Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

A nie do Moniek i Łap?

GDT ładny wzrost!!!!

Chyba tylko do Moniek największy dostawca chyba  4 mln oddali i to już chyba ze trzy lata będą jak ten czas leci

Opublikowano

Ja powiem tak, jeśli ma się słabe trawy czy lucerny to na pewno w pryzmę się nie opłaca,ale jeżeli towar jest jak byc powinien to najlepiej dwa pierwsze pokosy w pryzmę sieczkarnią, a później można się bawić w baloty jak mniej masy. Sieczkarnią już traci ekonomiczne uzasadnienie 

Opublikowano
2 minuty temu, komizmo napisał(a):

Ja powiem tak, jeśli ma się słabe trawy czy lucerny to na pewno w pryzmę się nie opłaca,ale jeżeli towar jest jak byc powinien to najlepiej dwa pierwsze pokosy w pryzmę sieczkarnią, a później można się bawić w baloty jak mniej masy. Sieczkarnią już traci ekonomiczne uzasadnienie 

problem w tym że te dobre się psuja w pryźmie a te słabe nic im nie dolega. 

Opublikowano

U mnie się nie psuje, mieszam trawy z lucerną,dwie folie,pryzma nie za wysoka, z 1.5, lepiej dłuższą niż szerszą robić. I jest jeszcze coś takiego jak prognoza pogody to też warto uwzględnić przy zbiorach 

Każdy robi jak chce, ale mnie nikt nie przekona że jest coś lepszego niż sieczkarnia, szczególnie w lucernach

Opublikowano

@komizmoNo ok jestes umówiony powiedzmy na środę na zbiór chcesz kosić we wtorek a tu leje i ma lać do czwartku co wtedy? 

15 minut temu, komizmo napisał(a):

Ile białka masz w takich Pryzmach? 

Opublikowano (edytowane)

Czekasz i w piątek wyjeżdżasz z kosiarką. Jak robisz w bele to deszcz nie pada? Jak ma padać jutro i chcesz prasować to dziś tniesz? Na dwa trzy dni można pogodę mniej więcej przewidzieć. A chyba w grudniu sieczkarni nie umawiasz na dany dzień maja

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, komizmo napisał(a):

Czekasz i w piątek wyjeżdżasz z kosiarką. Jak robisz w bele to deszcz nie pada? Jak ma padać jutro i chcesz prasować to dziś tniesz? Na dwa trzy dni można pogodę mniej więcej przewidzieć. A chyba w grudniu sieczkarni nie umawiasz na dany dzień maja

Tak a na piątek są inni w kolejce i nie wpuszcza ciebie wiec automatycznie idziesz na koniec albo kosisz nie patrząc na deszcz. Ile masz białka w pryzmie? 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Pany i Panewki jak to jest ze  zbierajka  . Mam lucernę na rędzinach  spód wapienny (opoka ) takie łupki . Nie porobi szkód takie coś? O ile zbierajka nóż się ugnie ale i tak nóż trochę przytepi. W prasie noży mam zaledwie 13 vs 40  i więcej w zbierające ,bo o sieczkarni na takich ziemiach  mogę zapomnieć 

Opublikowano

Różnie , zależy od warunków zbioru,od pokosu,  przeciętnie 16 -20 procent

Zależy czy susza i jak trawy wybuja

Mój usługodawca się wyrabia, jak pada to raczej u innych też nie tnie,jeśli jest twoja kolejka to jedzie przecież do ciebie

Może psucie też zależy od sposobu rozładunku i ubicia, ja to robię rozrzutnikami z załączonymi adapterami także rozsciela bardzo cienko i równomiernie,nie trzeba nic rozgarniac 

Opublikowano
8 minut temu, komizmo napisał(a):

Różnie , zależy od warunków zbioru,od pokosu,  przeciętnie 16 -20 procent

Zależy czy susza i jak trawy wybuja

Mój usługodawca się wyrabia, jak pada to raczej u innych też nie tnie,jeśli jest twoja kolejka to jedzie przecież do ciebie

to co ty z atowar zbierasz to u mnie pryzma 22% fakt wcześnie koszone było i dużo motylkowych 

Opublikowano

Ja robię w bele ale znajomi w okolicy zgadują się we trzech i przyjeżdża multico przyczepami i wielkimi fendami plus grabienie i ubijanie wielkim clasem. Dziś koszą nie przewracają i następnego dnia z rana już grabią i zbierają normalnie żywą trawę . Ok 50 hektarów przez dzień zwiazą. Super dobite u jednego to metr ponad silos i nie narzeka że się psuje . 

