Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, jacus napisał:

tam tez maja polske wschodnia..pardon niemcy..

Pamiętam jak parę lat do tyłu pojechałem z żoną w lubelskie( zresztą do wsi @racyl). I wielkie oczy mojej żony bo przecież tam Polska B a panele na każdym dachu prawie. Sklepy , drogi i w sumie niczym nie odbiega od Polski A. Ale ona to tylko słyszała że tam to jest gorzej zresztą jak większość co tak dzieli na A i B

Edytowane przez saszeta
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@niena to cpk napalony jak szczerbaty na suchary. Pracę obielali czy działka do sprzedania czeka. Bo tak to wszystko przeżywa jak by to teraz najważniejsza rzecz w kraju była.

Słyszeliście ,że szef Solidarność RI która nawołuje precz z zielonym ładem bierze od unii kilkaset tys dotacji na rolnictwo ekologiczne?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

raz w zyciu sie zdezynfekowalem tym plynem ..dostalem takiego uczulenia na rekach ze pozniej tylko udawalem ze psikam..

polska wschodnia to stan umyslu a nie miejsce zamieszkania.......ile razy mam to powtarzac ??

12 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Dobrze że podkrakowskiej wsi tam nie mają, bo wtedy to bieda by była jak u ciebie...😆

11 godzin temu, DTaras napisał:

Jak xujnie szyli... Nitka nie dość, że cienka to może trzy prania wytrzymywała a szyte jest na takim marginesie, że lepiej na grubszym ciuchu mieć dwa numery większą kurtkę. Barachło a płacisz ponad tauzen kurtka. A reklamacja? Niema co składać - od razu jechać i cegłami w szyby rzucać... Dobrze im tak.

Tak napiszę - wieszczyłem trudną wiosnę aż tu przeczytałem że el ninio się zakończył. Fotowoltaika już w tym roku może być kiepska a co za tym idzie żniwa jeszcze we wrześniu...

stara znalazla gdzies prognoze pogody na lipiec - w kolobrzegu ma padac caly miesiac...do wloch chce jechac ..

co ty chcesz od tanich ubran , tiszert za 25 z ???  xxxl ..

10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Hiszpania już w zeszłym roku wysychała, Huelva miała problem z nawadnianiem truskawki przez co chwilę wcześniej skończyli sezon, a w tym roku mają mieć jeszcze większe problemy z powodu ograniczeniem poboru wody do nawadniania.

a wyciagasz z tegownioski dla siebie ?? kiedy oni zaczeli nawadniac a kiedy ty ?? i il ci jeszcze lat zostalo ??

8 godzin temu, nie napisał:

trzy rozstrzygnięte przetargi na audyt cpk i wszystkie trzy odwołane :D

banda debili   

sasin by od razu 70 milionow wyplacil  🤣

2 godziny temu, saszeta napisał:

Pamiętam jak parę lat do tyłu pojechałem z żoną w lubelskie( zresztą do wsi @racyl). I wielkie oczy mojej żony bo przecież tam Polska B a panele na każdym dachu prawie. Sklepy , drogi i w sumie niczym nie odbiega od Polski A. Ale ona to tylko słyszała że tam to jest gorzej zresztą jak większość co tak dzieli na A i B

a parenascie kilometrow dalej ?? 

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał:

...bo Jacus tak już ma, że musi sobie wpierać że gdzieś jest gorzej niż u niego...

Wymyślił l sobie taką nieistniejącą krainę, by kompleksy leczyć...

wiem ze u was jest lepiej.. przynajmniej zapiekanki sa lepsze🤣

ja do swoich dzieci to musze podmiejskim jechac a wy ??????

to ma i zle strony. garnek rosolu, 2 piersi podwojne,garnek ziemniakow. obiad trzeba gotowac.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

polska wschodnia to stan umyslu a nie miejsce zamieszkania.......ile razy mam to powtarzac

Póki co, to jedynie po tobie widać ten odmienny stan umysłu.

1 minutę temu, jacus napisał:

do swoich dzieci to musze podmiejskim jechac a wy ??????

