Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy tak przerżnie to nie powiedziane. Wygrać wybory mogą gorzej z koalicjantami. I utworzeniem rządu.  Ja mogę odwrócić pytanie i zapytać cię skoro jest tak żle to dlaczego pis w opozycji z prezydentem walczącym z rządem ramię w ramię traci poparcie?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

PiS wykorzystał inflację do zaurania dziury budżetowej, bo wzrost cen przy dokręconej śrubie podatkowej wykorzystał do zwiększenia wpływów do budżeto, to co dał w postaci socjalu i dopłat, w większości do budżetu wpłynęło z powrotem

Kołalicja teraz poluzowała aparat skarbowy, przez co wpływy do budżetu maleją, pieniądze uciekają bokiem, wydatki sztywne budżetu sa nie do ruszenia, bo nie tylko, że przerżną następne wybory, ale nawet nie dotrwaliby do końca tej kadencji, więc przyklaskują wszelkim ETS-om nowym, chociaż wcześniej pluli, że "Mateuszek podpisał". Teraz go powinni po rękach całować. Tylko obywatelom żyje się coraz gorzej, stworzone przez PiS monopole w paliwach jakoś dziwnym trafem teraz dla KOłalicji już nie są złe, a Orlen łupi oywateli na paliwach, aż trzeszczy, no i teraz juz jest OK, wysokie podatki na nawozy z zagranicy też są OK.  

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, DTaras napisał(a):

Jedno jest pewne - poszło w koszty. I to niekoniecznie za obecnych bęcwałów. Taka sytuacja nauczy i Konfederatów podatki podnosić.

aż musiałem poczytać sam siebie i to w oryginalnym poscie a nie Twoim cytacie bo Ci się niedocytowało akurat to na co odpowiadasz
o masz; odpowiadasz nawet nie na tego co zacytowałeś a jeszcze poprzedniego

3 godziny temu, dysydent napisał(a):

nagłaśnianie na przemian podwyższania podatków przez drugich gdy samemu też się je podwyższało każdemu paszczę w ryj zamieni

no i otaczają nas teraz same ryje w którą stronę... a czekaj

6 godzin temu, Ulman napisał(a):

jakie podatki wprowadziła konfederacja?

no tym sam los szansy na ten organ jeszcze nie dał wszak kiedy mieli wprowadzić jak jeszcze nigdy nie rządzili?

oczywiście że się nauczą i konfederaci podatki eskalować; już teraz sam Mentzen asekurancko obiecuje nie obniżać a tylko "uprościć"
czy po to zdobywa się władzę aby zrezygnować z łupów które pokonani wypracowali? przecież tylko pieniądze są tym graalem dla którego się wręcz i o tę władzę potrafimy pozabijać to skoro jakieś tam podatki może i zniosą bo taka ich propagandowa linia to na pewno nie po to aby gdzie indziej nie dowalić co by się zbilansował poziom tych łupów

ten mechanizm zawsze działa w demokracji nieważne kto w ten sposób zdobywa władzę... i tu jeszcze sporo bym musiał naklikać dlaczego i kiedy jest inaczej i pewnie kiedy ś będę musiał a nawet mi się zechce no ale nie tym razem

jedno co już teraz zapewne i beze mnie większość już wie - bez wojny czy jakiej rewolucji podatki na pewno nie spadną ani w xujni ani nigdzie indziej bo są jak harpun - raz wbite mogą tylko głębiej lub wyrwać taką dziurę w cywilizacji że się będzie musiała tak czy inaczej cofnąć i dobrowolnie to może i osobniki pojedyncze masochistyczne się zdarzają no ale o żadnej cywilizacji takowej ja nie słyszałem

wiem - smutna konkluzja - tylko jakaś i to grubsza rozwałka obniży podatki; wszelkie inne sposoby są tylko naiwną ułudą i kłamliwą mamoną polityczną dla łatwowiernych głupków

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał(a):

Czy tak przerżnie to nie powiedziane. Wygrać wybory mogą gorzej z koalicjantami. I utworzeniem rządu.  Ja mogę odwrócić pytanie i zapytać cię skoro jest tak żle to dlaczego pis w opozycji z prezydentem walczącym z rządem ramię w ramię traci poparcie?

