Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, gregory81 napisał:

Już w małych lokalnych sklepach są ogórki z Ukrainy. Do patrzyłem się dopiero w domu. 😱

20240222_114259.jpg

Dobrze że chociaż napisane a nie potajemnie sprzedawane ... Następnym razem już będziesz wiedział że ogórków w tym sklepie się nie kupuje, a i inne towary warto sprawdzać.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

@jahooo jest trochę racji w tym że subwencje umożliwiły większości rolników zakup lepszych ciągników niżby bez dopłat... też by  wyjechali na protesty; może starszymi albo czym innym co tam kto ma a teraz te obecne protesty nawet nie są już tylko o zwiększenie dopłat a przede wszystkim o zmniejszenie ciężarów i konkurencji zewnętrznej.
PiSowi udawało się ochłapem dopłat protesty wygasić no teraz nie o to chodzi i ... o właśnie w eremefie słyszę że brukselskie pierdzistołki rakiem cofają się z wielu obostrzeń tej "antywęglowej" polityki bo zrozumieli już o co chodzi a u naszych kacyków nic nie słyszę bo zdają się czekać co Bruksela im ... nie wiem; nakaże? przyzwoli?
Tusk jaki jest każdy widzi ale to co zmontował... jak Michalkiewicz nazywa - ten "waginet" na czasy które się zanoszą - nomen omen - szybko w d.. wlezie

Opublikowano
46 minut temu, dysydent napisał:

a "całym zdaniem"? .....

gdyby nie było jednym z postulatów odgłupienie tego zielonego ładu to większe prawdopodobieństwo i wcześniej poleciały by kamienie po szybach tych traktorów po szosach co i tak kwestią czasu gdy coś w tym kierunku się wydarzy a to już spirala której opanowanie szczególnie popaprańców zdolności przekracza.
Na razie jako tako sobie radzą no i te protesty aż tak paraliżujące nie są ale nic nie wiadomo bo to jest jednak żywioł (btw @racyl jeśli Ci się wydaje że jesteś tu anonimowy to masz rację - wydaje Ci się ;) i - tak - to groźba choć nie moja, moje tylko ostrzeżenie; kiedyś przekraczałeś granice we włazidupstwie pisdzielcom teraz przekraczasz platfusom)

Co ci da człowieku że zablokujesz lokalną drogę ? obrzydzisz życie mieszkańcom a nie ludziom decyzyjnym . To się już stało ukraina jest w UE bez negocjacji bez ograniczęń .

Może i nie trafi do nas ukraińskie zboże ale tam gdzie eksportowalismy nasze wolą tańsze ukraińskie . Musielibysmy palić zbożem żeby ono miało cenę

2 minuty temu, dysydent napisał:

@jahooo jest trochę racji w tym że subwencje umożliwiły większości rolników zakup lepszych ciągników niżby bez dopłat... też by  wyjechali na protesty; może starszymi albo czym innym co tam kto ma a teraz te obecne protesty nawet nie są już tylko o zwiększenie dopłat a przede wszystkim o zmniejszenie ciężarów i konkurencji zewnętrznej.
PiSowi udawało się ochłapem dopłat protesty wygasić no teraz nie o to chodzi i ... o właśnie w eremefie słyszę że brukselskie pierdzistołki rakiem cofają się z wielu obostrzeń tej "antywęglowej" polityki bo zrozumieli już o co chodzi a u naszych kacyków nic nie słyszę bo zdają się czekać co Bruksela im ... nie wiem; nakaże? przyzwoli?
Tusk jaki jest każdy widzi ale to co zmontował... jak Michalkiewicz nazywa - ten "waginet" na czasy które się zanoszą - nomen omen - szybko w d.. wlezie

dzisiaj tak samo parę groszy i chłopów nie ma na drogach . Chłopi są głupi dali się ogłupić pis to i teraz za kilka sredników też przymkneliby oczy na ukraińców

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dobrze że chociaż napisane a nie potajemnie sprzedawane ... Następnym razem już będziesz wiedział że ogórków w tym sklepie się nie kupuje, a i inne towary warto sprawdzać.

Na pewno sklep się przyzna 😂 Jaja sobie ktoś zrobił i tyle .

