Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, dysydent napisał:

to że Mentzen nie nazwał wprost poczynań takiej nastolatki głupotą i Ty się tego czepiasz że to dowód jego głupoty świadczy o merytoryce Twego czepialstwa czy tylko retoryce?
Przecież z daleka widać Twoją zamierzoną celową nierzetelność oceny tylko aby wykazać co Ci nakazano nawet jeśli wyjdziesz przy tym sam na głupka

bo wychodzisz i to jeszcze tendencyjnego świadomie, czyli na coś jeszcze gorszego niż głupka a tak to nikomu nie zaszkodzisz a wręcz przeciwnie

nie bój żaby, Mentzenowi tabletka dzień po zażyta dwa miesiące później na pewno nie zaszkodzi i Mentzen na pewno to wie i nawet nie będzie próbował jej zażywać xD

Naprawdę szczerze się ubawiłem czytając. Jak można bronić człowieka który albo jest hipokrytą labo nie wie co mówi. I wszyscy dookoła winni tylko nie Mentzen co brednie opowiada.

15 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

@hubertuss chyba pytałeś dlaczego rolnicy wcześniej nic nie robili...

https://youtu.be/tZgFJ-t5Tu4?si=7146dAPz-TfUIMle

Takie tam tłumaczenie, że on do Dorohuska 600 km ma albo ze w zeszłym roku to on musiał w gumiakach zwierzaki karmić. A dzisiaj co nie musi. A rok temu nie mógł blokować drogi koło swego domu? Zielony ład już był ekoschematy już były? Wypełniałeś wnioski na dopłaty czy tylko "podpisałeś gotowe" i nawet nie wiesz co tam jest? Bo większość rolników się zachowuje jak by o tych ekoschematów się dowiedzieli pierwszy raz w zżyci a zeszłoroczne dopłaty to pewnie ktoś im wypełniał i nawet nie wiedzieli co.

• Thanks 1
Opublikowano

KOnfa ma krótką ławkę jeśli chodzi o jakichś rozsądnych ruchów a w pisie zaczynają się ruchy rozłamowe i ci młodsi zaczynają rozglądać się za jakimiś nowymi opcjami politycznymi. W pisie nastąpi rozłam stara gwardia vs młodsze pokolenie typu właśnie Schreiber czy jak mu tam czy Morawiecki. Być może połączą się z częścią tych normalniejszych z konfy.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Naprawdę szczerze się ubawiłem czytając. Jak można bronić człowieka który albo jest hipokrytą labo nie wie co mówi. I wszyscy dookoła winni tylko nie Mentzen co brednie opowiada.

Takie tam tłumaczenie, że on do Dorohuska 600 km ma albo ze w zeszłym roku to on musiał w gumiakach zwierzaki karmić. A dzisiaj co nie musi. A rok temu nie mógł blokować drogi koło swego domu? Zielony ład już był ekoschematy już były? Wypełniałeś wnioski na dopłaty czy tylko "podpisałeś gotowe" i nawet nie wiesz co tam jest? Bo większość rolników się zachowuje jak by o tych ekoschematów się dowiedzieli pierwszy raz w zżyci a zeszłoroczne dopłaty to pewnie ktoś im wypełniał i nawet nie wiedzieli co.

Nie rozumiesz jednej rzeczy . Rolnicy nie wychodzili na ulice bo wcześniejsze lata były dobre , mieliśmy wysokie ceny rzepaku pszenicy . Pas zaczął zaciskać się powoli ale wpływały jeszcze dopłaty do sprzedanego zboża rzepaku czy nawozów ale oszczędności się kurczyły …. Obecnie pętla zaciska się coraz mocniej , pieniędzy brakuje , dużo osób ma pełne magazyny a ceny pszenzyta 600 pszenicy 680… koszty wysokie . Stawiałem na strajki w zeszłe żniwa , trochę się pomyliłem ale jezeli obecna proporcja kosztów do cen się utrzyma to w okolicach żniw fala strajków dopiero się zacznie 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

