Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam zagadkę dla znawców:

kupiłem internet mobilny z play, włożyłem kartę sim do routera i wszystko było ok; następnego dnia już internetu nie było; ikona internetu na routerze pojawia się na sekundę i znika na kilka minut i tak cały czas przez 10 dni; w playu robili kilka synchronizacji karty, sprawdzali różne ustawienia, ale to nic nie pomogło

wymieniłem kartę na nową, sprawdzałem trzy różne (nowe) routery i zero poprawy

po włożeniu karty do tel. internet działa i tel. z kartą również działa jako router, ale karta w routerze nie działa

w playu powiedzieli, że czegoś takiego jeszcze nie widzieli i nie mają pomysłu co zrobić

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, GABBER85 napisał:

tu galan ma racje

a no ma i przecież to samo wynika z tego co wyżej i ja napisałem a ja nawet próbuję udowdnić dlaczego

tylko już nie kontynuowałem dowodu że bilans gazów ma wpływ na bilans energetyczny planety w zależności energii otrzymywanej od słońca a wypromieniowywanej w kosmos spowrotem z ziemi bo o tym durnowate google pełne linków tematu który obecnie stał się wyjątkowo że aż chorobliwie modny i jeszcze mojego wywodu już na pewno nie trzeba bo i bez tego temat się wymiotny wręcz zrobił

mam swoje zdanie że jest przeceniany obecnie wpływ dwutlenku węgla na ten bilans bo jest bardziej zależna temperatura atmosfery od wysokości orbity mniej od składu atmosfery   niż to się obecnie udowadnia bo już bardziej od grubości tej atmosfery niż składu ale to musiał bym już matematycznie wykazać a tu nie forum Fizyki matematycznej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pewnie nawet nie wie że ma rację😆

11 minut temu, nie napisał:

mam zagadkę dla znawców:

kupiłem internet mobilny z play, włożyłem kartę sim do routera i wszystko było ok; następnego dnia już internetu nie było; ikona internetu na routerze pojawia się na sekundę i znika na kilka minut i tak cały czas przez 10 dni; w playu robili kilka synchronizacji karty, sprawdzali różne ustawienia, ale to nic nie pomogło

po włożeniu karty do tel. internet działa i tel. z kartą również działa jako router, ale karta w routerze nie działa

w playu powiedzieli, że czegoś takiego jeszcze nie widzieli i nie mają pomysłu co zrobić

Obstawiam że to wina Tuska

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@nie
a w innych routerach? pewnie ten egzemplarz felerny
jeszcze można sprawdzić na jakich częstotliwościach potrafi pracować router a na jakiej akurat tam nadaje BTS Pay-a

więcej to już tylko przy bezpośrednim dostępie do grata bo zgadywanie na odległość to ... tylko właśnie zgadywanie

może jaka opcja odznaczona np praca w pasmie LTE czy 5G ? no zgaduję

może jaka aktualizacja softu routera co poprzestawiała, firewall czy co?
zresetować router a nie pomoże dalej to już zdalnie nie zgadnę

anteny przykręcone do routera? no chyba że ma wewn... dobra - więcej zdalnie nie wiem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

ikona internetu na routerze pojawia się na sekundę i znika na kilka minut i tak cały czas przez 10 dni;

a tak - doczytałem
najbardziej podejrzany jest słaby sygnał akurat tego "co trzeba" BTSa w miejscu gdzie stoi router albo jakieś zakłócenia z innych ustrojstw w okolicy. Może danego pasma na którym ma być ten net akurat okoliczne BTS-y nie nadają?

zatem pozostaje wziąć router w inne miejsce *co najmniej kilka km) i sprawdzić czy tam to samo, najlepiej gdzie inny tej samej sieci i usługi działa

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

zatem pozostaje wziąć router w inne miejsce *co najmniej kilka km) i sprawdzić czy tam to samo, najlepiej gdzie inny tej samej sieci i usługi działa

sprawdzane, nic nie pomaga

Opublikowano
galan99 napisał:

Podważasz badania naukowców ?. wpływ człowieka na planecie jest bardzo znikomy na , Dwutlenek węgla .

oo, ja sądziłem że więcej
zatem aż 40% bez człowieka było by mniej? czy jakieś durnoty tu głosisz? czy tam - powtarzasz?