Już tak kilka lat robią . Fakt jeden narzeka że strasznie u niego wątroby u krów wysiadają ale czy to od tego że takie mokre zbiera 🤷🤷🤷

Opublikowano
40 minut temu, alfa napisał(a):

Tak a na piątek są inni w kolejce i nie wpuszcza ciebie wiec automatycznie idziesz na koniec albo kosisz nie patrząc na deszcz. Ile masz białka w pryzmie? 

Tak to nie działa. Jak pada u ciebie to pada też u innych. Jak u kogoś nie pada to jadą tam a wracają w możliwym terminie do Ciebie. Też nie umawiają się tak, że od poniedziałku do soboty wieczora, tylko zostawiają sobie jakąś rezerwę na  wypadek awarii itp. Oni też śledzą pogodą. Ja tam akurat mam kolegę który prowadzi usługi i zawsze idzie się dogadać i nie widzę problemu. Bo jak jeden zestaw stanie to jeszcze dwa pracują a w tym roku może i jeszcze jeden komplet dojdzie. 

Mi najlepiej umawiać się z nimi na poniedziałek 🤔 w weekend obskoczę miedze i jakieś omijaki a z niedzieli na poniedziałek w nocy zaczynam kosić i do wieczora mam 20ha położone bo już wtedy nie muszę myśleć o obkosywaniu które zajmuje mi 5-6godzin ze względu na duże rozdrobnienie. A jak umawiam się trochę wcześniej na zbiór to kuzyn przyjeżdża i pomaga kosić i grabić. A ja mu się odwdzięczam tym samym, bo nawet jak sprzęt przejrzany to może się trafić jakaś awaria 😛

Opublikowano
34 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

to co ty z atowar zbierasz to u mnie pryzma 22% fakt wcześnie koszone było i dużo motylkowych 

Pochwalisz się ile ten goweil wyszedł czy tajemnica ? 

3 godziny temu, grzesiu napisał(a):

A nie do Moniek i Łap?

GDT ładny wzrost!!!!

Ile w górę ? 

Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Weź mie pier....l normalny usługodawca nie zbieracw ulewę i kolejka się przesuwa 🤦🙋‍♂️

Opublikowano

Ja nie wrócę do balotów, tylko 3 trawa idzie w baloty a tak to pryzma przyczepą, jeśli nie ma dziur nie ma odpadu

Opublikowano

łooooooo jak balociarze się odpalili ,lucerne na gruncie ornym przy suszy jak ostatnio owijajcie na polu i zrzucajcie na te rzysko a potem w domu drugi raz owijajcie ,w nocy wam ptaki jeszcze poprawią 😉 ja podziękuję

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, karol091193 napisał(a):

Tak to nie działa. Jak pada u ciebie to pada też u innych. Jak u kogoś nie pada to jadą tam a wracają w możliwym terminie do Ciebie. Też nie umawiają się tak, że od poniedziałku do soboty wieczora, tylko zostawiają sobie jakąś rezerwę na  wypadek awarii itp. Oni też śledzą pogodą. Ja tam akurat mam kolegę który prowadzi usługi i zawsze idzie się dogadać i nie widzę problemu. Bo jak jeden zestaw stanie to jeszcze dwa pracują a w tym roku może i jeszcze jeden komplet dojdzie. 