będąc uczciwym należy napisać, że petru, którego wielu uważa za niezbyt mądrego, na spotkaniach przedwyborczych, w sprawach finansowych nakrywał mentzena czapką 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertuss napisał:

nie bronię Mentzena bo jest wiele u Niego niebezpiecznych naprawdę poglądów, uprzedzeń czy fobii ale czepianie się akurat jakiejś wpadki składniowej na pewno Mu nie zaszkodzi. Jest zbyt inteligentny aby takie czepialstwo było wiarygodne.
Nie mogę wyszukać jak jeszcze w "kanale sportowym" na yt Ten co teraz to "zero" sklecił, zdemaskował dwulicowość w przekazie i samego Mentzena i całego środowiska konfy. Mentzen wprost nie chciał odpowiedzieć i na pytania o stosunek do demokracji i rasizmu i uprzedzeń wyznaniowych czy wynaturzeń seksualnych które ja nazywam tylko chorobą a konfa karygodnym grzechem.
Był tam i szacunek dla względnie zdrowego podejścia Mentzena do gospodarki, solidności w działaniu ale i przestroga że to za mało aby takim jak On, oni władzę nad nami a zatem i nasz los powierzyć bo dla nich nawet sama demokracja jest dewiacją a za takie coś....

nie ośmieszajmy się w nierzetelności oceny zwłaszcza zjawisk niebezpiecznych bo stracimy wiarygodność i nikt nie uwierzy w naprawdę trafne nasze osterzeżenia

konfie się pomyliła kolejność z "siły wolności" na wolność siły, nie tylko im ale im najbardziej a najgorsze że im w pełni świadomie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
🔵
"Chińscy górnicy w cztery dni wydobywają więcej węgla niż Polska przez cały rok - 13 mln ton dziennie!
Powtórzę 13 milionów ton dziennie. 13 milionów ton węgla każdego dnia. I to przecież nie po to żeby z niego robić zupę.
Przez 12 miesięcy Pekin wykopał ponad 4,6 mld ton "czarnego złota". Dla porównania w 2023 roku polskie kopalnie zdołały wydobyć zaledwie około 49 mln ton węgla kamiennego.
Chińczycy cały czas budują NOWE elektrownie węglowe i nie płacą za emisję CO2 do wspólnego powietrza. Nikt nie płaci oprócz krajów Unii Europejskiej😀, taka ciekawostka jakby ktoś nie wiedział. W Stanach Zjednoczonych natomiast NOWO powstająca fabryka baterii do samochodów elektrycznych będzie zasilana elektrownią węglową (podstawa przecież w dzisiejszych czasach to ekologia😄).
Podobno przy sprzyjających wiatrach dociera do nas do Polski piasek z Sahary, a pył wulkaniczny z wybuchu wulkanu na Islandii okrążył ziemię 2,5 razy zanim opadł ale zanieczyszczenia z Chin, Rosji, Indii, Ukrainy no na pewno do nas się nie dostaną, no na bank jesteśmy bezpieczni.
Ufff, od razu zrobiłem się zdrowszy a i planeta się nie spali.
Jesteśmy uratowani i to wszystko dzięki Unii Europejskiej."
Może być zdjęciem przedstawiającym rafineria ropy naftowej

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „Ok, podatek od CO2 zapłacony Klimat powinien się niedługo ochłodzić”

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

pono Nawalny nie żyje

no to takie zwykłe kacapy mają teraz zagwozdkę; przecież nie musiał do rosji wracać bo z góry było wiadomo jak skończy
trudno mi wytłumaczyć dlaczego wyczuwam pogłębiający się u kacapów paraliżujący strach społeczny który szybko zamienia się w apatię i po tym zdarzeniu jeszcze ją pogłębi

o właśnie; w rosji rządzi coś podobnego do polskiej konfy i tam mają rzeczywiście więcej kapitalizmu niż w tej naszej xujni a i tak jest to chory kraj. Wolności gospodarcze to za mało aby uruchomić pełny potencjał społeczny a siłą... no właśnie - sporo tego potencjału trzeba przepalić w ową siłę przymusu że na całą resztę zabraknie.