Tu trzeba potrzeć całościowo na opozycję a nie wyłącznie na PIS , a w takim układzie opozycja jednak zyskuje poparcie , a co do Prezydenta to do końca nie wiadomo czyj on jest bo bardziej opozycji niż Pisu bo i konfa go popiera i brał go popiera , a i nawet Miler w kilku wywiadach mówił że oczywiście go nie popierał i głosował na kogo innego , ale teraz się do Nawrockiego przekanał i może liczyć na jego głos 

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, jahooo napisał(a):

Niemcom coraz bardziej wymyka się "federalizacja" europy pod rządami IV Rzeszy, więc chca miec w ręku straszak, przeciez już sobie załatwili bezkarne wejście swojej armii do Polski w ramach "utrzymywania porządku i praworządności"

no w Polsce co niektórzy wierzą że ku obronie karawann z reparacjami co by jaki ruski nie wziął i nie ukradł

cholera to jest tak realistycznie przewrotne że aż prawdopodobne (znaczy - ta wiara) co napisałem i stąd zero emotek i innych... kur..syw

52 minuty temu, jarecki napisał(a):

ekonomia to jest łatwa dziedzina jesli ktos ją rozumie , wiekszość krajów w których jest wysoka inflacja oznacza wzrost ubóstwa ,  wzrost bezrobocia , spadek pkb a w przypadku pis było zupełnie odwrotnie , za to teraz jest wzrost pkb , rosnie bezrobocie i rosnie bardzo szybko dług publiczny coś jest nie tak 

nie; wszystko jest w porządku, tylko ciut za wcześnie pisdzielce utraciły władzę i nie doczekały przecież zawsze opóźnionych w czasie skutków inflacji; które to skutki całkiem zgrabnie i trafnie wypunktowałeś

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, saszeta napisał(a):

Skoro jesteś w pracy i możesz w tym czasie na forum propagandę siać to znaczy że ktoś ma Ciebie za***prza.

no chyba że Hubertuss... (a zapomniałem przez ile "s" to tak bez nickolinka)
a zgadnij co
są różne rodzaje pracy w tym i literackiej ;) to żeby nie tak całkiem bez podpowiedzi

28 minut temu, jarecki napisał(a):

Nawrocki ma swój czas ale nie wykorzystuje tego dobrze , tak mi się wydaje że nie długo zacznie spadać poparcie , a w PIS powoli zaczyna się walka o przywództwo 

no prorok
https://wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32431505,koniec-miesiaca-miodowego-karola-nawrockiego-jest-tapniecie.html

Ty czasem tu dziś nie na zastępstwie @galan99? xD bo ma tu dziś jakąś bumelkę

uff; doczytałem wszystko co mi było uciekło takeście nadawali
no ale mam dość na dzisiaj i jeśli ewentualnie co kto jeszcze do mnie to mogę za szybko nie zareagować

na ra :)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
jahooo napisał:

dokręconej śrobie podatkowej

że co co co?

jarecki napisał:

Nawrocki ma swój czas ale nie wykorzystuje tego dobrze , tak mi się wydaje że nie długo zacznie spadać poparcie , a w PIS powoli zaczyna się walka o przywództwo 

Nawrocki to ma dług do splacenia i robotę do zrobienia którą zaczął już wykonywać. Co pośrednio, dla przykładu, Miller potwierdził.

dysydent napisał:

nie; wszystko jest w porządku, tylko ciut za wcześnie pisdzielce utraciły władzę i nie doczekały przecież zawsze opóźnionych w czasie skutków inflacji; które to skutki całkiem zgrabnie i trafnie wypunktowałeś

Ja też niewiem z czego się Tusk cieszył gdy Morawiecki kończył szopkę z dwutygodniowym rządem.

