Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał:

A ja znam. I to są Niemcy właśnie. W ubiegłym roku jak im siadła sprzedaż sami osłabili EURO, żeby np Polakom opłacało się kupować i firmy nie zdechły. Przy okazji nasza żywność dostała po ryju

to jest tylko jeden z morza przykładów gdy polityka wtrąca się do ekonomii zamieniając ekonomię w życzeniową fikcję.
Mógłbym ... każdy mógłby wymienić wiele innych przykładów nakazowo politycznej dewaluacji bo i Chiny i jankeski numer z odejściu od parytetu złota okołosowieckie komuchy to aż po za granice groteski ten proceder wyprowadziły a i u nas przecież sławetne hasło "kontrolowanej" inflacji to już zapomnieli? oj czy nie czasem ryj zbity naszej żywności bardziej po kretyńskich machlojkach naszych rządzicieli niż niemieckich bo tu bym dyskutował

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Iran grozi Izraelczykom. Biden: Atak wisi w powietrzu. A my murem stoimy za Izraelem .

Atak był wczoraj. Task Force jak zwykle był w pobliżu i służył pomocą. Nie wykonali żadnych uderzeń wyprzedzających na terenie Iranu. Nie było też akcji ze strony lotnictwa izraelskiego. Wszyscy zainteresowani zostali poinformowani o planowanym ataku a po jego zakończeniu jedni ogłosili sukces że go wykonali a drudzy że go odparli. Straty prawie żadne. Cała sytuacja pozwoliła przywódcy Iranu wyjść z twarzą z cyrku po ataku na ambasadę a Żydzi dowiedli skuteczności swojej obrony, Wentyl bezpieczeństwa zadziałał.

1 minutę temu, dysydent napisał:

oj czy nie czasem ryj zbity naszej żywności bardziej po kretyńskich machlojkach naszych rządzicieli niż niemieckich bo tu bym dyskutował

Ja mówię bardziej o mojej działce niż pszenicy.:lol:

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, mirro napisał:

Atak był wczoraj. Task Force jak zwykle był w pobliżu i służył pomocą. Nie wykonali żadnych uderzeń wyprzedzających na terenie Iranu. Nie było też akcji ze strony lotnictwa izraelskiego. Wszyscy zainteresowani zostali poinformowani o planowanym ataku a po jego zakończeniu jedni ogłosili sukces że go wykonali a drudzy że go odparli. Straty prawie żadne. Cała sytuacja pozwoliła przywódcy Iranu wyjść z twarzą z cyrku po ataku na ambasadę a Żydzi dowiedli skuteczności swojej obrony, Wentyl bezpieczeństwa zadziałał.

Ja mówię bardziej o mojej działce niż pszenicy.:lol:

ale że co? niemieckie warzywa mrożone stały się tańsze od polskich? pytam w pełnej nieświadomosci i bez jakiejkolwiek sugestii bo w tym temacie nic nie wiem przynajmniej z minionych dwu lat kiedy przestałem się tym rynkiem interesować spodziewając się utraty jego jakiejkolwiek atrakcyjności i czyżby słusznie?
a już tak zmieniając temat to może przebranżowić się na produkcję... jak On nazwał?
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-wazna-deklaracja-prezydenta-polska-armia-przyjdzie-was-broni,nId,7447162

"Cała Europa wraz ze Stanami Zjednoczonymi musi połączyć siły, aby wyprodukować więcej pocisków, zwłaszcza artyleryjskich"

no - "pocisków" teraz brakuje,  a kiedy już popyt zostanie zaspokojony to i ilość klientów na mrożonki spadnie :P
chłodni może nie rozwalaj, te jeszcze mogą się przydać

11 minut temu, witejus napisał:

Pewnie zemdlał w kiblu.

no no; sam napisał - "Moja nieobecność wczoraj w Sejmie miała bardzo ważną przyczynę i jestem przekonany, że rzecznik dyscyplinarna klubu usprawiedliwi moją absencję przy wczorajszych głosowaniach"

pewnie od babci klozetowej stosowne zaświadczenie na srajtaśmie dostał ale przez pomyłkę zużył i kolejną komisję powołają na szukanie ....oni lubią babrać się w gówn..e co i w sumie nic więcej ponad nie znajdują:D

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

chłodni może nie rozwalaj, te jeszcze mogą się przydać

W sumie, biznes funeralny można rozwinąć, Zaplecze jest.:lol:

ale że co? niemieckie warzywa mrożone stały się tańsze od polskich?

Nie niemieckie, tylko turecko, egipsko, marokańskie. Ale oferowane przez niemców.