Zrozum wreszcie - owszem planeta się nie ugotuje. Człowiek jednak będzie musiał wymrzeć bo wówczas gdy go nie było planeta była w stanie ów węgiel kumulować. Bez różnicy czy będzie to mróz czy gorąc człowiek tej epoki nie przetrzyma.

Opublikowano

wina palikota ..tfu tuska .

11 godzin temu, Roman176 napisał:

gdybyś był kimś mądrym to byś coś w życiu osiągnął a nie siedzisz tu dniami  

do lusterka to pisales ??

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

tu galan ma racje

dziwne przedtem susze zdarzaly sie co 10 lat a teraz prawie co roku...i nic sie nie zmienilo.

31 minut temu, nie napisał:

mam zagadkę dla znawców:

wyprowadz sie w cywilizowane rejony..🤣 

zmiany w technice nie zawsze sa dobre...kurna nawet u nas w dolinka miedzy wsiami nie ma zasiegu a kiedys nie bylo problemu.

jesli dysydent nie wie -to nic innego ci nie zostalo..

Opublikowano
dysydent napisał:

w czym jesteś lepszy ode mnie że to ty mi a nie ja tobie coś pozwalam w miejscu które jest jednakowo moje i twoje? dlaczego ktokolwiek komukolwiek ma na coś pozwalać? równość? g. prawda oczywiście nie do Ciebie a ogólnie owe pytania. zmierzamy w czasy zamordyzmów i warto sobie takie pytania zadawać aby pamiętać co się straciło

Bo to nie problem lepszości tylko rejestracji - samochody też rejestrujesz. Żyłka pierdząca jest nieprzewidywalna - może puścić w każdym momencie. Trzeba mieć choć cień szansy aby takiego delikwenta choć post factum wyłowić. Pierwsza zasada cwancyku z bronią brzmi: nie nosisz jej dla lansu i nie wyciągasz dla pokazania. Broń to narzędzie i jak już się pojawia to padną strzały. Większość tego nie rozumie i należy się temat jakoś propagować. Proceduralne obowiązki to minimum jakiejś tam edukacji w kierunku. Posiadanie kwita bowiem nie tylko pozwala na broń ale też kasuje możliwości wykpienia się z konsekwencji jej posiadania. Edukacja ważna rzecz - dysydent.

Opublikowano
40 minut temu, nie napisał:

mam zagadkę dla znawców:

mam 4 karty pley i kiedyś jedna obsługiwała modem-ruter do nawigacji rtk z 3 lata temu pley coś popierdoliło wyłączając jakąś częstotliwość  pod 5G i od tego czasu na pley się nie da obsługiwać tego modemu .W suszarni mam zdalny monitoring temperatury też oparty o sim gsm i tam już w instrukcji pisze że pley niet .kup kartę innego operatora jak ruter będzie działał to wina właśnie pley .U mnie zapierali się że nic nie zmieniali a jednak im udowodniłem że zmienili wyłączając częstotliwość pod 5g

Opublikowano
GABBER85 napisał:

Widzieliśćie kiedyś wulkan? może wpisz jeden z drugim na yt i zoboczy ile tam energii jest, dodam że nie od wczoraj

Byłem, widziałem. Wulkan to tylko pierdnięcie z potężnej reakcji jądrowej która wciąż tę planetę od spodu grzeje.

nie napisał:

3 minuty temu, dysydent napisał:

Ze trzy routery mi od playa padły. Hujeje przeważnie.

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

no to dalej mogę zdalnie tylko kląć

u znajomego net z Playa ruszył od kopa na routerze TP-Link Archer RM600

taki net za dwie dychy miesiecznie coś chyba 150GB limit; taka tajna promocja niby to której już nie było a dla Niego była bo stały klient telefonu
znaczy z routerem płaci trzy dychy i drugi już rok a problemu zero, śmiga i to 5G. znaczy - pisze 5G a śmiga jak takie bidne LTE tak gdzieś do 15Mbit/s w porywach choć głównie to 7-10Mbit ale za takie pieniądze nikt nie dociekał dlaczego nie szybciej.

