Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5351 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Ale za czym oni teraz będą protestować.? Bo rok temu to przynajmniej wiadomo było jak się jechało na protest to każdy wiedział jakie były postulaty , żeby produkty rolne nie jechały z Ukrainy (3 razy byłem na protestach ) a teraz to co chwila ktoś  wymyślą protesty , ale żaden ten protest nie dotyka sedna , tylko jak tu ktoś  powiedział,  każdy gra pod siebie . Taki Gryń jawnie mówi że on z chęcią przyjmie pola w dzierżawę od małorolnych, a takie gadki mi się nie podobają 

gdzieś w jednym z wywiadów u niego na polu,wspomniał ze to pole jest jeszcze sąsiada ale niedługo będzie nasze,coś w tym stylu,nie chce mi sie teraz tego szukac.chyba coś na Epole

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

a co wilgotne masz czy co że tak chłodzisz?

Nie wilgotne, koszone było w normie od ok 11-12% , 14 nigdy mi nie przekroczyło sypane do silosu

Mróz był trochę czasu to włączyłem dla pewności 

Kontroluje temp przeważnie raz w tygodniu A sprzedaje przeważnie w okolicach maja

• 0
Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Ale za czym oni teraz będą protestować.? Bo rok temu to przynajmniej wiadomo było jak się jechało na protest to każdy wiedział jakie były postulaty , żeby produkty rolne nie jechały z Ukrainy (3 razy byłem na protestach ) a teraz to co chwila ktoś  wymyślą protesty , ale żaden ten protest nie dotyka sedna , tylko jak tu ktoś  powiedział,  każdy gra pod siebie . Taki Gryń jawnie mówi że on z chęcią przyjmie pola w dzierżawę od małorolnych, a takie gadki mi się nie podobają 

A Ty byś pogardził ziemią od małorolnych jakby do Ciebie przyszli i oferowali? Nie pogardziłbyś, ja też nie. Więc tutaj brawa się należą dla niego za szczerość, gość jest taki sam jak Ty czy ja w tym temacie.

Postulaty? szczegółów nie znam, z tego co udało mi się wyczytać to jest to protest w odpowiedzi na przedłużenie wolnego handlu z Ukrainą, czyli głównie rozwiązanie tego problemu wchodzi w grę.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Unia już przegłosowała o wolnym handlu do 6 czerwca 2025 roku . 

To że coś tam piszą o dogadaniu się , samej Polski z Ukrainą .

Pszenica pasz 750 i kos 800 zł .

brutto?

• 0
Opublikowano
13 minut temu, oregano napisał:

A Ty byś pogardził ziemią od małorolnych jakby do Ciebie przyszli i oferowali? Nie pogardziłbyś, ja też nie. Więc tutaj brawa się należą dla niego za szczerość, gość jest taki sam jak Ty czy ja w tym temacie.

Postulaty? szczegółów nie znam, z tego co udało mi się wyczytać to jest to protest w odpowiedzi na przedłużenie wolnego handlu z Ukrainą, czyli głównie rozwiązanie tego problemu wchodzi w grę.

Jak ktoś twierdzi że rolnik małorolny nie ma prawa bytu , w kraju gdzie tych małorolnych jest ponad 95 % to dla mnie to już śmierdzi , Przecież takich Grynów dopuścić do władzy , to by pewnie uchwalili że gospodarstwa powyżej 300 ha to są priorytetowe i trzeba je dotować , a takie do 50 ha to nie dotować wcale bo one i tak są skazane na upadłość . A za 10 lat zjawi się następny Gryn co powie że ci co mają do 100 ha to nie dotować 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Jak ktoś twierdzi że rolnik małorolny nie ma prawa bytu , w kraju gdzie tych małorolnych jest ponad 95 % to dla mnie to już śmierdzi , Przecież takich Grynów dopuścić do władzy , to by pewnie uchwalili że gospodarstwa powyżej 300 ha to są priorytetowe i trzeba je dotować , a takie do 50 ha to nie dotować wcale bo one i tak są skazane na upadłość . A za 10 lat zjawi się następny Gryn co powie że ci co mają do 100 ha to nie dotować 

Powiem tak, Gryn mi wisi i powiewa, ale jeśli obecnie mam z nim wspólny interes i wspólne problemy to chwilowo mogę się z nim sprzymierzyć.