Mi najlepiej umawiać się z nimi na poniedziałek 🤔 w weekend obskoczę miedze i jakieś omijaki a z niedzieli na poniedziałek w nocy zaczynam kosić i do wieczora mam 20ha położone bo już wtedy nie muszę myśleć o obkosywaniu które zajmuje mi 5-6godzin ze względu na duże rozdrobnienie. A jak umawiam się trochę wcześniej na zbiór to kuzyn przyjeżdża i pomaga kosić i grabić. A ja mu się odwdzięczam tym samym, bo nawet jak sprzęt przejrzany to może się trafić jakaś awaria 😛

Rotacyjną to kosisz? 

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał(a):

Rotacyjną to kosisz? 

Dyskową 3m. Pewnie chcesz się przywalić o czas koszenia? 🤣 Wiesz, na swoich to działki przeorane i równe a czasami to i nie 🤣, ale dzierżawy to nie zawsze warto ryzykować 😅 po drugie nie pogonisz czasami z prędkością bo z kabiny wypadniesz, a po trzecie dojenie i obrządek bydła też trzeba ogarnąć 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

łooooooo jak balociarze się odpalili ,lucerne na gruncie ornym przy suszy jak ostatnio owijajcie na polu i zrzucajcie na te rzysko a potem w domu drugi raz owijajcie ,w nocy wam ptaki jeszcze poprawią 😉 ja podziękuję

Każdy wyraża swoje opinie a nie się odpala. Mam lucernę i nie ważne czy mokra miękka czy czasem sucha za późno skoszona jest wszystko idealnie w beli, grunt to dobrze ją dobić i owijanie folią 3 razy i jest malina a nie to co czasem widzę u ludzi w pryzmach albo np czareczek pisał że najlepszy towar się psuję to nie dziwię się jemu że kupuję prasoowijarkę.  Chodź nie ganię pryzm bo widziałem też ładne ale popełnisz jeden błąd czasem niezależny od Ciebie i cały pokos do d*py a poźniej ni to krowom dawać ni samemu jeść

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, grzesiu napisał(a):

@Rolniiik ciekawe czy dla gospodarstwa w knyszynie zapłacili.  

Oni od roku czy dwóch już nie dają do Łap, do moniek przeszli zaraz po połączeniu się z jakąś inną spółdzielnia rolniczą z kraju

11 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

Robiłem trzy lata sieczkarnia i za każdym razem był coś nie tak z pryzma. 

Odchodzę od pryzmy z powodu strat jakie są w kiszonce. 

U mnie kilka lat temu była w modzie pryzma z usług bo prasy już bambrom się sypały, robili pryzmy i nakupili prasoowijarek i walą w bele albo pierwszy pokos pryzma a reszta bele, ciekawo czemu 😉. U mnie starszy chciał 20 lat temu kupić przyczepę z sąsiadem do spółki i w pryzmę robić bo tak w Holandii widział ale jak rok się trafił mokry że prasę kostkującą trzeba było na dwa ciągniki ciągać i po kawałku kraść tam gdzie woda na torfach opadła to stwierdził że pierdzieli i kupił claasa belownicę używaną 

11 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

a tym radnym to tak po ludzku nie wstyd? mi by było wstyd się pokazać gdziekolwiek do końca życia 

Sprawdź w KRS wszyscy delegaci zawsze głosowali jednomyślnie za prezesem, ważne że ceny mieli lepszą od innych, przynajmniej kilku i próby że słoika bez kasy.ja 3 lata temu mówiłem że tom pierdyknie dlatego namawówiłem wiele osób na zmianę mleczarni, zostali się złodzieje i pierdoły bezjajeczne. Jak to napisał @grzesiu żeby był Stasiek to by prędko pognał towarzystwo wzajemnej adoracji czyli radę i prezesa przez okno by wywalił razem z dostawcami a obecnie nie ma kto się odezwać. Jutro podobno ma buć tv w Łapach

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
56 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