Opublikowano
Godzinę temu, witejus napisał(a):

Zdjęcie

........a te niedojdy z PIS przez 8 lat nic z tym nie potrafili zrobić. Masz jakąś teorię czemu maja blisko zerową skuteczność? 

Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał(a):

no chyba że Hubertuss... (a zapomniałem przez ile "s" to tak bez nickolinka)
a zgadnij co
są różne rodzaje pracy w tym i literackiej ;) to żeby nie tak całkiem bez podpowiedzi

Nie wiem gdzie on pracuje ale już ze dwa razy pisał że właśnie jest w pracy podczas pisania

9 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Nie jestem teraz w pracy. Na mnie ktoś za***prza ja zapieprzam na akcjonariuszy. Taki świat. Ty też możesz zapieprzać nikt ci nie broni i nie żałuje.

Jak pis pompował inflacje? Drukowanie kasy rozdawanie na tarcze kowidowe na socjal. Soboń wprost mówił 1 % inflacji to 1,7 mld do budżetu. Do tego minimalna podnoszona ustawowo a lekarzom w kowidzie to już sypali kasą ile wlezie.

Jak na chleb muszę zarobić to nie mam czasu na siedzenie na forum w ciągu dnia

Skoro dostałeś 5 tyś podwyżki to znaczy że to Twój pracodawca i Ty napędziliście inflacje. Twój pracodawca bo musiał zwiększać koszty i ceny żeby utrzymać takiego pracownika jak Ty który zamiast pracować masz czas żeby na forum siedzieć. I Ty bo miałeś do wydania więcej. 

To nie PiS nabił inflację. Nabili ludzie a PiS tylko skorzystał

• Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chcesz wzbudzić u mnie wyrzuty sumienia czy jak bo nie rozumiem?

10 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Tu trzeba potrzeć całościowo na opozycję a nie wyłącznie na PIS , a w takim układzie opozycja jednak zyskuje poparcie , a co do Prezydenta to do końca nie wiadomo czyj on jest bo bardziej opozycji niż Pisu bo i konfa go popiera i brał go popiera , a i nawet Miler w kilku wywiadach mówił że oczywiście go nie popierał i głosował na kogo innego , ale teraz się do Nawrockiego przekanał i może liczyć na jego głos 

Zyskuje to chyba tylko Braun. Pis traci ewidentnie konfa już szklany sufit raczej te 13 - 15 dość stabilne. BO jeden okradł ikee drugi nie umiał rozliczyć kampanii wyborczej i stracił subwencje a trzeci mówił niedawno na temat najbardziej wpływowych kobiet na świcie tak...

To zestawienie jest tak głupie że aż szkoda czasu się nim zajmować. W każdym razie na pierwszym miejscu z pewnością powinna być Najświętsza Maria Panna. 

10 godzin temu, jarecki napisał(a):

Wetowanie prawie wszystkiego ludziom się nie podoba. Już nawet wetomat to rozumie bo ostatnie weta ładnie tłumaczył ludziom.

Godzinę temu, saszeta napisał(a):

To tłumaczy dlaczego tylko na chleb jesteś w stanie zarobić  Ludzie to se mogą sami co najwyżej guza nabić. Inflacji nie nabiją jak im nagle ktoś nie rozda dużo pieniędzy.

Opublikowano (edytowane)

NO widać ci nasrało. Zarzucasz mi siedzenie na forum od rana a sam piszesz 14 minut po mnie. rozumiem, ze to już południe u ciebie?

Cieszę się, ze na twoim oddziale stabilnie ale jak widać u ciebie poprawy nie ma. Wytykać komuś siedzenie na forum od rana samemu rano tu zaglądając to faktycznie masz we łbie nasrano.😄

Gaszę cię tu jak kiepa na dworcu a ty po prostu jesteś sfrustrowany i szukasz okazji zaczepki i dostajesz kolejnego prztyczka. Wytykać komuś siedzenie na forum rano samemu rano to robiąc to musi być pisowska ciemnota. Do południa byś zaczekał gamoniu z tym to by miało sens ale ty za głupi na to jesteś Bo jak piszesz na oddziale stabilnie i niestety nic ci nie pomaga.