Widizałeś w jakimkolwiek markecie na paragonie  po za nazwą skąd warzywo czy owoc pochodzi ?Co innego na pudełkach

Opublikowano

Subwencje niczego nie umożliwiły - to jest zapłata za nałożone dodatkowo na rolnictwo wymagania, które rolnicy musza spełniać. Subwencje nie są żadną łaską dla rolników - bez tego albo by już dawno wyszli na ulice, albo żywność byłaby w Europie 2-3 razy droższa niż obecnie, przez co na ulice wyszliby wszyscy poza rolnikami.

Mówienie, że rolnicy mają niższe koszty życia - po pierwsze, zjadają ro, co wyprodukują, więc nie liczenie ich pracy do kosztów wytworzonej żywności to zwykłe draństwo

Rolnicy nie mają udogodnień w postaci komunikacji publicznej, szkół z dodatkowymi zajęciami, żłobków, przedszkoli, sauny, basenu i innych rzeczy, bez których normalny mieszkaniec miasta nie wyobraża sobie życia. Nawet zakupy to juz wyprawa do miasta. Tak samo jest z dostępnością służby zdrowia, poczty.

Infrastruktura  typu łącza internetowe też zawitały na wieś z opóźnieniem i de facto sa na wsi te usługi   droższe , bo koszt budowy spory a chętnych dość mało.

Nasz rząd robi doskonale to, co robił poprzedny rząd Tuska - czyli nic, czeka na cud. Gdyby nie zbliżające się wybory, zapewne juz dziś skończyłoby się na pałowaniu i mówieniu, że przecież macie ciepłą wodę w kranie, więc o co wam chodzi.

Teraz krytycy rządów PiS niech się zastanowią - dlaczego dookoła wszyscy ten rząd atakowali, gdy tylko zaczął mówić, że Polska powinna być bardziej samodzielna i samodzielnie podejmować decyzje. Teraz dobrze widać, o  co  chodziło - włączoo sterowanie zdalne z Brukseli, a nasze klauny w rządzie sa jak plastikowe figurki w zdalnie sterowanym aucie. Teraz jeszcze będą sterowani z Ukrainy, przecież Tusk ma się spotkać z Zełeńskim, żeby ten drugi go opier..... i postawił do pionu.

To tak, jakby złodziej cię opier.. że zamykasz drzwi na noc i on nie może wejść.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, racyl napisał:

Co ci da człowieku że zablokujesz lokalną drogę ? obrzydzisz życie mieszkańcom a nie ludziom decyzyjnym . To się już stało ukraina jest w UE bez negocjacji bez ograniczęń .

Może i nie trafi do nas ukraińskie zboże ale tam gdzie eksportowalismy nasze wolą tańsze ukraińskie . Musielibysmy palić zbożem żeby ono miało cenę

dobrze wiesz że nie o Ukrainę akurat w Twoim przypadku mi chodziło

ja też jestem wolnorynkowcem i nie podoba mi się xujnijny subwencjonizm ale skoro za tym subwencjonizmem idzie zamordyzm techgnologiczny to pierwsze co trzeba znieść ...

a palenie zbożem to wcale nie taki głupi pomysł jak i jeżdżenie na olejach roślinnych czy spirytusie pędzonym np z odpadów, nadwyżek i energii do destylacji z fotowoltaiki czy innej energii solarnej czy dowolnej innej tzw odtwarzalnej i tu też mamy blokady prawne nawet na eksperymentowanie a bez eksperymentów nic się wdrożyć nie da nowatorskiego.
zasoby nośników energetycznych kopalnych się wyczerpują nierównomiernie i takiej rosji nie dawajmy forów głupim ustawodawstwem
kto nie zrozumiał mogę rozwinąć choć i na te technikalia ten akurat temat uznaję za nieodpowiedni

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zaraz się zacznie nagonka na rolników . Zreszta już się zaczyna wypominanie ciągników krusu 

zaraz zacznie się głupia narracja ze przez rolników wyrzuca nas z unii albo zablokują pieniądze które miały iść na termomodernizację pompy ciepła drogi i głupi lud zaraz to kupi …. A będzie tak skoro nawet na rolniczym forum są gnidy które szydzą z rolników …

juz skończcie z tym pieprzenien ze zielony ład to program pisu. Dziadkowi wojciechowskiemu coś się pomieszało , palnął coś a każdy podlapuje . Skoro PiS głosował przeciw zielonemu ładowi to jaki to ich program ? Niech wypowiedzą się ci co głosowali za

• Haha 3
Opublikowano
17 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Powiadasz że zrozumiał lud 🤔...

