Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Sąsiad już zakończył rmg, niedawno koledze nastręczyłem niw rozsiewacz woprol z hydraulika. Jak wstawiony był po zakupie tak nie ruszany, opryskiwacz to samo🙆‍♂️

🤔

Teraz pewnie też ale kiedyś na olx trafiłem na ogłoszenia maszyn właśnie po skończeniu programu.

Albo nie używane wcale albo tylko trochę farba obtarta.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Piszę jak ja to widziałem jako młody chłopak w moim rejonie, wtedy tak się tym nie interesowałem bo cieszył się człowiek z tego co ma. 

Ale pamiętam jak dziś jak ludzi odsyłali z kwitkiem a potem dowiadywali sie że był program I ktoś tam otrzymał a reszta nic nie wiedziała.  

Sorry Grześ, ale widać Twoi Rodzice, nierozwojowi byli. Ośrodki doradztwa rolniczego, jak i sami doradcy terenowi z tych ośrodków, prowadzili szkolenia i informowali o istniejących możliwościach uczestnictwa w różnego rodzaju programach. Ale jak się ich widłami z podwórka goniło, to i doinformowanym ciężko było być. Nikt „po znajomości” nic nie dostał. Ludzie przed agencją dziesiątki godzin w kolejkach do złożenia wniosku stali. 

Opublikowano

To były poyebane czasy z tymi kolejkami. Niektórzy 3 rano już w kolejce stali. Sam jeszcze z młodym rolnikiem stałem w kolejce żeby złożyć wniosek. 4 godziny pamiętam. Na modernizację jak rodzice składali to 7 rano wyjazd do Warszawy i powrót na 18-19. Nigdy więcej czegoś takiego 

Opublikowano

no tylko po znajomości dawali 😀 internetu też na wsi nie było np w 2005 r? 

kto chciał to brał, jedni korzystali z programów na sprzęt , inni na działalność. gospodarczą nie tylko z arimr , inni sądzili lasy czy orzechy pod dopłaty. nie braci ci którym się nie chciało , bali się lub mówili że nic z unii nie wezmą bo potem niemiec hektary zabierze . mamy 2025 r , 5 lat o premię dla młodych rolników , restrukturyzację małych gospodarstw czy modernizację gospodarstw rolnych było bardzo łatwo . 

1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

To były poyebane czasy z tymi kolejkami. Niektórzy 3 rano już w kolejce stali. Sam jeszcze z młodym rolnikiem stałem w kolejce żeby złożyć wniosek. 4 godziny pamiętam. Na modernizację jak rodzice składali to 7 rano wyjazd do Warszawy i powrót na 18-19. Nigdy więcej czegoś takiego 

które to były lata ? dostałeś , rozwinąłeś się? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał(a):

kto chciał to brał, jedni korzystali z programów na sprzęt , inni na działalność. gospodarczą nie tylko z arimr , inni sądzili lasy czy orzechy pod dopłaty. nie braci ci którym się nie chciało , bali się lub mówili że nic z unii nie wezmą bo potem niemiec hektary zabierze . mamy 2025 r , 5 lat o premię dla młodych rolników , restrukturyzację małych gospodarstw czy modernizację gospodarstw rolnych było bardzo łatwo . 

Rodzice koło 2009 r skladali  bo pierwsze maszyny są z początku 2010. Ja na młodego w 2015 składałem jak dobrze pamietam. Wtedy przy modernizacji wszystko na kredyt bo przy wielkości tamtych gospodarstw nikt nie miał tyle kasy na okolicy żeby pełną pulę za swoje ogarnąć 

Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Rodzice koło 2009 r skladali  bo pierwsze maszyny są z początku 2010. Ja na młodego w 2015 składałem jak dobrze pamietam. Wtedy przy modernizacji wszystko na kredyt bo przy wielkości tamtych gospodarstw nikt nie miał tyle kasy na okolicy żeby pełną pulę za swoje ogarnąć 

jak widać dla chcącego nic trudnego nawet w tamtych latach 

11 godzin temu, Fanuel napisał(a):

Nie mówię, że nasze wnioski są bezbłędne, jednakże nie zawierają błędów formalnych.

