Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Ile ten nasz terminal miał przeładunku zborza?

Grupy ładunków Obroty [tys. ton] %
Drobnica 11 264,6 49%
Węgiel i koks 3 119,8 13%
Zboże 1 743,9 16%
Rudy 1 851,9 7%
Ropa i przetwory naftowe 1 738,9 7%
Drewno 14,3 0,6%
Inne masowe 3 451,0 14%
Razem (Σ) 23 174,4  
Przeładunki kontenerów TEU (20') 87 784,0
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

a to to już chyba zbór w rodzaju żeńskim xD

Nie, to w narzeczu Romka , żeby zrozumiał😂

2 minuty temu, Roman176 napisał:
Grupy ładunków Obroty [tys. ton] %
Drobnica 11 264,6 49%
Węgiel i koks 3 119,8 13%
Zboże 1 743,9 16%
Rudy 1 851,9 7%
Ropa i przetwory naftowe 1 738,9 7%
Drewno 14,3 0,6%
Inne masowe 3 451,0 14%
Razem (Σ) 23 174,4  
Przeładunki kontenerów TEU (20') 87 784,0

Którego portu to dotyczy? Daj cały link

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no wiem ale próbuję być i ja konsekwentny skoro czepiłem się tej ... zaraz - to nie ortografia
składnia języka polskiego czy jak to nazwać? te przypadki, rodzaje

chm, ja też mam problem no ale zawsze lepiej taki niż Romana - to wiem już na pewno, że z ortografią

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

Skarb Państwa: 13.584.100,00 zł - 86,05 % udziału w kapitale zakładowym, Gmina Szczecin: 24.500,00 zł - 0,155 % udziału w kapitale zakładowym, Gmina Świnoujście: 24.500,00 zł - 0,155 % udziału w kapitale zakładowym, Indywidualni: 2.153.390,00 zł - 13,64

Czyli jednak państwowa. To się wycofam z wcześniejszego wpisu. 

Dalej jednak jak ktoś to kupił, to naprawdę zrujnuje polskie rolnictwo magazynując tam kleje? 

Opublikowano (edytowane)

państwowego nigdy nie żałuj, urzędasom państwowym zawsze tylko deficyty wychodzą, nawet na Sacharze piasek by się stał deficytowy gdyby ją dać pod zarząd państwowy

Szczecin - historyczne jedno z miast Hanzy która dobrobyt całych państw budowała na handlu głównie zbożem, Holendrzy nowoczesny kapitalizm pod to wymyślili a urzędasy sprzedają kurę znoszącą złote jajka i to jeszcze w momencie gdy potaniała pasza dla tej kury po otwarciu rynku ukraińskiego
tylko debil coś takiego robi
urzędas to gospodarczy debil na dowolnie wysokim stanowisku co było do udowodnienia i właśnie zostało udowodnione tą sprzedażą
jak by tak poszperać po nadnormatywnych i pozacyklicznych przelewach dla kacyków szczecińskich czy tam świno.. świnio.. no tych ze Świnoujścia to by się na pewno ciekawych dopatrzył ;)

ten klej w tle ma swoje symboliczne konotacje oj ma ;) lepkie łapki a ten co kupił i tak wcześniej niż później będzie wykorzystywał do handlu najpewniej zbożem, tylko jak wszyscy o sprawie zapomnimy to...
nawet jeśli teraz sam jeszcze o tym nie wie to z czasem dojdzie do wniosku że najlepszy interes to nie jakieś kleje w polskich portach gdzie szelf pozwala podpłynąć niemal wprost do portów a nie tak jak w skopskim Hamurgu płycizny zamulane naturalnie nieustannie muszą być pogłębiane by co grubsza balia mogła tam dopłynąć

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Na kolejnym spędzie ministra czy premiera na granicy, żołnierze powinni wymownie odwrócić głowę w przeciwnym kierunku.

popieram w 100%

2 godziny temu, Ulman napisał:

Kto to robi?

image.jpeg.a552fcd634d8c68f2661d799bf15c30d.jpeg

https://x.com/i/status/1796658296884969689

Iwona Hartwich, posłanka po

Wpuśćcie w końcu tych ludzi do Polski!

Kim są, ustali się później!

"Biedni ludzie, którzy szukają swojego miejsca na ziemi" - D. Tusk.