A my auta mamy....i motóry...

Nie musimy liczyć na innych by się przemieścić.

2 minuty temu, jacus napisał:

to ma i zle strony. garnek rosolu, 2 piersi podwojne,garnek ziemniakow. obiad trzeba gotowac.

...a my mamy żony...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

@nie

Słyszeliście ,że szef Solidarność RI która nawołuje precz z zielonym ładem bierze od unii kilkaset tys dotacji na rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne istnieje o wiele dłużej niż zielony ład i nie wrzucał był tych dwóch rzeczy do jednego worka . A jeżeli oszołom który po głównym wydaniu 19,30 TVTUSK atakuje personalnie strajkujących rolników to oznacza że chcą zdyskredytować środowisko rolnicze. Dodatkowo  mówił , że import z Ukrainy jest zatrzymany ale nieskutecznie ,że za całą sytuacją odpowiada import z Rosji i Białorusi.Mówił że ugorowanie nie jest obowiązkowe ( nie wspomniał że dopiero od 2024 ) ., że wogóle dopłaty nie są obowiązkowe i rolnicy nic nie muszą, i wogóle czego ci rolnicy chcą ?! 🤪

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Rząd ignorował rolników - całkowicie ignorował. Kontrolował większość związków i organizacji rolniczych i wydawało mu się, że rolnicy nie są w stanie się zorganizować i zaprotestować. Zauważcie, że o jakichś ruchach rolnikow nie było słowa w mediach internetowych ani w TVP. Dopiero gdy  okazało się, że rolnicy sa w stanie nie tylko zablokowac granicę, ale także całą Polskę, gdy zaczęły się wysypywać transporty w kraju - ktoś w rządzie się obudził.

Dodatkowo okazało się, że rolnicy nie są w swoich poglądach osamotnieni. Za nimi stoi społeczeństwo, które jest o krok od oskarżenia rządu o trucie narodu, o działąnie na szkodę państwa. Zrobione na szybko badania wykazały, że 7 na 10 badanych w pełni rozumie i popiera strajki rolników.

To jest tragedia dla rządu - okazało się, że niczego nie wie i nie kontroluje. Dlatego teraz będzie sie na szybko urabiac społeczeństwo przeciwko rolnikom we wszelkich mediach, zwłaszcza w TVP, a jednoczesnie blokowac rzetelne informacje w interenecie, już w najlepsze trwa cenzura prewencyjna.

Dodatkowo - nadal stosowana jest metoda na przeczekanie - rudy rzuci kilka słów i liczy, że rolnicy będą spokjnie czekać miesiąc- dwa, co się będzie działo. To nie wypali.

Biedronka szybko wycofuje z półek produkty oznaczone jako produkowane na Ukrainie - ciekawe dlaczego ? Czyżby sprzedaż siadała ?

• Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Póki co, to jedynie po tobie widać ten odmienny stan umysłu.

A my auta mamy....i motóry...

Nie musimy liczyć na innych by się przemieścić.

...a my mamy żony...

albo motor albo zona -to zbior rozlaczny...zona w znaczeniu ze jedyna akt  jaki laczy to nie ten papier ze slubu 🤣..

27 minut temu, masa24 napisał:

Przecież to czysty debil , o czym z nim rozmawiać ?  Chłop nie ma czym to próbuje chociaż miejscem zamieszkania się dowartościować

najgorzej jak miejsce zamieszkania laczy sie ze stanem umysu-wtedy wychodzi prawdziwy wschodniopolski debil.

25 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No da się to zauważyć.

Nigdy niczym innym się nie pochwalił.

swinie i to wietnamska,na dodatek nie moja, wstawilem ??

kurna ile razy pisalem ze wlasnie w tv mnie pokazuja,  ,moja rodzine, moj dom, moje pola, moje sprzety...

nudzi ci sie to poszukaj - po wuja mam sam sie meczyc jak tvp mnie pokazuje 🤣

ja zrobie parenascie  zdjec na rok,, i to wazniejszych niz zapiekana. 

aronictwo ekologiczne to nie istnialo od poczatkow ludzkosci az do XX w ?? a gnieniegdzie to do dzisiaj funkcjonuje ?

