Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
racyl napisał:

To nie są te czasy jak kiedyś że tytuł inż czy magistra dawał ci od razu dobrą posadę, Od blisko 20 lat wykształcenie srednie czy wyższe to standard .

Nie rozumiemy się. Mimo, że zgadzam się z tym co napisałeś. Gdyby za moich czasów studia cokolwiek dawały to bym się nie wpierlił w bagno i nie widział co zobaczyłem. Studia to późniejsza przygoda. Dojdziemy do porozumienia wtedy gdy rys historyczny zacznie mieć dla Ciebie znaczenie. Rys kolego. Nie przekażesz bowiem wiedzy bez odwołania. do nazw, nawet raportu nie złożysz. Ale to nie pierwsza nasza różnica zdań.

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

@nie już tylko takie pisanie ci zostało. Pis załatwił wiatraki i panele i nie masz na to żadnych argumentów do obrony.

:D :D :D 

w latach 2016 -2023 nastąpił bezprecedensowy rozwój odnawialnych źródeł energii, moc zainstalowana w fotowoltaice wzrosła z 0,1 GW do ponad 17 GW, wzrosła także moc wiatraków – z 4,5 do 9,4 GW.

w 2015 r. udział węgla w produkcji energii elektrycznej wynosił 82 proc.,

2023 r. spadł do 63 proc. przy zapotrzebowaniu na energię, które wzrosło przez te lata o ok. 15 proc.

nie mógłbyś zasnąć, gdybyś nie zrobił z siebie głupka :D 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

No to jaka klasa plon parametry i zabiegi?

3 minuty temu, Roman176 napisał:

3 klasa 

To wszystko co wiesz o tym rekordzie? Żadnego pojęcia o konkretnych wynikach tylko bajki które piszesz? 

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

aha czyli jest glabem bo nie zostal oficerem ale ze zostal milionerem to juz nie ma znaczenia ?:) :D:D:D

Wiesz komu sprzedal jeden ze swoich biznesów?? Podobnemu biznesmenowi z Biłgoraja obstawiam zo obydwaj są równie bogaci..

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

powiedz mi ok 70/80 ton buraka z ha  a onemu nie opłacało sie 2 razy tyle ? 

Bo to firma nasienna dostarcza wszystko za darmo..TR rerkordy to sa niewiele warte

Opublikowano

Bayer, Bosch, BASF, Continental — każdy w Polsce i na świecie zna te firmy. Okazuje się, że ich sytuacja dramatycznie się pogarsza. Bosch i Continental planują zlikwidować tysiące miejsc pracy. Gigant branży chemicznej BASF chce rozwijać się tylko za granicą i zaostrza program oszczędnościowy w swojej siedzibie głównej w mieście Ludwigshafen. Zagrożone są miejsca pracy i wpływy z podatków. W ostatnich tygodniach wiele firm niemieckich ogłosiło redukcję zatrudnienia. Niektóre z nich przenoszą działalność m.in. do Polski. Gminy w Niemczech muszą teraz mierzyć się z malejącymi wpływami z podatków.

Przed szkołą w Ludwigshafen słychać okrzyki dzieci. Ośmioletnia uczennica podbiega do matki i z dumą opowiada, czego się nauczyła. Jest jednak coś, co się jej nie podoba.

— Na moim zeszycie ćwiczeń często są śmierdzące robaki. A na półkach są karaluchy — mówi dziewczynka.

Czy to dziecięca wyobraźnia? Mama stwierdza, że nie.

— Niestety, wielu rodziców potwierdza, że w klasach są karaluchy — wyjaśnia.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/tak-upadaja-niemieckie-giganty-ogromne-ciecia-w-basf-bosch-i-continental/ndhmcwm

proponuję nowe przysłowie: głupi jak niemiec :D 

Opublikowano

Przede wszystkim to jest opowiastka dla ciemnoty. Wybrany ze środka pola hektar a nie wiadomo czy nie więcej , bez podania technologii, nawożenia przebiegu pogody, ochrony a przede wszystkim bez jakichkolwiek dokumentów z cukrowni  to takie rekordy wiele firm bije co roku. Do tego jakiś gościu od rekordów nie wiadomo skąd wzięty. Na jesieni nakręcę ci filmik z rekordem bo zamierzam mieć 100t buraka z polaryzacją 19% a sąsiad zgłosił się że poświadczy ze taki właśnie wynik osiągnąłem.

A tak po prawdzie to podobne wyniki które nie  raz się u mnie w okolicy zdarzały i to jako średnia z większych areałów.  To nie są jakieś niespotykane rezultaty.