"Słowo żołnierz jest upokarzające dla tych wszystkich, którzy byli na misjach polskich poza granicami. Mam wrażenie, że to jest wataha psów, która otoczyła biednych, słabych ludzi" - mówił wówczas Frasyniuk. Dodał, że w taki sposób nie postępują żołnierze. "Śmiecie. To nie są ludzkie zachowania. Trzeba mówić wprost. To antypolskie zachowanie. Ci żołnierze nie służą państwu polskiemu. Przeciwnie - plują na te wszystkie wartości, o które walczyli pewnie ich rodzice albo dziadkowie"

Barbara Kurdej-Szatan

Aktorka napisała: "KUR** !!!!!!!!!! Ku**aaaaa !!!!!!!!!!!!!!!! Co tam się dzieje !!!!!!!! To jest ku**a „straż graniczna” ????? „Straż” ?????????? To są maszyny bez serca bez mózgu bez NICZEGO !!!Maszyny ślepo wykonujące rozkazy !!!!! Ku**a !!!!!! Jak tak można !!!!!!! Boli mnie serce boli mnie cała klatka piersiowa trzęsę się i ryczę !!!!!!! Mordercy !!!!! Chcecie takiego rządu wciąż ????? Który zezwala na takie rzeczy wręcz rozkazuje tak się zachowywać ??????? Ku**aaaaaaaaa !!!!!!!!".

Film: Zielona granica.

zmyślone reportaże 

po, tvn, et consortes

trzeba byś ślepym albo głupim żeby nie widzieć zależności

Opublikowano

Polska potrzebuje takich jak @Ulman  ciamajdanuw pełną parą

Zarząd Morskiego Portu Gdańsk odwołał przetarg na dzierżawę terenu pod terminal zbożowy w Gdańsku. Nie podał przyczyny takiej decyzji. Odwołanie przetargu może spowodować problemy z eksportem produktów od polskich rolników.

Opublikowano (edytowane)

duch krnąbrnego "wolnego miasta Gdańsk" odżywa
tylko bez zaplecza silnej gospodarki interioru polskiego i - da Bóg - może i ukraińskiego a z czasem i dalszych to "wolne miasto" jest niczym i stanie się wasalem czy to niemieckim czy teraz wysoce prawdopodobne że może i ruskim

nie ma sposobu złamania karku krnąbrnej natury tego miasta? no teraz może trudniej bo sam premieruńcio stamtąd ale już niedługo i się nie minie bo inaczej i Polska straci dostęp do morza i porty obecnie jeszcze polskie się spauperyzują
jak skończył Królewiec? tam też nie wiedzieli komu cześć komu chwała ani nawet kim sami chcą być

szkoda nerwów dalej tłumaczyć

dobranoc

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Filar Zielonego Ładu, czyli kontrowersyjne rozporządzenie UE o odbudowie przyrody, może zostać przyjęte wkrótce po wyborach do PE. Przyjęcie tego rozporządzenia zostało wpisane do "wstępnej agendy" posiedzenia unijnych ministrów ds. środowiska 17 czerwca jako "tymczasowy" punkt niewymagający dyskusji - ustaliła dziennikarka RMF FM.

W rozporządzeniu jest mowa między innymi o tym, że kraje UE będą musiały do 2030 roku doprowadzić do dobrego stanu co najmniej 30 proc. zdegradowanych siedlisk. W Polsce pojawiły się obawy, że będzie obowiązek ponownego nawadniania torfowisk.

Wszystko jest owiane głęboką tajemnicą i belgijska prezydencja działa w zaciszu gabinetów. W Brukseli mówi się, że chodzi o to, żeby sprawy "nie spalić" i nie ujawnić możliwości przyjęcia tej najważniejszej ustawy Zielonego Ładu przed wyborami do Parlamentu Europejskiego, bo byłoby to "wodą na młyn" dla populistów i rozsierdziłoby rolniczy elektorat.

Opublikowano

Patryk Słowik

O sprawie wiedział nie tylko Janeczek, lecz także zastępca dyrektora ds. wojskowych w Prokuraturze Krajowej, który wystąpił z wnioskiem o objęcie nadzorem.
Musiał wiedzieć też szef właściwej jednostki prokuratury prowadzącej postępowanie.
Wreszcie, przecież decyzja o nadzorze była, jak widać, dobra.
Janeczek zawinił tym, że podjął dobrą decyzję na podstawie danych, które mu przedstawili podwładni obecnego prokuratora krajowego?
Gdyby nie wydał tej decyzji, rozumiem, że dziś byłby głównym winnym jako ten, który chciał uniemożliwić nadzór Prokuratury Krajowej nad postępowaniem.

