Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, jahooo napisał(a):

jak USA zdejmie ograniczenia związane z emisją CO2 i inne "zielone" regulacje, to UE może szukać dębowej jesionki, bo zostanie nam skansen, w dodatku drogi

ależ xujnia już jest tym skansenem i już leży w tej dębowej jesionce tylko nikt z pogrzebem się nie spieszy i trzymamy trupa w zamrażarce.
licząc że zmartwychwstanie?
jeśli nawet to tylko jako jakiś zombiszon

a u jankesów?
naoglądali się filmów od Marvela i uwierzyli że to nie bajki a obraz rzeczywisty, muskowi się wydaje że jest czymś w rodzaju batmana to se tesle kleci ... no wypisz wymaluj ileż tam podobieństw by do fantazji bzdetów z bajek dla dzieci znalazł
spokojnie, póki co jankesy zanim Kanadę i Grenlandię przyłączą pierwej niech siebie uchronią przed przecież już skiełkowanym pomysłem secesji Kalifornii a za nią pewnie i paru innych stanów
mocno głośny się tamten kraj zrobił
może to tylko głos dzwonu? pustego w środku

to że Polska przy tym to jeno barania kołatka to już odrębny temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał(a):

Kufa. Przecie oni rakiety na gaz puszczają a w samochodach oprócz ich własnego akumulatora popyla silna jednostka zarządzajaca. Tesla posiada też ogromnej mocy komputer i ma dział robotics. Tego rodzaju gracz rozdaje karty i jak skończy się zielony ład... Ogólnie to jacus - Ty nadal tkwisz w marketingu zaspokajania potrzeb. Prawda?

jak USA zdejmie ograniczenia związane z emisją CO2 i inne "zielone" regulacje, to UE może szukać dębowej jesionki, bo zostanie nam skansen, w dodatku drogi

I co by miało dać to zdjęcie? Zobacz ile się tam sprzedaje F150...

Przyznam się - nie kumam..

W sensie nie kumam tego co jacus napisał.

Opublikowano

Lewactwo ma to do siebie ze jak zaczyna rządzić to im nawet na pustyni piasku zabraknie :) tak i w naszym wypadku ś.pimy na węglu a za chwwile nie bedziemy mieli prądu i ciepła .Ta cała ta ekologia to biznes by wcisnąć lipne patęty np. jak wprowadzano rtęciowe żarówki to jednocześnie Niunia europejksa zakazywała termometrów rtęciowych - gdzie tu logika ?? a no w tym ze trzeb było szybko opchnąć rtęciówki bo ledowe miały wchodzić .Tak samo z z elektrykami wypychaja na siłę bo nowa technika juz puka (choć nowa to przesada ) Nawet spalając węgiel jest możliwość zrobienia z tego czystej energiii tylko to nie o to chodzi by było ekologicznie a by niemiec zarobił , nawet gaz był ekologiczny do chwili gdy niemcy stracili do niego dostęp to już nie był eko :) .Dziś ula fon nogaj w Davos zapowiedziała na tym ich masońskim spędzie że bedzie nowe rozdanie i muszą wymyśleć nowy 25letni plan i tylko zarysowała że ma być dalej dekarbonizacja ale reszta jej odpowiada czyli najważniejsze by dokopać Polsce a potem można nawet palić śmieciami i ruskim gazem :) . No jeszcze nadbąkneła o geotermii ale to tak pobocznie . Tak więc jeśli dopuścimy niemców do ponownego rozdania to w Europie co najwyzzej będziemy mogli zbierać szparagi, podawać marynarki zaszczańcom ewentualnie robić u ukraińca w fabryce na terenie PL .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marks50 napisał(a):

Nawet spalając węgiel jest możliwość zrobienia z tego czystej energii

żadna kopalina nie jest wobec atmosfery (a zatem i całego ekosystemu) "homeostatycznie" czysta
no może Uran tylko że i bomby atomowe z tego robią

oczywiście że

2 godziny temu, marks50 napisał(a):

Lewactwo...

przegięło na jedną stronę
czyli jest też  owa druga strona przegięcia i cywilizacja może równie dobrze popaść jak w jedną tak i w drugą skrajność co trudno ocenić która gorsza

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, dysydent napisał(a):

żadna kopalina nie jest wobec atmosfery (a zatem i całego ekosystemu) "homeostatycznie" czysta

Dla całej  Polski wiatraki . Jakie to piękne będzie .

