Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ernest Bejda
Chcę poinformować, że Sąd Okręgowy w Warszawie nie uwzględnił wniosku Sejmowej Komisji Śledczej ds. Pegasusa, o ukaranie mnie karą grzywny oraz przymusowego doprowadzenie przez policję, na termin 4 marca 2025 r. Sąd w uzasadnieniu swojej decyzji stwierdził, że powodem odmowy uwzględnienia żądania Komisji było niewłaściwe wskazanie terminu przesłuchania świadka. Komisja wezwała mnie na datę 13 stycznia, tyle że 2024 r. W tym stanie rzeczy Sąd uznał, że jako świadek nie ponoszę winy za niestawiennictwo na posiedzenie Komisji. Warto w tym miejscu podkreślić, na co zwrócił również uwagę Sąd, że Komisja domagając się od Sądu ukarania mnie grzywną i przymusowym doprowadzeniem, nie dołączyła do swojego wniosku o ukaranie –  dokumentu wezwania świadka do stawiennictwa na termin przesłuchania -  podpisanego przez Przewodniczącą Komisji Magdalenę Srokę. To ja, w trakcie postępowania, poinformowałem Sąd o fakcie nieprawidłowego wezwania na przesłuchanie. Komisja, zamiast naprawić swój błąd i dokonać ponownego wezwania świadka na poprawnie wskazany termin, w sposób świadomy zataiła przed Sądem fakt nieprawidłowego wezwania świadka, domagając się jednocześnie od Sądu, między innymi - zastosowania wobec mnie środka o charakterze represyjnym, gdyż takim jest w istocie przymusowe doprowadzenie, wiążące się z pozbawieniem człowieka wolności.  Kolejne świadectwo „bezstronności, rzetelności i profesjonalizmu Komisji”.

peowscy debile w akcji :D 

• Haha 1
Opublikowano
dysydent napisał:

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-usa-wstrzymuja-pomoc-wojskowa-dla-ukrainy-jest-potwierdzenie,nId,7923939

"Donald Trump wstrzymał wszelką amerykańską pomoc wojskową dla Ukrainy, także w przypadku broni, która zdążyła dotrzeć chociażby do Polski. Potwierdził to przedstawiciel Białego Domu,"

zatem USA poddają Ukrainę rosji bo dokładnie to oznacza ta decyzja

zwrot o 180 stopni z dnia na dzień.

USA jako przyjaciel stały się bardziej niebezpieczne niż jako wróg

A to nie tu było mówione, że nawet jak se żeśmy kupili f16 to może przyjść moment że nie będą chciały odpalić? Jak te pociągi..

Krzysztof81 napisał:

Dla Polski to jest szansa, ale nasi politycy są za głupi żeby coś ugrać.

Szansa wydymać szympansa... Jaka szansa? Na co?

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał(a):

A to nie tu było mówione, że nawet jak se żeśmy kupili f16 to może przyjść moment że nie będą chciały odpalić? Jak te pociągi..

wszystko prawda co napisałeś ale "tu" to i jakiś "Jacus" może być "koordynatorem rynku zatrudnienia"
se możemy najwyżej sygnalizować co nastąpi ale bez wpływu na cokolwiek

Opublikowano
mirro napisał:

I to jest ten moment kiedy przyroda udowodniła PiSowcom że stawianie na państwowe firmy produkujące uzbrojenie , a dojechanie prywatnych było złym pomysłem. To jest właśnie ten moment kiedy możemy powiedzieć iż nie jesteśmy w stanie nic zrobić, bo nie ma czym.  ( tu jest mi nie do śmiechu)

Trump (calkiem jak pis) ribi eksperymenty na żywym organiźmie, nawet gdy te już wcześniej były. Oczekuje wniosków, które sam sobie wydumał. Teraz coś czytałem, iż chce się przekonać czy faktycznie pomoc wojskowa jest przeszkodą w osiągnięciu rozejmu... Jeszcze żeby Ci ukraińcy faktycznie dostawali coś niesamowicie najnowocześniejszego... Z własnego doświadczenia czerpania nauki od fachowców a nie tych pretensjonalnych zwrócił bym się do Ukraińców o udostępnienie swoich instruktorów. Brygadę do tego zdaje się masz Ty pod bokiem.