Ten spin z objęciem sprawy nadzorem przez prokuratora Janeczka, co ma być ponoć dowodem na winę Janeczka, jest kuriozalny.
Gdyby bowiem Janeczek odmówił objęcia sprawy nadzorem, byłby taki sam spin, że Janeczek jest winny, bo nie objął bulwersującej sprawy nadzorem.

To pismo to ostateczne sypnięcie się narracji o odpowiedzialności Janeczka.
Ci, którzy w nią wierzą - przeczytajcie i zastanówcie się, co byście pisali dziś, gdyby nie wyraził zgody.
Pewnie coś w deseń „ziobrowy prokurator paraliżuje funkcjonowanie Prokuratury Krajowej!”.

to pismo z 29 kwietnia 2024 roku, które dostał zastępca PG Tomasz Janeczek. Taką dostał wiedzę o zdarzeniu na granicy.

Image

https://www.gov.pl/web/prokuratura-krajowa/informacja-o-sledztwie-w-sprawie-podejrzenia-przekroczenia-uprawnien-przez-zolnierzy-pelniacych-sluzbe-patrolowa-na-granicy-polsko-bialoruskiej

Trzech prokuratorów. Z nazwiska wymieniony tylko Janeczek.
Droga 
@PK_GOV_PL
, można prosić o nazwiska pozostałych prokuratorów, w szczególności prokuratora, który postawił zarzuty?

Bartosz Lewandowski

podobno  na forach policyjnych trwa potężne oburzenie, bo oddziały prewencji zabezpieczające granicę 🇵🇱 mają obowiązek zdawania broni służbowej do skrzyń, jak przy zabezpieczaniu zwykłych zgromadzeń. A pojazdy z bronią znajdują się kilka kilometrów od granicy. Taki rozkaz podobno otrzymali wczoraj i nie był to pierwszy raz. 

- Strzały padły w taki sposób, że naraziły migrantów na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia i zdrowia - przekazała w rozmowie z Polsat News Anna Adamiak, rzeczniczka Prokuratora Generalnego.

🤮

Opublikowano (edytowane)

Janeczek trzy razy w tej sprawie zmieniał zdanie. Ten dokument też potwierdza, że kłamał. A to człowiek pis i Ziobry.

Janeczek najpierw mówił, że nie wiedział nic do sprawy do chwili ogłoszenia jej przez media.

Potem przyznał, że wiedział bo pojawiło się powyższe pismo.

Teraz znowu mówi, że nie wiedział. Widać, że to sprawa polityczna i człowiek Ziobry miesza tui jako jedyny został złapany na kłamstwie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 godzin temu, hubertuss napisał:

Ja już odpuszczam bo widzę głupio mądrych tu przybywa. Wszystko  wiecie zgłoście się do służby tam pokażecie co i jak. Kiedyś wszyscy się znali na skokach narciarskich dziś na ochronie granicy. Za kilka dni będzie futbol potem olimpiada spoko luz. Eksperci zawsze maja pełne ręce roboty.

Byłem za służbie,  i uczono mnie tak. 3 komendy i działał ak47. Pilnowaliśmy skład amunicji w szczerym lesie. Były incydenty w nocy i nie bał bym się użyć broni, prawa znałem. Spróbujcie przedostać się w taki sam sposób na Białoruś, tam wiedzą co robić jak się nie podporzadkujesz . 

Brawo Żołnierze którzy mieli odwagę użyć tęgo co trzeba.

9 godzin temu, Roki212 napisał:

Proste że się boją, ktoś cię atakuje i nie możesz strzelać ostrzegawczo bo się boisz konsekwencji 🤦

To jest hore, i wstyd dla munduru. Ukraina czy Białoruś śmieją się z takiego postępowania.

8 godzin temu, Desperado napisał:

A jakby do pilnowania granicy wysłać tych walecznych zomowców ze strajku rolników w Warszawie? pod dowództwem tego co mikrofon zniekształcał jego słowa.  :P

A butelkę Aslanova sprzedali by się i granicę. 

9 godzin temu, jarecki7745 napisał:

ludzie co z wami jest forum o ryciu w ziemi z domieszką polityki humoru i całego kogla mogla i ciężko napisać że jakiś j**any trep nadgorliwy przyjebał sie do gościa co puścił pare pestek aby ciapatego h*ja wygnać tam skąd przyszedł k**wa od tego jest przejscie graniczne a nie bagno w środku lasu a tu chlapanie i szukanie miodu w d*pie , władek wiedział i nie powiedział donek wiedział ale wybory to po h*j psuć atmosfere a teraz wyszło i klops ,prezydentowi nie powiedzieli bo po co a tu masz ci babo placek umarł młody chłopak więcej szkoda pisać bo na język cisną sie same ku ,hu itd , a najgorsze jest to że żadna celebrycka szmata z obecnie nam panującymi  na wet słowem się nie odezwie bo wypadało by napisać lub powiedzieć  słowo PRZEPRASZAM a rodzinie jakiekolwiek kondolencje sklecić ale ELYTA tego nie zrobi

