Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyskakuje mi coś takiego gdy opis i uzasadnienie są wypełnione co robić ? Ktoś pomoże ?

image.png

Edytowane przez RoH
Opublikowano
6 minut temu, RoH napisał(a):

Wyskakuje mi coś takiego gdy opis i uzasadnienie są wypełnione co robić ? Ktoś pomoże ?

image.png

Musisz wszystkie czerwone pola wypełnić wpisując nie dotyczy

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Matey napisał(a):

@Jeborn przecież to jest jak wiadro, raz pod jedna rynna, raz pod drugą, toć to nawet trwale z gruntem nie jest zwiazane i po co tu pnb potrzebne, na co to komu

Widziałem dwa mauzery połączone z zaworem i cena coś ponad 3 tysiące, przecież to rozbój w biały dzień.

Opublikowano

Moc ciągnika to jak mogą weryfikować? Bo mój Belarus 1025.2 to  ma w dowodzie 100 KM, a na stronach internetowych to ma nawet i 110. No i teraz kosiarki, którą wybrałem nie wpiszę...

Opublikowano

Panowie mam pytanie.

Wpisujecie przy działkach "nr arkusza mapy"? Na geoportalu nie ma tych numerów, mam kilka wypisów z rejestru gruntu i też tam ich nie ma. Nie będę przecież brał mapek ze starostwa do 62 działek bo tam zazwyczaj ten numer jest.

Opublikowano

Arkusz mapy jest przydzielany najczęściej w miastach/dużych miastach gdzie prawdopodobieństwo wystąpienia/powtórzenia się działki o tym samym numerze jest większe. Na wsiach mało które działki mają dodatkowo podany arkusz mapy ale na 100% pewności bez oficjalnych dokumentów nikt nie da

Opublikowano

No dobra, ale coś w tej tabelce trzeba wpisać, na pewno jest jeden arkusz map, więc może wszędzie wstawić jedynkę. Wątpię żeby ktoś to sprawdzał.

Opublikowano

Ja się jednak nie odważam składać. 18pk wraz z niepotrzebną plandeką do gnoja i aeratorem łąkowym mi wychodzi. 
Będę próbował po 21 lis,  na gospodarstwa ekologiczne ma być nabór. 

• Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, proxima95 napisał(a):

Ja się jednak nie odważam składać. 18pk wraz z niepotrzebną plandeką do gnoja i aeratorem łąkowym mi wychodzi. 

,,nie stój jak ciele...200tys czeka  " 😉

• Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, jacek1296 napisał(a):

Robiłem 15lat temu i powiedziałem sobie nigdy więcej.

w sensie szkoda nerwów i lepiej ze swoich wyłożyć?

10 godzin temu, Sadek napisał(a):

Widziałem dwa mauzery połączone z zaworem i cena coś ponad 3 tysiące, przecież to rozbój w biały dzień.

zaczęło się. swimery 2000l przed naborem patrzyłem to 1200-1400 by wział...a teraz juz 2k

8 godzin temu, Toru napisał(a):

No dobra, ale coś w tej tabelce trzeba wpisać, na pewno jest jeden arkusz map, więc może wszędzie wstawić jedynkę. Wątpię żeby ktoś to sprawdzał.

nie każda działka ma arkusz mapy... wpisz tam "-". tak wygląda kod działki jeżeli jest nr arkusza mapy

obraz.png.82816e9a9b54b118cb6f6af6be1d0f1c.png

Opublikowano
9 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

skąd masz takie dane? 

bo z tego co ja zdążyłem się dowiedzieć to jest o 500÷600wnioskow średnio z województwa 

Mam kontakt z pewnym producentem maszyn, który mówi, że nic nie może robić tylko pisze ciągle oferty , od rana do nocy, dobrze, że pracownicy wiedzą co mają robić i nie trzeba ich pilnować , wszyscy moi znajomi i sąsiedzi składają i takie wyciągam wnioski

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Wicherek napisał(a):

Mam kontakt z pewnym producentem maszyn, który mówi, że nic nie może robić tylko pisze ciągle oferty , od rana do nocy, dobrze, że pracownicy wiedzą co mają robić i nie trzeba ich pilnować , wszyscy moi znajomi i sąsiedzi składają i takie wyciągam wnioski

ta, pisze oferty takim jak ja.... kopiuj-wklej i dawaj po wszystkich sprzedawcach jakich sie w sieci znajdzie. odpisze to odpisze nie to nie bo nawet nie pamiętam komu wysyłałem.

13 godzin temu, Jeborn napisał(a):

74. Zamknięte naziemne zbiorniki do retencji wody.

czy zaliczamy je do inwestycji trwale związanych z nieruchomością?

ja bralem i maszyny i zbiornik- zaznaczylem ta 3opcje "trwale i nietrwale"

• Like 2
Opublikowano
34 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

w sensie szkoda nerwów i lepiej ze swoich wyłożyć?

Wiadomo, że lepiej, jak masz dofinansowanie, ale rozliczanie tego w arimr to mordęga. Mój rysownik i kierownik w jednym pracował kiedyś z szefem budowlanki z arimr w biurze projektowym, to jakoś poszło, ale ile nerwów i poprawek to głowa mała. Najprościej w takim przypadku wynająć firmę, która zrobi od  a  do z i wystawi jedną fakturę.

Opublikowano
9 godzin temu, proxima95 napisał(a):

wnioski robocze można już tworzyć

Opublikowano

Opryskiwacz kupiony na MR z naboru 2019, zobowiązanie kończy się w sierpniu przyszłego roku. W tym naborze chce składać m.in. na większy opryskiwacz i uzasadnić jego zakup. Czy w takim wypadku wpisywać ten stary w wykazie posiadanych maszyn/ ewidencji środków trwałych? Czy liczyć, że łatwiej bedzie wytłumaczyć się z braku tej maszyny podczas poprawek, niż mieć odrzucony wniosek na pierwszy "rzut oka" ?

Opublikowano
18 godzin temu, anto napisał(a):

ale 85% zgłoszonych do dopłat w roku wyjściowym czy ogólnej pow. UR  w gospodarstwie ?

bardzo dobre pytanie! W regulaminie jest tylko:

użytek rolny to:

obraz.png.19f79c1c71f3e7155d372229be03ff0a.png

i wg ustawy:

Cytat

31)   użytek rolny – grunty będące gruntami ornymi, uprawami trwałymi albo trwałymi użytkami zielonymi również wtedy, gdy tworzą one systemy rolno-leśne;

Więc wydaje mi się że to może być ta powierzchnia z excela informacje o gospodarstwie -zakładka działki_sw kol. 11 (komórka na szaro). Ciekawe czy tak też bedzie w umowie spisane.

obraz.png

Opublikowano
8 minut temu, Belio napisał(a):

Opryskiwacz kupiony na MR z naboru 2019, zobowiązanie kończy się w sierpniu przyszłego roku. W tym naborze chce składać m.in. na większy opryskiwacz i uzasadnić jego zakup. Czy w takim wypadku wpisywać ten stary w wykazie posiadanych maszyn/ ewidencji środków trwałych? Czy liczyć, że łatwiej bedzie wytłumaczyć się z braku tej maszyny podczas poprawek, niż mieć odrzucony wniosek na pierwszy "rzut oka" ?

Do tej pory maszyny można było sprzedać po 5 latach od płatności końcowej. Takie coś nie przejdzie. Liczy się stan na dzień złożenia wniosku.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał(a):

Różnie to bywa, w mojej wiosce ok 50 gospodarstw... tylko ja startuje w tym programie😉

• Like 1