Każdy wyraża swoje opinie a nie się odpala. Mam lucernę i nie ważne czy mokra miękka czy czasem sucha za późno skoszona jest wszystko idealnie w beli, grunt to dobrze ją dobić i owijanie folią 3 razy i jest malina a nie to co czasem widzę u ludzi w pryzmach albo np czareczek pisał że najlepszy towar się psuję to nie dziwię się jemu że kupuję prasoowijarkę.  Chodź nie ganię pryzm bo widziałem też ładne ale popełnisz jeden błąd czasem niezależny od Ciebie i cały pokos do d*py a poźniej ni to krowom dawać ni samemu jeść

W pryzmę musi iść mokry towar już to nie raz przerabiałem. W tym roku robiłem gorzowska oddzielnie i starsze  pierwsze trawy też w pryzmę. Wszystko zbierane na mokro zero odpadu. Drugi pokos skosilem dziś i zbiór następnego dnia w południe i już niestety odpadu było bardzo dużo za mocno podeschlo.

Opublikowano

Jak zbierasz trawę o 20% suchej masy.To ile tej słomy trzeba wrzucić, żeby tmr miał powyżej 40% suchej masy. Prawidłowa trawa powinna mieć 30-35%. Przy 20% masz straty, bo soki uciekają. 

• Like 2
Opublikowano

Napewno przy 20 % nie będzie wydajności dużej nie mysle 

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Weź mie pier....l normalny usługodawca nie zbieracw ulewę i kolejka się przesuwa 🤦🙋‍♂️

U mnie jak uslugodawca chce przesunąć kogoś żeby mnie wsadzić to słyszy od tamtego rolnika to jedz rób u mnie więcej zbierać nie będziesz. Bo ja miałem ugadany ten i ten dzień. I w takim przypadku albo ja robię w deszcz albo wetka mnie przed mniej nerwowych a 2 3 czy 4 dni dłużej stojąca trawa 1 pokos to straty w tysiącach są. A tak prasa można zacząć trawy z kupkówka jako pierwsze później bez kupkowki następnie siane na jesieni i na koniec lucerna i wszystkie będą idealne a w pryzmę idealnego się nie zrobi bo raczej nie realne miec 60 70 hektary traw identycznej odmiany zasianych w tym samym czasie 

• Like 5
Opublikowano
5 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

problem w tym że te dobre się psuja w pryźmie a te słabe nic im nie dolega. 

Robiłem pryzmy po 4m wysokie i odpadu praktycznie nigdy nie było teraz wysokość ograniczam do max 2m i długo jak się da. Zbieramy sieczkarnia lub 3 przyczepy by od skoszenia nie minęło dłużej jak 8h i jak dobrze ubita i przykryta to odpadu nie ma. Raz jak usługodawca chciał przycwaniakować i mi towar przesuszył to cała pryzma poszła w obornik. Teraz idzie 1 pokos 2023 to się psuje warstwa 20cm od góry ale to wina folii RKW Polydress SiloPro bo pęka od samego patrzenia na nią. Na tyle lat więcej incydentów nie było.

Wszystko zależy ile towaru zbierasz i jak z czasem. Jak w sezonie zbieram ok 100-120 przyczep i miałbym wrócić do bel to bym prędzej te krowy rzucił.

1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Napewno przy 20 % nie będzie wydajności dużej nie mysle 

U mnie jak uslugodawca chce przesunąć kogoś żeby mnie wsadzić to słyszy od tamtego rolnika to jedz rób u mnie więcej zbierać nie będziesz. Bo ja miałem ugadany ten i ten dzień. I w takim przypadku albo ja robię w deszcz albo wetka mnie przed mniej nerwowych a 2 3 czy 4 dni dłużej stojąca trawa 1 pokos to straty w tysiącach są. A tak prasa można zacząć trawy z kupkówka jako pierwsze później bez kupkowki następnie siane na jesieni i na koniec lucerna i wszystkie będą idealne a w pryzmę idealnego się nie zrobi bo raczej nie realne miec 60 70 hektary traw identycznej odmiany zasianych w tym samym czasie 

Wszystko dobrze tylko ile roboty te 60ha zbelować i zwieść z tego pola.