Mówię raczej o ofiarach, które mają pusty wniosek przygotowany, na takich pracownik BWI patrzy od razu spod byka. 

a zdradzisz ile taka obsługa kosztuje za ochronę środowiska przy takiej fachowej obsłudze ? 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Sorry Grześ, ale widać Twoi Rodzice, nierozwojowi byli. Ośrodki doradztwa rolniczego, jak i sami doradcy terenowi z tych ośrodków, prowadzili szkolenia i informowali o istniejących możliwościach uczestnictwa w różnego rodzaju programach. Ale jak się ich widłami z podwórka goniło, to i doinformowanym ciężko było być. Nikt „po znajomości” nic nie dostał. Ludzie przed agencją dziesiątki godzin w kolejkach do złożenia wniosku stali. 

Trochę tak jak piszesz, łatwo odpuszczali rodzice, ale i nie bylo tyle informacji co teraz. Wiem bo trochę pamiętam jak bylo . I uwierz mi tak jak pisałem ludzie kryli się jak coś pozyskali, kto miał kogoś w agencji było łatwiej.

Co do tych szkoleń i programów mówisz że ODR w 2004-2006r tak szkolili rolników 🤔

43 minuty temu, masa24 napisał(a):

Kto mial na wsiach w tym roku internet ? Jaki procent mieszkańców? Nie wspomne już o komputerach bo też nie każdy miał.  

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

U mnie w 2006 pierwszy laptop i internet

a komputera stacjonarnego pewnie na oczy wtedy nie widziałeś? 

trochę wam się chyba czasy mieszają ☺️w 2005 rok miałem 18 lat i pierwszy też komórkowy i to tylko dlatego że nie chciałem a telefony już większość podlotków miała z rok -2 wcześniej .

internet faktycznie żadnych neostrad na wsi nie było ale można było łączyć się przez tel stacjonarny chociaż było drogo ale były dostępne już internety z sieci komórkowych które już wychodziły przystępnie . internet z modemu to już był na wsi dostępny pewnie 2002 -2003 r 

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał(a):

Hę? dzisiejsi 45+ latkowie mało który potrafi obsługiwać komputer, mało który ma, a co dopiero w 2004-2006, oczywiście piszę o wsi ale nawet w mieście pewnie jest podobnie. Szybciej telefon. IRZ itp obsługują dzieci. Chyba że takie zacofanie na wschodzie tylko ... 

• Like 1
Opublikowano

Kolejki były jak się nie mylę 2007-8r. Wtedy obowiązywała zasada kto pierwszy ten lepszy. w podlaskim lista kolejkowa była zrobiona kilka dni przed naborem i były ustalone dyżury 24h pod drzwiami agencji na których była uzupełniana lista. Po tych akcjach wymyślono punktację 

Ja to całkiem miło wspominam jedna noc zarwana na dyżurze i potem dzień podczas składania.

Dobre miejsce na liście i szybko rozpatrzony wniosek jak było z końcem listy to nie pamietam 

Opublikowano
22 minuty temu, raven18 napisał(a):

Hę? dzisiejsi 45+ latkowie mało który potrafi obsługiwać komputer, mało który ma, a co dopiero w 2004-2006, oczywiście piszę o wsi ale nawet w mieście pewnie jest podobnie. Szybciej telefon. IRZ itp obsługują dzieci. Chyba że takie zacofanie na wschodzie tylko ... 

2004-2006 to lata mojej szkoły średniej . komputer wtedy to nie był luksus 

Opublikowano

Gdzie u mnie w powiatowym zakladalem pierwsza radiowke w 2003r to ziomki z wiosek dookola mogli pomarzyc, pisali petycje i puszczali po wsi zeby zebrac ludzi- potem jak zebrali ze 100-200podpisow szli do ksiedza ( nie zartuje!) z prosba czy zezwoli na maszt radiowy na dzwonnicy( najwyzszy punkt w okolicy wtedy), nie zezwolil, poszli do dyrektora pobliskiej podstawowki- zezwolil na dachu nowej sali gimnastycznej- radocha. I tak potem gadalismy na gadu- gadu nocami a bylo to w 2005r jak konczylem technikum. Wykluczenie sieciowe na wsiach( czy jak to zwal) bylo jeszcze haslem wyborczym pisu po 2010r. Niby nie tak dawno a skok cywilizacyjny ogromny. Dzisiejsze czasy wdrazania AI porównują do wieku XIX i wielkiej rewolucji przemysłowej- wynalezienie silnika parowego itp udogodnien.  

