Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym skorzystać z dofinansowania "Czyste Powietrze" I wymienić kopciucha na piec zgazowujący drewno. Mam kilka pytań:

1. Sami składacie wniosek czy doradca?

2. Jaki piec wybrać? Wstępnie rozmawiałem ze tzw. Naganiaczem to polecał (takie oferują) piece Metal Fach i Defro i niby są najlepsze

3. Warto interesować się piecami dwupaliwowymi tj.  zgazuwujacymi drewno i na pelet?

Wszelkie radyile widziane

Chyba @FarmerDyzio @GRZES1545 @Krzysztof81   @szwagier24 @jahooo   coś działał w temacie

Wkład do komina da się podpiąłem pod zwrot?

Edytowane przez vat
Opublikowano

Na pewno szukaj takiego w którym łatwo czyścić lub ma jakiś system czyszczenia wymiennika ciepła ze spalin do CO. Kiedyś mieliśmy vigas numer jeden wtedy na rynku niestety czyszczenie kanałów idących z paleniska do komina było bardzo uciążliwe. Ogólnie piec działał fajnie musi być idealnie suche drewno.

• Like 1
Opublikowano
ja kupiłem blaze hormony. Drzewo 90 procent sosna. Wazne żeby było suche. Kocioł jest ekstra, monter który to instalował fatalny. Będę teraz chyba robił po nim przeróbki. Korzystając z CP musisz mieć bufor. Swoją drogą polecę im większy tym lepszy. I najlepiej jeden duży a nie dwa małe. Piec jest bardzo wydajny. Sam byłem w szoku. Gdybym miał to jeszcze wszystko porządnie pospinane to bajka.

jak wysoki masz komin ? U mnie 12 metrów. I został założony wkład z kwasowki 1mm. Co do firm to rozbieżność ogromna. jedni chcieli 10 tys. inni rozwiercać i też koszt byłby ogromny. Koniec końców założyli mi owalny 12/22 za 5 tys.

ogólnie trzeba się bardzo pilnować bo wszyscy chca strasznie zedrzec. Ja wniosek ogarnąłem sam/ tzn przez gminę. Jakoś nie mam zaufania do tych naganiaczy i nigdy bym na taką współpracę nie poszedł.

• Like 1
Opublikowano

Komin musi być ocieplony czym szerszy tym lepszy. Inaczej bezie się z czasem zatykał skroploną smołą która wraz ze spalinami unosi się do komina Sona może być ale sucha. U mnie vigas po roku czy dwóch został zwykłym piecem bo czyszczenie tego wszystkiego było uciążliwe. a komin z kwasówki fi 100 szybko się zapychał. 

Ten piec blaze ma chyba jakiś mechanizm który sam czyści wymiennik. Natomiast dzisiaj jak miał bym podłączać i przerabiać coś w domu to chyba tak by wymurować nowy komin z ceramiki fi 200 czy tam 160 nie pamiętam jak mają. Porządny ocieplony.

Opublikowano

ja rozmawiałem z osobami które miały ten piec i w sumie każdy zalecał wkład. Ocieplonego nikt nie miał. Może jakby ktoś stawiał nowy dom to można się bawić w ocieplone. Temperatura spalin jest bardzo niska, i ten wkład jednak powinien być. Fajnie że w razie czego można dokupić podajnik na pellet i jak Ci się znudzi palenie drewnem to przechodzisz na pellet. Chociaż tak jak pisałem piec jest mega wydajny i jak dobrze ocieplony dom to palenie w zimę raz na dwa dni. U mnie jest jeszcze funkcja podtrzymania żaru. Także za każdym razem nie muszę rozpalać od nowa tylko mogę po prostu dołożyć.

Opublikowano

Wkład jest po to że spaliny ze względu na niską temp się skraplają i mogą przesiąc przez ceglany komin do mieszkania. Problem w ty, że z czasem skropliny z żywica sadzą itd zasychają na ściankach rury i zmniejszają przekrój aż do zapchania a nie jest to sadza i tak łatwo tego się nie czyści.

Chodzi o to aby w kominie była w miarę możliwości wysoka temp spalin aby to się nie skraplało lub skraplało jak najmniej i wylatywało z komina. Dlatego wg mnie najlepszy komin ocieplony z ceramiką. CO jest oczywiście trudne do realizacji w już istniejącym domu np ze starym kominem z cegły. Wtedy pół środkiem jest rura z kwasówki.

