Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

W Polsce jest na to przyzwolenie. Pijany naród to głupi naród. Inne państwa jak widać wolą mieć obywateli inteligentnych którzy mają coś do powiedzenia i nie trzeba nimi cały czas kierować. U nas jeśli chodzi o tą gałąź gospodarczą to ma się dobrze z wielu czynników np takich że dla rządzących lepiej jest ograniczać cukier bo naród jest zbyt otyły. Coś tam robią jeśli chodzi o ograniczenia ale jest to bardziej pod publikę niż tak na serio. 

W Polsce tendencja na picie w pracy przynajmniej w zawodach budowlanych odmieniła się . Jakiekolwiek brygady były u mnie nikt nawet piwka nie wyciągnął z samochodu i kategorycznie odmawiali przyjęcia ode mnie  . Kawę ciasto ,lody ,bardzo chętnie . Robota stop i liżemy lody .

Opublikowano
PAN88 napisał:

53 minuty temu, 6465 napisał(a):

🙋 wstawać, robota sama się nie zrobi. Krowy ryczą szybko do dojenia. 

Kolego u mnie w okolicy o 6 to już mają mliczarze mleko zabrane a doją o 3😀. O 6 jak zima czy brak pogody to śpią po obrządku.

Siema pogodnie się robi ale już na jutro jakiś opad nadają 

Idzie się wykończyć. Miałem czas jak nazostawiałem 18 sztuk młodzieży ponad program, że o północy jeszcze łaziłem jeszcze po podwórku. Snu jakieś 4 godziny na dobę, człowiek chodzi jak ogłuszony. Jak mówisz, że doją o 3 to gdzieś koło 2 muszą wstać czyli iść spać gdzieś o 19. Też masakra

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał(a):

pier...lisz bez sensu 🤦🙆‍♂️

Dobrze że powiedziałeś że wypisujesz głupoty. Inaczej wzięłabym bym cię za bezmózgowca nie znającego życia 🤣

Opublikowano
6465 napisał:

6 godzin temu, Sylwekx25 napisał(a):

Kosiłem siuntką i czeską ztr165 po 20 ha na pokos, miło tego nie wspominam 😅

Uchologa często odwiedzasz po takim hardkorze 🤔😉

To aż nieprawdopodobne ale słuch mam nadal bardzo dobry 🤔 później siekłem forszem taką dużą ciągana rotacyjną, później osiemdziesiątką z dwumetrową deutz fahrką a teraz chyba trzeci sezon Fergusonem z dyskową to już jest bajlando 😅

• Like 1
Opublikowano

Witam. Dzisiaj ładna pogoda to się coś porobi na podwórku. Na etat miałem na dzisiaj ale kierownik za mnie pojechał😄 muszę koło zdjąć z bizona. Jeszcze takie pytanie mam,chce kupić pług obrotowy i bronę talerzową(nie agregat). Jakie marki polecacie w miarę rozsądnych pieniądzach, jedna z maszyn raczej nowa,myślę nad broną nową a pług używany. Myślałem o akpilu km80, 180 chyba za duża będzie do claasa. 

Opublikowano
14 minut temu, kizak napisał(a):

W Polsce tendencja na picie w pracy przynajmniej w zawodach budowlanych odmieniła się . Jakiekolwiek brygady były u mnie nikt nawet piwka nie wyciągnął z samochodu i kategorycznie odmawiali przyjęcia ode mnie  . Kawę ciasto ,lody ,bardzo chętnie . Robota stop i liżemy lody .

Jest tak że teraz ludzie boją się utraty pracy. Ogłoszeń jest coraz mniej. Nawet jeśli się pojawia to albo są to bajki albo szybko znikają. W najgorszym przypadku są ogłoszenia które i tak nikt się nie zainteresuje za mało płacą w za dużo wymagają. 

Opublikowano
34 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Też tak uważam że jak się zająć robotą na zewnątrz to od razu lepsze samopoczucie. A jak tylko siedzieć w domu bez roboty zimą czy też w deszczowe dni to na łeb ciężej 😔

Nie wiem. Ja tak chyba nie mam. ;) 

Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Witam. Dzisiaj ładna pogoda to się coś porobi na podwórku. Na etat miałem na dzisiaj ale kierownik za mnie pojechał😄 muszę koło zdjąć z bizona. Jeszcze takie pytanie mam,chce kupić pług obrotowy i bronę talerzową(nie agregat). Jakie marki polecacie w miarę rozsądnych pieniądzach, jedna z maszyn raczej nowa,myślę nad broną nową a pług używany. Myślałem o akpilu km80, 180 chyba za duża będzie do claasa. 