2 godziny temu, masa24 napisał:

Nie rozumiesz jednej rzeczy . Rolnicy nie wychodzili na ulice bo wcześniejsze lata były dobre , mieliśmy wysokie ceny rzepaku pszenicy . Pas zaczął zaciskać się powoli ale wpływały jeszcze dopłaty do sprzedanego zboża rzepaku czy nawozów ale oszczędności się kurczyły …. Obecnie pętla zaciska się coraz mocniej , pieniędzy brakuje , dużo osób ma pełne magazyny a ceny pszenzyta 600 pszenicy 680… koszty wysokie . Stawiałem na strajki w zeszłe żniwa , trochę się pomyliłem ale jezeli obecna proporcja kosztów do cen się utrzyma to w okolicach żniw fala strajków dopiero się zacznie 

czy we żniwa lub tuż po to nie wiem ale już pal sześć te strajki co po kolejnych żniwach taniochy najgroźniejszym strajkiem będzie nieobsianie tą taniochą tyle co zwykle a jako że nieszczęścia zwykle chodzą parami to niech jeszcze trafi to w rok nieurodzaju i wtedy mamy problem.
Lewusy od arkuszy kalkulacyjnych wierzą że w komputerkach im wyszła nadprodukcja to znaczy że zawsze tak będzie wychodzić bo przecież nawet mają czelność wyliczyć co do ułamka stopnia na ile klimat się ociepli z każdym nowym kilogramem CO2 w atmosferze.
No niestety - to tak nie działa bo gdyby wszystko było tak krystalicznie łatwo policzalne, przewidywalne to by przede wszystkim życie nie powstało no bo zgodnie z ichnimi wzorkami przecież nie powinno w ogólnej strzałce czasu dążącej do tylko coraz większej entropii

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

"Mamy medialne potwierdzenie tego o czym prawnicy od kilku dni mówili. Prokurator Prokuratury Regionalnej w Warszawie Magdalena Kołodziej nadzorująca śledztwa dot. m. in. przejęcia mediów publicznych czy tzw. afery wiatrakowej ma natychmiast trafić do Prokuratury Rejonowej Warszawa Praga Południe, a zatem „spada” o dwa szczeble niżej." bl

------------------------------

znowu fundusz ochrony  środowiska

Wojewoda pomorska Beata Rutkiewicz powołała wojewodę warmińsko-mazurskiego Radosława Króla do rady nadzorczej funduszu ochrony środowiska w Gdańsku. 

Radosław Król wysłał Beatę Rutkiewicz do rady funduszu w Olsztynie

odpolitycznianie, niezależni fachowcy wyłaniani w konkursach

Opublikowano
53 minuty temu, Roman176 napisał:
🔵
"Chińscy górnicy w cztery dni wydobywają więcej węgla niż Polska przez cały rok - 13 mln ton dziennie!
Powtórzę 13 milionów ton dziennie. 13 milionów ton węgla każdego dnia. I to przecież nie po to żeby z niego robić zupę.
Przez 12 miesięcy Pekin wykopał ponad 4,6 mld ton "czarnego złota". Dla porównania w 2023 roku polskie kopalnie zdołały wydobyć zaledwie około 49 mln ton węgla kamiennego.
Chińczycy cały czas budują NOWE elektrownie węglowe i nie płacą za emisję CO2 do wspólnego powietrza. Nikt nie płaci oprócz krajów Unii Europejskiej😀, taka ciekawostka jakby ktoś nie wiedział. W Stanach Zjednoczonych natomiast NOWO powstająca fabryka baterii do samochodów elektrycznych będzie zasilana elektrownią węglową (podstawa przecież w dzisiejszych czasach to ekologia😄).
Podobno przy sprzyjających wiatrach dociera do nas do Polski piasek z Sahary, a pył wulkaniczny z wybuchu wulkanu na Islandii okrążył ziemię 2,5 razy zanim opadł ale zanieczyszczenia z Chin, Rosji, Indii, Ukrainy no na pewno do nas się nie dostaną, no na bank jesteśmy bezpieczni.
Ufff, od razu zrobiłem się zdrowszy a i planeta się nie spali.
Jesteśmy uratowani i to wszystko dzięki Unii Europejskiej."
Może być zdjęciem przedstawiającym rafineria ropy naftowej

