Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, kopin napisał:

Kup sobie tańszy nawóz u ruska który robi za miskę kartofli ,bo cieżko zrozumieć że w naszych zakładach pracuje  Twój brat ,kuzyn albo kolega który chce zarobić koło 6-8 tyś na rękę .Razem z tym nawozem jeszcze Ruski MIR w gratisie ,jakoś od wojny mieliśmy to dobro w kraju i wszyscy chętnie się go pozbyli .Ale pamięc jest krótka i wszędzie dobrze gdzie nas nie ma i wszystko lepsze czego nie mamy.

Tak tak. W Rosji to za worek kartofli robią. Obudź się. I nie słuchaj tylko tego co w tv robią . Tak samo zresztą jak o Białorusi panuje przekonanie że bieda aż tam piszczy. A oni rolnictwo mają lepiej rozwinięte od nas jeśli chodzi o nowinki technologiczne. Tak samo w Rosji. Mi to nie przeszkadza że brat, sąsiad czy Kowalski z Warszawy zarabia 10 czy nawet 15 tys. Tylko przeszkadza mi to że państwo na tym zarabia ogromne pieniądze. Tak samo jak prezesi czy zarządy z polecenia politycznego. Tu jest pies pogrzebany. Wszystkie takie spółki państwowe to są krowy dojne to zapełnienia budżetu. 

• Like 6
Opublikowano
29 minut temu, krzychu121 napisał:

Tak tak. W Rosji to za worek kartofli robią. Obudź się. I nie słuchaj tylko tego co w tv robią . Tak samo zresztą jak o Białorusi panuje przekonanie że bieda aż tam piszczy. A oni rolnictwo mają lepiej rozwinięte od nas jeśli chodzi o nowinki technologiczne. Tak samo w Rosji. Mi to nie przeszkadza że brat, sąsiad czy Kowalski z Warszawy zarabia 10 czy nawet 15 tys. Tylko przeszkadza mi to że państwo na tym zarabia ogromne pieniądze. Tak samo jak prezesi czy zarządy z polecenia politycznego. Tu jest pies pogrzebany. Wszystkie takie spółki państwowe to są krowy dojne to zapełnienia budżetu. 

No widzisz ,i mnie uświadomiłeś  i teraz nie wiem po co te pieniądze w budżecie ,po co szkoły szpitale policja wojsko itd.Ale spoko rozumiem ze lepiej od ruska niż polskie kieszenie napychać ,rozumiem też że jak młyny i paszalnie kupują ruskie zboże też jesteś za?

• Like 4
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, kopin napisał:

No widzisz ,i mnie uświadomiłeś  i teraz nie wiem po co te pieniądze w budżecie ,po co szkoły szpitale policja wojsko itd.Ale spoko rozumiem ze lepiej od ruska niż polskie kieszenie napychać ,rozumiem też że jak młyny i paszalnie kupują ruskie zboże też jesteś za?

Ty tak serio ? Czy wróciłeś z innej galaktyki że nie widzisz co się w polskim państwie dzieje ? 

Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał:

Ty tak serio ? Czy wróciłeś z innej galaktyki że nie widzisz co się w polskim państwie dzieje ? 

Skoro tak mówisz,nigdy wiatru nie staram się przekrzyczeć

Opublikowano

Od NPK z Rosji jesteśmy uzależnieni , czy chcemy , czy nie , musimy tam kupowac bo jest bardzo dobry i przyzwoitej cenie , zboże możemy zastąpic krajowym droższym, fosforu i potasu nie wykopiemy w Polsce

Opublikowano

Jakim obludnym rolnikiem trzeba być który pluje na przedsiębiorców co sprowadzali zboże ze wschodu, co krzyczą by nie wpuszczać importowanych produktów rolnych, a świadomie wybierać zagraniczny nawóz jak by nie było wyboru w kraju.

My rolnicy tracimy twarz takim zachowaniem. Krzyczymy "dobre bo polskie" to badzmy konsekwentni. 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ZYLA napisał:

Jakim obludnym rolnikiem trzeba być który pluje na przedsiębiorców co sprowadzali zboże ze wschodu, co krzyczą by nie wpuszczać importowanych produktów rolnych, a świadomie wybierać zagraniczny nawóz jak by nie było wyboru w kraju.

My rolnicy tracimy twarz takim zachowaniem. Krzyczymy "dobre bo polskie" to badzmy konsekwentni. 