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał(a):

Przycisnąć ukraińców.

Opublikowano

USA już kiedyś popełniło błąd w stosunkach z Rosją - jeszcze za czasów "Białej" Rosji, odcinając im pomoc wojskową. Wyhodowali w ten sposób komunistycznego potwora ZSRR, którego działania z powodzeniem mogą przyćmić wszelkie "ekscesy" hitlerowskich niemiec. Potem jeszcze tego potwora wspierali w latach międzywojennych , w czasie wojny a nawet trochę po II wojnie. Amerykanie lubią przedkładać biznes nad zdrowy rozsądek w polityce, a potem dziesiątki lat wydają pieniądze na walkę z tym, co sami stworzyli. W ten sposób pomagali ZSRR, potem Irakowi, Afgańczykom, a potem ich dzielnie zwalczali. Teraz zanosi się na to, że najpierw pomagali Ukrainie, a teraz będą z nią walczyć. Nie wiedziałem, że tak poj.... czasów dożyję.

• Thanks 1
Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

to już jest zupełnie inny świat niż jeszcze dwa miesiące temu

Jest inny niż przed wczoraj. Jest inny niż 10 lat temu. Ale potrzeby są takie same. Pociski, drony i napalm.

... termit .... i może fleszety. Napalm był dobry w dżungli. Termit przepali osłony optyki każdego czołgu a fleszety bardzo dobrze działają na rozproszoną siłę żywą.

Krzysztof81 napisał:

12 minut temu, DTaras napisał(a):

Przycisnąć ukraińców.

Daj spokój...

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał(a):

zwrócił bym się do Ukraińców o udostępnienie swoich instruktorów.

niebawem możemy mieć aż nadto stamtąd instruktorów jak Im się robota na miejscu skończy ale "przyjaciele" nie pozwolą aby zajęli najlepsze etaty jakieś powojenne przybłędy z Ukrainy bo sami nie maja co robić i chetnie przytulą posady; oczywiście w.g własnych stawek zaszeregowane ;)

tak że z Ukrainy to będziemy mieli frustratów a nie instruktorów i to jeszcze z czarno czerwonymi naszywkami i na szmatach i mózgach.

Opublikowano

Patryk Słowik
Wyobraźcie sobie, że jest państwo przyfrontowe, które ma jednostkę prowadzącą badania nad technologiami wojskowymi, kosmicznymi i nuklearnymi we współpracy z największymi firmami zbrojeniowymi na świecie.
I że zastępuje dyrektora tej jednostki, który cieszy się najwyższym uznaniem NASA, członkiem rządzącej partii politycznej. Na dodatek takim, który nie zna się na technologii, ale zapewnia, że chętnie się pozna. I że czytał już strategię AGH.
Tym krajem jest Polska.
Chciałbym, żeby to był żart. Ale nie jest.

Światowej sławy ekspert musi odejść z Instytutu Lotnictwa. Jednostką prowadzącą badania nad najnowocześniejszymi technologiami wojskowymi, kosmicznymi i nuklearnymi pokieruje członek Platformy Obywatelskiej.

10 członków Rady Instytutu Lotnictwa zagłosowało przeciwko kandydaturze nowego dyrektora, dwóch się wstrzymało, nikt nie był za. Mimo to prezes Centrum Łukasiewicz, który odpowiada za powołanie dyrektora Instytutu Lotnictwa, wybrał na stanowisko Tomasza Szymczaka. 

Rada Instytutu Lotnictwa składa się z najwybitniejszych przedstawicieli branży lotniczej. W jej skład wchodzą szefowie na Polskę takich korporacji jak Lockheed Martin, GE Aerospace, Thales czy Northrop Grumman. Są w niej też przedstawiciele Polskiej Agencji Kosmicznej i Urzędu Lotnictwa Cywilnego.