Dla Niemiec i Ameryki , Chin i innych węgiel .

Prezydent Donald Trump podpisał nakaz wykonawczy wycofujący Stany Zjednoczone ponownie z paryskiego porozumienia klimatycznego.

Trump podpisał zamówienie zatytułowane „Postawienie Ameryki na pierwszym miejscu w międzynarodowych umowach środowiskowych” 20 stycznia po tym, jak został inaugurowany jako 47. prezydent Stanów Zjednoczonych.

Rozkaz upoważnia ambasadora Stanów Zjednoczonych do powiadomienia sekretarza generalnego ONZ o wycofaniu się.

Opublikowano
59 minut temu, dysydent napisał(a):

A panele fotowoltaicznie są ? a wiatraki ? przecież by je wytworzyć to poszło w nie tyle energii że niektóre inwestycje nawet nie wyprodukują tej energii , to tylko w nowomowie brzmi zielona energia a by tą ''ekologie'' wyrodukować chińczycy dostawili kilka elktrowni na węgiel , u nas samochody elektryczne tez w sumie przeszły na węgiel  :) . dziś poszła technologia do przodu Japończycy nie maja swoich zasobów węgla ale już budują elektrownie na zgazowany węgiel który ciągnął z Australii , silniki Stirlinga można by było takze stosować w motoryzacji jako hybryda do spalinówki by odzyskać ciepło ale o tym dopiero jak juz na siłę wepchną elektryki . Zamiast paneli fotowoltaicznych też można by było zastosować hybrydę skupiania promieni słonecznych z silnikiem Stilringa bo ta technologia jest dwa razy bardziej wydajniejsza ale na razie naciągaja dziadków na cód panele z kosmiczna dotacją .Tu nie chodzi by było ekologicznie  , tu ma zarobić królik i jego rodzina :) 

Opublikowano
14 minut temu, marks50 napisał(a):

A panele fotowoltaicznie są ? a wiatraki ?

panele i wiatraki to odnawialne źródła energii, ekologiczny beton i plastik, plus dewastacja i zatruwanie środowiska przy wydobyciu metali ziem rzadkich :D 

węgiel powstały z roślin to nieodnawialny, nieekologiczny, największy wróg ludzkości :D 

• Like 1
Opublikowano

no jest jeszcze ogniwo peltiera
skoro w kontekście recyklingu energii cieplnej we wózkach akumulatorowych :P

wszyscy by uczyli innych a może - skoro to takie opłacalne i efektywne to se zrób sam ;)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A. Szłapka, który w imieniu 🇵🇱 prezydencji podkreślił, że "platformy internetowe muszą usuwać niebezpieczne treści", by wzmacniać... społeczeństwo obywatelskie. "Ochrona obywateli on-line, to nasz obowiązek" 

Gasiuk-Pihowicz podczas debaty "o ochronie demokracji" w Internecie: "My, w Polsce doświadczyliśmy okrucieństwa totalitaryzmu i dyktatury! Dlatego nie możemy pozwolić, by Elon Musk swoimi algorytmami wpychał nas w sidła osi zła!

Bartłomiej Sienkiewicz: "To jest amerykańska technologiczna agresja na Europę! Jeśli Komisja Europejska nie będzie w stanie powstrzymać platformy X przed ingerencją w europejską politykę, to Unia Europejska straci suwerenność!" 