Obrońca Wojciechowskiego jesteś ?,też mu będzie my wypominać emeryturkie.

Na razie większość tu chętnie wypomina Tuskowi i nie widzi tego co pis w rolnictwie zepsuł. Mogłeś też iść do PE byś miał eme jak Tusk czy Wojciechowski i wielu innych.

Opublikowano
45 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To poczekaj do przyszłego roku, worek ziemniaka będzie po 5zl a tona owsa tańsza niż tona żyta paszowego ... Z ziemniakiem wariują, będzie pełno nasadzeń ... Kto zrobi na młodego, wczesnego, to może coś grosza złapie, jesienny będzie za bezcen.

też tak prognozuję ale ostatnio jakoś coraz mniej wierzę i we własne prognozy

to że z ofert znikają nasienne; owies czy sadzeniaki nie musi znaczyć że więcej sprzedano bo równie dobrze może oznaczać spadek produkcji materiału siewnego w ub r.
nie dysponujemy takimi danymi? co? ;)

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Zaraz się zacznie nagonka na rolników . Zreszta już się zaczyna wypominanie ciągników krusu 

zaraz zacznie się głupia narracja ze przez rolników wyrzuca nas z unii albo zablokują pieniądze które miały iść na termomodernizację pompy ciepła drogi i głupi lud zaraz to kupi …. A będzie tak skoro nawet na rolniczym forum są gnidy które szydzą z rolników …

juz skończcie z tym pieprzenien ze zielony ład to program pisu. Dziadkowi wojciechowskiemu coś się pomieszało , palnął coś a każdy podlapuje . Skoro PiS głosował przeciw zielonemu ładowi to jaki to ich program ? Niech wypowiedzą się ci co głosowali za

Z krusem i ciągnikami to co nie prawda? Lud to był głupi przez 8 lat. A Wojciechowski sporo udziału ma w tym burdelu którego on i pis nie mówię ze bez udziału unii ale narobili. No ale skoro komisarz odpowiedzialny za rolnictwa je niszczył to co miała unia protestować. Jest chłop od rolnictwa myśleli wie co robi.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, dysydent napisał:

też tak prognozuję ale ostatnio jakoś coraz mniej wierzę i we własne prognozy

to że z ofert znikają nasienne; owies czy sadzeniaki nie musi znaczyć że więcej sprzedano bo równie dobrze może oznaczać spadek produkcji materiału siewnego w ub r.
nie dysponujemy takimi danymi? co? ;)

Tu nie trzeba danych, widzę jaki szał jest na grupie producentów bobu na nasiona, wiele ludzi szuka maszyn do tej produkcji, za dobrze zapłaciło to teraz przyjdzie dołek ... Na grupach rolniczych wiele ludzi szuka sadzeniaków ziemniaka, tu nie ma przypadku ... Nawet na tym naszym małym forum widać duze zainteresowanie nasionami owsa i sadzeniakiem ziemniaka ...

Byłem dzisiaj w gminie złożyć wniosek o akcyzę, zaczepił mnie chłopak z pytaniem o uprawę bobu bo będzie siał, a nigdy nie siał, coś to oznacza ... Więc już pewnie nie będzie tak jak w zeszłym roku że 40.000 zostanie na czysto z ha ...

Opublikowano (edytowane)

15 minut temu, hubertuss napisał:

Z krusem i ciągnikami to co nie prawda? Lud to był głupi przez 8 lat. A Wojciechowski sporo udziału ma w tym burdelu którego on i pis nie mówię ze bez udziału unii ale narobili. No ale skoro komisarz odpowiedzialny za rolnictwa je niszczył to co miała unia protestować. Jest chłop od rolnictwa myśleli wie co robi.

