocznej bo nie tylko po 14-16 na dobę ale i soboty i niedziele -Jak byłem młody robiłem usługi na budowie autostrady 12 godzin /7 dni to nie praca to agonia jeszcze czasy bez klimatyzacji w ciągniku -ale rzeczywiście  niesamowite dochody  

Opublikowano

Taa, na forach internetowych 24/7 przesiadywać 😆  A potem oburzenie, bo "miastowi" twierdzą że rolnik 3 miesiące w roku robi.. Jak pracujesz na etacie, to tydzień roboczy ma 40 godzin i ani minuty więcej. Robisz 168 albo 176 miesięcznie i masz zarobić tyle żebyś nie musiał narzekać że mało 😁

Nie na temat się rozpisałem.

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

A może mają pojęcie o prowadzeniu biznesu i więcej im w kieszeni zostaje mając 8 ton niż robisz koszty i zebrać 2 więcej, ale to trzeba znać sie na ekonomii, a tu takich mało  

Opublikowano
6 minut temu, Mikua napisał(a):

A może mają pojęcie o prowadzeniu biznesu i więcej im w kieszeni zostaje mając 8 ton niż robisz koszty i zebrać 2 więcej, ale to trzeba znać sie na ekonomii, a tu takich mało  

już pisałem, że bardziej ekonomiczne jest sypać na 7t a zebrać 7,5 w dobrym roku, niż sypac na 10 a zebrać 8, ale tu trzeba wziąc kartkę i ołówek i rzetelnie policzyć koszty, a matematyka w szkole dla wielu stanowiła przedmiot obcy

• Like 2
Opublikowano

Możę niech Yacenty stworzy płatną subskrybcje lub wersje dla tych co chcą za darmo korzystać z portalu , niestety wszystko kosztuje a reklamy pomagają w wynikach finansowym .

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał(a):

już pisałem, że bardziej ekonomiczne jest sypać na 7t a zebrać 7,5 w dobrym roku, niż sypac na 10 a zebrać 8, ale tu trzeba wziąc kartkę i ołówek i rzetelnie policzyć koszty, a matematyka w szkole dla wielu stanowiła przedmiot obcy

Dokładnie, ja też jestem tego zdania, że u nas na świętokrzyskich słabych 3-kach i dobrych 4-kach lepiej celować w te 7t i ekonomicznie to wychodzi w miare, bo niema co sie wlasnie równać do tych z 1 czy 2-giej klasy, którzy połową naszych nakładów zrobią 7 czy 8t. Według mnie na naszych ziemiach dobre jest 6t w normalnym roku, reszta powyżej jest kupiona i im więcej powyżej 7t, tym mniej wychodzi to racjonalnie ekonomicznie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

80 zł za godzine , nie kopania, 12 godzin= 960 zł , na koniec sezonu premia 10 tyś, na dojazdy do pracy

Syn kopał, jak ktoś nauczony pracować ciagnikami . kombajnem całe dni i to lubi to nie problem , znam takich co jeżdzi komfortwym ciągnikiem i po 10 godzinach mówi że jest totalnie zjebany, nie wiem czym , jak kiedyś sialo sie całe dni bez nawigacji , to troche człowiek już był zmęczony , teraz jak na nawigacji , to dużo przyjemniej

Są firmy że na dwa kombajny jest 5operatorów , żeby mieć coś wolnego , bo częśc ma swoje gospodarstwa

nie chcę tych pieniędzy i tej roboty, użerania się z rolnikami którym coś nie pasuje, kopania po jaja w błocie, obkopywania po 1,5 ha bo resztę sobie sam wykopie, męczenia kawałków po 0,6 ha. Wszystko jest fajnie jak wjeżdżają na kawałek 4ha i więcej, sprzęt nie jest wyjebany doszczętnie i jest 2 operatorów na zmiany. Jak któryś z tych czynników zawiedzie, to robota staje się mniej przyjemna. Zapytaj się w zeszłym roku operatorów u mnie w okolicy, jak w lutym w błocie kopali i to całe dnie. Sami mówili że woleliby skończyć końcem grudnia i nie mieć tych pieniędzy i nerwów.

Co do sprzętu to wiadomo że jest to wygoda , ale nadal jest to 10-13 godzin w kabinie, oczywiście jeszcze większość w nocy.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
47 minut temu, jarecki napisał(a):

Możę niech Yacenty stworzy płatną subskrybcje lub wersje dla tych co chcą za darmo korzystać z portalu , niestety wszystko kosztuje a reklamy pomagają w wynikach finansowym .

Można sobie gadać narzekać, a i tak tylko udaje że to deszcz pada :)

Opublikowano

Ale jak zarobisz 70-80 tyś w kampanie , to reszte roku odpoczywać możesz

Zaraz  się okaże że podatek z tego trzeba zapłacić , ubezpieczenie pewnie nie , bo farmer  a godz prawie tyle co na rocznym etacie , ale   pewnie  tata   ma  za to lepszą polaryzację / kontraktację i wydajność 

Opublikowano

Ale jak zarobisz 70-80 tyś w kampanie , to reszte roku odpoczywać możesz

tylko jak przełożysz te godziny na etat, to się okaże że wielkiej różnicy nie ma. Nie wspomnę o fakcie że na etacie robota jest 5 dni w tygodniu po 8 godzin, a nie codziennie po 12.

Opublikowano

Koszenie kukurydzy na kiszonkę/trawa na silos i inne  to też wyzwanie,kierowcy tez gonią ile wlezie. Taki tryb życia trzeba lubić i zdrowotnie wytrzymywac.

Odnośnie kombajnu buraczanego to trzeba bardzo uważać, maszyna jest wąska, podatna na wywrócenie w terenie pagorkowatym...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v