Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.08.2023 o 12:55, Franklin328 napisał:

Wykosiłeś juz?

Dzisiaj skoszone. Dało 20 pełnych pod korek zbiorników z Claasa mega 202 (5200l) z 9,5ha. Ziarno wyjątkowo ciężkie, 20l dobre 16kg.

• Like 1
Opublikowano

Ja się zastanawiam czy jak robią doświadczenia np PDO to oni to wagę plonu podają z przyczepą czy jak ?  Ośrodek taki jest oddalony ode mnie 5 km , rzepaki nikomu w okolicy nie sypały więcej jak 4t na stronie już widzę że te same odmiany u nich 6 t a nawet jedna to i 6,5 . Z żytem podobnie nigdy pomimo największych starań nie udało mi się uzyskać plonu większego jak 9t  a u nich co roku 12-13t . Potem jeszcze naczytam się ich agrotechniki w tabelkach gdzie pod plon 13 t wystarczy 110 kg N jeden fungi i jedna regulacja to się zastanawiam czy ja nie jestem przypadkiem 100 lat za murzynami ? 

Opublikowano
10 godzin temu, jonek98 napisał:

13 ton zyta ? w tym roku padał rekord pszenicy jakieś 12,5 albo 12,7.Te 13 ton to chyba w nowej Zelandii

Na tym forum rekordy padają co chwiała. Az szkoda, że świat go nie czyta przyjeżdżali by do nas uczyć się rolnictwa na nowo.

• Haha 2
Opublikowano

potwierdzam to co napisał ktoś kilka wiadomości wstecz. Żyto o ile nie jest na VI klasie tylko trochę lepszej ( typu IVb czy nawet V) to suszy się nie boi. Nie będę pisał ile żeby nie siać fermentu i dyskusji, ale tak jak uprawy jare typu jęczmień a szczególnie owies były marne, tak w życie miałem w tym roku rekordy (i to mimo braku nawożenia npk i niskiego azotowego, ba myślę nawet że to niskie azotowe go uratowało, bo jako jedno z nielicznych w okolicy ustało i się nie powaliło) Za to materiał siewny był kwalifikat i dobra ochrona grzybowa i 2 razy skracanie.

Opublikowano
Zefir napisał:

Ja się zastanawiam czy jak robią doświadczenia np PDO to oni to wagę plonu podają z przyczepą czy jak ?  Ośrodek taki jest oddalony ode mnie 5 km , rzepaki nikomu w okolicy nie sypały więcej jak 4t na stronie już widzę że te same odmiany u nich 6 t a nawet jedna to i 6,5 . Z żytem podobnie nigdy pomimo największych starań nie udało mi się uzyskać plonu większego jak 9t  a u nich co roku 12-13t . Potem jeszcze naczytam się ich agrotechniki w tabelkach gdzie pod plon 13 t wystarczy 110 kg N jeden fungi i jedna regulacja to się zastanawiam czy ja nie jestem przypadkiem 100 lat za murzynami ? 

a w tej bajce co czytałeś był zaczarowany ołówek?

• Haha 2
Opublikowano

w tym roku na jedna działkę mi zabrakło f1 i też zasiadłem F2. kłosy były krótsze ale za to cała uprawa była gęściejsza i wyszło na jedno. plon f2 praktycznie jednakowo dobry w porównaniu do f1. nie było żadnej straty. ba nawet f2 dało koło 100kg więcej.

odmiana ta sama vinetto

Opublikowano
ludzie jednak kupują. dzwoniłem po okolicznych dystrybutorach się podpytać o ceny to niektóre odmiany już powysprzedawane.
ludzie jednak kupują. dzwoniłem po okolicznych dystrybutorach się podpytać o ceny to niektóre odmiany już powysprzedawane.
Opublikowano (edytowane)

Dałem próbkę żyta do okolicznego młyna i wyszło 74/231 przy wilgotności 11,6%. Zastanawiam się czy sprzedawać czy trzymać...

Edytowane przez lobudek
Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

Pierwszy raz miałem w tym roku f2, wg mnie nie opłaca się. Fakt, kwalifikat przesadzają z ceną ale nadwyżka plonu powinna to zrekompensować 

To jest cena nieakceptowalna, żeby tonę żyta za materiał siewny na hektar oddawać.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Ja zamawiam w tym roku 30jednostek cena boli ale potem plon lepszy jak f2. Znow trzeba będzie zlozyc na materiał siewny to troche zwrócą...

Ile wracają do materiału siewnego?

Opublikowano
dawiddawid napisał:

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Ja zamawiam w tym roku 30jednostek cena boli ale potem plon lepszy jak f2. Znow trzeba będzie zlozyc na materiał siewny to troche zwrócą...

Ile wracają do materiału siewnego?

W tym roku jak sie nie mylę to 200zl do hektara.