Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Ja też nie znam. Wiem tylko co jest napisane w regulaminie DPS i jak to powinno działać. Faktem jest to że w większości ludzi którzy trafiają tam to są ludzie którzy tak naprawdę trafili pod opiekę rodzinny za przepisanie schedy a rodzinna zamiast się nimi opiekować wolę oddać do orzytułku. 

Uważam że jeśli się rozmawia się o danym temacie trzeba z niego wszystko wyciągnąć co tylko jest możliwe 

Znasz kogoś kto opiekuje się osobą chorą na Alzheimera albo wiesz na czym ta opieka polega? 

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał(a):

Jaki budżet?

To popytam.

Za 50 to już kupi spokojnie.

Nie o budżet idzie, ale o papier. Kupić można i w okolicach 20 to co ja bym chciał. Tylko brak tego co bym chciał 🤷

9 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli jeszcze bardziej doprecyzujmy to osoba która ma mieszkanie własnościowe musi podjąć decyzję to z nim zrobi. Musi podjąć decyzję czy wynajmuje czy stoi puste. Także taki pensjonariusz jest szybciej przyjęty do DPS niż inny z powodu możliwości zastrzyku gotówkowego. W takich przypadkach pensjonariusz w większości przypadkach jest proszony notarialnie aby ustalił lub wyznaczył osobę która będzie opiekowała się jego mieszkaniem jeśli on przebywa w DPS. 

Ojjj to chyba jest przesada. Nikt nie może takiej osoby do takich rzeczy zmuszać. Jeśli taki człowiek ma mieszkanie to nie widzę podstaw prawnych, żeby ktokolwiek mógł na niego wpływać w zakresie rozporządzania tym mieszkaniem. Jeżeli ono sobie zostanie nieprzekazanie nikomu, a właściciel odejdzie z tego świata, to wchodzi prawo spadkowe. A jeśli nawet nie ma spadkobierców, bądź zrzekną się oni dziedziczenia, to finalnie spadek przejmuje gmina🤷

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Znasz kogoś kto opiekuje się osobą chorą na Alzheimera albo wiesz na czym ta opieka polega? 

Na twoje nieszczęście znam dwie osoby. Jedna jest w domu opieki prywatnym już rodzinną nie dawała rady opiekować się z powodu tego że każdy pokazał plecy. Jedna osoba nie pododołala. 

Drugą osobą opiekuje się rodzinna. Nie wie ile jeszcze to potrwa ale to wszystko pokaże czas. 

Jednocześnie bardzo dużo osób z tą choroba do ludzie ubezwłasnowolnieni i za nich decyduje ktoś z rodzinny. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

A mi się podobają dziewczyny z dłuższym nosem niż z takim pstryczkiem. Ten nos dodaje im czegoś takiego.. nie wiem. A mały odbiera😗

U nas się mówi, miała nosa jak diabeł ch*ja albo miała nosa jak klamka od zakrystii 😁

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie o budżet idzie, ale o papier. Kupić można i w okolicach 20 to co ja bym chciał. Tylko brak tego co bym chciał 🤷

A jeśli nawet nie ma spadkobierców, bądź zrzekną się oni dziedziczenia, to finalnie spadek przejmuje gmina🤷

Czyli do czego to wszystko zmierza do jednego. Chociaż są to w bardzo małym procencie. 

Mówię tutaj o możliwości zwrotu poniesionych kosztach za pobyt pensjonariusza w takim a nie innym miejscu. 

Wiadomo że oni będą takim mieszkaniem, domem lub innym majątkiem  zarządzać co za tym idzie czym prędzej czym później to spieniężają. 

Opublikowano

Podajnik ziarnowy i łożyska 1200, pas, połośka, łożysko i piasta sprzęgła ślimaka 1050, filtry, oleje i inne pierdoły tysiak kolejny wpadnie i komentarze " a cemu tak drogo w tym roku, toć ropa po pińć złoty" 🙈 

To se kup i będziesz miał skoszone za pińć złoty 😁 

Te pasy z Continentala w miarę dobre?

Niby JAG się pod nimi podpisuje 

IMG_20250730_134756_0.jpg

IMG_20250730_134453_5.jpg

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

8 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mój kolega ma spore gospodarstwo ponad 300 hektarów i z tyle samo krów, jakos mu tam z bólem idzie, zadłużony po uszy, yebie od rana do nocy. Teraz doszedł następny problem - syn 20 pare lat nie chce doić krów🤷‍♂️. Kiedy go tylko spotkam to żali się na to. Facet nie rozumie, że ludzie też mogą egzystować inaczej bez zapierdolu 24 h/ na dobę. Racja jest  zwykle gdzieś po środku.