No ale dobra - dla twojego dobrego samopoczucia to nigdzie takich buraków nie ma jak na opolszczyźnie. Tam najlepsi gospodarze, najlepszy klimat, najwyższe plony i najlepsza jakośc wszystkiego i to na trzeciej albo nawet piątej klasie. 

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Wiadomo, że droższy ale nawet bez polska energetyka latami mało modernizowana sprawia, że i tak jest drogi. Ale wiesz o ile Kopaczka z pro europejskiej PO się zgodziła na takie rzeczy. To weź mi wytłumacz jak się Pinokio z pisu zgodził na zielony ład czy fit for 55.

bo jedni i drudzy to głupie urzędasy które siedzą w kieszeni unijnego budżetu, nawet nie biznesu zachodniego a zwyczajnie budżetu oderwanego od twardej rzeczywistości zwykłej uczciwej pracy w zmaganiu z wyrywaniem Naturze podstawowych produktów koniecznych dla zwykłej egzystencji materialnej. Z kolei duży biznes unijny koncentruje się w starych krajach unii i nie jest zainteresowany konkurencją samodzielnej siły gospodarczej nowych krajów no i co by nie mówił to jest jednak wytrawniejszy i sprawniejszy na pewno nie jak na warunki światowe ale na unijne jednak produkt starej unii jest solidniejszy i profesjonalniejszy niż nawet czeski. Jednak kultura technologiczna a i sama biznesowa nadal jest wyższa w samych zach Niemczech niż Niemczech wschodnich bo choćby o zatory płacowe gdzie większa szansa na zrobienie w ..uja przez kontrahenta, pracodawcę? na pewno nadal w pokomunie. Mimo ogólnej akceptacji przez wszystkich takiej oceny to zachodni biznes nie ma za wiele do zaoferowania z kolei w konkurencji choćby z chińskim i poprzez właśnie urzędasów wymyśla co może aby bodaj sztucznie utrzymać swoją pozycję najdłużej jak się da, normy pod siebie, socjal który tylko te wielodekadowo ukapitalizowane koncerny wytrzymają a ew nowe w pokomunie nawet jeśli jakoś zaistnieją to nie wytrzymają tych przymusów minimalnopłacowych a budżety państw polegających na podatkach tylko z własnego terenu nie są w stanie bez jałmużny z Brukseli dorównać choćby emeryturami standardom starounijnej i takie pinokia i innej maści kacyki nowonijnej części nie mają innego wyjścia jak ustępować nawet kretyńskim pomysłom które z resztą trudno.. coraz trudniej odróżnić od całkiem sensownych brukselskiego światka.

nie wiem, nie potrafię tego w jednym poscie całościowo ująć dlaczego pomimo iż złe nie wynika ze złej woli a jednak staje się coraz bardziej złe z każdą nawet szczerą próbą tego zła naprawy. Oni tam wierzą że robią dobrze i szczerze chcą dobrze tylko że nie rozumieją że im się tylko wydaje bo nigdy nawet kromki chleba jedno z drugim dla swojego pyska nie upiekło i nie rozumie że nie jest wszystko ot tak sobie policzalne w ekscellu bo często wyjdzie zakalec nie wiadomo czego i nic się w tym ekscellu nie zgodzi i wszystkie prognozy biorą w łeb no i wtedy powinni wyzdychać z głodu ale nie, podniosą obciążenia tym którym jakoś wyszło na plus wszak niehumanitane aby ktoś przymierał głodem
tylko właśnie prawem Natury właśnie powinien i nawet zemrzeć jeśli mu nie wyjdzie nawet nie z jego winy a tylko że miał pecha i to wcale nie jest niesprawiedliwe bo nie wszyscy mogą nie tylko być panami ale też nie wszyscy mogą przeżyć ... no tak, wymyślono aborcję antykoncepcję że skoro nie przeżyje ileś tam populacji to lepiej żeby się wcale nie urodziła i nawet to wydaje się bardziej akceptowalne jak metody selekcji Natury. i tu bezczelność zaczyna w pychę przechodzić jako to pójdziemy dale i planetę całą będziemy modelować po swojemu no i mamy zielone łady a że unia to tylko mały pizdryk względem reszty tej planety to ... a przejechał choć raz taki brukselski czy dowolny urzędas bodaj Afrykę choć tak do połowy aby zrozumieć jak mały kontynencik ta Europa gdzie w dwa dni można ją przejechać byle szczerupą z silnikiem a wszędzie indziej tydzień jazdy i ledwie się wjechało w taką Azję czy choćby tę Afrykę i gdzie jeszcze do końca.
to wszystko nie są proste zależności bo mówimy o setkach milionów, miliardach autonomicznie samodzielnych i przecież myślących istot ale obawiam się że taka rosja trafniej rozpoznaje ostatnio trendy na planecie jak ta nasza xujnia i za życia co młodszych z nas będzie to zweryfikowane kto bliżej racji

