Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał(a):

Poświęcę parę chwil i spróbuję cię uzdrowić psycholu 

A to już kwestia dowódcy akcji czy tam dyspozytora. Jakby kazał spadać to bym spadał, ale skoro jadą to chyba są potrzebni mimo wszystko. 

Nasi najczęściej mają zadanie dowieźć wodę i przepompować do innych wozów. 

Wtedy mogą jechać, to fakt. Ale ich praca będzie polegać na dowożeniu wody. Najczęściej takie jednostki są rzucane w drugim rzucie, po rozpoznaniu przez KDRa. 

Opublikowano
14 minut temu, Popier96 napisał(a):

Wtedy mogą jechać, to fakt. Ale ich praca będzie polegać na dowożeniu wody. Najczęściej takie jednostki są rzucane w drugim rzucie, po rozpoznaniu przez KDRa. 

Dlatego teraz komendant szuka na siłę ludzi, wie że jak będzie brakowało ludzi to nowy wóz więcej będzie stał w remizie, a starą beczkę będą kazali gonić 

Opublikowano
50 minut temu, Popier96 napisał(a):

Qwazi pisał o wysługiwaniu się przez zawodowych strażakami OSP i oszczędnościami komendanta bo wysyła jeden zastęp z PSP i dużo OSP, zamiast więcej PSP. 😄

To miało być zobrazowanie...

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Jak ktoś się na ulicy przewróci bo doszło do niewydolności krążeniowo-oddechowej, to jest 4 minuty🤷...osoba w całości i przez te 4 minuty na szansę przeżyć. Ale obok musi być ktoś, kto będzie potrafił i chciał wykonać RKO, a jeszcze najlepiej, żeby w kieszeni miał defiblyrator...

Właśnie w tym problem ludzie nie chcą pomagać. Przechodzą obok takiej osoby jak by byli znieczulenie. 

Pracuje gdzie pracuje. Wielokrotnie były sytuację w której to my że sklepu pomagaliśmy osoba poszkodowanym choć nie mieliśmy obowiązku ponieważ działo się to poza obrębem naszego rejonu. I nie czekaliśmy aby ktoś nam pogratulował. Wiadomo że udzielasz pomocy z prostej przyczyny tak ci podpowiada sumienie. 

Ludzie coraz mniej go mają. 

Opublikowano
W dniu 17.08.2025 o 21:04, Kubson190 napisał(a):

A zacielenia? Ile sztuk niecielnych na stado ? I ile liczy stado sztuk?

Stado 23 sztuki 

Nie cielnych sztuk 7, z tym że 4 nie tak dawno wycielone

Z tymi 3 też nie ma tragedi bo pierwsza z nich ma wycielenie w ostatnich dniach stycznia

Niema bardziej odległych

Z zacieleniami problemu nie było jakiegoś bardzo

Z odwapnieniami była tragedia, plus ketoza później, pomimo bolusa

Tu naprawdę żywieniowiec z STW zrobił robotę, poprzedni stwierdził że fatum, i na tym się współpraca zakończyła 

Dopiero ten młody chłopak z stw doszedł że problemem jest nie odpowiednie zakwaszenie krwi

Dawałem sole gorzkie ale dawałem je błędnie 

A najgorsze jest to że wczesniej robiłem coś dobrze tylko robiłem to połowicznie 

Teraz robię  praktycznie to samo tylko dodatkowo jeszcze badania od których zależy dawkowanie witamin

Wychodzi drogo, bo badać trzeba niekiedy dwa razy

Od tego czasu się odwapnienie,  kwasica i ketoza uspokoiły

Dwie ostatnie choroby pewnie w dużej mierze zasługa paszowozu

Ketoza może być też zwalczona przez ten ich kolektor tempo 20 start

I żywieniowiec i lekarz mnie przestrzegają żeby nie przesadzić w drugą stronę, kusi ta energia pomo ceny, ale nie podsypuje więcej niż powinno im starczyć 

Mocznik jest teraz problemem, niektóre sztuki mają go w okolicy 400, było podejrzenie że wina granulek, teraz zmieniliśmy i czekamy co czas przyniesie, jednocześnie dokładając zboża aby zbić ten mocznik

Opublikowano
2 godziny temu, wysoki1122 napisał(a):

@Karol6130 co tam spadło?