272---zeby-tir-nie-wracal-z-watykanu-na-pusto.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

albo motor albo zona -to zbior rozlaczny...zona w znaczeniu ze jedyna akt  jaki laczy to nie ten papier ze slubu 

Mało wiesz.

Nie ty wyznacznikiem szczęścia w związku.

5 minut temu, jacus napisał:

po wuja mam sam sie meczyc jak tvp mnie pokazuje 🤣

Chyba jako pokaz nędzy 

Opublikowano (edytowane)

akurat widz polskich telewizji (dowolnego autoramentu) to ostatni na którego uwadze mi(i już w zasadzie większości przyzwoitych ludzi) zależy
skoro o "stanach umysłu" mowa :P

za niedopuszczalne uważać dbanie przede wszystkim o własne interesy przez innych a nie o moje przez tych innych o czym świadczy? tylko o głupocie czy czymś jeszcze gorszym?

Jeśli Ukraina swój mit założycielski będzie opierać na walce a nie pracy własnej to szybko ktokolwiek nie będzie zainteresowany jej istnieniem. Jeśli tradycję buduje się na ludobójcach a nie pozytywistach którzy nie rabunkiem i rozbojem a własną pracą oferują coś na zewnątrz to nigdy się własnego państwa nie stworzy. Chcecie broni ukry to może zróbcie ją sobie sami, mieliście dwa lata na zrozumienie że nikt ani własnych dzieci nie pośle na obronę waszych ani własnych dzieci nie zagoni do dożywotniej pracy na utrzymanie waszych i jeśli sami się nie obronicie to dlaczego kogokolwiek spoza ma obchodzić czy Ukraina istnieje czy nie?

Reszta świata widzi już że samodzielnie nie obronicie tego czego wcześniej nie potrafiliście zbudować. Kogo macie za własnych bohaterów? buntowników i ludobójców? i chcecie aby ktoś was szanował? za co? za nieudacznictwo w pokoju i dopiero fanatyzm na wojnie? tak samo się was boimy jak waszych oprawców wszak też na etosie buntu, rozboju budujecie swoją tożsamość i wiemy że równie dobrze wy możecie być oprawcami kacapów takimi samymi a może i gorszymi niż oni teraz są waszymi jeśli by wam dał siłę przewagi której - na szczęście dla wszystkich innych waszych sąsiadów nigdy nie potrafiliście stworzyć samodzielnie a mieliście już kilkakrotnie szansę tak że z kim jest coś bardziej nie tak? kto jest bardziej niedopuszczalny? Wy czy Ci którzy jednak mimo powyższe i tak wam pomagają? a że z obawą aby ta pomoc nie obróciła się przeciwko pomagającym to już nie Twoja ocena prezydenciku ginącego państwa  zanim jeszcze się narodziło i samodzielnie sobie na państwowość zapracowało.
Popatrz w Historię, jankesi kiedyś pomogli kacapom germańską dewiację ubić i co w zamian otrzymali? pół wieku zimnej wojny z tym któremu nieopatrznie za dużo pomogli i chcesz teraz aby popełniono ten sam błąd?

może ktoś powoli zacznie nazywać rzeczy po imieniu i bo to co my mamy z rosją to nie jest ... aż tak dużo nie mamy aby sobie choćby i z Ukrainy robić poligon tylko dla tego że się ruskim zbuntował jeden z ich jeszcze niedawnych i to dobrowolnych wasali.
Niedopuszczalne jest właśnie powtarzanie tego samego błędu dwa razy pod rząd i tu akuratr tego niemieckiego.. co go "sztolcem" nazywam warto by posłuchać. Systemy obrony przeciwlotniczej Niemcy Ukrainie dały najlepsze jakie miały no ale już rakiet dalekiego zasięgu nie mimo że niedawno jeszcze obiecały i te rakiety
czyżby i tam się ktoś zreflektował że ew pobicie rosji przez Ukrainę nam tu ilości wrogów na wschodzie nie zmieni?