Szymczak to członek Platformy Obywatelskiej, do niedawna kierował portem lotniczym w Modlinie. W mediach od lat jest przedstawiany jako człowiek Donalda Tuska. Podczas prezentacji przed radą wypadł - jak słyszymy - katastrofalnie. Mówił, że co prawda nie zna się na technologii, ale chętnie się pozna.

Z informacji WP wynika, że ministerstwa i departamenty państw sojuszniczych odpowiadające za obronność otrzymują informacje od swoich przedstawicielstw, że Polska w zakresie prac nad rozwojem lotnictwa wojskowego stała się niewiarygodnym partnerem.

Instytut Lotnictwa to jedna z najnowocześniejszych placówek badawczych w Europie. Współpracuje z takimi firmami jak Boeing, GE Aerospace i Airbus. Część działalności to prace nad rozwojem lotnictwa cywilnego, ale istotna część dotyczy rozwiązań wojskowych, kosmicznych, a nawet nuklearnych.

O Instytucie Lotnictwa w ostatnim czasie zrobiło się głośno ze względu na zbudowanie pierwszej na świecie rakiety suborbitalnej ILR-33 BURSZTYN 2K, w której zastosowany został jeden z najbardziej ekologicznych materiałów pędnych, nadtlenek wodoru o stężeniu 98 proc.

Ówczesny dyrektor instytutu, Paweł Stężycki, odebrał za to w imieniu placówki szereg nagród, 

Właściwie cała branża lotnicza uważała, że jego ponowny wybór będzie formalnością. Choćby z tego względu, że został niedawno wybrany na stanowisko przewodniczącego IFAR, światowej organizacji poświęconej lotnictwu, w której pierwsze skrzypce odgrywa NASA, i to właśnie jej przedstawiciele uznali, że Polak będzie idealnym kandydatem.

Poziom wiedzy Szymczaka jest taki, że nie odróżniłby silnika odrzutowca od silnika w odkurzaczu - mówi WP jeden z członków rady.

To nie pierwsze kontrowersje wokół Sieci Badawczej Łukasiewicz. W maju 2024 r. we wrocławskim Polskim Ośrodku Rozwoju Technologii (należy do sieci) na stanowisku wicedyrektora ds. komercjalizacji, z pensją ponad 30 tys. zł miesięcznie, zatrudniono Bartłomieja Ciążyńskiego, polityka Lewicy. Stanowisko w ośrodku straciła za to prof. Alicja Bachmatiuk, wybitna polska chemiczka, pracująca m.in. jako profesor wizytująca w Chinach, laureatka stypendium dla wybitnych młodych naukowców.

https://wiadomosci.wp.pl/rakieta-w-kosmosie-szef-instytutu-lotnictwa-na-aucie-zastapil-go-czlowiek-po-7131213556927424a

te k**wy wszystko zniszczą

macie swoją polskę, zadowoleni gdy srają wam na głowę? gorsz hołota niż ta z targowicy 🤮 

Opublikowano

Dysydent. To jest problem emigracji. Jeżeli będziemy liczyć na innych to ci inni wezmą co najlepsze a emigracja i tak pozostanie. Bardzo chętnie sprawdził bym co za plan utworzył by taki sierżant z niekoniecznie wszystkimi kończynami albo przynajmniej bez palców i przyjaraną gębą jak to często bywa.

Opublikowano (edytowane)

a będziesz miał z czego Mu zapłacić, za co bodaj utrzymać jak kasa pójdzie na "sojuszniczych" wietnamsko afgańskich przegrywów?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ukraińcy nie byli i nie są naszymi przyjaciółmi a na pewno nie będą. W interesie Polski jest istnienie słabej Ukrainy. Mimo tego że jest u nich wojna dalej ten ich pseudoprezydent rzuca się do wszystkich  jak ratlerek i szczeka. W rqzie czego sp***doli do Izraela z ukradzionymi milionami i tyle z tego będzie. Jeszcze wyjdą niezłe kwiatki za kilka lat.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
nie napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/rakieta-w-kosmosie-szef-instytutu-lotnictwa-na-aucie-zastapil-go-czlowiek-po-7131213556927424a te k**wy wszystko zniszczą macie swoją polskę, zadowoleni gdy srają wam na głowę? gorsz hołota niż ta z targowicy 🤮