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „Ok, podatek od CO2 zapłacony Klimat powinien się niedługo ochłodzić”

Tu chodzi o kasę na tym robiona 

Opublikowano

Jan Mencwel
To jest jednak niesamowite. Na ekranach będących własnością miasta leci zrobiona za pieniądze miasta propaganda prezydenta miasta, w której chwali się że … odwiedził przez całą kadencję wszystkie dzielnice 😄

Przecież takiego poziomu nieudolnej propagandy za publiczne pieniądze nie powstydziłby się Samuel Pereira. Gdyby to robił PiS, to byłoby już dawno na pierwszej stronie 
Gazeta Stoleczna
.

Adrian Zandberg
Nie, to nie reklamy komitetu wyborczego PO. To "ogłoszenia" w tramwajach/autobusach. Czy to jest fair?

Wybory w stolicy to gra na nierównym boisku Trzaskowski będzie mieć dużo więcej kasy na kampanię niż Magda Biejat. Czy naprawdę musi jeszcze tak korzystać z budżetu miasta? Skoro Platforma rządzi w Warszawie od 18 lat i najwyraźniej uznała, że komunikacja miejska to własność partii, to faktycznie nie ma problemu. Czołem Uśmiechniętej Polsce!

X

Amator. O tym, że Zdanowska zamierza kandydować w wyborach, poinformowały na social mediach wszystkie miejskie spółki. Do tego okładka i artykuł w miejskiej gazecie.

nigdzie nie marnuje (rozkrada) się tyle pieniędzy co w samorządach

Opublikowano
18 godzin temu, nie napisał:

Ministerstwo Cyfryzacji cały czas nie rozwiązało umowy z Marią Thun, którą zatrudniono w charakterze wicedyrektora w Centralnym Ośrodku Informatyki. Córka europosłanki Róży Thun (Polska 2050) po przepracowaniu zaledwie jednego dnia została odsunięta od obowiązków, bo tak zdecydował Donald Tusk. Z ustaleń Onetu wynika, że premier na wieść o jej zatrudnieniu wpadł w złość i uznał, że trzeba będzie całą sprawę "odkręcić", by nie zostać posądzonym o nepotyzm. Ta decyzja będzie jednak bardzo dużo kosztować polskiego podatnika. Nawet po jednym dniu pracy Thun należy się bowiem odprawa, która wyniesie ponad 250 tys. zł brutto i co najmniej jedna pensja w wysokości 42000 brutto. 

Maria Thun rozpoczęła pracę w COI 17 stycznia 2024 r. W ten dzień wydano jej komputer i biuro oraz nadano uprawnienia i przekazano zakres obowiązków. O tym, że jest nowym wicedyrektorem ośrodka, poinformowano też jego pracowników. Dzień później w drodze do pracy córka europosłanki dostała jednak informację, że jest "zawieszona" i sprawę jej zatrudnienia trzeba odkręcić, bo tego chce sam premier Tusk.