Tutaj cokolwiek moga uratować tylko cła na towar spoza Unii. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

@Ulman żeby ten konflikt na bliskim wschodzie potrwał kilka lat , nie będzie cię stać na zapłatę usługi za kombajn .

Ale co tam ulman, powie że on ma 100 ha i będzie go stać . Stać będzie go na miskę ryżu .

Przyjmując ryzykowne założenie że jesteś zdrowy na umyśle i nie jesteś wiejskim głupkiem to zapewne umiesz wytłumaczyć jak stanie się to co opisałeś. Jakie warunki według ciebie zaistnieją, co spowoduje że nie będę mógł zapłacić usługi za kombajn. Co takiego musi sie stać na bliskim wschodzie a następnie jakie procesy skutkowe zaistnieją by było mnie stać tylko na miskę ryżu. Jaka będzie podstawa ekonomiczna takiego scenariusza, Jakie cyfry brałeś pod uwagę w kalkulacji że doszedłeś do takich a nie innych wniosków. 

Opublikowano

no no; sam napisał - "Moja nieobecność wczoraj w Sejmie miała bardzo ważną przyczynę i jestem przekonany, że rzecznik dyscyplinarna klubu usprawiedliwi moją absencję przy wczorajszych głosowaniach"

A jeśli nie usprawiedliwi, to tym gorzej dla Pani rzecznik.:lol:

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

Bo ruscy zestrzelą wszystkie kombajny.:lol:

no i ryż się u @Ulmana na polach nie rodzi a więcej jak miskę nie zje to na tę miskę na pewno Go będzie stać i jak kiedy kaprycho ... to se kupi a że tylko miskę? a po co Mu więcej?

wiem po sobie i nawet jak mnie naleci na gołąbki to gdy ryż za drogi ... to się we farszu nagania mięsem :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Co takiego musi sie stać na bliskim wschodzie a następnie jakie procesy skutkowe zaistnieją by było mnie stać tylko na miskę ryżu. 

To proste. Plagi Tuska wykończą uprawy ryżu w skutek czego ten stanie się poszukiwanym deficytowym produktem klasy premium🤣

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Tonę pszenicy przeznaczy na zapłatę usługi kombajnu .

Umiesz odpowiedzieć o to o co pytałem czy maksimum intelektualne to pisanie jakiś głupkowatych jednozdaniowych przemyśleń. 

A tak na marginesie - wiesz ile kosztowal koszenie hektara w 2023?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Plagi Tuska wykończą uprawy ryżu

Albowiem nie samym ryżem żyje człowiek, powiedział Pan do Mojżesza, po czym piznął mu worki z manną i stada przepiórek.:lol:

Opublikowano

No jak wspomnę sobie pewne wykwintne wesele gdzie podano pieczoną przepiórkę to aż dziw że ten Mojżesz i lud jego z głodu nie zdechł, albowiem powiadam Ci,  więcej mięsa z wróbla domowego niźli z tego ptaka szlachetnego🤣

Chyba szef kuchni solidaryzował się z głodującą Afryką  i zamówił przepiórki jednotygodniowe🤭

Opublikowano

waldemar buda:

A tymczasem pocichutku i bez rozgłosu!
Od 2030 zakaz instalowania pieców gazowych i węglowych a już od 2025 zakaz jakichkolwiek doplat w tym zakresie!
Mówicie drogie mieszkania? Dopiero będą drogie! Od 2030 wszystkie nowe budynki będą musiały być zeroemisyjne!

I to wszystko wczoraj na Radzie przy uwaga: braku sprzeciwu Polski! 

Dobrze wiedzieć na czym będzie polegał nowy podatek na który zgodziła się Polska w piątek (12.04.2024).

Nowy ETS2 to będzie nowy podatek nałożony na użytkowników gazu i węgla! Czyli najbiedniejsi będą płacić jeszcze więcej. Na tym ma polegać sprawiedliwość transformacji energetycznej!
Bogaci w elektrykach i z pompami ciepła nie zapłacą nic.

Wiele domów ma instalacje ogrzewania na gaz czy węgiel, których przerobienie na niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe pod pompę ciepła jest albo niemożliwe albo będzie kosztowało kilkadziesiąt tysięcy!
Oczywiście skończy się tym, że duża część osób postawiona przed takim wydatkiem będzie ograniczała ogrzewanie kosztem swojego zdrowia i płaciła kary!

Premier Morawiecki i rząd pis żądał uchylenia ETS1, który podnosi koszty prądu a obecny rząd nie dość, że tego zaniechał to zgodził się na podatek ETS2 dla właścicieli domów i mieszkań!