Opublikowano
GABBER85 napisał:

4 minuty temu, dysydent napisał:

a ile energii emitują wulkany i nie tylko energfii bo i materii w tym gazów to jest Matematyka i można policzyć i porównać z tym ile człowiek i wcale nie tak dużo te wulkany względem wszystkich fabryk, pojazdów, domów , wcale nie tak dużo

ILE? i od kiedy?

Następny... Wliź na płot i przejdź go po grani w całości. Docenisz co to znaczy równowaga.

galan99 napisał:

To są bajki ludzie mają mizerny wpływ na planetę .

Nie poradzisz - jemu ocieplenie klimatu kojarzy się wyłącznie z ogniami piekielnymi. Do zaburzenia w skali globu wystarczą 3 średnio stopnie... Taki incydent jak wypiętrzenie And czy Himalajów pozwolił życiu się rozwinąć ale co gdy jednak nawalona energią masa przeniesie tę wilgoć ponad szczytami?

dysydent napisał:

mam swoje zdanie że jest przeceniany obecnie wpływ dwutlenku węgla na ten bilans bo jest bardziej zależna temperatura atmosfery od wysokości orbity mniej od składu atmosfery   niż to się obecnie udowadnia bo już bardziej od grubości tej atmosfery niż składu ale to musiał bym już matematycznie wykazać a tu nie forum Fizyki matematycznej

Ja zaś uważam iż CO2 to marker. Jeżeli zrobimy wodę sodową w oceanach to ślimak nie utrzyma muszli i zaburzy się to środowisko i ekosystem ów go przestanie pochłaniać oraz emitować tlen a zacznie metan... etc itd. Ostatecznie to para wodna zarządzi resztą.

Opublikowano
10 minut temu, DTaras napisał:

Bo to nie problem lepszości tylko rejestracji - samochody też rejestrujesz. Żyłka pierdząca jest nieprzewidywalna - może puścić w każdym momencie. Trzeba mieć choć cień szansy aby takiego delikwenta choć post factum wyłowić. Pierwsza zasada cwancyku z bronią brzmi: nie nosisz jej dla lansu i nie wyciągasz dla pokazania. Broń to narzędzie i jak już się pojawia to padną strzały. Większość tego nie rozumie i należy się temat jakoś propagować. Proceduralne obowiązki to minimum jakiejś tam edukacji w kierunku. Posiadanie kwita bowiem nie tylko pozwala na broń ale też kasuje możliwości wykpienia się z konsekwencji jej posiadania. Edukacja ważna rzecz - dysydent.

posiadanie młotka .. che, taki gun na gwoździe też wymaga stosownej kwitologii i pozwolenia? nie wymaga a ten "gun" to całkiem niezła broń może być, młotek z resztą też.
Przepisy o nie obnoszeniu się publicznym co innego a pozwalanie jednemu przez drugiego co innego
żadnych nie mam gwarancji że pozwalający nie jest mniej poważny od .. tego drugiego
O WŁADZĘ chodzi panocku , o władzę a nie żadną edukację.
Inna sprawa że wychowani w bezbronnym społeczeństwie mamy zwichrowane pojęcie o przemocy, broni, odpowiedzialności i paru jeszcze innych rzeczach z których wynika że wolność to bardziej obowiązek niż prawo bo ma być po równo dla wszystkich i każdy może uznać że już ma prawo jej bronić rozwalając łeb temu który chce mu odebrać bodaj część tej wolności i to bez podawania jakiegokolwiek rzeczywistego powodu.
W obecnym układzie ja nigdy nikogo nie poproszę o pozwolenie na broń, z reszta w każdym układzie bo w takim który uznaję za normalny taka prośba nie jest wymagana

i ze wszystkimi konsekwencjami z tego wynikającymi których dalej nie zamierzam tu rozwijać ;)

Opublikowano

Wtrącę się -Naturalnym prehistoryczny poziom dwutlenku węgla na ziemi jest cos koło 10 % dopiero rośliny skumulowały i (zakopały) CO2 pod ziemią w formie węgla ropy i gazu a teraz planeta przy udziale ludków uwalnia to co skumulowane .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Ja zaś uważam iż CO2 to marker. Jeżeli zrobimy wodę sodową w oceanach to ślimak nie utrzyma muszli i zaburzy się to środowisko i ekosystem ów go przestanie pochłaniać oraz emitować tlen a zacznie metan... etc itd. Ostatecznie to para wodna zarządzi resztą.

