Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

No spoko. Mi zdarzało się ciągnikiem ciągnąć 2+ wózek z 6m hederem i to już tak ciężko na ciasnym asfalcie skręcić w prawo a 7 to już magik.

To żeś złamał conajmniej jeden przepis: ciągnik rolniczy i pojazd wolnobieżny mogą ciągnąć maksymalnie 2 przyczepy.

Nie wiem jakim traktorem ciągnąłeś te przyczepy i wózek z hederem oraz jak długie były te przyczepy ale mogłeś przekroczyć dopuszczalne 22m długości zestawu składającego się z ciągnika rolniczego i dwóch przyczep.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, bergman31 napisał:

To żeś złamał conajmniej jeden przepis: ciągnik rolniczy i pojazd wolnobieżny mogą ciągnąć maksymalnie 2 przyczepy.

Nie wiem jakim traktorem ciągnąłeś te przyczepy i wózek z hederem oraz jak długie były te przyczepy ale mogłeś przekroczyć dopuszczalne 22m długości zestawu składającego się z ciągnika rolniczego i dwóch przyczep.

Wiem o tym. Ale sytuacja tego wymagała.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Co tonaż?

Kurs to tylko wyciąganie kasy od naiwnych... 

Cytat..

Jak już wyżej wspomniano, do prowadzenia kombajnu wystarczy mieć prawo jazdy o kategorii B, C, D lub T. Kurs kombajnisty nie jest obligatoryjny, jednak uczestnictwo w nim może przynieść kierującemu pojazdem wolnobieżnym wiele korzyści.

W razie jakiegokolwiek wypadku z udziałem kombajnisty bez kwitu  zaczynają się problemy, pierwsza przyczyna odmowy wypłacenia odszkodowania przez ubezpieczyciela

Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

W razie jakiegokolwiek wypadku z udziałem kombajnisty bez kwitu  zaczynają się problemy, pierwsza przyczyna odmowy wypłacenia odszkodowania przez ubezpieczyciela

Ubezpieczyciel wykorzystuje być może nieznajomość prawa.

Zresztą podejrzewam że to tylko takie zasłyszane historie.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

@ws71 w przypadku wypadku podczas pracy na polu, na drodze nikogo nie interesuje kurs kombajnisty ...

U nas to interesowało ubezpieczyciela  jak sfajczyl się kombajn i spaliło zboże po sąsiedzku 

Opublikowano (edytowane)

@12Pafnucy może musimy zrobić jakiś kurs motocyklowy na torze, bo mając tylko prawo jazdy nie wypłaca nam ubezpieczenia w razie W xD

3 minuty temu, ws71 napisał:

U nas to interesowało ubezpieczyciela  jak sfajczyl się kombajn i spaliło zboże po sąsiedzku 

Czyli nie na drodze, na drogę nie jest potrzebny żaden kurs kombajnisty.

A w razie takich sytuacji wystarczy pójść do papugi, niech wyśle pismo w naszym imieniu i ubezpieczyciel zmięknie ;) oni wiedzą że zwykły Kowalski to słabo zna prawo, ale jak jest pismo od papugi to zmieniają swoje podejście ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano

No to by była podobna sytuacja.

A skoro już wspomniałeś.

Kategoria B pozwala też na jazdę 125 i też żadne kursy nie potrzebne 

Nie wiem czemu się tak niektórzy upierają że potrzebne kursy.

Tu taka sama dyskusja jak z używaniem lampy błyskowej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czy spotkałeś się z taką sytuacją?

Jak można wymagać czegoś wiecej, skoro już to się ma?

Cytat,

Kurs kombajnisty, a ubezpieczenie kombajnu

Na rynku ubezpieczeń nie ma przepisów, które wymagałyby przedstawienia zaświadczenia o odbytym kursie kombajnisty przy zawieraniu polisy OC lub AC kombajnu zbożowego. Dlatego też przy zawieraniu takiego ubezpieczenia warto zwrócić uwagę na ten aspekt w OWU (ogólnych warunkach ubezpieczenia) danej firmy.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ws71 napisał:

Jesli to pracownik to ma znac  i posiadac instrukcje lub przeszkolenie przez pracodawce  obslugi maszyny ....nic wiecej ...to samo rolnik ma znac i posiadac instrukcje obslugi danej maszyny.....takie odmowy upadaja w sadzie ...

A co do zakresu  i wymogow ubezpieczenia to okresla ustawodawca bo oc rolnikow pod ktore podlega kombajn jest obowiazkowe ..i tu ubezpieczyciel nie moze sobie wymyslac dodatkowych wymagan 😲

Jesli dodatkowe /dobrowolne ubezpieczenie to moga wymagac kwitu i to musi byc zapisane .

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Czy spotkałeś się z taką sytuacją?

