Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5329 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Taurus83 napisał:

w tamtym roku o tej porze z lokalnych firm były już propozycje kontraktów na nowe zbiory. W tym roku cisza. U was już się wychylają z cenami czy też każdy czeka ? 

wszyscy czekają na otwarcie granicy z Ukrainązeby zbić jeszcze ceny, tylko mogą się tego zboża nie doczekać, bo tam już drozej niz u nas, nawet bez kosztów transportu

dodatkowo po cichu mówi się o tym, że Unia przedłuży wolną amerykankę na granicy tylko pod warunkiem zagęszczenia kontroli i wyelimonowania "zjawisk technicznych" czyli zboża i przetworów bez badań i parametrów

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

@Wicherek 16 stycznia Unia czerwona podpisuje na cały rok , wolny handel z Ukrainy i co ty na to . Gdzie obrońca Michał pojedzie i załatwi .

Sikorski był w  kijowie  i powiedział że nic , nie da się zrobić . Trzeba z Brukselą , rozmawiać , wiec Bruksela przedłuża na rok .

Pszenica będzie ile na te zbiory 700 zł?.

Minister mówi że zakaz importu jest bezterminowy 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Ludzie myslą że jak nie kupia na fakture to że sa nieuchwytni , dziwne że te firmy co to wysyłają  nie mamaja kontroli , to przecież nielegalne

Na granicy z Ukrainy niech sobie badają tam jest dobra legalna to nie chcą nic robić a nas sprawdzają bo nie legalne

• 0
Opublikowano

To jest środek na który trzeba mieć uprawnienia , jak trzeba to zlecam firmie , moje zdrowie jest ważniejsze ,

• 0
Opublikowano

PIORIN w takich sprawach nie przyjeżdża, chyba, że życzliwy sąsiad zgłosi. Do mnie w grudniu przyjechali omówić wyniki próbek, które brali w lecie. Robią absolutne minimum bo brakuje kasy na pracowników.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, oregano napisał:

PIORIN w takich sprawach nie przyjeżdża, chyba, że życzliwy sąsiad zgłosi. Do mnie w grudniu przyjechali omówić wyniki próbek, które brali w lecie. Robią absolutne minimum bo brakuje kasy na pracowników.

Jahooo już tam listę tworzy kto robi takie zakupy , to i donos będzie , a wówczas profilaktycznie muszą przyjechać 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawelek98 napisał:

wymienił stryjek pałkę na kijek znasz to

Ja tą pałką dostałem  ,  od kijka mniej boli

1 godzinę temu, oregano napisał:

Możesz rozszerzyć  czego to minimum dotyczy  ? 

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, skywalker89 napisał:

Miałem o tym napisać że jeden gościu na forum pisał że jego znajomy na przeciwko wlotu zrobil takir male drzwiczki otwierane. U mnie "mądrze" zrobili na zewnątrz opaskę betonową, która wspomaga korozję więc u mnie i blacha przynajmniej do obcięcia jakby chciec remontować... 

Jakbyś nie miał kołnierza to by woda stała. Trzeba na kołnierz pape termi albo tasme bitumiczna i po problemie. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Kiedyś kazali betonem wylewać , nie było papy termozgrzewalnej , ani uszczelniaczy dekarskich w tubie, tez miałem beton w dwuch pierwszych silosach , ale był rozbity , teraz wszystkie na uszczelniaczu dekarskim

• 0
Opublikowano

Tez mialem kontrole z piorinu , zeszyt zabiegow chemicznych przy nich wypelniony , kwit na zdanie opakowan po chemi , przeglad opryskiwacza . Wzieli probke ziarna z silosu do badania czy niema niedozwolonych substancji. I tyle nic strasznego.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co na to , Minister Rolnictwa powiada , są już , jaja na niego ?.

Pszenica jeszcze dziś bez zmian pasz, 750 , kos 800 zł .

Zamojskie Zakłady Zbożowe w Skierbieszowie.  Tuczapy biorą czy też nie ?.

Nie biorą pszenicy a kiedy będą, nie wiadomo .

Inne skupy zasypują no ciekawie się , zaczyna dziać .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
Dnia 14.01.2024 o 11:35, skywalker89 napisał:

Miałem o tym napisać że jeden gościu na forum pisał że jego znajomy na przeciwko wlotu zrobil takir male drzwiczki otwierane. U mnie "mądrze" zrobili na zewnątrz opaskę betonową, która wspomaga korozję więc u mnie i blacha przynajmniej do obcięcia jakby chciec remontować... 

Po  30  latach  użytkowania  płaskodenne  28 tonowe  BIN-y przerobiliśmy  na lejowe ,bo  podłoga  zgniła .Obecnie  jest  komfort wyładunku ale  koszt ok 23 tyś za dwie  sztuki .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v