Opublikowano
1 godzinę temu, vat napisał:

Witam, chciałbym skorzystać z dofinansowania "Czyste Powietrze" I wymienić kopciucha na piec zgazowujący drewno. Mam kilka pytań:

2. Jaki piec wybrać? Wstępnie rozmawiałem ze tzw. Naganiaczem to polecał (takie oferują) piece Metal Fach i Defro i niby są najlepsze

3. Warto interesować się piecami dwupaliwowymi tj.  zgazuwujacymi drewno i na pelet?

Chyba @FarmerDyzio @GRZES1545 @Krzysztof81   @szwagier24 @jahooo   coś działał w temacie

Wniosek i papiery ogarnia mi chłopak z bliskiej okolicy co Tym sie zajmuje, mogę dać namiar na priv, bardzo wporzadku u dużo wyjaśni Ci szczegółowo jak ,,krowie na rowie "😉

Piec defro dwupaliwowy całkiem fajne rozwiązanie, ja taki prawdopodobnie będę instalował, ale jeszcze będę gi dokładnie oglądał. MF nie powiem bo nie mam styczności, są jeszcze inne tego typu piece ale nie wiem czy sa na liście ZOM  .

Wklad komina spokojnie ogarniesz w koszty u tu też chłopak co pisze mi wniosek podpowie w tej kwestii.  

Opublikowano

Macie po parę ha, że się łapiecie czy jakoś obchodzicie kryteria dochodowe? Majac 25ha już się rolnik nie łapie, a jak jeszcze pracuje na etacie to połowa z tego. Czemu nie interesujecie się owsem na podajnik? Tanie, wygodne

Opublikowano (edytowane)

U mnie miał być piec na pellet, ostatecznie zdecydowalem się na pompę. Kupować pellet, czy płacić za prąd jeden wuj.

Popatrz piece Kamen. Producent dołącza do takiego pieca ruszt na drewno/węgiel w razie w. Brat pracuje w hurtowni hydraulicznej i polecał. Defro też dobre, tylko za markę się cenią. A sterowniki robi ta sama firma. Warto założyć też przy takim piecu pompę ciepła do wody użytkowej. No i koniecznie bufor z 500 l

U mnie fotowoltaika już stoi, okna mam wymienione, kotłownia już ogarnięta, jutro pewnie podłączą pompę i końcem października docieplenie domu. Wniosek składałem w maju. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Toś pocieszył 😉. Jestem  świadomy takich opinii. Dom 14 lat, na dole podłogowe, poddasze grzejniki. Foto nowe więc i net-billing oczywiście. Magazyn w przyszłości polepszy sytuację rozliczeń. Zobaczymy jak to będzie 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Za to coraz wiec montuje klimy do dogrzewania, niebo tansze od pomp i ekonomiczniejsze, jedynie problem z rozprowadzeniem ciepła na wiele pomieszczeń jeśli są oddzielne. Sam o tym myśle, z pomp zrezygnowałem choć były takie plany. Za drogie i niezbyt ekonomiczne.

Swoją drogą w jaki sposób wykorzystać net-billing do grzania zimą? nawet mając magazyn energii nic to nie da. Całą zimę i tak trzeba bedzie kupowac energie do pompy czy się ma aku czy nie.

Edytowane przez Dastan
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

no ale nie po to się kupuje zgazowujący drewno żeby ciepło uciekalo kominem jak w kopciuchu. Po prostu trzeba co rok a najlepiej pół roku wejść na dach i czyścić komin.

Ciepło na wejściu do komina masz wciąż takie samo które już uciekło z pieca. Chodzi o to by spaliny które trafiają do komina i z których nic już nie odzyskasz przelatywały przez ten komin jak najcieplejsze i nie skraplały się na jego ściankach.

Zgazowywanie drewna czy palenie go wolnym ogniem w pięciu który jest duży względem metrażu i gdzie drewno się tli sprzyja wytwarzaniu się kondensatu który potem skrapla się w kominie i osadza na jego ściankach.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
4 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

no ale nie po to się kupuje zgazowujący drewno żeby ciepło uciekalo kominem jak w kopciuchu. Po prostu trzeba co rok a najlepiej pół roku wejść na dach i czyścić komin.