W okolicy gospodarzy gość synem. Dziadek po 70, syn jakoś koło 40. Pola ze 40 hektarów, w tym ponad hektar ziemniaków. Kiedyś koło 10 macior, teraz 2 żeby spasać odpadowe ziemniaki. Syn się pochorował na płuca, w kurzu przy śrucie robić nie bardzo, w smrodzie gnoja też i powiedział, że dochowa się to co jest i koniec. Dziadek 4 miesiąc j*bie ich równo a stołuje się w knajpie bo powiedział, że więcej do gęby nie weźmie żarcia, która ugotowała synowa popierająca w decyzji swojego chłopa. Twardy gość. 

Słonecznie, trza by się spinać. 

Stary glupi chlop

Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał(a):

Podajnik ziarnowy i łożyska 1200, pas, połośka, łożysko i piasta sprzęgła ślimaka 1050, filtry, oleje i inne pierdoły tysiak kolejny wpadnie i komentarze " a cemu tak drogo w tym roku, toć ropa po pińć złoty" 🙈 

Miałem kiedyś w mercatorze takie z logo claas, obok był napis Continental 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

ale ja tam nikogo nie widzę 

IMG_6951.jpeg

IMG_6950.jpeg

jak już tak sie bawisz to postaw sobie cuprę na POdjeździe przed domem 

P_20250730_120332.jpg

3 godziny temu, Baks00 napisał(a):

Toć ta blondynka wygląda na maszynę na chodzie...

ona może ma najeżdżone jak CFka

3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Akcja wrak

Screenshot_20250730_103111_com.android.gallery3d_edit_909608470749726.jpg

Screenshot_20250730_103127_com.android.gallery3d_edit_909655511213261.jpg

Screenshot_20250730_103142_com.android.gallery3d_edit_909591467466395.jpg

już myślałem że Królów żyta krecą a tobie mało brakowało byś telefon do nogawki wsadził

@Krzysztof81

P_20250730_105047.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ojjj to chyba jest przesada. Nikt nie może takiej osoby do takich rzeczy zmuszać. Jeśli taki człowiek ma mieszkanie to nie widzę podstaw prawnych, żeby ktokolwiek mógł na niego wpływać w zakresie rozporządzania tym mieszkaniem. Jeżeli ono sobie zostanie nieprzekazanie nikomu, a właściciel odejdzie z tego świata, to wchodzi prawo spadkowe. A jeśli nawet nie ma spadkobierców, bądź zrzekną się oni dziedziczenia, to finalnie spadek przejmuje gmina🤷

A co chcesz??

Tyle koni teraz stoi po nocach na pastwiskach że każda rase załatwi 🤣🤣🤣

Podobno w ubojni zapisy na 4 miesiące.

Opublikowano
Qwazi napisał:

Jaki budżet?

To popytam.

Jeśli jeszcze bardziej doprecyzujmy to osoba która ma mieszkanie własnościowe musi podjąć decyzję to z nim zrobi. Musi podjąć decyzję czy wynajmuje czy stoi puste. Także taki pensjonariusz jest szybciej przyjęty do DPS niż inny z powodu możliwości zastrzyku gotówkowego. W takich przypadkach pensjonariusz w większości przypadkach jest proszony notarialnie aby ustalił lub wyznaczył osobę która będzie opiekowała się jego mieszkaniem jeśli on przebywa w DPS. 

taka nadinterpretacja prawa 😉🤭😀😀😀

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Miałem kiedyś w mercatorze takie z logo claas, obok był napis Continental 

Mam taki na odrzutniku i wytrząsaczach, ale to stare prawdziwe... jeszcze tłoczone napisy. Teraz to wiesz...

Trochę dziwna ta guma jakby z odpadów zrobione... 

Co będzie... Się zobaczy

Silny wiatr, słoneczko, może jutro po obiedzie by ugryzł owsa

Opublikowano
43 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Stary glupi chlop

Jakbym miał szanować swoje zdrowie to najlepiej byłoby wszystko zlikwidować i wynieść się poza siedlisko alergenów. Ale, parafrazując przypowieść o orle i kruku, lepiej przeżyć 50 lat jak orzeł niż 100 ale jak kruk.

Jeszcze jeden kawałek do podorywki a poplony jutro, ziemia mokra i po kultywatorze by się bryły rwały.

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

Nie pada i się nie zanosi.