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał(a):

trochę wam się chyba czasy mieszają ☺️w 2005 rok miałem 18 lat i pierwszy też komórkowy i to tylko dlatego że nie chciałem a telefony już większość podlotków miała z rok -2 wcześniej .

internet faktycznie żadnych neostrad na wsi nie było ale można było łączyć się przez tel stacjonarny chociaż było drogo ale były dostępne już internety z sieci komórkowych które już wychodziły przystępnie . internet z modemu to już był na wsi dostępny pewnie 2002 -2003 r 

Przecież neostrada to właśnie był internet przez kabel od telefonu stacjonarnego 😁 zawrotne prędkości 256 a potem 512. A kto nie miał po kablu to wtedy te radiowe były i to dopiero porażka była 

Opublikowano
4 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

Przecież neostrada to właśnie był internet przez kabel od telefonu stacjonarnego 😁 zawrotne prędkości 256 a potem 512. A kto nie miał po kablu to wtedy te radiowe były i to dopiero porażka była 

nie , były jeszcze jakieś modemy czy jak to się nazywało . podczas łączenia był taki charakterystyczny dźwięk i nie było stałego abonamentu tylko doliczali do rachunku telefonicznego i to chyba jakoś sporo 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał(a):

Troszkę zluzuj bo jestem w grupie 45+ i problemu z komputera jak i internetem nie mam żadnego.

Dziś komputer stacjonarny przegrał z laptopem, tabletem czy nawet telefonem który jest cały czas w zasięgu ręki a wiele nie odbiega od komputera.

W sumie ja do komputera siadam do grubszych przelewów, FV i raz na miesiąc rozliczyć VAT.

Wnioski, pisma i tym podobne też na komputerze.

Gry czy to na telefonie czy komputerze nigdy mnie nie kręciły.

Trochę dobiegliśmy od tematu.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Krótka historia co kiedy wchodziło, ale są tacy co tu twierdzą że cuda wianki w 2004r już były i jaka to wiedzą wszechstronną była dla wszystkich dostępna  . 

Historia Internetu w Polsce – Wikipedia, wolna encyklopedia https://search.app/sxEuZQcYKxbLr1cA6

no i co ci tu nie pasuje ? ogólniak kończyłem w 2005 r i miałem normalny dostęp do internetu . nie pamiętam od kiedy ale był

natomiast nie zgodzę się co do neostrady . neostrada swoją drogą . neostrada to była oddzielna usługa , mogłeś w tym samym czasie rozmawiać przez tel stacjonarny i korzystać z internetu . najpierw były modemy . laczyles sie z internetem to nikt sie do ciebie na stacjonarny nie dodzwonił . nie wierze ze nikt tego nie pamięta . 

Opublikowano (edytowane)

No był bo ja tez kończyłem w tych latach technikum,  ale wielu jeszcze w domach stałego dostępu nie miało tak samo kompa.

21 minut temu, Sadek napisał(a):

Troszkę zluzuj bo jestem w grupie 45+ i problemu z komputera jak i internetem nie mam żadnego.

Dziś komputer stacjonarny przegrał z laptopem, tabletem czy nawet telefonem który jest cały czas w zasięgu ręki a wiele nie odbiega od komputera.

W sumie ja do komputera siadam do grubszych przelewów, FV i raz na miesiąc rozliczyć VAT.

Wnioski, pisma i tym podobne też na komputerze.

Gry czy to na telefonie czy komputerze nigdy mnie nie kręciły.

Trochę dobiegliśmy od tematu.

Stacjonarki jednak dużo wydajniejsze, do gier laptopy średnio nadają się ale za to lekkie i wygodne w przenoszeniu, wszystko ma swoje plusy i minusy . 

Temat narazie taki że trzeba czekać na ruchy agencji...

Edytowane przez GRZES1545