Masz gamoniu u mnie serduszko za to humor mi od rana poprawiłeś 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Masz gamoniu u mnie serduszko za to humor mi od rana poprawiłeś 

Edytowane 47 minut temu przez hubertuss

a Wy Obaj mi

no ja też na forum z rana i nie po to by coś napisać zajrzałem a cokolwiek se poczytać może śmiesznego bo na ciekawe coraz trudniej, no i całkiem zgrabnie mi się trafiło; bez przesadnych i chamskich wyzwisk, ogólnie z zachowaniem jakiejś dozy granicy wzajemnego szacunku
o taki poziom może być

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

rozumiem, ze to już południe u ciebie?

czekaj; w Polsce ósma rano zimowego czasu (UTC+1) to gdzie akurat wtedy jest południe? gdzieś już za Kaukazem? ile to będzie? UTC+5?
https://pl.wikipedia.org/wiki/UTC%2B05:00

o, to nawet i jeszcze za Uralem

xD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, saszeta napisał(a):

inflację nabiła zbyt optymistyczna ilość pieniądza wyemitowana nad wyrost ponad poziom PKB jaki miała obsłużyć. (nieistotne czy PKB kraju emitenta czy innego kraju no ale Polska inwestorem zagranicznym to raczej poważnym nie jest a przeciwnie i jeszcze część polskiego PKB jest "wyrwane" pod gwarancję obcych walut jeszcze bardziej ograniczając manewr emisyjny własnej)

tak że winowajcą za inflację jest emitent pieniądza czyli w obecnej sytuacji prawno ustrojowej bank centralny plus czynniki ograniczające wzrost/spadek PKB poniżej prognoz a zatem i "synoptycy gospodarczy" którzy przeszacowali ten PKB czy to z nieudolności czy celowo no i tutaj wszystkie te czynniki są w gestii akurat rządzących a że "echo inflacyjne" przychodzi z opóźnieniem to skutki objawiają się nawet do dziesięciu lat po przyczynie i akurat obecnej inflacji PLN jest winien tylko i wyłącznie PiS bo obecnie rządzące zbiegowisko to dopiero za minimum dwa trzy lata się okaże co warte w tej kwestii.

Przesadzili pisdzielce z emisją pieniądza, przesadzili i to grubo co z resztą jest główną przyczyną że zostali pogonieni od władzy bo nie do końca prawdą jest że elektorat jest głupi i tak oczywiste zależności spora jego część rozumie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

inflację nabiła zbyt optymistyczna ilość pieniądza wyemitowana nad wyrost ponad poziom PKB jaki miała obsłużyć.

nie dokońca się zgadzam bo okres covidowy to był ,, szalony '' czas ceny przenicy 1500 zł , samochody wzrost cen o 30 % tak samo wzrost cen nosników energi , cena przenicy i gazu musiały pociągnąć za sobą wzrosty cen i te ceny producentów już zostały , ceny rosły na całym swiecie a w Polsce przełożyły się może bardziej na wzrost cen detalicznych , oczywiscie czesiowo to jest efekt dosypania kasy ale gdyby nie ta dosypka to by był spadek PKB , 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, jarecki napisał(a):

nie dokońca się zgadzam bo okres covidowy to był ,, szalony '' czas ceny przenicy 1500 zł , samochody wzrost cen o 30 % tak samo wzrost cen nosników energi , cena przenicy i gazu musiały pociągnąć za sobą wzrosty cen i te ceny producentów już zostały , ceny rosły na całym swiecie a w Polsce przełożyły się może bardziej na wzrost cen detalicznych , oczywiscie czesiowo to jest efekt dosypania kasy ale gdyby nie ta dosypka to by był spadek PKB , 

Celowo pomijasz w swojej analizie ekonomicznej setki milionów tarcz kowidowych wrzuconych na rynek dla przedsiębiorców bez żadnych wymagań? Przedsiębiorcy zamiast ratować miejsca pracy poszli na zakupy mieszkań i samochodów. W sumie miejsca pracy ratowali w niemieckich fabrykach samochodów i w budowlance nie w swoich firmach.