• Thanks 1
Opublikowano
mirro napisał:

Ze względu na problemy techniczne najbliższy koniec świata został odwołany, O kolejnym planowanym powiadomi sie zainteresowanych w stosownym czasie.

Aaaa to dziś dwie asteroidy śmigną kole globusa w odległości bliższej niż księżyc jest. Galan w bunkrze pewno siedzi...

Roman176 napisał:

po co teraz sie tym platforma chwali 

Ja niewiem - po co?

dysydent napisał:

wiem po sobie i nawet jak mnie naleci na gołąbki to gdy ryż za drogi ... to się we farszu nagania mięsem 

Tak apropos - skoro cukierki odwija się z papierka przed zjedzeniem to kto mi powie poco jeść kapuchę z gołąbka?

Ulman napisał:

A tak na marginesie - wiesz ile kosztowal koszenie hektara w 2023?

Bizony koszo na godziny...

mirro napisał:

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Plagi Tuska wykończą uprawy ryżu

Albowiem nie samym ryżem żyje człowiek, powiedział Pan do Mojżesza, po czym piznął mu worki z manną i stada przepiórek.

Skoro Mojżesz to jak wymyśli rozstąpić morze w Cieśninie Ormuz to spowoduje trochę zamętu.

Opublikowano (edytowane)

właśnie kapucha jest konieczna dla pełnej kompozycji smaku ryżu mięcha i sosu pomidorowego odpowiednio przyprawionego i winnego tak że ja nawet liście wyjadam te którymi się dno i wierzch garnka z gołąbkami wykłada na czas duszenia. a po przypieczeniu na patelni na rumiano co prawda dioksyn przysparza ale za to i kolejnych smaków nie do podrobienia w niczym innym
oczywiście jeśli kto pozawija w liście z odmian typu Langedijker i podobnych typowo przechowalniczych twardych jak cholewa z gumiaka to i nie dziwota że ... takie odmiany kapusty do niczego się nie nadają i nie wiem po co to ktokolwiek sadzi i w odmianie utrzymuje

to właśnie kapusta jest bazą smaku gołąbków a reszta tylko uzupełnieniem podobnie jak w bigosie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, DTaras napisał:

Bizony koszo na godziny...

nie ma reguły
odkąd geoportal2 w darmowej ofercie to ostatnio nawet więcej liczy z hektara; dla klienta akceptowalniejsze bo z góry zna koszt a i targi przed faktem bardziej cywilizowane niż po

oczywiście jeśli kto przylazie z jaką działeczką około czy poniżej hektarową to jeśli dopłaty stałej za dojazd nie zaakceptuje bywa spławiany albo na "po drodze" jeśli przypadkowo obok poważniejszego zlecenia ma te swoje... ogródki działkowe :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

właśnie kapucha jest konieczna dla pełnej kompozycji smaku ryżu mięcha i sosu pomidorowego odpowiednio przyprawionego i winnego tak że ja nawet liście wyjadam te którymi się dno i wierzch garnka z gołąbkami wykłada na czas duszenia. a po przypieczeniu na patelni na rumiano co prawda dioksyn przysparza ale za to i kolejnych smaków nie do podrobienia w niczym innym
oczywiście jeśli kto pozawija w liście z odmian typu Langedijker i podobnych typowo przechowalniczych twardych jak cholewa z gumiaka to i nie dziwota że ... takie odmiany kapusty do niczego się nie nadają i nie wiem po co to ktokolwiek sadzi i w odmianie utrzymuje

to właśnie kapusta jest bazą smaku gołąbków a reszta tylko uzupełnieniem podobnie jak w bigosie

Obecny rząd bardzo mi się podoba , powinien dokręcać śrubę co godzinę . Okręt tonie a muzyka gra uśmiech wyborca ma .

Pierwsze odejście z rządu! „Miał dosyć uśmiechniętej polityki

W ostatnim czasie w koalicji rządzącej narosły nieporozumienia pomiędzy poszczególnymi formacjami. Doszło także do pierwszego odejścia z rządu. Wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Paweł Zgórzyński zrezygnował z funkcji.

Informację o odejściu z rządu związanego z PSL-em Zgórzyńskiego jako pierwszy opublikował „Dziennik Gazeta Prawna”. 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Rodzaj władzy serwowany przez tuska może popierać tylko złodziej, krętacz i łajdak!”

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „ZA DEBILI BEZ WAS BY MNIE NIE BYŁO”

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „Główne założenia rozwalić wszystko ,sprzedać cO się da ,reszta niech się sama kręci. kręci.Ludzie Ludzie niech walczą o suchy chleb!!!”

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v