sorry że tak długo ale kopiowałem trzysta giga między talerzowymi dyskami i miałem czas a wręcz musiałem czymś zapełnić to masz może nie jedną gotową odpowiedź na Twoje pytanie ale zarys i to tylko części warunków wyjściowych do jej dopiero szukania :)

3 godziny temu, nie napisał:

proponuję nowe przysłowie: głupi jak niemiec

aleś odkrył; to nie przysłowie, to prawda, co Niemcy dla świata wniosły czego innym nie ukradły? na innych nie zarobiły, po wymordowaniu innych nie przejęły?
sama pracowitość i uczciwość w drobiazgach to za mało aby... jak wyglądała by planeta zasiedlona przez samych Niemców? wymarła z nudów bo nawet imigrantów by nie było skąd ściągnąć

Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał:

a nie szydzę z pater noster rzadko kto odzyskuje rozum za to po wpierdolu wielu 

u nas szydzą i tak często na opier..ol mawiali - "dostał pater noster od kogoś", pewnie szyderstwo nieświadome bo łaciny nie znają i nie wiedzą co to znaczy
często cali my sami jesteśmy szyderstwem ze świata a poza siebie wyjść się nie da aby z boku zobaczyć jak wielkim
poczucie humoru ratuje przed tą świadomością a i nie ma takiej świętości która by nie miała poczucia humoru bo wtedy przestaje być świętością wszak traci dystans

Opublikowano
18 godzin temu, jahooo napisał:

Oprócz tego - co się uczy, trzeba kłaść nacisk na JAK sie uczy

a myślenie, że najtańsi nauczyciele to będą orły, które przygotują młodziez i wykształcą to urojenie

dlatego nauczyciel musi się stać zawodem szanowanym w społeczeństwie i godnie opłacanym, bo nasze dzieci zaczyna uczyć grono miernot, które pracy nie znalazłyby nawet za tak marne pieniądze jak w szkole

Uważasz że jak będą więcej zarabiać to przyjdą lepsi? Będzie jeszcze więcej takich jak teraz

Za moich czasów nauczyciel nie musiał użerać się z gówniarzami a tym bardziej rodzicami. 

Opublikowano

hurtowe ceny np mebli wyprodukowanych w Polsce a kupowanych przez niemieckie firmy to poniżej 50% ceny detalicznej po której niemieckie sieci handlowe sprzedają bezpośrednim klientom detalicznym i to jako brand niemiecki aby nie budować silnej pozycji rynkowej czegokolwiek pochodzącego z Polski.
Może to i lepszy układ niż gdyby z ruskimi którzy i pięciu procent nie dawali za komuny Polakom za choćby cukier czy mięso no ale i tak wątpliwej to jakości współpraca a nie tylko na polskiej produkcji koncerny zachodnie mają wielokrotnie wyższe marże niż zysk netto producenta i w taki sposób to my nigdy się bogactwem nie zrównamy z takimi "przyjaciółmi" którzy mimo iż fasadowo xujnia jest jednym rynkiem to kluczowych branż nie wpuszczają na swoje lokalne używając najróżniejszych szykan i nic nie wskazuje aby ten stan się zmienił.
Wyrzekałem na jankesów ale na komputerze DELLa który kupiłem z Danii chociaż jest nadrukowane "Made in Poland"

• Like 1
Opublikowano

Niemcy sami zagonili się w kozi róg i teraz nie tylko nie mają jak z tego wyjść, ale gorzej, jeszcze głębiej brną w bagno. Założenie działalności w niemczech przestało być atrakcyjne, masę firm - może to niewiarygodne, ale tak jest - ucieka do czech czy Polski. O spółkach działających na Cyprze czy w Lucemburgu nie wspomnę. Dobrym przykłądem, że w Europie od dawna jest bardzo źle jest flota handlowa - nie znam zabyt wielu statków zarejestrowanych w UE, bo podatki zjadłyby wszystko łącznie z właścicielami.  A co do "markowania" produktów - tu masz rację, niemcy na swój rynek nie wpuszczą niczego "Made in Poland", co najwyżej "Made in EU" bez wskazania kraju.

