Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

A jak to jest z trawami na go ? Od kilkunastu lat podaje we wniosku że są to trawy na g.o. po jakimś czasie nie powinno to x automatu przejść w tuzy ? Przydalaby mi się malutka kosiarka rotacyjna ale we wniosku tylko trawy na gruntach ornych. 

A co masz w ewniosku, TUZ czy TnaGO ? Z automatu może się to zmienić? pierwsze słyszę 🤔

Jak masz trawy jakiekolwiek  to kosiarka chyba powinna przejść. 

Opublikowano
7 godzin temu, suffeks napisał(a):

psy i krowy wolą pić deszczówkę bo miękka woda lepiej smakuje od twardej, no i nie dostaną kamieni na nerkach 🤣

Może i smakuje, ale z pewnością nie jest to zgodne z dobrostanem, więc raczej nie przejdzie. Można by dołożyć instalację uzdatniającą, ale już trzeba by było wtedy zadbać żeby to było w pomieszczeniu w którym temperatura nie spada poniżej zera no i się zaczynają hocki klocki...

Opublikowano
8 godzin temu, mariusz2345 napisał(a):

I wszyscy sobie wbijamy gwóźdź w kolana, po co ta nagonka na punkty, tak każdy by miał powiedzmy po 10 punktów i bez zbędnych kosztów

trzeba trzeba, kolega w grupie pisze wniosek i pisarz powiedzial ze zrobi +30pkt i baniaka na wode nie wezmie :D

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

A co masz w ewniosku, TUZ czy TnaGO ? Z automatu może się to zmienić? pierwsze słyszę 🤔

Jak masz trawy jakiekolwiek  to kosiarka chyba powinna przejść. 

Mam właśnie trawa na gruntach ornych. Akurat kosiarka by mi się przydała, na pewno bardziej niż chwastownik ;D 

Opublikowano
47 minut temu, Matey napisał(a):

trzeba trzeba, kolega w grupie pisze wniosek i pisarz powiedzial ze zrobi +30pkt i baniaka na wode nie wezmie :D

To muszą mieć warzywa  lub hodowlę a może jedno i drugie 

Opublikowano

Hej. Mam pytanie odnośnie "informacji o gospodarstwie" tam na początku w stronie tytułowej trzeba podać "rok docelowy" to podajemy 2029? A potem na koniec trzeba podać "opis operacji" czyli tam pisze co chce kupić podczas tego naboru? a w "uzasadnieniu zakresu rzeczowego operacji" pisze dlaczego te maszyny?

Opublikowano
9 godzin temu, mariusz2345 napisał(a):

I wszyscy sobie wbijamy gwóźdź w kolana, po co ta nagonka na punkty, tak każdy by miał powiedzmy po 10 punktów i bez zbędnych kosztów

Mniejsze gospodarstwa też chcą swoją szansę wykorzystać. Jak konkurować z dużymi, którzy mają produkcję zwierzęca albo zasoby żeby kupić kilka nowych maszyn na raz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, wilkołak napisał(a):

Chyba za dużo piszecie , pisać minimum , bo póżniej będą problemy przy uzupełniamiu, mi napisał gość co pracuje w agncji w kontrolach , pisze minimum

Minimum czego? Punktów? 🤔

50 minut temu, Roxer napisał(a):

Mniejsze gospodarstwa też chcą swoją szansę wykorzystać. Jak konkurować z dużymi, którzy mają produkcję zwierzęca albo zasoby żeby kupić kilka nowych maszyn na raz

Dokładnie, tu jest też dla nas szansa, jeśli punktacja będzie taka sama to będzie brana pod uwagę inwestycja o mniejszej kwocie, jak wiadomo bambry idą na całość więc może....🙂

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 godzin temu, jacek1296 napisał(a):

Jesteś pewien? Przedstawiasz umowę w arimr, która wymaga sporządzenia planu nawozowego. A kwestia sprawdzenia wykonalności tej umowy? Poza tym, na te 10 t jaką dostanę talerzówkę -1m?