Dron, od początku w nocy już było wiadomo

Leciał tam od Ryśka, widziany był na Joniku, Staninie 

Pieprzneło że w kilku domach drzwi z futrynami wyrwało, szyby wyleciały, żyrandol spadł 

Z godzinę temu helikopter był 

Najechało się w uj saperów i tyle 

Znowu tragedia, jak wyleciały drzwi to i budynek może być ruszony

Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie wiem 

Właśnie Karol to nie u Ciebie w kukurydzy? Rząd już miesza informacjami...

Ryśek skonstruował rakietę 

Nakupił kosiarek pił i kos, dołożył te wyświetlacze z ciągników i kombajnów 

To szło na stolicę jak nic, pewnie na kancelarie jego ulubieńca 

• Haha 10
Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Co to za firma.?

agrona powerdisc 

to akurat 2,5m , lata z nią zetor 7340 ale że ma ładowacz to całkiem stabilnie jak na ten ciężar 

Opublikowano

Przyszło mi teraz tak do głowy. Mówicie wszyscy że OSP jest tylko wzywana do pomocy jeśli jest taka potrzeba. Podstawą do pierwszeństwa mają wojewódzkie i gminę jednostki strażackie. Tylko w momencie kiedy obydwie te jednostki mają dalej do danego zajścia a OSP ma najbliżej to nie powinno być tak że choć jak mówicie co poniektórzy że to jest tylko horogiewka na wietrze która do niczego w większości przypadkach się nie nadaje to w przypadku zagrożenia nie wysyła OSP jako pierwszych. Może coś przegapiłam w waszej rozmowie ale chyba liczy się tak naprawdę bezpieczeństwo ludzkiego życia. I oczywiście nie mówiąc o tym że nawet jeśli nie jest się zawodowym strażakiem to oni też przechodzą jakieś szkolenia i to nie raz. Nie wrzucają ich na głęboką wodę. Z waszych rozmów też to można wyczytać że oni do niczego nie nadają tylko do podpierania stołka który musi być zabezpieczony. 

Opublikowano

@marulekk piłeczka po Twojej stronie 🤷🤭

Przez YT, żeby nie było 2 sekundy....

45 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Przyszło mi teraz tak do głowy. Mówicie wszyscy że OSP jest tylko wzywana do pomocy jeśli jest taka potrzeba. Podstawą do pierwszeństwa mają wojewódzkie i gminę jednostki strażackie. Tylko w momencie kiedy obydwie te jednostki mają dalej do danego zajścia a OSP ma najbliżej to nie powinno być tak że choć jak mówicie co poniektórzy że to jest tylko horogiewka na wietrze która do niczego w większości przypadkach się nie nadaje to w przypadku zagrożenia nie wysyła OSP jako pierwszych. Może coś przegapiłam w waszej rozmowie ale chyba liczy się tak naprawdę bezpieczeństwo ludzkiego życia. I oczywiście nie mówiąc o tym że nawet jeśli nie jest się zawodowym strażakiem to oni też przechodzą jakieś szkolenia i to nie raz. Nie wrzucają ich na głęboką wodę. Z waszych rozmów też to można wyczytać że oni do niczego nie nadają tylko do podpierania stołka który musi być zabezpieczony. 

Zarządza PSP. OSP jest dla niej wsparciem. Są OSP w Krajowym Systemie Ratowniczo Gaśniczym, które mają odpowiednie wyposażenie i wyszkolenie i mogą być użyte nawet samodzielnie. Są też OSP które nie są w tym systemie i one już takiego wyposażenie i wyszkolenia nie mają. Nie są zbyt często dysponowane przez PSP do akcji. Zwykle są podrywanie wtedy, kiedy zdarzenie jest jakieś poważniejsze i rozległe i potrzeba ludzi. Często bywa tak, że OSP jest pierwsze na miejscu, bo ma bliżej i jest na tyle zorganizowane, że jest się w stanie zebrać i dojechać przez jednostka zawodową. Ale jak ta zawodowa dotrze, to dowodzenie przejmuje strażak zawodowy. Nie twierdzę, że są do niczego. Jednostki OSP z systemu mogą dużo dobrego zrobić. Ale są wsparciem a nie podstawową siłą do działań. Na tym pożarze składowiska śmieci nie dopuszczono do bezpośredniej akcji ochotników, bo ich oszczędzano do późniejszego monitorowania pogorzeliska to raz, a dwa to był poważny pożar i dowodzący nie chciał w rejonie zagrożenia ochotników bo to tylko ochotnicy a nie zawodowi strażacy. Nie wiadomo było co tam może się wydarzyć i jakie substancje się wydobywają wraz z dymem. Więc OSP poszło do zabezpieczenia dróg dojazdowych, a część do domu, żeby mogli być świezi do pilnowania pogorzeliska już po akcji. Żadnej OSP spoza systemu tam nie dysponowano