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

To za czym ci rolnicy teraz tam na granicy będą protestować? Bo przecież jeszcze chwilę temu były protesty na granicy i się dogadali . Ale tak to jest jak najpierw durne postulaty stawiają,  a nie takie , jakie powinny paść, bo już  kiedyś pisałem,  co to za postulaty , żeby pulę na kredyty zwiększyli,  czy żeby podatek został taki jaki był , czy nawet te dopłaty do kuku , to trochę śmieszne postulaty , bo czy z kuku czy że zbożami jest tak samo źle , więc trzeba eba by znów dopłacać do wszystkiego , a powinien główny postulaty brzmieć ,, zera towarów z Ukrainy " a jeśli już to na takich zasadach jak było przed wojną,  czyli limity importu i cła , bo bez tego to nigdy nie będzie dobrze i taki @Wicherek jak nie tak dawna demonstrował przeciwko Pis , tak teraz będzie protestowal przeciwko Po.

Tak jak piszesz , główny postulat to "   zero towarów z Ukrainy   "      nikt teraz nie protestuje przeciwko  PO , oni rządzą dopiero dwa miesiące i co tu wymagać , ale jak będą źle rządzić to będziemy protestować przeciwko PO   , cały czas musimy walczyć o nasze gospodarstwa  niezależnie od tego kto będzie rządził  !   my jesteśmy rolnikami a nie politykami

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Wicherek napisał:

Tak jak piszesz , główny postulat to "   zero towarów z Ukrainy   " 

albo skoro możemy żreć towar bez norm unijnych, to zawieszamy wszystkie normy u nas, na nawożenie, przechowywanie, śor itd. Bo albo UA dostosuje się do wymogów unijnych (co jest obecnie niemożliwe) albo kij z tymi wymogami. I co na to zieloni, że do unii wpuszczamy żarcie produkowane z narażeniem środowiska 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Dlatego dziwne jest że związki rolnicze nazywaja te strajki ogólnoeuropejskie , coś już wiedzą ? Dziś Ula fon Nogaj olewajen powiedziała w masńskim Davos że zawieszaja cele klimatyczne na dwa lata a skupia się na dezinformacji i depopulacji -to jej słowa .Dlatego pewnie odpuszczą kretyńskie przepisy schematowe  a zechcą wpóścić ukraińskie zboża i przy tym rozwiazaniu leżymy bo nie wygramy konkurencji a  nawet GRYN ,na wolnym rynku . Tam nie ma PGR ów tam sa latyfundia w tysiącach z kapitałem że razem wzięci nie uciułamy nawet 20 % tego . jedyna szansa to blokada granicy .  

inna sprawa jest że zaczyna robić sie gorąco . Ruskie juz informują że jak niemieckie wojska wejda do Polski to będa interweniować . Nie udało sie wszcząć wojny z Białorusia , nie udało się wszcząć wojny przez dostawy broni przez Polska na UA miała dawać s300 , samoloty itp. by ruski interweniowal . nie udała się prowokacja z Przewodowem . Teraz polacy mówią że nie pójdą na nie swoja wojnę bo wyczuli że to chodzi tylko byśmy to My zaczepili . to przyślą nam 30 tys niemców i 20 tys anglików by wszczeli wojnę za nas . potem się wycofają szybciutko że aż od skrzydeł będą ludzie odpadać jak w Afganistanie .

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, nunu85 napisał:

Nie widzę sensu. jak w trakcie żniw/ tuż po żniwach przedmuchales i schlodziles do jakichś max 23-24, a zboże nie było mokre ( powiedzmy 15,5 max) to nic z tym nie trzeba robić i sobie może tak nawet i rok lezeć.

też nie kumam po co zbijać aż do tych 10 przecież to jest bez sensu po żniwach schodzi się do 22 i powiedzmy co jakiś czas można dmuchnąć bo pszenica wydziela te swoje enzymy i to wsi, ludzie na halach ładują pryzmy prosto z pola i nikt tego nie dmucha.

• 0
Opublikowano
28 minut temu, Wicherek napisał:

Tak jak piszesz , główny postulat to "   zero towarów z Ukrainy   "      nikt teraz nie protestuje przeciwko  PO , oni rządzą dopiero dwa miesiące i co tu wymagać , ale jak będą źle rządzić to będziemy protestować przeciwko PO   , cały czas musimy walczyć o nasze gospodarstwa  niezależnie od tego kto będzie rządził  !   my jesteśmy rolnikami a nie politykami

To już klepnięte co teraz chcą uzyskać . Oszukali cię  jak zwykle tylko jak się przyznać .