Onet w czwartek, 15 lutego, próbował ponownie porozmawiać z Marią Thun. Znów odmówiła komentarza. Ustaliliśmy jednak, że do dziś nie została ona zwolniona z COI. Podległa ministerstwu jednostka cały czas nie dopuszcza jej też do pracy. Ta niekonsekwencja bierze się stąd, że resort cyfryzacji nie wie bowiem jak Thun zwolnić. Skoro ta podpisała już umowę o pracę, to teraz zgodnie z prawem pracy musi dostać wypowiedzenie. Resort boi się jednak wykonać taki krok. Po pierwsze nie wiadomo co wpisać jako powód wypowiedzenia. Inna kwestia to fakt, że po wypowiedzeniu COI będzie musiał wypłacić "jednodniowej wicedyrektor" bardzo dużą odprawę. onet

standardy tuska

A może to od początku nagrane -kto za dzień pracy dostaje 250 000 teraz zabieg niemocy powołanie się na praworządność i trzeba wypłacić a trzeba zapytać kto winien temu nepotyzmowi i niech on z wypłaty wypłaca i to jest uczciwe i innych by nauczyło a to jest ustawione od początku do końca =drugiej takiej mendy nie ma jak Thun von Jungingen w lini prostej 

39 minut temu, nie napisał:

------------------------------

znowu fundusz ochrony  środowiska

Wojewoda pomorska Beata Rutkiewicz powołała wojewodę warmińsko-mazurskiego Radosława Króla do rady nadzorczej funduszu ochrony środowiska w Gdańsku. 

Radosław Król wysłał Beatę Rutkiewicz do rady funduszu w Olsztynie

odpolitycznianie, niezależni fachowcy wyłaniani w konkursach

Przecież był konkurs -kto gówno wie i zwycięzcy otrzymali stanowiska 

Opublikowano

Na 118 Wojciechowski na strajku w Myśliborzu mówi, ze to wina Tuska i innych komisarzy tylko nie jego. Jest też jakiś poseł z suwoplu i mówi, że Ukraińcy będą mordować nas. Chwali Ziobrę Widać pis się wziął za strajkowanie.

4 godziny temu, masa24 napisał:

Tak tak rok temu ceny były dobre a rolnicy wyprzedani czekali na żniwa nikt nie słyszał o zielonym ładzie ugorowaniu i ekoschematach. Rób głupiego sam z siebie dalej.

2 godziny temu, nie napisał:

będąc uczciwym należy napisać, że petru, którego wielu uważa za niezbyt mądrego, na spotkaniach przedwyborczych, w sprawach finansowych nakrywał mentzena czapką 

Kurcze nigdy nie sądziłem, że ci dam serduszko za merytorykę.😄

Opublikowano
24 minuty temu, hubertuss napisał:

Na 118 Wojciechowski na strajku w Myśliborzu mówi, ze to wina Tuska i innych komisarzy tylko nie jego. Jest też jakiś poseł z suwoplu i mówi, że Ukraińcy będą mordować nas. Chwali Ziobrę Widać pis się wziął za strajkowanie.

Tak tak rok temu ceny były dobre a rolnicy wyprzedani czekali na żniwa nikt nie słyszał o zielonym ładzie ugorowaniu i ekoschematach. Rób głupiego sam z siebie dalej.

Kurcze nigdy nie sądziłem, że ci dam serduszko za merytorykę.😄

Myśle ze ty i drugi tu obecny Jacuś nie macie za grosz pojęcia czy to o rolnictwie czy o prowadzeniu gospodarstwa rolnego a robicie hobbystycznie to na jakimś 1 ha czy 2. Rozumiesz co się do ciebie mówi czy nue bardzo? Ceny dobre nie były ale 900 netto za pszenice przy dobrym plonie głodu nie powodowało . Mimo to cześć magazynowana i teraz sprzedając ma 700 netto w najlepszym wypadku , widzisz różnice ? Cena leci w dół , w żniwa 700 netto to będzie marzenie wiec  reasumując są ludzie. Z towarem ze żniw który mogą sprzedac po 700 netto + nadchodzące żniwa po 700 netto + wypłacone dopłaty mniejsze przynajmniej o 1/3 + brak kasy za resztę dopłat i ekoschemsty . Ale ty chyba żyjesz. Przeświadczeniem ze rolnik ma budżet z gumy i kasy jak lodu co ? Na jakim areale gospodarzysz? Żyjesz z rolnictwa? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tak ja nie wiem co się dzieje w rolnictwie? Ja protestuje rok po wprowadzeniu ekoschematów? O tym, ze dopłaty będą mniejsze dyskutowaliśmy nawet na tym forum rok temu. Przejrzyj temat o dopłatach. Zarzucasz mi, że nie słucham, że nie rozumiem że nie mam pojęcia. A wychodzi, ze to ty nie masz pojęcia.

