Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W moim przypadku największym problemem jest uzupełnianie towotnicy i ciągłe zapowietrzanie. Wiem że rozwiązaniem są kartusze i nawet mam parę szt na stanie do towotnicy jednoręcznej ale to stosunkowo drogo wychodzi a zwłaszcza że mam znajomego co czasami mi przywiezie wiadro w bardzo uczciwej cenie. Mam towotnic parę szt różnych ale i tak uważam że najlepsza z nich to stara radziecka która ojciec otrzymał w pakiecie powitalnym do nowego mtz na początku lat 90.

Opublikowano

Też mam taką do T25 - w tym roku pięćdziesiąt lat jej "stuknie" i działa nadal bezproblemowo. Kupiłem yato pneumatyczną - na kartusze (nie używałem) i niby można ją normalnie ładować smarem z wiadra. Na początku było OK (przynajmniej tak mi się wydawało) ale jak się nie używa kartuszy to smar samoistnie przedostaje się do komory nad tłokiem...

Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 19:25, turion23 napisał(a):

Panowie ktoś ma taki reflektor?Zastanawiam się czy warto taki zastosować nad wejściem do garażu?

Screenshot_20250107-192033.png

skarpety to bym wziął

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

W moim przypadku największym problemem jest uzupełnianie towotnicy i ciągłe zapowietrzanie. Wiem że rozwiązaniem są kartusze i nawet mam parę szt na stanie do towotnicy jednoręcznej ale to stosunkowo drogo wychodzi a zwłaszcza że mam znajomego co czasami mi przywiezie wiadro w bardzo uczciwej cenie. Mam towotnic parę szt różnych ale i tak uważam że najlepsza z nich to stara radziecka która ojciec otrzymał w pakiecie powitalnym do nowego mtz na początku lat 90.

Panie, bez przesady, czy 239zl za 12 kartridży to dużo? W moim przypadku taka paczka spokojnie na rok wystarcza a mam zajoba na punkcie smarowania, można by rzec że nawet za dużo smaru zużywam. Nie chcę już nawet myśleć o uzupełnianiu smaru z wiadra.

Screenshot_2025-01-09-07-41-42-118_pl.allegro.jpg

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

No właśnie każdy podchodzi do tego inaczej, bo ja wiadro 20kg dostaje za symboliczną flaszkę, a tu masz 4.8kg za 240zł. Obecnie mam w zapasie dwa wiadra nieoteierane 20kg  i starczy mi to na parę lat. I tak np talerzówka 3m przed sezonem smaruje i idzie mi 3 pełne ruskie towotnice, kombajn jedno smarowanie jedna towotnica/kartusz. Do poprzedniego kombajnu podchodziłem z trzema towotnicami bo każda miała swoją zaletę lub wadę, np przesmarowanie wariatora od jazdy czy młócarni w senatorze wymagało sztywnej rurki bo mało miejsca żeby rękę włożyć i trzeba na odległość a np napinaczka od pasa głównego przy sztywnej rurce lubiana się obracać i trzeba elastyczny wężyk i jedną ręką trzymać drugą pompować. Najgorsze jest to że trzymasz końcówkę w trudnodostępnych miejscu a tu Ci się towotnica zapowietrza, no szału można dostać. 

9 godzin temu, wlamaj1 napisał(a):

Też mam taką do T25 - w tym roku pięćdziesiąt lat jej "stuknie" i działa nadal bezproblemowo. Kupiłem yato pneumatyczną - na kartusze (nie używałem) i niby można ją normalnie ładować smarem z wiadra. Na początku było OK (przynajmniej tak mi się wydawało) ale jak się nie używa kartuszy to smar samoistnie przedostaje się do komory nad tłokiem...

Ja mam yato na dwa tłoki jest ok, mam jednoręczną nie wiem jakiej firmy, mam pneumatyczną raz użyłem ale chyba nie umiem się tym posługiwać, jestem jeszcze mato i dwie no-name, i dwie ruskie takie beż sprężyny tylko jedna ręką pchasz tłoki drugą gibasz. Najlepsze dla mnie to ta ruska, potem yato i jednoręczna. 

Opublikowano

Ja zamieniłem te, co mam na jednoręczną na kartusze. Przy smarowaniu zgodnie z instrukcją obsługi idzie mi kartusz do kombajnu na sezon do MF-a. W Claasie było tego więcej do smarowania - to dwa szły.

Smaru w wiaderkach od 5-6 lat już nie kupuję. Do talerzówki też raz na sezon nie wiadomo ile nie idzie, w sumie kartusz na rok mi wystarczy na smarowanie innych sprzętów poza kombajnem. W wiaderku tylko EPX do agregatu aktywnego.

Opublikowano

Z tymi smarami po znajomości to różnie bywa 

Kiedyś znajomy się chwalił że z jakiejś firmy znajomy mu taaaaaki smar załatwił że wiadro 600 zł a jemu za pół ceny ...

Okazało się że to smar do spożywki 

Cena nie wynikała z jakiś mega parametrów tylko z atestów bezpieczeństwa 

Opublikowano
21 minut temu, pawel885 napisał(a):

Z tymi smarami po znajomości to różnie bywa 

Kiedyś znajomy się chwalił że z jakiejś firmy znajomy mu taaaaaki smar załatwił że wiadro 600 zł a jemu za pół ceny ...