👍

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Polska potrzebuje takich jak @Ulman  ciamajdanuw pełną parą

Zarząd Morskiego Portu Gdańsk odwołał przetarg na dzierżawę terenu pod terminal zbożowy w Gdańsku. Nie podał przyczyny takiej decyzji. Odwołanie przetargu może spowodować problemy z eksportem produktów od polskich rolników.

Po co cytujesz jak sam tego nie rozumiesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Byłem za służbie,  i uczono mnie tak. 3 komendy i działał ak47. Pilnowaliśmy skład amunicji w szczerym lesie. Były incydenty w nocy i nie bał bym się użyć broni, prawa znałem. Spróbujcie przedostać się w taki sam sposób na Białoruś, tam wiedzą co robić jak się nie podporzadkujesz . 

Brawo Żołnierze którzy mieli odwagę użyć tęgo co trzeba.

To jest hore, i wstyd dla munduru. Ukraina czy Białoruś śmieją się z takiego postępowania.

A butelkę Aslanova sprzedali by się i granicę. 

👍

Ja to wszystko rozumiem. Ale jedynym póki co któremu w tej sprawie udowodniono kłamanie i mataczenie to jest kolega Ziobry pisowski sługus Janeczek. Który ponoć dowiedział się z mediów tak jak wszyscy aż do momentu kiedy pojawiło się pismo które tu wklejono. Paradoksalnie dowód na łganie Janeczka wkleił @nie Nie którzy już podejrzewają, że sprawa mogła być kreowana specjalnie by zrzucić winę na rząd i Tuska. Za sprawą tego pisma nie do końca się udało. Bo to pisor wyszedł póki co na oszusta.

Już tu pisałem sprawa powinna być wyjaśniona. Tygrysek dał ciała, ze nie upublicznili i nie powiadomili rządu prezydenta itd. Sam ten ruch rozbroił by tego kapiszona odpalonego pod sam koniec kampanii. Ale Tygrysek nie nadaje się za bardzo do polityki.

Kolejny fakt to jednak użycie broni powinno być ostrożne i odpowiedzialne. Nie tak jak tu kretyni piszą. Wyobraźmy sobie zostaje zastrzelonych kilku ciapatych. Łukaszenką wkłada im w kieszenie paszporty BY czy RU i pokazuje wolontariusze nieśli pomoc Polacy ich zabili. Mamy złamanie prawa między narodowego. Putin wysyła do lasu jakichś specnazowców rozwalają kilku naszych z SG. Jaką mamy na to odpowiedź? Już złamaliśmy prawo między narodowe. Jak odpowiemy na rozwalenie w ramach odwetu kilku naszych z SG? Tak się robi prowokacje. I jak widać jest tu kilku głupków którzy dali by się wciągnąć.

Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał:

duch krnąbrnego "wolnego miasta Gdańsk" odżywa
tylko bez zaplecza silnej gospodarki interioru polskiego i - da Bóg - może i ukraińskiego a z czasem i dalszych to "wolne miasto" jest niczym i stanie się wasalem czy to niemieckim czy teraz wysoce prawdopodobne że może i ruskim

nie ma sposobu złamania karku krnąbrnej natury tego miasta? no teraz może trudniej bo sam premieruńcio stamtąd ale już niedługo i się nie minie bo inaczej i Polska straci dostęp do morza i porty obecnie jeszcze polskie się spauperyzują
jak skończył Królewiec? tam też nie wiedzieli komu cześć komu chwała ani nawet kim sami chcą być

szkoda nerwów dalej tłumaczyć

dobranoc

Powiadasz wolne Miasto Gdańsk .

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, nie napisał:

to pismo z 29 kwietnia 2024 roku, które dostał zastępca PG Tomasz Janeczek. Taką dostał wiedzę o zdarzeniu na granicy.

Image

W tym piśmie znowu ktoś pisze o strzałach alarmowych. Jeżeli tak sporządza wszelkie pisma prokuratura albo ŻW, to ja się nie dziwię że ludzi prowadzają w kajdankach. A jeżeli SG wysąłłą takie pismo z e "strzałąmi alarmowymi" to niech ktoś tam piźnie się w baniak. Co raz bardziej wydaję się to silnie dętą sprawą.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
58 minut temu, Leszy napisał:

To tylko hasełko z propagandowej ulotki. 