Opublikowano (edytowane)

jedno Niemcom trzeba przyznać - wykorzystali kacapskie zacofanie i jechali na surowcach ile się dało z rosji za pół darmo i kacap nawet wiele nie winien swojego zacofania bo może szkop im za gaz, ropę i co tam jeszcze może za wiele nie płacił ale płacił w czas i nie marudził sam nieraz podwyższając ceny nie czekając na targi kacapa. Pośrednio Niemcy zrobiły i nam przysługę utrzymując rosję w pozycji kraju surowcowego tak długo jak się dało i utrzymało to w zacofaniu aż do teraz. temat obecnej rosji na odrębną ocenę ale ma właśnie kurację odwykową od dar.. "łatwochy" i nawet lepiej jej idzie niż reszta świata się spodziewała
Teraz Niemcy sami nie wiedzą na kogo mają być bardziej wściekli, na siebie czy kacapów gdy ta wojna i skończył się tani i dla Niemców niezawodny surowiec dla ich przemysłu. Samo sobie nawieźli/naspraszali robotników skąd się dało a tu takie coś że aż komicznie to wszystko wyszło a że musliny głównie te sproszone to ten

44 minuty temu, jahooo napisał:

kozi róg

w dwójnasób symboliczny xD
można nawet na tę okoliczność sparafrazować że Niemcy wyszły na kozią d...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, nie napisał:

:D :D :D 

w latach 2016 -2023 nastąpił bezprecedensowy rozwój odnawialnych źródeł energii, moc zainstalowana w fotowoltaice wzrosła z 0,1 GW do ponad 17 GW, wzrosła także moc wiatraków – z 4,5 do 9,4 GW.

w 2015 r. udział węgla w produkcji energii elektrycznej wynosił 82 proc.,

2023 r. spadł do 63 proc. przy zapotrzebowaniu na energię, które wzrosło przez te lata o ok. 15 proc.

nie mógłbyś zasnąć, gdybyś nie zrobił z siebie głupka :D 

Twoje manipulacje są dobre dla przeciętnego wyborcy pis jak @witejus. Wzrosty które podajesz były na podstawie prawa jakie pis zastał po rządach po i psl. Jednak pis to prawo zmienił. Hamując znacznie ten rozwój tak, że dzisiaj przy utrzymaniu prawa obowiązującego za rządów po i psl te liczby mogłyby być znacznie wyższe. 

Pisowska ciemnota zapanowała wiatraki tak, ze ledwie kilka % powierzchni kraju mogło być dostępne do ich postawienia a fotomontuję zsanowali tak, że dla gospodarstwa domowego stało się to mniej korzystne i ciemnocie tłumaczyli, ze sieci przeciążone natomiast państwowe giganty mogły stawiać takie farmy bez przeszkód. 

Tak więc w robieniu z siebie durnia nikt cię nie doścignie . Łżesz tu tak jak łgałeś z cpk. Tylko wiesz ja nie psiowska ciemnota jak niektórzy co cię lajkują. Te wzrosty które podałeś to jest na podstawie prawa zastanego przez pis po rządzie po i psl. Pis to zahamował. Było by jeszcze więcej.

Trzeba też dodać, ze zagorzały przeciwnik modernizacji energetyki jakim był pis przejrzał trochę na oczy po wybuchu wojny na UA i w rozwoju OZE wtedy coś drgnęło. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 godzin temu, racyl napisał:

Termodynamikę miałem przez jeden semestr na drugim roku. Wykłady sama teoria, zero ćwiczeń. Egzamin z samych zadań.

Takie te szersze podstawy są że ludzie boją się nawet dotknąć samochodu choć czasem wiedzą co i jak.

Widząc czego uczą na kierunku mechanika i budowa maszyn specjalność samochody ciągniki to bałbym się przyjąć do serwisu mgr inż bez skończonego technikum mechanicznego a po samym liceum . I taka to jest ta szeroka wiedza po samych tylko studiach 😄

Kiedy ja chodziłem na studia 2003-2008 to ludzie po studiach towar wykładali na pułkach w tesco bo nie było tyle pracy co teraz.

Wcześniej jak i teraz po technikum jak chcą pracować w zawodzie to praca na produkcji albo naprawa i nic się nie zmieniło. Tak samo po studiach .

To nie są te czasy jak kiedyś że tytuł inż czy magistra dawał ci od razu dobrą posadę, Od blisko 20 lat wykształcenie srednie czy wyższe to standard .

