Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem, co wy tam chcecie od skrzyń w MTZ, mam takiego eksportowego z 1969 roku, do skrzyni jeszcze nikt nie zaglądał, do mostu też, jeździ , przychodzisz, odpalasz i w pole

za te pieniądze nie ma co wybrzydzać, nawet, jak trzeba coś zrobić wnim, to nie ma udziwnień

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, jaco512 napisał(a):

a co tu nielogicznego - że oznaczono biegi nie 1-5 tylko według prędkości i na reduktorze jest 1,3, 4,5 a bez reduktora 2,6,7,8 a 9 bieg jest wogóle bez reduktora ?

ta tabliczka jest może mało czytelna na pierwszy rzut oka, w rzeczywistości prosta i dość intuicyjna

• Confused 1
Opublikowano

Dobra ostatni raz z tym już marudzę (mam nadzieję).

Dwie świece płomieniowe + grzałka (spiralka) w kolektorze.

Prąd dociągnięty do kabiny przewodem 10mm, bezpiecznik "główny", skrzynka bezpieczników. Dalej już ze skrzynki. Narazie tylko świece/grzałka na tym będą. Może później światła czy co tam. W każdym bądź razie chciałem żeby wszystko włączało się jednym przyciskiem. No i teraz:

1) zabezpieczenie główne dla przewodu 10mm 40A będzie git? Internety mówią 40-50. Bezpieczniki mam 40 i 60. Naraz max na tym będzie pewnie albo 2x świeca + grzałka, albo później może jakieś max 4 lampy LED.

2) jakie zabezpieczenie dla każdego obwodu?

3) każda świeca i spirala na oddzielnym przekaźniku? Czy np dwie świece na jednym i spirala na drugim?

4) przekaźniki 541 mają 5 pinów - masa, prąd, sterowanie i dwa na wyjście - tzn że jeden przekaźnik może sterować dwiema rzeczami, czy po uj są dwa piny z oznaczeniem wyjściowym?

5) do włącznika chwilowego doprowadzam prąd skąd bądź i dalej z niego na przekaźnik(i). Przekaźniki mają podpiętą masę, dochodzi do nich prąd że skrzynki bezpieczników i z nich ciągnę bezpośrednio na świece/grzałkę. Tak?

6) jakie przewody? Mam 2.5, 4, 6, 10. Skrzynka-przekaznik i przekaznik-odbiornik starczy 4? Najmniej zabawy z łączeniem

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

Dobra ostatni raz z tym już marudzę (mam nadzieję).

Dwie świece płomieniowe + grzałka (spiralka) w kolektorze.

Prąd dociągnięty do kabiny przewodem 10mm, bezpiecznik "główny", skrzynka bezpieczników. Dalej już ze skrzynki. Narazie tylko świece/grzałka na tym będą. Może później światła czy co tam. W każdym bądź razie chciałem żeby wszystko włączało się jednym przyciskiem. No i teraz:

1) zabezpieczenie główne dla przewodu 10mm 40A będzie git? Internety mówią 40-50. Bezpieczniki mam 40 i 60. Naraz max na tym będzie pewnie albo 2x świeca + grzałka, albo później może jakieś max 4 lampy LED.

2) jakie zabezpieczenie dla każdego obwodu?

3) każda świeca i spirala na oddzielnym przekaźniku? Czy np dwie świece na jednym i spirala na drugim?

4) przekaźniki 541 mają 5 pinów - masa, prąd, sterowanie i dwa na wyjście - tzn że jeden przekaźnik może sterować dwiema rzeczami, czy po uj są dwa piny z oznaczeniem wyjściowym?

5) do włącznika chwilowego doprowadzam prąd skąd bądź i dalej z niego na przekaźnik(i). Przekaźniki mają podpiętą masę, dochodzi do nich prąd że skrzynki bezpieczników i z nich ciągnę bezpośrednio na świece/grzałkę. Tak?

6) jakie przewody? Mam 2.5, 4, 6, 10. Skrzynka-przekaznik i przekaznik-odbiornik starczy 4? Najmniej zabawy z łączeniem

Kup sterownik z samochodu i po temacie 

Teraz, mzk napisał(a):

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

jeszcze się ludzie na takie coś łapią i wrzucają linki

Na takich jest prosty i skuteczny sposób. Mówi się takiemu, przywieź tu i tu na podwórko i płacę traktor i transport. Pod warunkiem że jest w takim stanie jak na zdjęciach i w opisie, i to jest przeważnie pierwsza i ostatnia rozmowa z takim.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v