Przecież to tylko dyrektor. Twarz instytutu to załatwiania. Do tego laik zatem łatwy do sterowania przez tę masę światłych umysłów - bo przypominam - to jest Rada. Ja się pytam zatem - o co kaman? Czego ta Rada się boi? Czemu ekspert musi odejść z całego instytutu a nie tylko z rady? Trochę mnie też ta amerykanizacja zatrważa bo może i rakieta innowacyjna ale takemnic tam już żadnych niema.

dysydent napisał:

a będziesz miał z czego Mu zapłacić, za co bodaj utrzymać jak kasa pójdzie na "sojuszniczych" wietnamsko afgańskich przegrywów?

Ludzie żyją tam gdzie się dobrze czują. Obecnie karty pobytu zaczęły wydawać Urzędy Marszałkowskie (ponownie) Czas oczekiwania liczy się w latach ciągłych wezwań o uzupełnienie...

Krzysztof81 napisał:

Ukraińcy nie byli i nie są naszymi przyjaciółmi a na pewno nie będą. W interesie Polski jest istnienie słabej Ukrainy. Mimo tego że jest u nich wojna dalej ten ich pseudoprezydent rzuca się do wszystkich  jak ratlerek i szczeka. W rqzie czego sp***doli do Izraela z ukradzionymi milionami i tyle z tego będzie. Jeszcze wyjdą niezłe kwiatki za kilka lat.

Niema czegoś takiego jak słaba Ukraina - jest Rosja. A co z tego wynika masz kawałek na północ. Z tym, że materiał do forsowania płotu będzie miejscowy.

• Like 1
Opublikowano

Parlament uryny daje zielone swiatło trampkowi a żebrak został sam na urynie :)  w sumie po skończoneej kadencji komika to parlament ma wiecej do powiedzenia niż żebrak . Wystarczyło ze trampek zagroził że odetnie pomoc i od razu w portki narobili bo to nie chodzi o amunicje czy broń bo tej maja zapasy na rok ale wystarczy ze wyłacżą starlinnki ( dla nas plus bo nie bedziemy musieli płacić) , odetną od monitoringu satelit , odetną od systemów radarowych i ukraińcy staja się ślepi bo nawet nie maja golębi pocztowych czy zwykłej drutowej komunikacji - niech to bedzie nauczka dla nas że nawet złomowaty czołg twardy w garści  jest lepszy niż leopard na dachu u niemca .

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

czy akurat do Izraela to bym dyskutował bo Natan z Trumpem to kumple ale gdzieś być może będzie musiał

a to czy jakieś drobne miliony wywiezie czy nie to jakie to ma znaczenie?
to tylko pieniądze i bez możliwości obrotu z zyskiem szybko się rozejdą i co jak co ale w czysto finansowe przesłanki dla których został w Kijowie trzy lata temu Zelenski bym tak łatwo nie wierzył

to jest element propagandy jednakowo przez wszystkich chętnie stosowany jeśli nie mają innych argumentów na zdyskredytowanie przeciwnika politycznego

słaba Ukraina dla Polski - zgoda tylko jako słaba będzie czyimś wasalem i jeszcze istotne jest czyim będzie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, witejus napisał(a):

Gierka🤣

Za Gierka Polska brała kredyty i jak teraz Trumnp zachodni bankierzy poklepywali nas po ramieniu i wciskali licencje z ich krajów. Coś w kraju zrobiono ale na arenie między narodowej znaczyliśmy nie wiele.

2 godziny temu, pawel885 napisał(a):

Jak by tu huberciki się nie gimnastykowały ze swoją propaganda to  wyniki państwowych spółek były o niebo lepsze przed przejęciem sterów przez bandę Tuska 

Zresztą widać na AF mentalność ludzi którzy są za rudym 

To jest tylko twój skowyt. Nie potrafisz poradzić sobie merytorycznie to próbujesz z pogardą. Za pisu wyniki państwowych spółek były dobre bo zdzierali z ludzi. Orlen rekordowe marże. Czyli kasowali najwięcej. Azoty podwyżka cen z dnia na dzień 50 % dymali was jak frajerów

2 godziny temu, dysydent napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-usa-wstrzymuja-pomoc-wojskowa-dla-ukrainy-jest-potwierdzenie,nId,7923939

"Donald Trump wstrzymał wszelką amerykańską pomoc wojskową dla Ukrainy, także w przypadku broni, która zdążyła dotrzeć chociażby do Polski. Potwierdził to przedstawiciel Białego Domu,"

zatem USA poddają Ukrainę rosji bo dokładnie to oznacza ta decyzja

zwrot o 180 stopni z dnia na dzień.