nawet z polskiego punktu widzenia; czy silny Ukrainiec będzie mniejszym wrogiem dla Polaka niż silny kacap?
tak samo mamy utrudniony dostęp do Katynia jak cmentarzy wołyńskich i tak samo nie możemy skazać już teraz tylko historycznie ludobójców stalinowskich jak i banderowskich tak jak bodaj symbolicznie Niemcy pozwoliły nam skazać hitlerowskich. Na istnienie jakichkolwiek polskich ludobójców nie ma dowodów takich skali jakie można by jakkolwiek porównać z tymi wymienionymi i teraz jakiś ich spadkobierca i to świadomy będzie nam mówił co jest dopuszczalne a co nie?
a taki xuj!
a to czy my mamy interes graniczyć z Ukrainą czy z rosją na Bugu to już może naszej ocenie to pozostawmy a nie cytujmy ukraińskich kacyków i co najwyżej nie miejmy im tego za złe bo panika akurat tu ich dużo usprawiedliwia tylko nasza panika nie musi być "made in Ukraine" bo my mamy swoją i może jednak pora najwyższa szykować się na ewentualność że Ukraina jeśli nie militarnie to upadnie gospodarczo i przede wszystkim o własnej niezależnej sile winniśmy myśleć a nie... kogokolwiek innego i kogokolwiek innego zależności tylko dlatego że nam tak powiedział

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Rolnictwo ekologiczne istnieje o wiele dłużej niż zielony ład i nie wrzucał był tych dwóch rzeczy do jednego worka . A jeżeli oszołom który po głównym wydaniu 19,30 TVTUSK atakuje personalnie strajkujących rolników to oznacza że chcą zdyskredytować środowisko rolnicze. Dodatkowo  mówił , że import z Ukrainy jest zatrzymany ale nieskutecznie ,że za całą sytuacją odpowiada import z Rosji i Białorusi.Mówił że ugorowanie nie jest obowiązkowe ( nie wspomniał że dopiero od 2024 ) ., że wogóle dopłaty nie są obowiązkowe i rolnicy nic nie muszą, i wogóle czego ci rolnicy chcą ?! 🤪

Kto tak mówił ?

Opublikowano

Jacus,  a pokazują Ciebie i Twoje obejścia ponieważ jesteś kimś szanowanym w otoczeniu i swojej społeczności, coś osiągnąłeś , jesteś autorytetem, wzorem do naśladowania czy po prostu leci przekaz i nie wszystko da się wygumkować?

Może masz parcie na afisz i stajesz za filmowaną osobą?

A może po prostu masz kamerę monitoringu wiejskiego naprzeciwko i często obszczymurów lejących na płot jak obraz upadku w telewizji pokazują?

Bo widzisz w zależności od wyżej wymienionych ocena sytuacji skrajnie różną być może🤭

Ale wydaje mi się że jednak pierwsza odpowiedź, prawda???😁

Opublikowano
41 minut temu, jahooo napisał:

Rząd ignorował rolników - całkowicie ignorował. Kontrolował większość związków i organizacji rolniczych i wydawało mu się, że rolnicy nie są w stanie się zorganizować i zaprotestować. Zauważcie, że o jakichś ruchach rolnikow nie było słowa w mediach internetowych ani w TVP. Dopiero gdy  okazało się, że rolnicy sa w stanie nie tylko zablokowac granicę, ale także całą Polskę, gdy zaczęły się wysypywać transporty w kraju - ktoś w rządzie się obudził.

Dodatkowo okazało się, że rolnicy nie są w swoich poglądach osamotnieni. Za nimi stoi społeczeństwo, które jest o krok od oskarżenia rządu o trucie narodu, o działąnie na szkodę państwa. Zrobione na szybko badania wykazały, że 7 na 10 badanych w pełni rozumie i popiera strajki rolników.

To jest tragedia dla rządu - okazało się, że niczego nie wie i nie kontroluje. Dlatego teraz będzie sie na szybko urabiac społeczeństwo przeciwko rolnikom we wszelkich mediach, zwłaszcza w TVP, a jednoczesnie blokowac rzetelne informacje w interenecie, już w najlepsze trwa cenzura prewencyjna.