Okazało się że to smar do spożywki 

Cena nie wynikała z jakiś mega parametrów tylko z atestów bezpieczeństwa 

Co może być nie tak w smarze w oryginalnym nieotwieranym metalowym wiaderku? To nie jest tak że smar przywieziony w kieszeni czy wiaderku po marmoladzie.

29 minut temu, jahooo napisał(a):

Ja zamieniłem te, co mam na jednoręczną na kartusze. Przy smarowaniu zgodnie z instrukcją obsługi idzie mi kartusz do kombajnu na sezon do MF-a. W Claasie było tego więcej do smarowania - to dwa szły.

W Senatorze było parę miejsc kiepskich z dostępem, teraz w Dominatorze nawet jeszcze nie wiem gdzie są kalamitki, jeszcze nie smarowałem.

Opublikowano
6 minut temu, rafal4610 napisał(a):

Koniecznie zdaj relacje po jakimś czasie użytkowania. Tam podobno z bateriami są problemy

Zdam relacje za jakiś czas. Baterie i tak pewnie kupię oryginał makity do nich. 

Ja w wiadrach też już smaru kilka lat nie kupuje, idzie mi na sezon jakieś 6-7 tubek przeważnie. 

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/wiertarka-udarowa-akumulatorowa-21-v-wkretarka-2-akumulatory-zestaw-wiertel-16489856119

Zakupiłem, jakby co, do @Uziu92 pretensji miał nie będę, na razie fajne - lekka, poręczna, dwa akumulatory, kręci całkiem całkiem

Jedyna uwag a- na 2 biegu wolniejsza niż szwagra Ryobi, ale idzie to przeżyć. Zobaczę, ile będzie się ładował akumulator

W życiu bym tego nie kupił , wiercenie tym to jest istna męczarnia ,nie dość że to nie ma siły to Aku do niczego , 2 lata temu kupiłem Wiertarko-wkrętarka Milwaukee FPD2-0 18 V ,fakt z bateriami i ładowarka wyszło wtedy prawie 1800zl ale wkrętarka nie do zajechania ,na jednej baterii położyłem blachę na dachu 140m i bateria jeszcze była a tym to nawet 1/4 tego by nie zrobił 

Opublikowano
1 minutę temu, korasss napisał(a):

W życiu bym tego nie kupił , wiercenie tym to jest istna męczarnia ,nie dość że to nie ma siły to Aku do niczego , 2 lata temu kupiłem Wiertarko-wkrętarka Milwaukee FPD2-0 18 V ,fakt z bateriami i ładowarka wyszło wtedy prawie 1800zl ale wkrętarka nie do zajechania ,na jednej baterii położyłem blachę na dachu 140m i bateria jeszcze była a tym to nawet 1/4 tego by nie zrobił 

będe oceniał, jak popracuję tym jakiś czas, zakładanie z góry, że coś jest do d.... jest takie trochę - śmieszne

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

lekka,

Hehe 

W to nie wątpie 

Na ciężar trzeba tam trochę miedzi wsadzić 😅

Będzie działać 

Tylko będziesz się na baterie wkurzal 

Pewnie ma z 1Ah w rzeczywistości albo i tyle nie 

Tak jak pilarki 6 km za 400 zł 

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał(a):

Hehe 

W to nie wątpie 

Na ciężar trzeba tam trochę miedzi wsadzić 😅

Będzie działać 

Tylko będziesz się na baterie wkurzal 

Pewnie ma z 1Ah w rzeczywistości albo i tyle nie 

Tak jak pilarki 6 km za 400 zł 

do tej pory używałem jakiejść noname 9,6V , gdzie akumulator miał może nominalnie 1Ah, więc na razie nie jest źle

gdybym potrzebował do swojej pracy sprzętu za 2 tys, to bym go kupił, a do moich zastosowań domowych pewnie wystarczy na następne 10 lat

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Zdam relacje za jakiś czas. Baterie i tak pewnie kupię oryginał makity do nich. 

Obejrzałem Twój test. Mam chęć wypróbować ten cud techniki, jaki byś polecił 1200 czy 1800? Obecnie jadę na pneumatach i mam małego boscha 200.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, izydor6280 napisał(a):

gdyby była sztuka uznałbym za rzeźbę, ale przy dwóch takich samych jednak rodzi się pytanie czy nasi coś takiego klepali

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-rolnicza-9-tonowa-CID757-ID11p7qO.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7

może być jakaś krótka seria, tak jak D-50 tandem

Takiej też na oczy nie widziałem, nie wiedziałem, że 1986 roku istniał PRONAR

https://www.agromentum.com/maszyna/pronar-fugo-przyczepa-rolnicza/

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
46 minut temu, izydor6280 napisał(a):

gdyby była sztuka uznałbym za rzeźbę, ale przy dwóch takich samych jednak rodzi się pytanie czy nasi coś takiego klepali

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-rolnicza-9-tonowa-CID757-ID11p7qO.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7

Myślałem że to cena za komplet a to za sztukę. Za połowę tej kwoty spokojnie można kupić 8-tonowa normalną przyczepę wywrotkę z papierami