Do prawej strony sali. Przestańcie udawać, że chodzi wam o wolność słowa. Wy jesteście partią Trumpa i Muska w Unii Europejskiej. Wczoraj owacyjnie klaskaliście Trumpowi i nie przeszkadza wam, że ten prezydent Stanów Zjednoczonych zapowiedział wojnę handlową niszczącą gospodarkę Unii Europejskiej. Dziś bronicie amerykańskich platform internetowych i nie przeszkadza wam, że ich algorytmy będą częścią amerykańskiej technologicznej agresji wobec Europy. Dla mnie jako Polaka wsparcie platformy X dla AfD już jest aktem agresji wobec mojego kraju i dziwię się posłom z mojego kraju, z Prawa i Sprawiedliwości, że się na to godzą. 

wolność wg. po-lszewików

ci ludzie są niebezpieczni, na zlecenie niemców i ruskich narażają polskę na wojnę gospodarczą z usa

Edytowane przez nie
Opublikowano
53 minuty temu, marks50 napisał(a):

A panele fotowoltaicznie są ? a wiatraki ? przecież by je wytworzyć to poszło w nie tyle energii że niektóre inwestycje nawet nie wyprodukują tej energii , to tylko w nowomowie brzmi zielona energia a by tą ''ekologie'' wyrodukować chińczycy dostawili kilka elktrowni na węgiel , u nas samochody elektryczne tez w sumie przeszły na węgiel  :) . dziś poszła technologia do przodu Japończycy nie maja swoich zasobów węgla ale już budują elektrownie na zgazowany węgiel który ciągnął z Australii , silniki Stirlinga można by było takze stosować w motoryzacji jako hybryda do spalinówki by odzyskać ciepło ale o tym dopiero jak juz na siłę wepchną elektryki . Zamiast paneli fotowoltaicznych też można by było zastosować hybrydę skupiania promieni słonecznych z silnikiem Stilringa bo ta technologia jest dwa razy bardziej wydajniejsza ale na razie naciągaja dziadków na cód panele z kosmiczna dotacją .Tu nie chodzi by było ekologicznie  , tu ma zarobić królik i jego rodzina :) 

nie da się zaprzeczyć że kopaliny mają to do siebie iż są wyczerpywalne i te wiatraki i panele to eksperyment w dobrą stronę tylko problem w tym że rządzacy jako ignoranci w każdym po za przepychanką do koryt temacie mylą eksperyment z w pełni sprawdzonym i niezawodnym produktem finalnym.
Tak czy inaczej trzeba szukać alternatyw dla kopalin jak też trzeba uznać że to co dotychczas wynaleziono jest niewystarczające ani nawet już zamknięte w możliwych opcjach.
Przed czasem zarzynanie jeszcze mlecznej krowy zanim jeszcze jałówka dorosła do mleczności może się zakończyć śmiercią z głodu bez nabiału zwłaszcza jeśli jeszcze do końca nie wiadomo czy to nie jałówka a byczek

Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał(a):

skoro to takie opłacalne i efektywne to se zrób sam

Testowo parę lat temu taki silnik zbudowałem dosłownie z konserwy druta a tłok z pudełka po kremie Nivea , sam sie zdziwiłem że to zadziałało ale dopiero na gazówce bo nad świeczka nie chciało ruszyć ale dawno z nudów w zimie . Dzisiejsze silniki sa tak udoskonalone że w sondach i satelitach ich używają . Japończycy natomiast kombinuja z zimnym tłokiem w zwykłym silniku spalinowym ale na razie chca wypchac silnik na amoniak . Geotermia o której mówiła fon nogaj też by sie sprawdziła z tym silnikiem . Największy problem silnika stirlinga jest to że jest w teorii zrównoważony energetycznie czyli ile energi pobierze tyle w teorii odda i tu sie kłania ekonomia , gdzie tu zarobek dla państwa firm itd. :) 

Opublikowano
25 minut temu, nie napisał(a):

ci ludzie są niebezpieczni, na zlecenie niemców i ruskich narażają polskę na wojnę gospodarczą z usa

Tiaaaaa bo USA będzie specjalnie z Polską wojnę gospodarczą zaczynać. Oni w dupsku mają Polskę i całą resztę. A choćbyś im to dupsko wylizał, to i tak Ci przywalą, choćby dlatego że pomylą Cię z Pakistanem.

