Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, jacek1296 napisał(a):

Opryskiwacza używasz przez chwilę? Sądzę, że to najczęściej używana maszyna. I na dodatek to przez nią przepuszczamy najwięcej kasy.

Chyba że lejesz RSM , na nawozy duzo więcej idzie

5 godzin temu, radekz200 napisał(a):

kurła ja mam tylko 16 pkt a z nie potrzebnych rzeczy wziąłem tylko zbiornik na wodę, jak nie dostanę to trudno, stracę 1000 zł 

jedna z maszyn był właśnie opryskiwacz z komputerem 😛

Ja zrezygnowałem ze zbiornika , moga byc problemy z pozwoleniem

Opublikowano
23 godziny temu, agrarmrc napisał(a):

Nie zaznaczenie ptaszków skutkuje że system nie naliczy punktów. Stawiasz ptaszki i deklarujesz chociaż jedną maszynę z danego kryterium 

Wykaz_inwestycji_a_wybór_celu_operacji

Wykaz_inwestycji_a_wybór_celu_operacji.pdf 306.86 kB · 10 pobrań

No właśnie nawet jak wybiorę cel ograniczenie emisji zanieczyszczeń... który ni jak ma do wszystkich maszyn, a w zakładce "Kryteria dostępu i kryteria wyboru" zaznaczę wszystko na tak to system i tak nalicza punkty sie, dlatego stąd moje pytanie, czy nie wystarczy zaznaczyć jeden najważniejszy cel, który co by nie wymyślili czy zapisali w umowie jest najłatwiej spełnić?

Opublikowano
6 godzin temu, malorolny121 napisał(a):

Komputer  przy wiekszym opryskiwaczu to zadna fanaberia tylko podstawowe wyposażenie  maszyny. Zrozumiesz jak zaczniesz takim pracowac.

Równie dobrze można powiedzieć że bezstopniowa skrzynia i nawigacja w ciągniku powyżej 100 km to żadna fanaberia. I też zrozumiesz dopóki nie zaczniesz tym pracować. Chodzi o sens ekonomiczny. Ja jak mam zaoszczędzić 100 czy 200 zł na środkach ochrony roślin przy 20 ha i wydać 50 tys więcej to podziękuję 

Opublikowano (edytowane)

Szybkie pytanie w informacji o gospodarstwie w arkuszu poplony w nazwie można wybrać tylko jedną uprawę, mam mieszanki w ekoschematach na poplon i wpisać tu jedną "część" tej mieszanki np. gorczyca, czy nazwę uprawy w plonie głównym ? Jak robiliście?

Edytowane przez Kolek123
Opublikowano
3 godziny temu, KamilKowalik napisał(a):

Panowie pytanie do was, czy pług dłutowy z głębokością uprawy do 50 cm przejdzie w pakiecie z kultywatorem / kultywatorem ścierniskowym /  ( uprawa do 25-30 cm ) ?

Obie maszyny korzystają z jednego punktu tj. "Narzędzia i maszyny do głębokiej uprawy bezorkowej."

Pług dłutowy potrzebny mi jest do uprawy na zimę na głęboko, natomiast trzybelkowy agregat ścierniskowy do głębszej uprawy przedsiewnej. Szukam sposobów żeby obie te maszyny przeszły, macie jakieś pomysły ? 

I pytanie odnoście brony talerzowej w przypadku posiadania umowy na kupno obornika, przejdzie ? 

Twoja sprawa ale bez sensu brać dwie podobne maszyny.

3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Brałeś zaświadczenie z weterynarii? Byli na kontroli?

Opublikowano
12 minut temu, agrarmrc napisał(a):

Chyba przesadziłem ... Suma wszystkich kosztów kwalifikowalnych (Ki) 116 160 PLN 🤔🤔🤔

Mi podobnie wyszło ale w sumie jak się wiązać na 5 lat to lepiej za 120 niż za 20 tys 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, krzychu121 napisał(a):

2 lata. Dałem 15 a teraz to nie wiem czy podrożały czy w dół poszło. 

serio chce ci się kilka razy urabiać środki? 

rzadko kto ma tylko kuku, zboża to już 4 wjazdy a buraki 10 jesteś wyjątkiem 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
15 minut temu, krzychu121 napisał(a):

2 lata. Dałem 15 a teraz to nie wiem czy podrożały czy w dół poszło. 