Jak by wszyscy mechanicy byli jak ten gość .

Większość mechaników to ciemniaki .

Opublikowano
6 godzin temu, dysydent napisał:

u nas szydzą i tak często na opier..ol mawiali - "dostał pater noster od kogoś", pewnie szyderstwo nieświadome bo łaciny nie znają i nie wiedzą co to znaczy
często cali my sami jesteśmy szyderstwem ze świata a poza siebie wyjść się nie da aby z boku zobaczyć jak wielkim
poczucie humoru ratuje przed tą świadomością a i nie ma takiej świętości która by nie miała poczucia humoru bo wtedy przestaje być świętością wszak traci dystans

Myślę że w moim przekazie dostrzegłeś poczucie humoru 

• Like 1
Opublikowano

Dostać ojcze nasz czyli po mordzie..

Cytując klasyka.bardziej powinniśmy obawiać się słabości Niemiec niż ich siły,

2 godziny temu, dysydent napisał:

hurtowe ceny np mebli wyprodukowanych w Polsce a kupowanych przez niemieckie firmy to poniżej 50% ceny detalicznej po której niemieckie sieci handlowe sprzedają bezpośrednim klientom detalicznym i to jako brand niemiecki aby nie budować silnej pozycji rynkowej czegokolwiek pochodzącego z Polski.
Może to i lepszy układ niż gdyby z ruskimi którzy i pięciu procent nie dawali za komuny Polakom za choćby cukier czy mięso no ale i tak wątpliwej to jakości współpraca a nie tylko na polskiej produkcji koncerny zachodnie mają wielokrotnie wyższe marże niż zysk netto producenta i w taki sposób to my nigdy się bogactwem nie zrównamy z takimi "przyjaciółmi" którzy mimo iż fasadowo xujnia jest jednym rynkiem to kluczowych branż nie wpuszczają na swoje lokalne używając najróżniejszych szykan i nic nie wskazuje aby ten stan się zmienił.
Wyrzekałem na jankesów ale na komputerze DELLa który kupiłem z Danii chociaż jest nadrukowane "Made in Poland"

Rozmawiałem w sobotę z gościem co siedzi w   biznesie. Fabryki zwalniają ludzi masowo.sprzedawcy oferują drewno na bieżąco

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Twoje manipulacje są dobre dla przeciętnego wyborcy pis jak @witejus. Wzrosty które podajesz były na podstawie prawa jakie pis zastał po rządach po i psl. Jednak pis to prawo zmienił. Hamując znacznie ten rozwój tak, że dzisiaj przy utrzymaniu prawa obowiązującego za rządów po i psl te liczby mogłyby być znacznie wyższe. 

Pisowska ciemnota zapanowała wiatraki tak, ze ledwie kilka % powierzchni kraju mogło być dostępne do ich postawienia a fotomontuję zsanowali tak, że dla gospodarstwa domowego stało się to mniej korzystne i ciemnocie tłumaczyli, ze sieci przeciążone natomiast państwowe giganty mogły stawiać takie farmy bez przeszkód. 

Tak więc w robieniu z siebie durnia nikt cię nie doścignie . Łżesz tu tak jak łgałeś z cpk. Tylko wiesz ja nie psiowska ciemnota jak niektórzy co cię lajkują. Te wzrosty które podałeś to jest na podstawie prawa zastanego przez pis po rządzie po i psl. Pis to zahamował. Było by jeszcze więcej.

Trzeba też dodać, ze zagorzały przeciwnik modernizacji energetyki jakim był pis przejrzał trochę na oczy po wybuchu wojny na UA i w rozwoju OZE wtedy coś drgnęło. 

zapomniałeś dodać, że we wszystkich krajach europy, a zwłaszcza w niemczech zaostrzono warunki dofinansowań i stawiania wiatraków

u nas dostrzeżonow porę, że sieć energetyczna nie jest z gumy i wyhamowano niekontrolowany wzrost energetyki wiatrowej, zanim będzie za późno i trzeba będzie inwestorom płacić kary za przestojowe z powodu ograniczeń sieci przesyłowej

wyciągnięto dość słuszne wnioski z doświadczeń niemieckich

a twoje odczucia to po prostu twoje odczucia,twoje wypowiedzi traktuję już od dawna jako humor a nie fakty, podobnie jak większość zajawek galana - stoicie na podobnum poziomie, tylko on na wszystkich dookoła nie pluje jadem

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v