Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5329 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Lukas3512 napisał:

Wola Krasieninska: pszenica 600-750, pszenżyto 530, owies 750, żyto 500, rzepak 1730, ceny brutto. Owies w ciągu 3-4 tyg 100zl w dół.

Za rok dopiero będzie porażka z owsem, jak wszyscy się rzucili w tym roku

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

W żniwa 840 netto paszówka, teraz 620 wszystko się zgadza

Wstawić Ci fakturę? Za tyle to u mnie konsumpcję kupował młyn, a co dopiero paszowa. 

• 0
Opublikowano

To jest tragedia  u nas cały czas kupują, Stokłosa podniósł cene pszenicy paszowej z 650 na 700 netto

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Michał88 napisał:

Podaj no adres tego skupu, u mnie 550 brutto pasza, to nawet opłaca się zawieźć.

PZZ Piła

3 minuty temu, ws71 napisał:

Szły całe  wahadła kolejowe, rozwożone przez ciężarówki z UA i to wtedy były początki obecnego bałaganu, w okolicy to były ilości dla kilkuset tys trzody chlewnej rocznie 

To u Ciebie zagłębie świńskie , tam musi być smród, nie chciał bym tam mieszkać, w okolicy jedna na 120 macior , nie da sie tam przejechać 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

PZZ Piła

To u Ciebie zagłębie świńskie , tam musi być smród, nie chciał bym tam mieszkać, w okolicy jedna na 120 macior , nie da sie tam przejechać 

Lokalizacje rozproszone na całym Pomorzu byly

• 0
Opublikowano
26 minut temu, mike2145 napisał:

Pójdzie coś do góry pszenica w skupach Panowie? Bo na matifie dziś 207euro.

Spokojnie wprowadza cła to będzie 240 euro. Wiele skupów wymienionych z pszenicy i reszty. Handlują między sobą bo rolnicy nie sprzedają. Także lepsze czasy nadchodzą 

• 0
Opublikowano

3,75% w górę .Cóz jest powodem tego ?? Niby raporty spływają i według Europejskich danych produkcja w Europie mniej pszenicy ciut więcej kukurydy tzn zakładaja że więcej zasieja rolnicy :) . Raport globalny natomiast zakłada wieksza produkcje o10 mln ale kolejny rok z rzędu spożycie wieksze niz produkcja ale dlaczego tak podskoczyło ??? Moze wydazenia pod Moskwą , może info o wojskach natamto pod Kijowem . 

• Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
17 godzin temu, mike2145 napisał:

Pójdzie coś do góry pszenica w skupach Panowie? Bo na matifie dziś 207euro.

Na świecie to jeszcze może być różne z tymi cenami.Kiedys bańka z dołowaniem cen musi pęknąć.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Na świecie to jeszcze może być różne z tymi cenami.Kiedys bańka z dołowaniem cen musi pęknąć.

Już pęka. U nas skupniki magazyny wyczyszczone. Pora zatankować tiry i wio na upadline 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Zwykle przelewy możesz mi wyjaśnić z czym jest problem, dostawcy byli kontrolowani przez IW , bo taka u nas jest procedura jeżeli kupujesz na własne potrzeby dla świnek?????

Chyba większość jak ja pomyślała o sprzedaży na skup. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, miwigos napisał:

rolnikokos                                                                                                                                                                                                                                                                 Nie mów że poprzedni sezon z dopłatami nie był zły , napewno wiele lepszy jak obecny sezon, PIS potrafił sie przyznać do błędu i wypłacił odszkodowanie , obecni nic nie rozumieją , za błędy sie płaci, skoro twierdzą że PIS żle robił to niech teraz to naprawią , oni wszystko wiedzą , maja na stanowiskach fachwców bezpartyjnych , jakoś tego nie widać, PIS musiał przegrać za te błedy , sam na nich nie zagłosowałem , ale na obecnych to nigdy w życiu , wiem ile złego juz narobil wcześniej

Ja nie narzekam na poprzedni sezon, pierwszy sezon który jest gorszy , a zapowiada sie jescze gorzej .                                                                                                                              W moim rejonie rok temu czy ktoś sprzedał w listopadzie ,czy w maju dostał podobnie, licząc z dopłatą  , a wy twierdzicie że PIS był niesprawiedliwy

Poprzedni sezon był bardzo dobry ale tylko dla uprawiających pszenice. Tylko i wyłącznie.

Nigdy więcej pisiorow 

Edytowane przez Max83Max83
  • Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, monstrer napisał:

Chyba większość jak ja pomyślała o sprzedaży na skup. 

Komentujący dobrze wiedział że zajmuje się hodowlą trzody chlewnej , abstrahując już od samego pomysły prowadzenia skupu bez żadnych papierów z takim czymś w moim długim życiu jeszcze się nie spotkałem przy ostatnich dopłatach też część ludzi nie dostała kasy bo sprzedawali na fermy i zależało od tego co taka ferma miała zapisane w papierach dotyczących działalności gospodarczej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v