Pytaj @Dodi o pług 

Ciągniki macie podobne

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Kolego u mnie w okolicy o 6 to już mają mliczarze mleko zabrane a doją o 3😀. O 6 jak zima czy brak pogody to śpią po obrządku.

Siema pogodnie się robi ale już na jutro jakiś opad nadają 

5:40 pobudka, ze dwie drzemki więc realnie wstaję ok 6. 6:15 jestem w oborze, włączam wyciąg, daję krowom papu. Ok 6:30 zabierają mleko. 6:45 przychodzi żona i zaczyna doić. Ja sobie w międzyczasie ogarniam jałówki i cielaki. Potem krowy wypraszamy z lokalu i idziemy na śniadanie. Wieczorem analogicznie 🤷...nie rozumiem tego dojenia o 3, ale jak tak im wygodnie🤷

2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Pamiętam pamiętam. 

O właśnie mam ciekawy temat dla Ciebie. Co prawda jeszcze nie zdiagnozowany bo objawy ustąpiły, ale ja jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. 

Jak Ty tak piszesz, to musi być ciekawe. Dawaj

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Afryka też fajny wybór ;)

Ja znowu szukam sobie na spokojnie S1000XR, jak coś fajnego się trafi to się Fazera wymieni, oglądałem już 2 sztuki ale złomy straszne, nie warto wymieniać mojego sprawdzonego i zrobionego na coś takiego ...

Nowy znowu sporo kasy na to co ja bym jeździł.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
10 godzin temu, Wpaw napisał(a):

W Konia to chyba ty mnie robisz 😁

Miałem w planie kupić sobie, wierzchem pojeździć ale tak schodzi.

Broń Boże...ja lubię konie. Wierzchem już pewnie nie pojeżdżę. Bardziej interesuje mnie konkretna hodowla (nie znaczy, że duża ilość, wystarczy jedna klacz). Plan na zakup jest, tylko nie ma co kupić 🤷

Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ok 6 tys

A najniższą opłata która można wnieść jako członek rodzinny który umieszcza swojego podopiecznego w takim miejscu lub osoba która się tam umieszcza. 

6 tys jest to kwota która jest kwota podaną za utrzymanie człowieka. Trzeba jeszcze do tego dołożyć że nie każdy tej kwocie podlega opłacie są ludzie z niej zwolnieni 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał(a):

nie w bloku tylko ,,klatce,, 🤦 przenigdy....

Co kto woli. Jedni żyją tak drudzy inaczej. Chociaż kupienie mieszkania w mieście prawie tyle samo kosztuje co kupienie działki i wybudowanie domu. Warunki życia zupełnie inne. Wiadomo jednak że w bloku nie ma tyle obowiązków Vive domu. Ludzie nieraz wybierają mniejsza ilość obowiązków. 

lenie...

całe miasto to lenie 🤦

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Afryka też fajny wybór ;)

Ja znowu szukam sobie na spokojnie S1000XR, jak coś fajnego się trafi to się Fazera wymieni, oglądałem już 2 sztuki ale złomy straszne, nie warto wymieniać mojego sprawdzonego i zrobionego na coś takiego ...

Nowy znowu sporo kasy na to co ja bym jeździł.

A co o tym sądzisz: https://www.olx.pl/d/oferta/kawasaki-gtr-kawasaki-gtr-1400-abs-08r-niemcy-kufer-dodatki-CID5-ID16sUG2.html

Fajnie wygląda i 4 gary. Pare razy kiedys jeździłem ZX9R. Ja pierdziele ale to szło. Strach było dawać gazu.

Tyle że z tego co mówią że to najsłabsze japońce. Ceny taż mają raczej niższe.

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

A najniższą opłata która można wnieść jako członek rodzinny który umieszcza swojego podopiecznego w takim miejscu lub osoba która się tam umieszcza. 