Galan łyka hasełka jak indor kluchy więc się nie dziw. Dla takich yntylygyntów jest przygotowany pisowski przekaz.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

W tym piśmie znowu ktoś pisze o strzałach alarmowych. Jeżeli tak sporządza wszelkie pisma prokuratura albo ŻW, to ja się nie dziwię że ludzi prowadzają w kajdankach. A jeżeli SG wysąłłą takie pismo z e "strzałąmi alarmowymi" to niech ktoś tam piźnie się w baniak. Co raz bardziej wydaję się to silnie dętą sprawą.

sam fakt że sobie to pismo tu tak wszyscy czytamy bo ot tak ktoś se poszedł se wziął i se focię walnął i mu dali ot tak, do neta tak jak by przepisów rodo nie było i .. głupiego paragonu ze sklepu strach na publiczne wrzucać bez zamazania nazwy sklepu i tych różnych numerków bo może się kto przyp.. a tu proszę
ja też wszystkie swoje pisma do urzędów fotografuję i wrzucam gdzie tylko się da

oczywiście że dęta sprawa tylko trąbom się wydaje że są trębaczem czyli dmuchającym gdy tak naprawdę są tylko w szeregu kolejnych dmuchanych :D

z resztą - dowolne pisemko można spreparować i czasy woskowych pieczęci to już dawno prehistoria

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

"Szczyt bezczelności. To Tusk z Bodnarem, Kosiniakiem-Kamyszem oraz Tomczykiem są odpowiedzialni za zatrzymanie i oskarżenie żołnierzy broniących granic. Próba przerzucenia odpowiedzialności za to co się stało na prok. Janeczka, który został pozbawiony kompetencji przez neoprokuratora krajowego Korneluka to farsa. To rzeczniczka Korneluka wczoraj mówiła, że polscy żołnierze 'narazili migrantów'. Przeproście żołnierzy i funkcjonariuszy!" – grzmi szef klubu PiS Mariusz Błaszczak.

"Głowy nie poleciały. Tusk słaby jak barszcz. Żołnierze nadal z zarzutami!" – zauważa z kolei były wiceszef MSWiA, poseł Maciej Wąsik.

"Gdyby Donald Tusk miał honor dziś za skucie przez jego ekipę polskich żołnierzy kajdankami podałby się do dymisji. Ale Tusk nie tylko nie ma honoru, ale także i nie ma zwykłej przyzwoitości. Manipuluje, kłamie i ukrywa fakty przed Polakami szukając rozpaczliwie kozła ofiarnego. Tchórz" – ocenia poseł SP Janusz Kowalski.

Mec. Bartosz Lewandowski stwierdza, że postawa premiera jest żenująca. "Rząd znalazł sobie kozła ofiarnego, który o sprawie dowiedział się pod koniec kwietnia (już po zatrzymaniu i zarzutach), a 22.04 stracił nadzór nad departamentem. Jedyną jego przewiną jest to, że napisał „zgoda” na dokumencie wniosku o nadzór służbowy 6.05. Serdecznie gratuluję pomysłu agencji PR, która za tym stoi" – komentuje ironicznie.

Dziennikarz "Do Rzeczy" Cezary Gmyz wskazuje: "Próba odwołania prokuratura Tomasza Janeczka to wyjątkowe wręcz draństwo, by nie powiedzieć mocniej".

https://dorzeczy.pl/kraj/595419/szczyt-bezczelnosci-tchorz-oburzenie-po-briefingu-tuska.html

"Panie Premierze Donaldzie Tusku – czy prawdą jest, że już kilka dni temu, gdy Wasze media informowały o stabilnym stanie zdrowia tego dzielnego żołnierza, stwierdzona została śmierć jego mózgu? Czy prawdą jest, że organy wewnętrzne już od kilku dni nie pracowały, ale na polecenie Pana Generałów, aż do wyborów miano podtrzymywać ciało tego dzielnego żołnierza?" – napisała na platformie X była minister zdrowia.

Żądając jednoznacznej odpowiedzi na powyższe pytania, Sójka dodała: "Nie zastraszycie lekarzy i personelu szpitala...".

Wcześniej wątpliwości ws. zmarłego obrońcy granicy przekazał były dowódca Wojsk Lądowych gen. Waldemar Skrzypczak.

https://dorzeczy.pl/kraj/595287/pytania-do-tuska-ws-zmarlego-zolnierza-nie-zastraszycie-lekarzy.html

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v