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

A choćbyś im to dupsko wylizał, to i tak Ci przywalą, choćby dlatego że pomylą Cię z Pakistanem.

Weź przestań, bo on ma jakieś fantazje związane z doopskiem i jeszcze serio poleci to zrobić xD 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, marks50 napisał(a):

Największy problem silnika stirlinga jest to że jest w teorii zrównoważony energetycznie czyli ile energi pobierze tyle w teorii odda i tu sie kłania ekonomia , gdzie tu zarobek dla państwa firm itd. :) 

oj perpetuum mobile mi tu zalatuje

11 minut temu, marks50 napisał(a):

Dzisiejsze silniki sa tak udoskonalone że w sondach i satelitach ich używają .

w kosmosie doskonale wspomaga różnicę potencjału energetycznego wszechobecna tam próżnia
no na dnie oceanu gazowego gdzie żyjemy trochę inaczej to wygląda i to że "się kręci" jeszcze nie znaczy że samo siebie z miejsca poruszy a co mówić o jeszcze przyczepie ;)

no ale próbujta "prubujta"
to może rykoszetem co przy okazji i pożytecznego odkryjeta ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

no ale próbujta prubujta

Ale tu nie ma czego próbować, perpetum mobile jest fizycznie nie możliwe, bo zawsze jakieś straty energii będą, można się starać jedynie te straty ograniczać ...

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

no ale próbujta prubujta

Ja, jak byłem mały, to uważałem że jak się ojcowego Komarka odpali, to trza potem kranik zamknąć i się benzynę oszczędzi. Ale nijak wtedy jechać nie chciał. Aż odkryłem że faktycznie ta benzyna musi cały czas lecieć. I to było moje największe odkrycie w motoryzacji.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale tu nie ma czego próbować, perpetum mobile jest fizycznie nie możliwe, bo zawsze jakieś straty energii będą, można się starać jedynie te straty ograniczać ...

że też Ci się chciało takie oczywistości tłumaczyć
u mnie były przecież już w samej tezie
co prawda domyślnej bo aż tak oczywistej że bez potrzeby kolejny raz jej powtarzania

a czekaj
chyba że Ty nie dla mnie to a ...
no tak - trzeba trzeba ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

co prawda domyślnej bo aż tak oczywistej że bez potrzeby kolejny raz jej powtarzania

Nie wszystko dla wszystkich jest oczywiste ;) Nie raz się człowiek łapał na tym, że coś co dla mnie jest oczywiste dla kogoś jest niezrozumiałe ...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, dysydent napisał(a):

oj perpetuum mobile mi tu zalatuje

Tylko perpetumum mobile ma nie mieć dostarczane żadnej energii a tutaj musisz ja dostarczyć jak i odebrać bo inaczej nie działa . Z resztą wszystko jest juz opatentowane tak więc mozna drzwi wywarzyć ale i ak trzeba zapłacić :) 

Nasa swoje silniki napedz izotopami bo w kosmosie to wszystko jedno , tu jest problem że na ziemi każda technologia ma sie opłacać inwestorowi dlatego oszołomstwo sięga byśmy płacili za wodę i oddychanie (CO2) a by przepuścili energię na której cały czas zarabiali ? 

Z nowości to dodam że trampek zapowiedział u(za)kończenie laboratoriów medycznych na urynie - same plusy .

Edytowane przez marks50
Opublikowano
1 minutę temu, marks50 napisał(a):

Z nowości to dodam że trampek zapowiedział ukończenie laboratoriów medycznych na urynie - same plusy

Ale że w końcu zaczną działać, czy że przestaną? Bo chyba coś przespałem.

• Haha 2