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Dron, od początku w nocy już było wiadomo

Leciał tam od Ryśka, widziany był na Joniku, Staninie 

Pieprzneło że w kilku domach drzwi z futrynami wyrwało, szyby wyleciały, żyrandol spadł 

Z godzinę temu helikopter był 

Najechało się w uj saperów i tyle 

Znowu tragedia, jak wyleciały drzwi to i budynek może być ruszony

Ryśek skonstruował rakietę 

Nakupił kosiarek pił i kos, dołożył te wyświetlacze z ciągników i kombajnów 

To szło na stolicę jak nic, pewnie na kancelarie jego ulubieńca 

FB_IMG_1755688945131.jpg

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Tak uważasz? Oświeć mnie🤷

Sławek wszędzie jest tak samo. Prosta rzecz. Masz OSP spoza systemu na wsi?

3/4 osp mozna zlikwidowac od reki i nikt sie nawet nie kapnie..

to tylko sposob na marnowanie kasy i zdobywanie poparcia w wyborach.

naszych asow po sezonie podpalen to biora do roznych pier**l-typu osy,koty czy zamiatanie drogi.

sa takie co wyjezdzaja 2-3 razy wroku...tam nie ma kto podpalac traw.

sa 3 drabiny -w tym jedna 40 metrow ..idealna na wies. ale do akcji przyjezdza z sasiedniej gminy ,taka co wszedzie wjedzie

u nas jest ten problem ze psp jest w krakowie -wiec tak jak pisze popier osp maja co robic..

zanim przejada przez miasto to nie mialoby by co sie ratowac.

czesto przyjezdzaj po wszystkim dla statystyki..

3 ops i psp do zatrzymania krazenia..

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

A niech opowiada co chce😂

Wracajcie chłopaki do wideł tam jest wasze miejsce😗

Se wracaj... ja już chwytakiem lawetę bel zwiozłem i owinąłem...

Opublikowano

Piękny program mają kiedy zawita do Polski taki program .

1 mln euro za pozbycie się krów? Z programu korzystają setki rolników

Holenderski program LBV oferuje rolnikom rekompensaty za likwidację hodowli bydła. W ramach inicjatywy jeden z rolników może otrzymać nawet 1 milion euro. Program ma na celu zmniejszenie emisji azotu.

https://finanse.wp.pl/1-mln-euro-za-pozbycie-sie-krow-z-programu-korzystaja-setki-rolnikow-7188747450649344a

Opublikowano

ja zrobie promocje nawet za 500 tys euro pozbęde sie bydła 

48 minut temu, jacus napisał(a):

3 ops i psp do zatrzymania krazenia.

albo kierowania ruchem bo ktoś wpadł do rowu 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

ja zrobie promocje nawet za 500 tys euro pozbęde sie bydła 

albo kierowania ruchem bo ktoś wpadł do rowu 

Podbijam

Daję czysta 

Gdzie mam się zgłosić po pieniążki 🤔

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

czesto przyjezdzaj po wszystkim dla statystyki..

3 ops i psp do zatrzymania krazenia..

Mylisz się. W Krakowie nie potrzebują robić statystyk na wsiach, mają wystarczająco roboty w mieście. Z zupełnie czego innego takie dojeżdżanie wynika, ale nie chce mi się tłumaczyć. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Piękny program mają kiedy zawita do Polski taki program .

1 mln euro za pozbycie się krów? Z programu korzystają setki rolników

Holenderski program LBV oferuje rolnikom rekompensaty za likwidację hodowli bydła. W ramach inicjatywy jeden z rolników może otrzymać nawet 1 milion euro. Program ma na celu zmniejszenie emisji azotu.

https://finanse.wp.pl/1-mln-euro-za-pozbycie-sie-krow-z-programu-korzystaja-setki-rolnikow-7188747450649344a

Jestem ciekawa kiedy w Polsce pojawi się coś tak durnego jak jest ten program. 

Edytowane przez Bezduszna