W zeszłym roku o tej porze pszenica była prawie tak tania jak teraz rzepak podobnie zboże z UA jechało nie hamowane przez nikogo w skali duże dużo większej niż teraz o tym, że dopłaty będą niższe było wiadomo o tym, ze ugorowanie będzie było wiadomo. Ale rządził pis i wam to wszystko pasowało. Teraz rządzi kto inny i u znacznej połowy to był jedyny powód do strajków i to widać po tym co rolnicy na strajkach mówią. Dzisiaj Wojciechowskiemu braw bili.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
15 godzin temu, jacus napisał:

Kiedyś tu się dużo udzielał. Ale dorósł i na FB się przeniósł...

Dorósł po wygraniu laptopa w konkursie i po spotkaniu/imprezce agrofotowiczòw na jego gospodarstwie i wtedy przestał się jakość udzielać 😜 kto jest na forum od początku ten zapewne pamięta te czasy 🤫

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, hubertuss napisał:

Tak ja nie wiem co się dzieje w rolnictwie? Ja protestuje rok po wprowadzeniu ekoschematów

To lepiej wcale?

26 minut temu, hubertuss napisał:

W zeszłym roku o tej porze pszenica była prawie tak tania jak teraz rzepak podobnie zboże z UA jechało nie hamowane przez nikogo

...ale się skończyło Eldorado...

Opublikowano (edytowane)

Niech każdy robi jak uważa niech protestuje jak chce. Tylko szkoda, że nie protestował jak to wprowadzali jak zboże jechało na potęgę z UA. Wojciechowski chwalił się, że zielony ład wziął z programu pisu a dzisiaj na strajku mówi, że nie spocznie do póki nie pomoże rolnikom a ci go słuchają. To są jakieś jaja nie strajk. Wojciechowski jak przed 8 laty pis znowu obiecał im podniesienie dopłat. Że oni go nie pognali to ja nie wiem.

Masz racje eldorado skończyło się w grudniu 2022 o tej porze rok temu tj 2023 była już kicha zboże jechało z UA pis nic nie robił rolnicy wypełniali ekoschematy wiedzieli o ugorowaniu i było cacy. Nikt nie strajkował bo rządził pis. Dopiero zmiana władzy zmusiła ludzi do wyjścia na ulicę.  Dzisiaj na jakimś spotkaniu z wojewoda jakiś rolnik chyba pisior mówił, żeby oddali władze jak nie umieją. Komu pytam Kaczyńskiemu? 8 lat jeszcze mało?

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Tylko szkoda, że nie protestował jak to wprowadzali jak zboże jechało na potęgę z UA

Na szczęście rolnicy zrozumieli swój błąd i działają teraz...

Cieszysz się?

Opublikowano (edytowane)

Martwić się nie martwię a cieszyć nie mam z czego. Zlikwidowanie zielonego ąłdu to mrzonka, podniesienie dopłat to mrzonka. Unia wycofa się z ugorowania i zakazywania pestycydów a reszta to nie wiele zmieni. Za rok dwa znowu będą strajki i znowu nie wiele dadzą.

Nawet totalnie nie zamkną granicy z UA bo taka Hiszpania bierze od nich zboże przez Polskę i co im zrobisz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v