Naiwni kupują polskie, ja nie wierzę w ten kraj jako kraj dla nas lecz jako część Europy czyli chorego systemu. Żeby nie było przed tą całą wojna w większości było u mnie polskie, na ten moment jak mam wybór, ba nawet go nie mam bo na placu same importy to biorę import ale nawet gdyby obok stał Polski to bym go nie kupił czytając ceny jakie sobie za ten towar wołają, gdzie ja mam npk 20/30po 2400 a tutaj czytam że Poli 6 okół 3 koła a w skupach ceny za płody mamy ukraińskie. To nie ja pierwszy rzuciłem łapę na obce więc pierwszy po swoje nie sięgnę.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tigon napisał:

Naiwni kupują polskie, ja nie wierzę w ten kraj jako kraj dla nas lecz jako część Europy czyli chorego systemu. Żeby nie było przed tą całą wojna w większości było u mnie polskie, na ten moment jak mam wybór, ba nawet go nie mam bo na placu same importy to biorę import ale nawet gdyby obok stał Polski to bym go nie kupił czytając ceny jakie sobie za ten towar wołają, gdzie ja mam npk 20/30po 2400 a tutaj czytam że Poli 6 okół 3 koła a w skupach ceny za płody mamy ukraińskie. To nie ja pierwszy rzuciłem łapę na obce więc pierwszy po swoje nie sięgnę.

Nie trzeba kupować przereklamowanej Poli. Są inne Polskich producentów nawozy.

Na resztę Twoich wypocin szkoda mi klawiatury w telefonie

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

zaraz to się pozabijacie na tym forum. Niektórzy to się zachowują jak małe dzieci, każdy ma swoje poglądy i swój portfel. Jeden kupi nawóz taki a nie inny bo uważa np. że import lepszy, a drugi go weźmie bo jest najzwyczajniej tańszy. Jak 5 gospodarzy po 7 ha kupi polski nawóz, a jeden wielki ,,gospodarz,, weźmie 5 ciężarówek importu to i tak jesteśmy w plecy, więc gdzie tutaj sens debaty. Wypadałoby zacząć od tych największych, bo to od nich bardzo dużo zależy.

Opublikowano

Tak było, gdzie sam handlarz który tym handlował dał się wrobić bo na własnym gospodarstwie rozsiał. Było o tym parę artykułów a Poli pokazana na nich wyglądała ciemno szara jak dobrze pamiętam więc lampka powinna się zapalić szybko.

Opublikowano
9 godzin temu, ZYLA napisał:

Nie trzeba kupować przereklamowanej Poli. Są inne Polskich producentów nawozy.

Na resztę Twoich wypocin szkoda mi klawiatury w telefonie

Wskaż te inne dobre  , w rozsądnej cenie wielskładnikowe polskie

Ja kupuje to co wychodzi taniej , sprzedaje tam gdzie jest drożej , tak postepuje każdy , kto chce iść do przodu, a nie wgetować,

Co do sprowadzania zbóż z  ukry , to państwo zawiniło , bo stworzyło warunki do tego

Opublikowano
22 godziny temu, Desperado napisał:

O ile w tej importowanej jest chociaż połowę tego co pisze na worku.

W zeszłym tygodniu był u mnie na polu gościu z OSChR i pobierał próbki gleby na zlecenie ARiMR (nie wiem po co). I rozmawialiśmy o nawozach że do nich przywożą próbki do badań i ten nawóz 8 20 30 czyli ultra 8 wychodzi zawsze dobrze.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, miwigos napisał:

Ja kupuje to co wychodzi taniej , sprzedaje tam gdzie jest drożej , tak postepuje każdy , kto chce iść do przodu, a nie wgetować,

Co do sprowadzania zbóż z  ukry , to państwo zawiniło , bo stworzyło warunki do tego

od ruska też byś kupił? jakby rusek ci dzieci mordował trochę honoru trzeba mieć czy honor warty 40 zł różnicy na tonie

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, miwigos napisał:

Heh czuć tu hipokryzje, skoro z jednej strony nawołujesz do kupowania nawozów tam gdzie taniej to czemu inni nie mieli by kupować zboża tam gdzie taniej czyli np. z ukr? Przecież dla przedsiębiorców to taki sam surowiec jak dla nas nawozy.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v