USA jako przyjaciel stały się bardziej niebezpieczne niż jako wróg

Być może Trump dogadał się po cichu z Putinem i to też był by argument za odegraniem tej szopki w Białym Domu. Zalenski miał nie podpisać umowy a Trump miał wstrzymać pomoc.

43 minuty temu, nie napisał(a):

Ernest Bejda
Chcę poinformować, że Sąd Okręgowy w Warszawie nie uwzględnił wniosku Sejmowej Komisji Śledczej ds. Pegasusa, o ukaranie mnie karą grzywny oraz przymusowego doprowadzenie przez policję, na termin 4 marca 2025 r. Sąd w uzasadnieniu swojej decyzji stwierdził, że powodem odmowy uwzględnienia żądania Komisji było niewłaściwe wskazanie terminu przesłuchania świadka. Komisja wezwała mnie na datę 13 stycznia, tyle że 2024 r. W tym stanie rzeczy Sąd uznał, że jako świadek nie ponoszę winy za niestawiennictwo na posiedzenie Komisji. Warto w tym miejscu podkreślić, na co zwrócił również uwagę Sąd, że Komisja domagając się od Sądu ukarania mnie grzywną i przymusowym doprowadzeniem, nie dołączyła do swojego wniosku o ukaranie –  dokumentu wezwania świadka do stawiennictwa na termin przesłuchania -  podpisanego przez Przewodniczącą Komisji Magdalenę Srokę. To ja, w trakcie postępowania, poinformowałem Sąd o fakcie nieprawidłowego wezwania na przesłuchanie. Komisja, zamiast naprawić swój błąd i dokonać ponownego wezwania świadka na poprawnie wskazany termin, w sposób świadomy zataiła przed Sądem fakt nieprawidłowego wezwania świadka, domagając się jednocześnie od Sądu, między innymi - zastosowania wobec mnie środka o charakterze represyjnym, gdyż takim jest w istocie przymusowe doprowadzenie, wiążące się z pozbawieniem człowieka wolności.  Kolejne świadectwo „bezstronności, rzetelności i profesjonalizmu Komisji”.

peowscy debile w akcji :D 

No patrz czyli sądy są jednak niezależne.

14 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty tak jak Putin i pis chciał byś silnej Rosji. Nie będzie żadnej słabej Ukrainy będzie Ukraina silna pod wodzą ruskiej marionetki. Tylko wy przejrzycie na oczy jak stanie się to faktem.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano

urban -podobnie jak wiekszosc tutaj nigdy nie pracowala w zadnej duzej firmie.. prezes to pikus,prawdziwe rzady sprawuje albo jego zastepca albo kierownicy dzialow..

po szczegolowym pytaniu po linii biurokratycznej zawsze bylem odsylany pietro nizej 🤣

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

napisałem gdziekolwiek że szukam czy uroiło Ci się to w Twojej schizofrenii?

pytanie retoryczne i poczytaj sobie za zaszczyt  ze chcę jeszcze cokolwiek Ci tu odpisywać
schizolu :P

a już poważnie;
potrafisz z raz się odezwać by kogoś nie poniżać czy prowokować?

no i wyrazy współczucia bo schizofrenia to paskudna choroba

dyzio marzycielu-nawet zal mi ciebiei.ze dopadla cie tak straszna choroba..dobrze ze choc masz swiadomosc tego..

