Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Trzeba patrzeć trochę dalej a nie co jest dziś albo jutro. 

To racja. Zawsze trzeba patrzeć trochę dalej. Ja tam widzę Ukrainę, Mercosur i pryszczycę.

Opublikowano
1 godzinę temu, ab23 napisał(a):

Przestańcie beczeć 🤭

Unie jest przetarg na grunty  parafii 

Słucham państwa ..😂😂

.

Pas

Opublikowano
4 minuty temu, piotrp88 napisał(a):

To racja. Zawsze trzeba patrzeć trochę dalej. Ja tam widzę Ukrainę, Mercosur i pryszczycę.

Zobaczymy

Opublikowano

@piotrp88 jeśli wygra Czaskoski to tak będzie. Jeśli Braun 🇵🇱 💐🙏 to nie będzie pryszczycy 

Póki co cisza z pryszczycą wszystko zależy od wyborów

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Jarek Balzydło redukuje stado ?

Pisał że redukuje i  jedną oborę przerabia na coś innego...

Edytowane przez MariuszDe
  • Thanks 1
Opublikowano
58 minut temu, piotrp88 napisał(a):

A jak ja o tym wspomniałem (i o suszy ...) to zaraz producenci mleka mnie zakrzyczeli że tylko narzekam i jakoś to będzie 😀

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ab23 napisał(a):

Przestańcie beczeć 🤭

Unie jest przetarg na grunty  parafii 

Słucham państwa ..😂😂

.

Daje tysiąc pincet i doplaty moje 4kl wzwyż

6 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Ciekawe czy kupując teraz po 18 zł odsadka doczeka takich cen na żywa za te 12 miesięcy?

Heh 23 brutto ostatnia oferta za ciężkiego odsadka lm 

• Thanks 1
Opublikowano

Moje bliźnięta, od najmniejszej krowy w stadzie właśnie przekraczają 60kg. W 4 miesiącu życia. Wyglądają jak grube kozy...myślę że na 20 miesiąc życia osiągną 400kg

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Daje tysiąc pincet i doplaty moje 4kl wzwyż

Zamieniasz dwie pierwsze cyferki miejscami i może pan proboszcz przemyśli tą propozycję. Ale nie prędko. Wpierw trzeba przeczesać okolicę z kretynów 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Hodowla zawsze była ryzykowna tym bardziej opas bo troszkę czasu potrzeba na sprzedaż i 'zarobek'. Ja z byków nie żyje ale w ciągu roku sumka się uskłada fajna tym bardziej że my producenci mleka mamy 'darmowe' cielaki oraz ich odchów 😉

• Thanks 2
Opublikowano
8 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Hodowla zawsze była ryzykowna tym bardziej opas bo troszkę czasu potrzeba na sprzedaż i 'zarobek'. Ja z byków nie żyje ale w ciągu roku sumka się uskłada fajna tym bardziej że my producenci mleka mamy 'darmowe' cielaki oraz ich odchów 😉

Jak masz cielaki swoje to tak a jak kupić chcą teraz za hf tygodniowego 1000 -1500 . Sloma i siano drogie na łące narazie lipa to tak średnio się uśmiecha.

Opublikowano
9 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Mam nadzieję że to darmowe byki cielaki to ironia 🤔 

• Like 1
Opublikowano

Na wsi to wszystko spada z nieba dopóki jesteś dzieckiem rolnika i mieszkasz w mieście. Ktoś zaciska pasa żeby reszta tańczyła. Później starzy szamani i druidzi ze wsi nie mają siły a nagle się okazuje że wszystko się nie opłaca bo ciężka praca i ręce bolą...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja kupiłem dwa cielaki z Pniówna za Chełmem i też zarzekał się gość że nie mają biegunki , mimo że delikatny smrodek było czuć , no i na drugi dzień już dostało pierwsze tak dość mocno , na razie dostała leki. A drugie też jakoś nie bardzo ma kał i zalega jakoś, dostanie penicylinę i zobaczymy 

51 minut temu, EppS napisał(a):

Znowu agro-filozofia przejęła wątek, jakieś przewidywania na bieżący tydzień co do cen ?

Pytaj spekulantów a nie hodowców , bo obecnie to nie wiem czy ruletka nie jest bardziej przewidywalna . Widzę u mnie jechał handlarz ok 9 rano to miał pół dużego auta więc coś tam ludzie sprzedają. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, EppS napisał(a):

jakieś przewidywania na bieżący tydzień co do cen ?

stabilnie myślę, a wiem co mówie kurde, bo w grudniu przewidywałem 16+/kg

Opublikowano (edytowane)

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/bydlo/38831-13-05-2025-ceny-skupu-bydla-rzeznego-czy-stawki-za-byka-dobija-do-poziomu-30-zl-kg-wbc

Edytowane przez EppS
Opublikowano
51 minut temu, tomek9111 napisał(a):

Handluje ktoś z ubojnia agraimpex Wegrzynowo ?

Jak jest z wybiciami i płatnością?

Płatność ok. Wybicia bywa różnie. Biorą i na żywą