6 tys jest to kwota która jest kwota podaną za utrzymanie człowieka. Trzeba jeszcze do tego dołożyć że nie każdy tej kwocie podlega opłacie są ludzie z niej zwolnieni 

Ok 6 tys ( bo może być trochę mniej lub więcej w zależności od placówki) to miesięczny koszt pobytu osoby w tej placówce, który ona pobiera. Rozliczenie tego kosztu to inna rzecz i jest ona dość prosta. Sama osoba umieszczona, jeśli posiada świadczenie rentowe lub emerytalne, to bodajże 20% tego świadczenia musi pozostać w jej dyspozycji, reszta może być przeznaczona na opłatę na rzecz placówki. W ten sposób powstaje kwota indywidualna pensjonariusza. Zwykle ona nie pokrywa tych kosztów, więc to co brakuje dokładają, w pierwszej kolejności rodzina ( i nie będę może rozdrabniał kto ), a za rodziną placówka pomocy społecznej, która operuje w strukturach samorządu terytorialnego, właściwa dla miejsca zamieszkania pensjonariusza, czyli de facto jednostka samorządu terytorialnego, bo działanie opieki społecznej finansowane jest poprzez jej budżet. Skąd się biorą pieniądze w budżecie gminy, to już inna historia, ale chyba wszyscy wiedzą 😊

Opublikowano
35 minut temu, Qwazi napisał(a):

5:40 pobudka, ze dwie drzemki więc realnie wstaję ok 6. 6:15 jestem w oborze, włączam wyciąg, daję krowom papu. Ok 6:30 zabierają mleko. 6:45 przychodzi żona i zaczyna doić. Ja sobie w międzyczasie ogarniam jałówki i cielaki. Potem krowy wypraszamy z lokalu i idziemy na śniadanie. Wieczorem analogicznie 🤷...nie rozumiem tego dojenia o 3, ale jak tak im wygodnie🤷

Jak Ty tak piszesz, to musi być ciekawe. Dawaj

Sąsiad doi 4 ,o 5 zabiera mleko woźnica 

Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

i co później robi to spać o 21 co t za życie 

Nie mam krów, a coraz częściej chodzę spać przed 22. Co w tym dziwnego? 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Sąsiad doi 4 ,o 5 zabiera mleko woźnica 

No i teraz prosta rzecz w moim wypadku. Mamy temperaturę 30+ w ciągu dnia. Wiadomo, że o 16 jest apogeum. Jak ja i tej godzinie zaproszę moje krowy do udoju, to one przychodząc do obory podniosę mi tam temperaturę do 50°. O 18:30 już tego nie będzie. A o 6:30 jeszcze tego nie będzie. Poza tym zbiornik i dojarka  moich godzinach jadą na prądzie, który fv  wyprodukuje bezpośrednio, na czym mam kolejny zysk, bo nie tracę 20% tego prądu na rozliczenie z operatorem sieci energetycznej. To dwa główne i dość proste powody moich godzin udoju. Co do prądu to zależy od pory roku, bo w moich godzina u też jest ciemno, ale latem pasuje idealnie, a zmieniał godzin nie będę, bo nie ukrywam, że mi też odpowiadają. Można sokiem przyzwoicie funkcjonować, a nie zrywać się w środku nocy😊

Jednak każdy ma swoje myślenie i upodobania🤷

8 minut temu, Popier96 napisał(a):

Nie mam krów, a coraz częściej chodzę spać przed 22. Co w tym dziwnego? 

Nic. Starzejesz się 🤭

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

10 godzin temu, Wpaw napisał(a):

W Konia to chyba ty mnie robisz 😁

Miałem w planie kupić sobie, wierzchem pojeździć ale tak schodzi.

Broń Boże...ja lubię konie. Wierzchem już pewnie nie pojeżdżę. Bardziej interesuje mnie konkretna hodowla (nie znaczy, że duża ilość, wystarczy jedna klacz). Plan na zakup jest, tylko nie ma co kupić 🤷

A dlaczego by nie? Często nie jeżdżę, w sumie to może parę razy w roku, fajnie jest tylko po takim dłuższym nie jeżdżeniu takie zakwasy są w nogach, że na drugi dzień człowiek chodzi jak pokraka 😅

• Like 1