28 minut temu, dysydent napisał(a):

wszystko prawda co napisałeś ale "tu" to i jakiś "Jacus" może być "koordynatorem rynku zatrudnienia"
se możemy najwyżej sygnalizować co nastąpi ale bez wpływu na cokolwiek

a ty na co masz wplyw ?? kurna przypominasz mi  tesle..on tez mial problemy jak ty. ja to bardziej jak edison 😂

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał(a):

Niema czegoś takiego jak słaba Ukraina - jest Rosja. A co z tego wynika masz kawałek na północ. Z tym, że materiał do forsowania płotu będzie miejscowy.

A co to niby jest od 91 roku? 

Gdyby w 2008 roku Niemcy nie odmówiły im członkostwa w NATO a przynajmniej nie dały jakieś nadziei(można było na początku uczynić państwem partnerskim - jakieś wspólne  ćwiczenia itp )to wszystko by wyglądało inaczej.

Prawda jest taka że główną wine za to że ruski narobił takiego bajzlu ponoszą europejskie państwa które:

-olały Ukraińców

-sfinansowały wojne przeciwko ukrainie

A teraz jednoczą się z Ukrainą🤣🤣🤣. Przecież to jest żałosne.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A ty dalej patrzysz w tył a nie rozumiesz co się będzie działo z przodu. Żyjesz wspomnieniami i rozterkami. Chcesz słabej Ukrainy a będziesz miał silną pod wodzą ruskiej marionetki. Jak zwykle aby zrozumieć musisz dostać dobrze w d bo inaczej nie dotrze.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano

Rząd PiS ściągał najlepszych polskich ekspertów z całego świata do kluczowych instytutów. Tusk wszystkich po kolei wyrzuca i zatrudnia partyjnych przydupasów, którzy nic nie umieją. 
Przez ostatnie 14 miesięcy Polska cofnęła się o kilkadziesiąt lat w rozwoju.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertuss napisał(a):

Być może Trump dogadał się po cichu z Putinem i to też był by argument za odegraniem tej szopki w Białym Domu. Zalenski miał nie podpisać umowy a Trump miał wstrzymać pomoc.

coraz więcej wskazuje że putin nakazał Trumpowi aby ten skompletował pakiet ofertowy z jakim przychodzi aby łaskawie tenże purin zechciał rozważyć nie sam pokój na Ukrainie a jakiekolwiek negocjacje na ten temat
no i kompletuje Trumpisko jak może i wcale Mu tak dobrze nie idzie.

dzięki za współczucie

ale i tak - spadaj

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Ty tak jak Putin i pis chciał byś silnej Rosji. Nie będzie żadnej słabej Ukrainy będzie Ukraina silna pod wodzą ruskiej marionetki. Tylko wy przejrzycie na oczy jak stanie się to faktem.

Masz z 2010. Ty naprawde jakiś niepoczytalny jesteś. Kaczyński ostrzega przed Rosją kraje zachodnie i mówi o tym że finansują agresora a ty dalej swoje bajki opowiadasz🤦‍♂️

https://youtu.be/mYukkOLYVAM?feature=shared

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no tak @Krzysztof81
PiS był... jest aż nazbyt rusofobiczny przez co Polsce tylko zbędnych kłopotów przysporzył na przyszłość gdyby sie okazało że pisowski guru; niejaki Trump zdoła wskoczyć w gospodarcze konszachty z rosją w miejsce Niemiec

i wcale to nie moje tylko nazbyt daleko idace fantazje bo już Financial Times sonduje jak będzie odebrane ewentualne przejęcie NS2 przez amerykański biznes w miejsce niemieckiego

jesli będziemy mieli sukces polityki Trumpa która jawnie pokazuje że chciała by odtworzyć układ sojuszniczy z czasów drugiej wojny światowej tylko teraz nie przeciwko państwom osi a okołochińskiej Azji to jesteśmy w czarnej d. z całą Historią antyrosyjskości PiS-u a Niemcy bedą wściekłe na Polske właśnie za słuszność owych przewidywań gruzińskich L Kaczyńskiego i tego skutek że z gospodarczego małżeństwa z rosją wykolegowali ich Amerykanie przy pomocy pisowskiej Polski
AFD niemiecka już mniej więcej coś takiego mówi

Edytowane przez dysydent