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, marks50 napisał:

Dlatego dziwne jest że związki rolnicze nazywaja te strajki ogólnoeuropejskie , coś już wiedzą ? Dziś Ula fon Nogaj olewajen powiedziała w masńskim Davos że zawieszaja cele klimatyczne na dwa lata a skupia się na dezinformacji i depopulacji -to jej słowa .Dlatego pewnie odpuszczą kretyńskie przepisy schematowe  a zechcą wpóścić ukraińskie zboża i przy tym rozwiazaniu leżymy bo nie wygramy konkurencji a  nawet GRYN ,na wolnym rynku . Tam nie ma PGR ów tam sa latyfundia w tysiącach z kapitałem że razem wzięci nie uciułamy nawet 20 % tego . jedyna szansa to blokada granicy .  

inna sprawa jest że zaczyna robić sie gorąco . Ruskie juz informują że jak niemieckie wojska wejda do Polski to będa interweniować . Nie udało sie wszcząć wojny z Białorusia , nie udało się wszcząć wojny przez dostawy broni przez Polska na UA miała dawać s300 , samoloty itp. by ruski interweniowal . nie udała się prowokacja z Przewodowem . Teraz polacy mówią że nie pójdą na nie swoja wojnę bo wyczuli że to chodzi tylko byśmy to My zaczepili . to przyślą nam 30 tys niemców i 20 tys anglików by wszczeli wojnę za nas . potem się wycofają szybciutko że aż od skrzydeł będą ludzie odpadać jak w Afganistanie .

Niektórym widzę wydaje się że taktyczna broń jądrowa nie istnieje strona która ją ma i zostanie przyparta do muru spopieli większość kontynentu najbardziej niebezpieczni są ci któży nie mają nic do stracenia.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Grab12 napisał:

Niektórym widzę wydaje się że taktyczna broń jądrowa nie istnieje strona która ją ma i zostanie przyparta do muru spopieli większość kontynentu najbardziej niebezpieczni są ci któży nie mają nic do stracenia.

My atomówki nie mamy dlatego to u nas chcą poligon zrobić . Dlaczego niemcy nie jada do Estonii do swoich ? Przecież ruski jest praktycznie od Królewca jak i z drugiej sgtrony . Dlaczego USA nie gromadzi żołnierzy na Alasce ?? by niby wroga zaskoczyć od tyłu ? Chca nas na siłę wepchnąć bo dwa lata wojnyna ukrainie , wpajania ze to nasza wojna a się okazuje że Polacy odmówią pójścia na nie swoja wojnę po to kretyńskie przepisy że politycy od radnego w górę nie pójda czy 6 godzin na stawiennictwo bo jak nie 5 lt więzienia . jak by polacy chcieli walczyc to by nie straszyli ale i teraz każdy mówi że woli 5 lat posiedzieć niż bić sie o interesy bogatych . Jak ja jako rolnik mam pójść walczyć o ukrqinę jak ona wykańcza mnie finansowo , a jak by jakoś wygrała to leżę i kwiczę . na froncie to bym chyba musiał dywersje robić :) ae jak już nas gdzieś wepchaja na linię frontu to prawdopodobieństwo atomówki rośnie , to by byo coś dla upadających gospodarek zachodu , wtedy i reset płynniej przejdzie .

• Thanks 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, Wicherek napisał:

Czyli pierwszy postulat wzięty z księżyca, radził bym dokładnie przestudiować listę postulatów o które walczyli Niemcy, sprawa Ukrainy, płodów rolnych była na ostatnim miejscu w praktyce w ogóle nikt nawet tego oficjalnie nie brał pod uwagę. Natomiast były ciekawe hasła na pojazdach protestujących,, Russ nacht Berlin, Russland nacht Berlin " one były nawet często spotykane, jeśli ktoś liczy że Niemcy będą umierać za obecną Europę to jest bardzo niepoprawnym optymistą, raczej ten strajk powinien powielić większość postulatów Niemców, niż wynajdywać w praktyce postulaty nie do zrealizowania

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v