Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie bierze za wniosek 2,5tys a później chyba przy składaniu wniosku o płatność 1tys, ale wiedzą jak liczą odr-y czy ta babka na FB 🤣 chętnych było do niego bardzo dużo, ale oficjalnie do końca ubiegłego tygodnia tylko 2 osoby dostarczyły dla niego dokumenty. Między innymi ja 😅 ale coś czuję, że z tym zbiornikiem na wodę to będą później niezłe jaja 🤔

Opublikowano

Jak ktos z podlaskiego i wzial zbiornik modlić sie zeby nie trzeba PnB od Armiru, dzis drażylem temat wWojewodzkim Wydziale wszelakich uprawnien w Łomży (tam podlega nasze starostwo)powiedzial ze musi być i uj u nas.

• Like 1
Opublikowano

Ja dziś dalej drążyłem pnb na zbiornik, tylko dzisiaj trafiłem na naczelniczkę. Długo to nie zajeło, 2 wnioski wypełniłem, załączyłem mapkę, czekam na decyzje starostwa. Jak mi dadzą odpowiedź to się podzielę

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Marl napisał(a):

Ja skomentowałem na grupie fb "dotacje z arimr" ze to przesada liczyć po 10 tys zl za wniosek to chcieli mnie 'zjeść" tam ludzie z kilku firm doradczych. Mówię, że wnioske prosty do "przeklikania", parametry maszyn, działki się zciaga z obszarowki, punkty sam program liczy... krótki opis gospodarstwa.

Jeden koleś napisał, że 6.tys chcą na start i potem jeszcze jakiś procent od całości dofinansowania.

Ta zamazana Pani to jest "Danka"??

Co się dziwisz, swój swojego broni, a stawka jest jak widać wysoka. Kasę wziąć i narka...a kogo obchodzi czy dojdzie do realizacji. Ale trzeba też uważać bo chwilowych doradców można było spotkać nawet tu na AF. 

Trzeba mieć naprawdę zaufana osobę, aby uczciwie doradziła pomogła do końca  itd.  Ale też i samemu pilnować, nie liczyć że doradca wszystko ogarnie, i zapamięta.

Podobnie teraz dzieje się z programem czyste powietrze, i tzw. Prefinansowaniem, są grupy nawet na fb że sprzedaje się wnioski, potem firma rozpoczyna inwestycje, pobiera kasę z funduszu i nagle znika...a ludzie zostają z nieskończona inwestycja i bez pieniędzy z dofinansowania , tu dopiero patologie 🤦‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Matey napisał(a):

Ja dziś dalej drążyłem pnb na zbiornik, tylko dzisiaj trafiłem na naczelniczkę. Długo to nie zajeło, 2 wnioski wypełniłem, załączyłem mapkę, czekam na decyzje starostwa. Jak mi dadzą odpowiedź to się podzielę

Ale wnioski to ten pb1 ( wniosek o pnb) i chyba pb5( ze twoja wlasnosc na cele budowlane) czy inne? 

Mam i ja nr do naczelnika i chyba nie zawaham sie go uzyc, z dachami juz mi raz pomogla a jej biurwy robily problem ( jak teraz zreszta)

Godzinę temu, Marl napisał(a):

Ja skomentowałem na grupie fb "dotacje z arimr" ze to przesada liczyć po 10 tys zl za wniosek to chcieli mnie 'zjeść" tam ludzie z kilku firm doradczych. Mówię, że wnioske prosty do "przeklikania", parametry maszyn, działki się zciaga z obszarowki, punkty sam program liczy... krótki opis gospodarstwa.

Jeden koleś napisał, że 6.tys chcą na start i potem jeszcze jakiś procent od całości dofinansowania.

Ta zamazana Pani to jest "Danka"??

A juz nie bede pisal kto ;) . Dodam ze gosc napisal ze sie udzielalem na ten temat  na grupie a ja tylko lajka zostawilem pod czyims komentarzem  ktory mi sie wydawal pomocny xd . Walil chyba do wszystkich te wiadomosci jak leci. 

Opublikowano (edytowane)

Taka jest prawda, ze kazdemu sie kasa z dotacji nalezy tylko nie rolnikowi. 5-10tys za wniosek, oferta na maszyny wystawiona, a za pol roku kazdy podniesie ceny o 20-30%, bo to im kasa sie nalezy... Czyste powietrze sobie z tego zrobili.