Więc gdybyś go teraz sprzedał za 10tyś, to w tym programie, mógłbyś kupić, mając tą dychę, opryskiwacz za 28 571 zł. Nie warto za trochę pisania, czy nawet 3 tyś za zrobienie wniosku, koło tego pochodzić? 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

serio chce ci się kilka razy urabiać środki? 

rzadko kto ma tylko kuku, zboża to już 4 wjazdy a buraki 10 jesteś wyjątkiem 

Jak kilka razy ? 

4 minuty temu, bezbarwny napisał(a):

Więc gdybyś go teraz sprzedał za 10tyś, to w tym programie, mógłbyś kupić, mając tą dychę, opryskiwacz za 28 571 zł. Nie warto za trochę pisania, czy nawet 3 tyś za zrobienie wniosku, koło tego pochodzić? 

Tylko jest wzięty na program więc drugiego mi nie dadzą. A druga sprawa to szkoda mi kasy na maszynę której używam 2 czy 3 wieczory w ciągu roku a resztę czasu stoi. I nie jest tak pilna robota jak np z sianokosami. Nie opryskam dziś to jutro albo w nocy. Tak jak pisałem wcześniej na te 4-6 opryskiwaczy szkoda mi kasy. I tak budżet wykracza poza zwrot i trzeba będzie dobrze cisnąć dealerów z ceną żeby się zmieścić. Wolę dokupić maszyny które częściej używam i są mi bardziej potrzebne.  Np kosiarka czołowa którą mi przyspieszy dużo pracę. A kupuje też maszyny których nie mam. Np profesonalny rębak do gałęzi których co roku dużo wycinam. Itd 

Opublikowano

Zakładam, że większość z Was ma takie sprzęty jak opryskiwacz czy rozsiewacz. Czy składacie mimo tego wnioski na te maszyny? Wpisujecie je wtedy w wykazie maszyn? Mam opryskiwacz 1800l/18 zwykły 15 letni a teraz myślę wziąć 2000/21 z brawo400, GPS i tak dalej. Zastanawiam się czy mi przejdzie i jest sens składać i czy pisać taką maszynę w wykazie? Jakie Wy macie podejście w tym temacie?

Opublikowano
2 godziny temu, Kolek123 napisał(a):

Szybkie pytanie w informacji o gospodarstwie w arkuszu poplony w nazwie można wybrać tylko jedną uprawę, mam mieszanki w ekoschematach na poplon i wpisać tu jedną "część" tej mieszanki np. gorczyca, czy nazwę uprawy w plonie głównym ? Jak robiliście?

Mam ten sam problem, ale uważam że już lepiej wpisać samą gorczycę bo nazwa uprawy w plonie głównym to bez sensu całkiem

Opublikowano
Godzinę temu, mao245 napisał(a):

Zakładam, że większość z Was ma takie sprzęty jak opryskiwacz czy rozsiewacz. Czy składacie mimo tego wnioski na te maszyny? Wpisujecie je wtedy w wykazie maszyn? Mam opryskiwacz 1800l/18 zwykły 15 letni a teraz myślę wziąć 2000/21 z brawo400, GPS i tak dalej. Zastanawiam się czy mi przejdzie i jest sens składać i czy pisać taką maszynę w wykazie? Jakie Wy macie podejście w tym temacie?

15 letni opryskiwacz możesz śmiało uznać za niemal zamortyzowany. Poza tym jeśli kupujesz nowocześniejszy z lepszymi parametrami to nie podlega to pod operację odtworzeniową. Wymiana okna drewnianego na drewniane będzie odtworzeniówką, na plastikowe już nie :) 

• Confused 1
Opublikowano

Orientuje się ktoś, czy dana maszyna np pielnik może "dać" punkty z dwóch różnych kryteriach. A mianowicie maszyna związana z "prowadzeniem produkcji ogrodniczej w tym gospodarstwie" oraz "Zmniejszenie zużycia lub poprawa efektywności wykorzystania środków ochrony roślin".  Czy muszą to być inne maszyn? 

Taką mam rozkminkę:(