Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5329 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

Pszenica podrożeje trzeba obserwować , wojna to wojna .

tak drożeje, że dziś osiągnęła dwu i pół letnie minimum. ostatni raz 216 euro było w żniwa 2021 roku. Ba i nic nie zapowiada żeby coś się miało odmienić. Żadnych trendów bocznych nic nie widać. Tylko od miesięcy powoli acz systematycznie ciągle w dół i w dół. jakbym jeszcze nie miał sprzedanego czy chociaż podpisanego zboża to bym w poniedziałek biegł do młyna z nadzieją że jeszcze nie zmienili cennika i podpisywał jakiś kontrakt. Rzecz jasna nie mówię że to jest jedyna dobra strategia i tak trzeba robić. Każdy ma swój rozum i zrobi jak uważa. Pisze tylko co ja bym zrobił. A ze mnie żaden autorytet.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Pamietam jak kiedys wrzalo na Bliskim Wschodzie to gielda na pszenicy byla na zielono teeraz mamy pare ognisk zapalnych na swiecie plus regularna wojne na Ukrainie i w Palestynie .I co widzimy jedynie wzrosty ropy, pszenica spada  spada na ta chwile 216.ja tu bym w wojnie zadnych skokow nie upatrywal .

Edytowane przez fendt8188
  • 0
Opublikowano

ty się nie patrz na raport usda tylko się rozejrzyj u siebie na ranczu , każdy dziura zawalona ziarnem po dach  , ostatnia świnie zjadłeś 10 lat temu , kure 4 lata temu   z hektara wozisz po 10 ton , pies je plasterk karmy na centymetr , a ty szynkę i zółty ser na milimetr  , krowę żeby zobaczyć albo konia to trzeba jechać na wystawę . kto to ziarno będzie jadł ?

• Like 4
  • 0
Opublikowano

Nie chcę krakać, ale coś czuję, że zobaczymy niedługo 195 euro za tonę.. Jaka tu opłacalność produkcji. Wegetacja na przetrzymanie, tylko jak długo jeszcze 1-2 lata. Przy takich cenach to na rachunki za chwilę nam nie starczy. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Mial ktos z was przypadek ze zboże zagrzalo sie w silosie z powpdu robaka ? Dzis zajrzalem do silosu a tam na wierzchu skorupa wykiełkowanego , zwalilem to do łyżki ale pod spodem jest cieple i widze robaka .Powbijalem termometry pokazuje 21stopni i wilgotnosc 13% . W pon chce ją zagazować i wywalac na suszarnie zeby schlodzic. Podpowie ktos cos?

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Jurek87 napisał:

Mial ktos z was przypadek ze zboże zagrzalo sie w silosie z powpdu robaka ? Dzis zajrzalem do silosu a tam na wierzchu skorupa wykiełkowanego , zwalilem to do łyżki ale pod spodem jest cieple i widze robaka .Powbijalem termometry pokazuje 21stopni i wilgotnosc 13% . W pon chce ją zagazować i wywalac na suszarnie zeby schlodzic. Podpowie ktos cos?

Ciepłe masz bo pewnie masz trojszyka jak zagazujesz to temperatura się zmniejszy bo zdechnie robak w pszenicy go masz?

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Silwan12 napisał:

Ciepłe masz bo pewnie masz trojszyka jak zagazujesz to temperatura się zmniejszy bo zdechnie robak w pszenicy go masz?

Tak w pszenicy , jak to sprawnie zrobic?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak nie masz odpowiddniej maski ABEK , to zadzwoń po firme to ci zagazuje , raczej jest kika ton na samej górze ciepłej , ja miałem kiedyś 31 stopni zagazawoli i zdechło, lekko śmierdziała potem , ale poszło wszystko na młyn, teraz mam sondy w silosach co 3 tyg, sprawdzam temperature

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, Silwan12 napisał:

Ile tej pszenicy masz w silosie?

Daj tak z 10 zakrętek od tych tabletek co gazujesz na 30 ton , tak dajemy jak gazujemy , tylko najlepiej w jakąś skarpetę czy rajtuze żeby proch z tych tabletek został i nic nie musisz suszyć 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, miwigos napisał:

Jak nie masz odpowiddniej maski ABEK , to zadzwoń po firme to ci zagazuje , raczej jest kika ton na samej górze ciepłej , ja miałem kiedyś 31 stopni zagazawoli i zdechło, lekko śmierdziała potem , ale poszło wszystko na młyn, teraz mam sondy w silosach co 3 tyg, sprawdzam temperature

Rozmawiałem kiedyś z gościem który się tym zajmuje profesjonalnie to mówił, że maski z filtrami tego typu nic nie dają. Musi być maska ze świeżym dopływem powietrza. On aplikował tabletki za pomocą pana wiesia, który miał rękawiczki gumowe do ochrony dłoni i wąsy do ochrony twarzy.

• Haha 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Firmy co robią codziennie robią w maskach, u mnie na 120 ton szła cała butelka, bez maski to można dziadka co ma 80 lat o ile tam wejdzie , ma niewiele do stracenia

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, Roxer napisał:

Po takim potraktowaniu robicie z tego ziarna mąkę na wypieki?

cały świat robi, jak ładują na statek to jak sadzisz po wycieczce przez morze co tam jest? lądują profilaktycznie tabletki

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Firmy co robią codziennie robią w maskach, u mnie na 120 ton szła cała butelka, bez maski to można dziadka co ma 80 lat o ile tam wejdzie , ma niewiele do stracenia

a Ci ile brakuje do tych 80? ciekawe czy nie zmienisz zdania jak czas szybko leci ;)

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v