KRUS jest archaizmem po nieudanej przebudowie struktury agrarnej polskiego rolnictwa gdzie miał pełnić tylko rolę socjalną a w połączeniu z dopłatami stał się jednym z powodów właśnie niepowodzenia tej reformy a przynajmniej jej spowolnienia na w zasadzie "do nigdy" bo inne zawirowania rynkowe czy bardziej antyrynkowe bardziej wpływają na gospodarkę niż jakiekolwiek tzw "strategie" rządowe.
Teraz najlepsi rolnicy doskonale zniosą przejście na ZUS na zasadach jako zwykli samozatrudnieni czy biznesmeni u których jakieś 10tys zł więcej rocznie to ułamek procenta w obrocie tylko nadal jest rzesza pseudorolników co KRUSem maskuje swoją działalność w pozarolniczej działalności jak i takich co niczego nie maskują i nawet na ten KRRUS ich nie stać ... by było gdyby nie dopłaty rolnicze zwichrowane na promowanie mniejszych czyli.. patologii rynkowej

w tym wszystkim jest klucz do wyjścia z tej sytuacji tylko politycy nie są zainteresowani albo zbyt głupi aby to zrobić

nawet nie wiem jak w reszcie xujni sytuacja się przedstawia z ubezpieczeniami socjalnymi rolników ale zgaduję że na pewno nie jest jednolita czyli znów polityka przeważyła gdzie politycy lokalni forsują przede wszystkim interesy narodowe wewn xujni ... i dla głównie tego to xujnia

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

nikt nie będzie miał za złe policji jak ta

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Tępa dzida

dostanie mandat ze stosownych przepisów kodeksu przepisów o ruchu drogowym

(chę, ... z dużej litery napisał xD )

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie patrząc na to co się dzieje na froncie w UA postulaty tego pana mogą wejść w życie za rok czy dwa. Jak Władimir Władimirowicz zamknie granicę. Tyle razy pisałem lepszego sojusznika jak pis i jego wyborcy Putin w PL i UE nie ma.

main_02skandaliczny_baner_na_prote_cie_rolnik_w.jpg

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, hubertuss napisał:

W sumie patrząc na to co się dzieje na froncie w UA postulaty tego pana mogą wejść w życie za rok czy dwa. Jak Władimir Władimirowicz zamknie granicę. 

main_02skandaliczny_baner_na_prote_cie_rolnik_w.jpg

no na miejscu dowolnego rządu w Polsce dużo bym dał takiemu idiocie żeby taki transparent przyczepił
albo fotomontaż albo tylko na chwilę pod fotkę te durnoty przyczepione bo sami protestujący by szybko "wybili mu z szyb" takie pomysły :P

przecież to jawna akcja dyskredytująca protest; zwykła prowokacja najpewniej z aprobatą popaprańców

powtarzam - najpewniej - aby mnie tu kto nie oskarżył o tworzenie newsów informacyjnych bez bezpośrednich dowodów
nbo ale ani mam lokalizację zdjęcia ani np rejestrację traktora

a i jeszcze
przyczepcie się które że zacytowałem tuż pod postem bo sam na siebie .. no posta nie zgłoszę

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie fotomontaż w kilku nagraniach widziałem już nawet w tv z różnych źródeł. Tak to jest idiota. Ale idiotów nie brakuje na innym strajku widziałem jak krzyczeli by PL wyszła z unii. Naprawdę wielu łatwo podpuścić. Bo unia nie jest doskonała ma wady. Ale bez unii ci co tak krzyczeli leżeli by na łopatkach do następnej wiosny a tak może przetrwają  Ja bym popaprańców w to nie mieszał i obstawiał jednak szczerego wyborcę pisu któremu rząd się nie podoba.

A to, że Putin może "zrobić porządek" z Ukrainą to tez wysoce realne. Na froncie ciężko Ukraińcom idzie coraz trudniej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Tyle razy pisałem lepszego sojusznika jak pis i jego wyborcy Putin w PL i UE nie ma.

nie uprawiaj peowskiej propagandy bo robisz z siebie kretyna

tobie też po płaci za hejt?

• Haha 1
Opublikowano

https://www.dziennikwschodni.pl/lubelskie/wazna-decyzja-tuska-w-sprawie-przejsc-granicznych-z-ukraina,n,1000338575.html

czyli z polskiego na nasze

rolnicy już za kilka godzin będa pałowani na przejściach granicznych i przy blokadzie dróg lub torów

taki mamy rząd

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

ciekawe czy siebie będą ścigać za opłacanie hejterów siejących nienawiść za publiczne pieniądze?

Nie wiem, ale na twoim miejscu już bym się pakował do więzienia xD 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, hubertuss napisał:

To to już przegięcie. Tępa dzida z telefonem tłumaczy, ze przecież zgłosili blokadę. Ciekawe jak by karetka jechała do kogoś z jej bliskich.

