Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, agrarmrc napisał(a):

Ciągnika na pewno ... Bo czym będziesz robił nawet posiadając zakupione ,maszyny z programu ...

A jak to zweryfikują? Chyba dowodu nie będą sprawdzać... 

Ciągnika na pewno ... Bo czym będziesz robił nawet posiadając zakupione ,maszyny z programu ...

Opublikowano

Pisałem już z 2 osobami co mieli w ofertach sat agro, jedna dostała dostaje bardzo szybko, druga jest na etapie poprawek, i ja do tego. Ja miałem w tamtym tyg wysłana odpowiedź na 3 poprawki ale to już jakaś pier**la była, typu źle napisane zdanie, także myślę że się uda, a o sat agro nie mieli problemów, łączy są on z agriruterem, który współpracuje ze sterownikami, kuhn, amazone i wiele innych 

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał(a):

pewnie ze musisz . przyjedzie komisja i będzie sprawdzać jak poradziłeś sobie z cyfryzacja . już za wczasy może wykup szkolenie u sprzedawców nawigacji 

Uważasz że ktoś z kontrolujących będzie posiadał taką wiedzę aby zweryfikować czy właściciel umie obsługiwać ww sprzęt 🤔🤔, bardzo w to wątpię.

Opublikowano
35 minut temu, pawelol111 napisał(a):

Nie wiem właśnie czy to jest gadanie jednej z firm (diler jednej marek opryskiwaczy niezwiązany z xfarm czy sat agro) czy może coś jest na rzeczy.

Wejdź sobie na fb, na grupie dotacje z ARiMR dodali właśnie post z zapytaniem o aplikacje do zarządzania gospodarstwem, jest już kilka odpowiedzi 

Opublikowano
asus921 napisał:

Jak teraz nie załączysz dowodu rejestracyjnego ciągnika gdzie jesteś właścicielem/współwłaścicielem bądź innej umowy to poproszą o w/w dokumenty w poprawce. Rolnik musi "być w posiadaniu" ciągnika, który poradzi sobie z planowanymi do zakupu maszynami.

Opublikowano
30 minut temu, Sadek napisał(a):

Uważasz że ktoś z kontrolujących będzie posiadał taką wiedzę aby zweryfikować czy właściciel umie obsługiwać ww sprzęt 🤔🤔, bardzo w to wątpię.

Kilka lat temu miałem kontrolę z modernizacji. Kontrolujący ma gospodarstwo, usługi rolnicze. Uwierz, zna się na rzeczy.

Opublikowano
11 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Kilka lat temu miałem kontrolę z modernizacji. Kontrolujący ma gospodarstwo, usługi rolnicze. Uwierz, zna się na rzeczy.

i co robił ci test z obsługi ?

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Nie mówię że takich ludzi nie ma ale znał się na tym prywatnie a czy to był wymóg do wykonywanej pracy 🤔.

Dla nich jest ważne aby to co na papierze zgadzało się z stanem faktycznym (ale kto wie może będzie trzeba prezentację z obsługi zrobić 🤔).

Miałem kontrolę z ogrodzenia i pomiar "kółkiem" był niemożliwy przez śnieg to osoba kontrolująca kilka razy się pytała czy na pewno jest tyle metrów co w dokumentach.

U znajomego na kontroli obszarowej gość nie odróżniał gromady z wapnem od gromady żwiru.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, agrarmrc napisał(a):

Musi być załączona minimum umowa użyczenia na odpowiednią moc ciągnika do maszyn -> zapotrzebowanie mocy

A co w przypadku własności? Przecież dowodu rejestracyjnego do wniosku nie załączasz, to jak mają zweryfikować czy to twój ciągnik. Zainteresowałem się, bo głównego konia mam właśnie nie na siebie i na szybko nie chce mi się tego zalatwiac, tym bardziej, że niema pewności czy wniosek przejdzie. Ewentualnie wypisze darowiznę z odpowiednią data, ale zastanawia mnie jak oni zamierzają to sprawdzić. 

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Czy nie mając na własność żadnych budynków - są one jednak na działce, które mam w dzierżawie od rodziców to mam je wpisać w załącznik inf. o gospodarstwie? W gospodarstwie prowadzona jest wyłącznie produkcja roślinna , a inwestycja dotyczyć będzie wyłącznie zakupu maszyn

Opublikowano
2 godziny temu, pawelol111 napisał(a):

Nie wiem właśnie czy to jest gadanie jednej z firm (diler jednej marek opryskiwaczy niezwiązany z xfarm czy sat agro) czy może coś jest na rzeczy.

Chodzi o krukowiak czy inną markę? 

Opublikowano

Jak wpisujecie zbiornik na deszczówkę to podajecie go jako zamknięty zbiornik do retencji wody i jako inwestycja trwale związana z nieruchomością? Dodajcie też szkic gospodarstwa z rozmieszczeniem budynków i miejscem postawienia zbiornika?

Opublikowano

Ja wpisałem zamknięty zbiornik do retencji wody, inwestycja nie trwale związana z nieruchomością bez szkicu, a co wyjdzie przy sprawdzaniu wniosku to zobaczymy.

Opublikowano
4 godziny temu, jarasm napisał(a):

Jak wpisujecie zbiornik na deszczówkę to podajecie go jako zamknięty zbiornik do retencji wody i jako inwestycja trwale związana z nieruchomością? Dodajcie też szkic gospodarstwa z rozmieszczeniem budynków i miejscem postawienia zbiornika?

Ja u siebie zaznaczyłem gdzie ma być.

Opublikowano
Godzinę temu, damianek2019 napisał(a):

Im więcej was czytam tym bardziej się martwię że 20 pkt nie starczy by się załapać na te dofinansowanie 

Słyszałem od doradcy ze jest bardzo dużo wniosków z punktami w okolicach  30

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Slavo napisał(a):

Jak teraz nie załączysz dowodu rejestracyjnego ciągnika gdzie jesteś właścicielem/współwłaścicielem bądź innej umowy to poproszą o w/w dokumenty w poprawce. Rolnik musi "być w posiadaniu" ciągnika, który poradzi sobie z planowanymi do zakupu maszynami.

W przypadku RMG jak wpisałem w tabelkę ciągnik to się już mnie nikt nie pytał o więcej i żadnego dowodu rejestracyjnego nie musiałem załączać. Więc teoretycznie co się wpisze to będzie ale jak to wygląda przy kontroli ? Można wpisać kolegi ciągnik (model moc) i jak będą kontrolować to przyprowadzić do siebie na podwórko.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianek2019 napisał(a):

Im więcej was czytam tym bardziej się martwię że 20 pkt nie starczy by się załapać na te dofinansowanie 

Ja mam 23 i raczej wątpię czy coś z tego wyjdzie , a poniżej 20 to już w ogóle nie ma szans . Ostatnio słyszałem wypowiedź kogoś z ministerstwa że do tego naboru pieniędzy nie dołożą 

• Like 1
Opublikowano

Dezinformacja podsycanie strachu to najlepsze metody manipulacji społeczeństwem.... Ja najprawdopodobniej będę miał 18 pkt. i jak wyjdzie to będzie dobrze a jak nie to mam to w głębokim poważaniu...

• Thanks 1