Pszenica ma 19%

Ja też do krów byłem przywiązany.ale przyszedł czas i musiałem sprzedać 

Ani sekundy potem nie żałowałem 

Chyba że żałowałeś że tak późno sprzedałeś 🤣

Opublikowano
Qwazi napisał:

Jaki budżet?

To popytam.

O program zasobów generycznych idzie czy chodzi o pochodzenie po konkretnym ogierze? 🙂

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

lepiej przeżyć 50 lat jak orzeł niż 100 ale jak kruk.

Pioter Ty to bardziej jak gołąb impotent, a  nie kruk... A gdzie do orła 🙈

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

Stary glupi chlop

Dlaczego🤔 

Z mojego punktu widzenia jest tak że sytuacja w której się znalazł po prostu nie jest dla niego komfortowa. Nawet jeśli tylko sytuacja która została nam przedstawiona wpłynęła na jego takie zachowanie a nie inne to tak do końca może nie być. 

Poprostu to mogło przeważyć i przelać czarę goryczy 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Na twoje nieszczęście znam dwie osoby. Jedna jest w domu opieki prywatnym już rodzinną nie dawała rady opiekować się z powodu tego że każdy pokazał plecy. Jedna osoba nie pododołala. 

Drugą osobą opiekuje się rodzinna. Nie wie ile jeszcze to potrwa ale to wszystko pokaże czas. 

Jednocześnie bardzo dużo osób z tą choroba do ludzie ubezwłasnowolnieni i za nich decyduje ktoś z rodzinny. 

Jak mogła podołać, skoro ta opieka wymaga czujności przez 24 godziny na dobę. Jeśli chce się chorego w godnych warunkach utrzymywać. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano

To jazda w miasto przygód szukać. 

3 minuty temu, Michał18 napisał(a):

A ja wolę przeżyć i 35 ale intensywnie 💪

Czyli % i wszelkie inne przyjemności.......

To zobacz co mi się w oczy rzuciło, idealne miejsce dla Ciebie. Tylko musisz krowy sprzedać bo nie wiem czy za mleko wystarczy 🤔

Screenshot_2025-07-30-08-26-03-611_com.miui.gallery.jpg

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
pedro2 napisał:

Starymi rupieciami to się u siebie kosi ;)

a nie na usługi się pchać

Opublikowano
Bezduszna napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

Stary glupi chlop

Dlaczego🤔 

Z mojego punktu widzenia jest tak że sytuacja w której się znalazł po prostu nie jest dla niego komfortowa. Nawet jeśli tylko sytuacja która została nam przedstawiona wpłynęła na jego takie zachowanie a nie inne to tak do końca może nie być. 

Poprostu to mogło przeważyć i przelać czarę goryczy 

są pewne etapy w życiu człowieka że się rodzi rośnie chodzi do szkoły pracuje i przychodzi pewny etap w życiu że trzeba przestać pracować I myślę że te 70 lat to jest taki odpowiedni wiek to po pierwsze po drugie jeżeli ten starszy gospodarz wyznaczył następcę swoje syna i niech mu da szanse pracować I zarządzać tym gospodarstwem a nie młody ma robić pod dyktando ojca bo ten zapisal mu gospodarstwo. i po trzecie to tak jak już ktoś wcześniej napisał przez takich starych rzadzicieli to mamy jak mamy że nie ma chętnych młodych do rolnictwa I mamy bardzo wysoka średnia wieku w UE starych rolników a to gdzie ten dziadek je czy u synowej czy w barze to mi to wisi i powiewa. niech je tam gdzie mu smakuje i gdzie zdrowsze jedzenie nie znam dziadka ale znając życie to rozpowie po całej wsi że nie dobra synową nie gotuje nic w domu i jest nic nie warta😉

• Like 1
Opublikowano

Jeden emeryt kosi🤣😭🤣ja pierdziele gdzie on to będzie suszył??

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jakbym miał szanować swoje zdrowie to najlepiej byłoby wszystko zlikwidować i wynieść się poza siedlisko alergenów. Ale, parafrazując przypowieść o orle i kruku, lepiej przeżyć 50 lat jak orzeł niż 100 ale jak kruk.

Jeszcze jeden kawałek do podorywki a poplony jutro, ziemia mokra i po kultywatorze by się bryły rwały.

Ale ty żyjesz jak kawka🤣żeby parafrazę dalej pociągnąć 

Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Chyba że żałowałeś że tak późno sprzedałeś 🤣

Oczywiście że żałowałem po paru miesiącach wolności...

Tego uczucia trzeba samemu doświadczyć.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v