Dodatkowo - nadal stosowana jest metoda na przeczekanie - rudy rzuci kilka słów i liczy, że rolnicy będą spokjnie czekać miesiąc- dwa, co się będzie działo. To nie wypali.

Biedronka szybko wycofuje z półek produkty oznaczone jako produkowane na Ukrainie - ciekawe dlaczego ? Czyżby sprzedaż siadała ?

Wszystko dobrze tylko te związki które rozmawiały z Tuskiem wyszły ze spotkania i każdy zadowolony jakie konstruktywne rozmowy mimo ze Tusk nic konkretnego nie powiedział …. Oznacza to ze większość organizacji albo chodzi na pasku rzadu albo liderzy liczą na korzyści dla siebie….

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Widzę, że nie wiele z tego co mówił zrozumiałeś. Nikogo personalnie nie atakował a na pewno nie wszystkich rolników strajkujących. A to, że mogą być tam różne grupy interesu pośród tych strajkujących to inna sprawa i pokazał to na przykładzie jednego człowieka a nie wszystkich.

Druga sprawa to to, że izby rolnicze które były konsultowane w sprawie zielonego ładu dały na to zgodę i pozytywne opinie. Teraz namawiają by przeciw temu co opiniowały pozytywnie strajkować.

Oczywiście, że Europe zalewa import towaru nie tylko z UA ale i BY i RU. To sprawia, ze nie ma tam miejsca dla naszego droższego towaru. To proste jak cep. To samo jest w drugą stronę na nasz rynek docierają jednak tańsze nawozy z BY.

Dopłaty są jak najbardziej nie obowiązkowe. Możesz nie brać w tym udziału. 

Podsumowując chłop może i w paru miejscach się mylił ale ogólnie powiedział bolesną i brutalną prawdę. Której większość rolników albo nie chce albo nie potrafi zrozumieć.

34 minuty temu, jahooo napisał:

Co ty bredzisz? Jaką całą Polskę ktoś zablokował? Objazdy powyznaczali.

Tak społeczeństwo popiera rolników zwłaszcza w kwestii zezwolenia na stosowanie większej ilości pestycydów. A może mam ci wkleić memy jakie społeczeństwo w ramach tego poparcia wkleja, ze nowy fendt tyle kosztuje co nowe lambo.

Masz racje to co w rolnictwie narobił rząd pisu to jest tragedia. Teraz ci samo ci narobili gnojku i wy którzy na nich głosowaliście i to co robili popieraliście. Krzyczycie najmocniej by Tusk sprzątał po was.

2 minuty temu, masa24 napisał:

Wszystko dobrze tylko te związki które rozmawiały z Tuskiem wyszły ze spotkania i każdy zadowolony jakie konstruktywne rozmowy mimo ze Tusk nic konkretnego nie powiedział …. Oznacza to ze większość organizacji albo chodzi na pasku rzadu albo liderzy liczą na korzyści dla siebie….

Solidarność 8 lat za pisu siedziała cicho.

Izby rolnicze pozytywnie opiniowały zielony ład. Większość organizacji sama to wszystko rolnikom na łeb ściągnęła a teraz są przeciw bo zobaczyli, ze tak się opłaca.

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

a co powyżej napisałem - że związki są w pełni kontrolowane przez rząd i wielkie zaskoczenie, ze bunt rolników powstał bez związków , bez ich wiedzy

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Jacus,  a pokazują Ciebie i Twoje obejścia ponieważ jesteś kimś szanowanym w otoczeniu i swojej społeczności, coś osiągnąłeś , jesteś autorytetem, wzorem do naśladowania czy po prostu leci przekaz i nie wszystko da się wygumkować?

Pokazują bo to infrastruktura krytyczna.:lol:

Opublikowano

A to lepianki przy wałach wiślanych też do tejże zaliczyli?

Może i słusznie, bo jakby to krakowskie szambo wylało...🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v