I bardzo dobrze gada i organizator to samo potwierdza protest zgłoszony, ustalone trasy dla karetek z policją tym bardziej że kilka dni mają stać, a że jakiś niekumaty kierowca karetki pojechał na pamięć tam gdzie nie powinien nie stosował się do zmienionej organizacji ruchu no to 🤷

Gdyby odcinek był w remoncie i zamknięty też by tu pojechał czy jednak inna ulicą... i ile karetka straciła czasu tyle co nic 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

Nie fotomontaż w kilku nagraniach widziałem już nawet w tv z różnych źródeł. Tak to jest idiota. Ale idiotów nie brakuje na innym strajku widziałem jak krzyczeli by PL wyszła z unii. Naprawdę wielu łatwo podpuścić. Bo unia nie jest doskonała ma wady. Ale bez unii ci co tak krzyczeli leżeli by na łopatkach do następnej wiosny a tak może przetrwają 

A to, że Putin może "zrobić porządek" z Ukrainą to tez wysoce realne. Na froncie ciężko Ukraińcom idzie coraz trudniej.

z takimi ofermami jak ta xujnia to putin ... tam putin, nawet jak on zdechnie to ktokolwiek inny po nim i tak "zrobi porządek" z całą tą xujnią" bo utraciła instynkt samozachowaczy już dawno
obawiam się że zanim odzyska ten instynkt będzie za późno

żeby się zbędnie nie rozpisywać to właśnie owe protesty są właśnie resztkami tego instynktu ale zostaną ... nie wiem, zignorowane, rozegnane, spławione wyśmiane ... cokolwiek i dalej sobie będziemy brnęli w obłęd samoograniczania i wolności gospodarczych i wszelkich innych i teraz to xujnia zmierza w komunę a rosja chce komunę rozpędzić.
komuny to mają do siebie że i bez rozpędzania się rozlatują i tu nie wina rosji że ludzie już się w tym wszystkim dawno pogubili. przyczyna nie leży w rosji;leży w samej xujni, rosja jest tylko skutkiem ubocznym

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roki212 napisał:

a że jakiś niekumaty kierowca karetki pojechał na pamięć tam gdzie nie powinien nie stosował się do zmienionej organizacji ruchu no to 🤷

Karetek, straży pożarnej czy przejazdów policji nie powinno się blokować na żadnym strajku, inaczej byś gadał gdyby do twojego dzieciaka jechała karetka 40 min okrężną drogą zamiast 20 min przez to rondo ... Różne są sytuacje w życiu, nieraz te 20min może być dla kogoś sprawą życia lub śmierci ...

Jeżeli strajkujący będą blokować karetki lub straż pożarną to dadzą władzy idealne argumenty do rozgonienia tych strajków ...

Opublikowano (edytowane)

Nie rozśmieszaj mnie ile ona straciła czasu... jak już wspomniałem gdyby ten odcinek był remontowany i zamknięty gdzie by jechała też pchając się w remont czy objazdem 🤣

Pokazali mu gdzie ma jechać i pojechał korytarzem na wiadukcie bo w dalszym nagraniu widać i ile tam ona stała aby to miało na coś wpływ. Rozumiem gdyby całkowicie było po lokowane że zero przejazdu w różnych kierunkach to inna sprawa a tak wyłącznie prowokacje... Tak samo jak na drugim nagraniu widać karetkę w korku i też winni rolnicy ale przy karetce ciągników nie widać tylko samochody które nie zjechały.

Inna sprawa z tym transparentem co koleś wywiesił... gdzie byli rolnicy czemu nie zerwali i nie pouczyli czy nie pogonili z protestu tu już nie ma kogo bronić... 

Ale z tymi pojedynczymi karetkami czy strażą prowokacje właśnie do zerwania protestu przeciwnikom na rękę... bo ile jest filmików że jadą karetki czy wiozą krew jada bez problemu nikt nie blokuje ale o tym nikt nie mówi... tylko takie jednostkowe przypadki nagłaśniają na okrągło, tym bardziej policja się kręci to czemu nie kazała rolnikowi wcześniej odblokować jakoś im nie przeszkadzało 🤔

Edytowane przez Roki212
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v