Wielkość brony talezowej to kwestia ha pod dopłatą a nie ilosci obornika .

Przedstawisz umowę że nabywasz czy tam będziesz nabywał obornik I tyle w temacie .

Coś w stylu umowy na zakup trawy na pniu jak brakuje ha pod wieksze maszyny zielonkowe niż się należą według tabeli. Nikt potem tego nie weryfikuje .

Albo przymieszanie obornika z gleba . Nie ma żadnego zapisu ile musisz go dać możesz i 1t

Grzes1545

Minimum maszyn które posiadasz.

W szczególności nie wpisuj tych które chcesz nabyć. 

Mi w tym roku właśnie kilka małych działek na których od x lat jest trawa co 3 lata przesiewana od nowa z automatu weszło jako tuz 🙂

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

Mam właśnie trawa na gruntach ornych. Akurat kosiarka by mi się przydała, na pewno bardziej niż chwastownik ;D 

Zobacz sobie w  ewniosku w mapie warstwy tuz- tp1-tp5 to sa lata kiedy powinnien grunt przejsc na tuz- tp5 to ostatni rok (piaty), w szostym "teoretycznie" powinien byc z automatu juz jako tuz. Pisze teoretycznie, bo jak ci zalezy zeby byl to musisz sie o to upomniec w agencji, a jak ci nie zalezy to ci na sile nałożą i nie poinformuja :). 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ale mnie w krzyżu łupie, ciężko się schylić po te 200tys.. a co się będę gimnastykować.. nie ma co.

A tak serio to chyba nie było łatwiejszego naboru na maszyny. Nawet na 60 tys trzeba było siać słonecznik a tu tylko areał nie zmniejszać więcej jak o 15%

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Co jakiś czas wchodzę poczytać postu w tym temacie, może coś sie dowiem nowego itp. Jedyne co tu widzę to mega lament i narzekanie że nie dostane że mało punktów. Po co składasz?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, Wicherek napisał(a):

Mój wniosek na grupę już się robi ,doradca wbrew temu co twierdzi  Masa kazał składać też na nawigację , mówi że to przejdzie

To każdy dla siebie 3 nawigacje

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Bierze nas pod ch*j zebysmy nie skladali wtedy szansa ze dostanie. Nie z nami te numery.

Pamiętasz może zapis od kiedy można rozpocząć inwestycje w tym programie ? Po złożeniu wniosku czy od otrzymania decyzji? 

Już znalazłem odpowiedz ...🙋‍♂️

3 godziny temu, Ziel napisał(a):

Co jakiś czas wchodzę poczytać postu w tym temacie, może coś sie dowiem nowego itp. Jedyne co tu widzę to mega lament i narzekanie że nie dostane że mało punktów. Po co składasz?

To chyba źle widzisz  są tu różne wypowiedzi, nie tylko narzekanie. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał(a):

Mój wniosek na grupę już się robi ,doradca wbrew temu co twierdzi  Masa kazał składać też na nawigację , mówi że to przejdzie

składać możesz  najwyżej odpadnie , kwestia poruszana byla na szkoleniu, nie jest to zakup wspierany w grupie . zabezpiecz czym innym punkty za cyfryzację 

• Like 3
Opublikowano
4 godziny temu, melon10641 napisał(a):

Ale mnie w krzyżu łupie, ciężko się schylić po te 200tys.. a co się będę gimnastykować.. nie ma co.

A tak serio to chyba nie było łatwiejszego naboru na maszyny. Nawet na 60 tys trzeba było siać słonecznik a tu tylko areał nie zmniejszać więcej jak o 15%

I bydło utrzymać może nawet 7lat i 85% wielkości co teraz,z polem to nie problem.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał(a):

składać możesz  najwyżej odpadnie , kwestia poruszana byla na szkoleniu, nie jest to zakup wspierany w grupie . zabezpiecz czym innym punkty za cyfryzację 

Składamy też na rozsiewacz RCW 60  H sterowany komputerowo 

Siewnik punktowy sterowany komputerowo , dzięki za podpowiedzi   !