Pamiętam jak tu na forum jeden z pisiorów Damian który miał busy do transportu chwalił się, ze za tarcze kupił żonie nowe auto.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

Przesadzili pisdzielce z emisją pieniądza, przesadzili i to grubo co z resztą jest główną przyczyną że zostali pogonieni od władzy bo nie do końca prawdą jest że elektorat jest głupi i tak oczywiste zależności spora jego część rozumie

aby nie dopuścić do sytuacji wychłodzenia gospodarki, próbowali wrzucić na rynek dodatkowe puste pieniądze, które przełożyły się nie na rozwój gospodarki,a  na wzrost inflacji

gospodarka to taki złożony element, gdzie w przypadku braku ruchu w innej dziedzinie, czasem niespodziewanie zaczyna rosnąć inna

znaczna część tych dodrukowanych pieniędzy została rozdana bez ładu i składu  i poszła także na nowe jachty i luksusowe auta, ale powiedziałbym, że większość zjadła administracja państwowa i szpitale

dzisiejsze pokłosie tego, co sie dzieje w służbie zdrowia, to efekt całkowitego poluzowania cugli z pieniędzmi, zwłaszcza z wynagrodzeniami pielęgniarek i lekarzy

Aby bawić się w politykę, trzeba umieć twardo trzymać nerwy na wodzy, a w początku COVID rząd dostał sraczki i wobec teoretycznej wizji braku lekarzy zacząl zasypywac ich forsą, oni z tego skrzętnie skorzystali i korzystają do dziś, w żadnej dziedzinie w kraju tak nie wzrosły uposażenia, jak lekarzom, budżet państwa nie jest w stanie tego wytrzymać, jakiś czas sytuację ratował napływ ukraińców i fakt, ze racując, zasilali oni dodatkowo budżet NFZ składkami, ale dziś większość wróciła albo wyjechała do innych krajów, a ci, co zostali - także korzystają z naszej służby zdrowia, mają dzieci, rodziny, cały efekt WOW zniknął. Ilość korzystających ze świadczeń zrównała sie z tymi, którzy na nie płacą, nie ma ekstra bonusów. A ten niewdzięczny naród, przyzwyczajony do tego, że wiecznie będzie coś od państwa "dostawał" ogarnął się,  że dostaje skromny ułamek z pieniędzy, które mu państwo zabiera, rzutem na tasmę były składki dla przedsiębiorców. To chwilowo przelało czarę goryczy, która znów wzbiera, bo obecna KOłalicja nie robi nic, zupełnie nic, abu zmniejszyć obciążenie obywateli, a wprost przeciwnie, przyklepuje wszytsko, co w efekcie to obciążenie zwiększy i to tak, jak tego obywatele nigdy nie widzieli. Nagle to wszystko, co za poprzedniej ekipy było "złe" teraz stało się dobre i nawet sięnie zająkną, żeby z tego zrezygnować.  @Ulmanma racje, głupi naród nie wybierze mądrych władz, które by go trzymały krótko za mordę, tylko tych, którzy kłamstwem i obietnicami najbnardziej go omamią, a potem robią wszystko na niekorzyść narodu, a naród klaszcze.

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

aby nie dopuścić do sytuacji wychłodzenia gospodarki, próbowali wrzucić na rynek dodatkowe puste pieniądze, które przełożyły się nie na rozwój gospodarki,a  na wzrost inflacji

na wzrost cen art spożywczych to nie miało wpływu aż tak duży , tu mogło mieć wpływ 13-14 emerytura ale w większośći to rynki swiatowe , wzrost cen przenicy , gazu to musiało podniesc do góry cenne mąki chlleba makaronu , tylko jak ceny spadły to ktoś te zyski zagospodarował , np płatki sniadaniowe nestle z 6 zł do 10 za 0,5 kg a zyski firmy rekordowe itd .oczywiscie chodzi mi o transze covidowe