Jak kiepski piec , czytaj najnowszej generacji to komina nie wyczyścisz tak będzie zabity klejosadzą 

Starsze na wzór starego Niemca  dawały trochę ciepła i było czysto 

Opublikowano
5 godzin temu, vat napisał:

Nie myślałeś, żeby wziąć  na pelet? Raz zasypiesz i parę dni spokój. Zamiast peletu jakby owsem suchym palić to by zaoszczędził.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Dastan napisał:

Macie po parę ha, że się łapiecie czy jakoś obchodzicie kryteria dochodowe? Majac 25ha już się rolnik nie łapie, a jak jeszcze pracuje na etacie to połowa z tego. Czemu nie interesujecie się owsem na podajnik? Tanie, wygodne

Dlaczego się nie łapie? Poprostunieksze dofinansowanie, a jak i tak ktoś planuje jakiś remont , ocieplenie itp to dlaczego nie skorzystać z pomocy choćby 40% zwroty?

5 godzin temu, ZYLA napisał:

U mnie miał być piec na pellet, ostatecznie zdecydowalem się na pompę. Kupować pellet, czy płacić za prąd jeden wuj.

Popatrz piece Kamen. Producent dołącza do takiego pieca ruszt na drewno/węgiel w razie w. Brat pracuje w hurtowni hydraulicznej i polecał. Defro też dobre, tylko za markę się cenią. A sterowniki robi ta sama firma. Warto założyć też przy takim piecu pompę ciepła do wody użytkowej. No i koniecznie bufor z 500 l

U mnie fotowoltaika już stoi, okna mam wymienione, kotłownia już ogarnięta, jutro pewnie podłączą pompę i końcem października docieplenie domu. Wniosek składałem w maju. 

Nie to że chce skrytykować ale już wolał bym gaz niż pompę. Masz chociaż stare zasady rozliczania ?

Jaki dom i ocieplenie , jest podłogówka choć na rurkach co 15 cm , pompa gruntowa? Przy takiej instalacji żeby to w miarę chodziło ekonomicznie musi być dobra izolacja, i instalacja zrobiona dobrze .

Kamen wcale nie tańszy niż defro, chyba że ktoś drogo defro sprzedaje. Ale ja raz Kamen instalowałem i porównać do defro to eksploatacja defro dla mnie na plus . 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maniekc360 napisał:

Zamiast peletu jakby owsem suchym palić to by zaoszczędził.

a same trociny z piły spalinowej pójdą takim palnikiem ? czy raczej z owsem trzeba mieszać ?

8 godzin temu, vat napisał:

ja bym musiał pewnie kolejną przybudówkę do domu lepić na kotłownię by  z wynalazkami sie POdziać a na to na pewno nie dadzą

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Nie o to chodzi, ja mam 40ha czyli dochód 220tys z gospodarstwa plus 80tys z etatu,  a limit to 135tys dochodu.  A co jak ktoś ma ze 200ha ? Chyba by musiał namachac drużynę piłkarska...

Opublikowano
2 godziny temu, maniekc360 napisał:

Nie myślałeś, żeby wziąć  na pelet? Raz zasypiesz i parę dni spokój. Zamiast peletu jakby owsem suchym palić to by zaoszczędził.

Idzie owies spalac w takim piecu na pelet?

5 minut temu, Dastan napisał:

Nie o to chodzi, ja mam 40ha czyli dochód 220tys z gospodarstwa plus 80tys z etatu,  a limit to 135tys dochodu.  A co jak ktoś ma ze 200ha ? Chyba by musiał namachac drużynę piłkarska...

Takiego stać montować co chce a nie to co lista ZOM mówi. 

Opublikowano

No takiego może i stać , ale kilkudziesięcio hektarowcy jak kobita pracuje też się na nic nie załapią nawet na minimalną dopłatę. A stać takiego na docieplenie za 100tys, okna za 50, i pompe za 80? 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Dastan napisał:

Jak ma 200 ha, to chyba nie powinien dziadować i kupić sobie co chce, chyba jeszcze stać go na piec czy docieplenie swojej budy, a z resztą pewnie krzyczał za PiSu że żadnych dotacji nie chce.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Dastan napisał:

No takiego może i stać , ale kilkudziesięcio hektarowcy jak kobita pracuje też się na nic nie załapią nawet na minimalną dopłatę. A stać takiego na docieplenie za 100tys, okna za 50, i pompe za 80? 

No wszystko zależy od dochodu, tak to działa nic nie poradzisz ...zresztą to i gak zaraz się skończy bo kasy nie ma na nic w budżecie. Ponoć takie braki że chwilą jak to wszystko pierdolnie. Na dopłaty kasy brak, szpitale stają. 

Edytowane przez GRZES1545