niedawno co udowadniałem że nie może być równowagi systemu jeśli ma być w nim życie bo w stałej równowadze by wcale nie powstało.
Nierównowaga nas stworzyła, utrzymuje przy życiu i jeśli za nierównowagą nie nadążymy to nas też zabije, ale nadążymy za rzeczywistym a nie wydumanym zwłaszcza jeśli owo wydumane miało by ową nierównowagę.. zrównoważyć bo jest to z samego założenia i po zrozumieniu powyższego przecież bzdurą.
My nie mamy zmieniać klimat planety, my mamy tylko za zmianami tego klimatu nadążać i ew jak najmniej od siebie do tych zmian dokładać byśmy kiedyś nie musieli żałować iż lepiej było nic nie robić niż to co tak na wszelki wypadekśmy zrobili.
Poziom dwutlenku węgla n tej planecie bywał i rzędów całych kilku procent a wcześniej i kilkunastu a do jednego procenta nie mamy żadnych szans ani technicznych ani zasobowych doprowadzić nawet jeśli byśmy chcieli.
Zycie zaś na tej planecie najintensywniej się rozwijało w jej okresach ciepłych a nie zlodowaceniach bo na wtedy przypadają okresy wielkich wymierań tak że głupia małpa wynalazła piłę i w obawie by się gałąź na której siedzi nie złamała pod swym ciężarem zaczyna piłować tę gałąź nawet nie sprawdziwszy czy po niewłaściwej stronie od rzaza siedzi :P

56 minut temu, v11 napisał:

Wtrącę się -Naturalnym prehistoryczny poziom dwutlenku węgla na ziemi jest cos koło 10 % dopiero rośliny skumulowały i (zakopały) CO2 pod ziemią w formie węgla ropy i gazu a teraz planeta przy udziale ludków uwalnia to co skumulowane .

najwięcej węgla wcale nie "zakopały" rośliny ani jakiekolwiek życie a wiązanie w węglany w skałach jedynie z udziałem wody i - uwaga - wyższych temperatur od zera
gdzieś to w necie do wyszukania  tylko pod jakim hasłem zapomniałem

wietrzenie skał najwięcej węgla usunęło z atmosfery a nie jakaś fotosynteza bo ta jest procesem.. tworzy produkty odwracalne tyle że sporo z tego zakopuje w złożach i robi to nieporównanie szybciej niż tektonika zdoła odzyskać i tym klimat wychładza
no skały węglanowe też jeśli trafią w lawę to oddają też ten węgiel w *termolizie i stąd sporo odwulkanicznego dwutlenku węgla pochodzi i tylko dzięki temu procesowi Ziemia podniosła się z okresu tzw "Ziemi śnieżki" bo wietrzenie skał pod lodem ustało życie też niemal wymarło a dwutlenek węgla z wulkanów się kumulował, życie dwutlenek węgla usuwa z atmosfery a nie przysparza i tym samym jest sprawcą zlodowaceń z którymi to sama planeta dzięki swej tektonice walczy i to dwutlenek węgla w nadmiarze stworzył życie takie jakim my jesteśmy a nie jego niedostatek i Ziemia w swej Historii się wychładza a nie ogrzewa m in i po przez słabnięcie tej tektoniki tylko to dzieje się w nazbyt dużej jak na człowieka cywilizacyjkę skali i się małpiątku pogubiło ale o skalach i porównaniach już wyżej pisaliśmy jak i całej reszcie tak że może na dzisiaj tej ... tego wszystkiego w temacie wystarczy bo zbrzydnie i miast co kogo nauczyć tylko zrazimy i zescrolluje ;)

no tak, znów link do tego syfu-zbuka pod spodem
zatem tyle mnie tu na dzisiaj
na ra

*termoliza inaczej - piroliza
bo na termolizę ten głupek google jakieś zabiegi kosmetyczne wyszukuje xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie przytaczajcie słów tego pajaca Polko , Twierdził że uryna wojne wygra :)    , jak nakrecał społeczeństwo że uryna to potega , sam sie nabierałem a tu zonk . Zdegradować Polko za sianie defetyzmu .

Edytowane przez marks50
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v