Niedaleko mnie ojciec rozjechał syna kombajnem, ubezpieczyciel od razu wypowiedział umowę z powodu braku papieru, na gospodarstwie właśnie ze spalonym kombajnem, w KRUS  też w razie wypadku wołają o uprawnienia ( szwagier mia taki przypadek) on akurat papier miał, zresztą z tamtych lat ma każdy kto kończył rolnicza szkole, może to zależeć też od wewnętrznego regulaminu firmy ubezpieczajacej

Opublikowano (edytowane)

Okłamano gościa, o ile to tylko przez ten niby potrzebny kurs. Znaczy jego brak.

Poczytaj i sam zobacz.

Nie wiem czy można wypowiedzieć umowę...

To dość dziwne.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Jesli to pracownik to ma znac  i posiadac instrukcje lub przeszkolenie przez pracodawce  obslugi maszyny ....nic wiecej ...to samo rolnik ma znac i posiadac instrukcje obslugi danej maszyny.....takie odmowy upadaja w sadzie ...

A co do zakresu  i wymogow ubezpieczenia to okresla ustawodawca bo oc rolnikow pod ktore podlega kombajn jest obowiazkowe ..i tu ubezpieczyciel nie moze sobie wymyslac dodatkowych wymagan 😲

Jesli dodatkowe /dobrowolne ubezpieczenie to moga wymagac kwitu i to musi byc zapisane .

U nas praktycznie wszystkie kombajny mają dodatkowe ubezpieczenia na okres  żniwny, ciekawe dlaczego  skoro to obejmowałoby OC gospodarstwa?

Opublikowano (edytowane)

Chlopie nie masz racji ...przeczytaj ustawe i ta wyraznie precyzuje co podlega a co nie ...zreszta ten temat byl walkowany kilka lat temu na forum .

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Nie ma zadnego wewnetrznego regulaminu do tego co ustala ustawodawca ....obowiazuje tylko to co jest w ustawie .

A OC samochodu i brak przeglądu,jazda pod wpływem ( tam też są różne zapisy w zależności od firmy ubezpieczajacej)

Opublikowano

Temat wałkowany był ostro i nawet były wstawiane odpowiedzi z ministerstwa rolnictwa. OC czy uprawnienia na kombajn nie jest wymagane u rolników indywidualnych pracujacych na swoje potrzeby.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To sa bzdury ...przy obowiazkowym ubezpieczeniu zakres i obowiazki ustala ustawodawca a bie ubezpieczyciel ....nie jestes glupi chlop i powinienes to wiedziec 😲

3 minuty temu, ws71 napisał:

A OC samochodu i brak przeglądu,jazda pod wpływem ( tam też są różne zapisy w zależności od firmy ubezpieczajacej)

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

To sa bzdury ...przy obowiazkowym ubezpieczeniu zakres i obowiazki ustala ustawodawca bie ubezpieczyciel .

Czyli w ustawie jest napisane że brak przeglądu z automatu wygasza obowiązkowe OC? , bo tak to wygląda w praktyce 

Opublikowano (edytowane)

To jest bzdura ,nie ma takiego zapisu i brak przegladu niczego nie wygasza .

;;;;;Brak przeglądu a odszkodowanie OC

A co w przypadku, kiedy pojazd bez ważnego badania technicznego uczestniczy w kolizji?

Odszkodowanie z OC sprawcy zostanie wypłacone pomimo braku przeglądu.

Zakres ubezpieczenia z obowiązkowej polisy OC gwarantuje właścicielowi pojazdu, że w razie kolizji z jego winy odszkodowanie i tak zostanie wypłacone poszkodowanemu.

Zakład ubezpieczeń może zwrócić się do sprawcy o zwrot poniesiony kosztów tylko w przypadku, kiedy stan auta miał istotny wpływ na spowodowanie kolizji. Ubezpieczyciel musiałby to udowodnić.

Jedynymi przypadkami kiedy polisa OC nie ochronic sprawcy kolizji są:

ucieczka z miejsca wypadku,

jazda „pod wpływem” alkoholu lub innych środków odurzających,

celowe wyrządzenie szkody,

brak uprawnień do prowadzenia pojazdu,

W takim przypadku poszkodowany i tak otrzyma należne mu odszkodowanie, jednak ubezpieczyciel zwróci się do sprawcy kolizji o zwrot pieniędzy.

Zasady wypłat jak i warunki zakresu ochrony OC opisane są w Ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych i są identyczne dla każdego zakładu ubezpieczeń;;;;

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@ws71 podziel wymogi na 2 grupy, rolnik indywidualny i  firma.

Jako  pracodawca czy pracownik musisz mieć uprawnienia na wszystko czym pracujesz  bo tego wymaga Kodeks Pracy, czas pracy pracownika musi być rejestrowany, dodatkowe OC wykupione, rozliczenie sie ze skarbówką z usługi ...  .

Ten indywidualny  nie podlega pod ten kodeks i nikt tego nie może od niego wymagać pod warunkiem użytku na swoje potrzeby, żeby była jasność powinien mieć takie minimum jak instrukcję obsługi i ją znać  .

Edytowane przez Pigmei
  • Like 1