Jeszcze dodatkowa przepalona kasa na nabijanie punktow i w moim przypadku VAT. Jak to wszystko podsumujesz, to dochodzisz do wniosku, ze ni uja sie nie oplaci, bo realnie wyjdzie 20-30% zwrotu.

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ceny maszyn i ciągników już tak wywaliło w górę, że sprzedaż drastycznie spadła. Wystarczy spojrzeć na aktualne statystki sprzedaży. Niech dowalą jeszcze więcej dofinansowań to sprzęty będą jeszcze droższe, a już mamy sytuację, gdzie bez dofinansowania mało kto jest w stanie sobie pozwolić na nowy sprzęt. Wszyscy się po drodze nachapią, a oczywiście na końcu rolnik w dupe dostaje jak zawsze i musi najwięcej bulić za to wszystko.

Edytowane przez aki-
  • Like 1
Opublikowano

Problem ze zbiornikami na wodę to jedno ale przypał będzie z zaświadczeniem z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska - podobno papier potrzebny jak się składa na maszyny związane z hodowlą. Ktoś coś wie na ten temat?

Opublikowano (edytowane)

Ja rozmawialem z dwoma chyba najbardziej znanymi, to jedni 3000 netto + 3%, a drugiej to nawet o cene nie zapytalem, bo taka rozszczeniowa i wszechwiedzaca co mi jest potrzebne w gospodarstwie, a jak zapytalem o konkretne maszyny, to nawet nie wiedziala jak wyglada agregat talerzowy, bo ona od tego nie jest tylko diler maszyn mi powie, czy taka maszyna przejdzie na program, a nie ona... Albo, ze mam sobie wykaz maszyn sprawdzic. Tylko zaplac i nastepny... I koniecznie bierz 200tys, bo my mamy z tego %. Opryskiwacz redukcja znoszenia 75%, oczywiscie niema pojecia jaki opryskiwacz spelnia takie normy, temat bydla, warzyw i wymagan przez kolejne 5 lat, niema pojecia, albo myli sie w zeznaniach, raz, ze z ostatniego wniosku o doplaty, pozniej, ze stan na dzien dzisiejszy.

Takaze uwazajcie za co placicie taka kase i wymagajcie konkretnej wiedzy w tych pieniadzach, bo ja sie szczerze wiecej z forum dowiedzialem niz od nich.

Edytowane przez asus921
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, asus921 napisał(a):

Ja rozmawialem z dwoma chyba najbardziej znanymi, to jedni 3000 netto + 3%, a drugiej to nawet o cene nie zapytalem, bo taka rozszczeniowa i wszechwiedzaca co mi jest potrzebne w gospodarstwie, a jak zapytalem o konkretne maszyny, to nawet nie wiedziala jak wyglada agregat talerzowy, bo ona od tego nie jest tylko diler maszyn mi powie, czy taka maszyna przejdzie na program, a nie ona... Albo, ze mam sobie wykaz maszyn sprawdzic. Tylko zaplac i nastepny... I koniecznie bierz 200tys, bo my mamy z tego %. Opryskiwacz redukcja znoszenia 75%, oczywiscie niema pojecia jaki opryskiwacz spelnia takie normy, temat bydla, warzyw i wymagan przez kolejne 5 lat, niema pojecia, albo myli sie w zeznaniach, raz, ze z ostatniego wniosku o doplaty, pozniej, ze stan na dzien dzisiejszy.

Takaze uwazajcie za co placicie taka kase i wymagajcie konkretnej wiedzy w tych pieniadzach, bo ja sie szczerze wiecej z forum dowiedzialem niz od nich.

a tak z ciekawości jakie są najbardziej znane ? papfu i co? agrowe?

Opublikowano
Godzinę temu, pawelol111 napisał(a):

Problem ze zbiornikami na wodę to jedno ale przypał będzie z zaświadczeniem z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska - podobno papier potrzebny jak się składa na maszyny związane z hodowlą. Ktoś coś wie na ten temat?

Czyli wziąłem maszyne na wymieszanie obornika a nie mam żądnych chwost9w i jakies zaswiadczenie?

Opublikowano (edytowane)

zbiornik na wodę ma być zmiana w prawie na zgłoszenie do 15000l, pewno następny rok. domyślałem się że ewentualne zgłoszenie trzeba załączyć przy wniosku o płatność? 

już jeden postawiłem moja woda nikt się wtedy nie pytał o pnb, dowiedziałem się tu od was haha

Edytowane przez suffeks