Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Siedzacybyk napisał:

pewnie z wiekszej marzy, ale za poprzednikow paliwo nie bylo tanie?!

Wszystko ma swoje tło i otoczenie. Obecnie Orlen jest czymś kompletnie innym niz 10 lat temu. Te wszystkie fuzje przejęcia wykupy, połączenia uczyniło z niego twór nieporównywalny ze stanem sprzed kilku lat. Zagłębienie się w cyfry poszczególnych składowych orlenu mogłoby dać jakieś pojęcie Orlen to nie tylko paliwa jak większości się wydaje.  

Opublikowano

ten caly proceder mafijny, byl na tyle duzy, ze straty nie byly szacowane w milionach, a miliardach!!! zaloze sie, ze po zmianie prezesa, przychody spadna, a paliwo nie. przeciez oni juz byli, nic ciekawego nie zrobili. rozbudzone nadzieje wsrod mlodych, niepamietajacych,takich slow " pieniendzy nie ma i nie bedzie". moj ojciec w latach 90 mial nadzieje na lepsza przyszlosc, ciagle kazali zaciskac pasa, jeszcze 5 lat i bedzie japonia. zmiany rzadow nic nie dawaly. obecnie my myslimy tak samo, bo nadzieja umiera ostatnia. prawda jest zgola inna - teatrzyk jest ten sam, tylko aktorzy sie zmieniaja☹️

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Wszystko ma swoje tło i otoczenie. Obecnie Orlen jest czymś kompletnie innym niz 10 lat temu. Te wszystkie fuzje przejęcia wykupy, połączenia uczyniło z niego twór nieporównywalny ze stanem sprzed kilku lat. Zagłębienie się w cyfry poszczególnych składowych orlenu mogłoby dać jakieś pojęcie Orlen to nie tylko paliwa jak większości się wydaje.  

Ponoć Orlen największe zyski ma z hot dogów bo parówki robią ze starych pracowników i to jest fakt -bo kto widział na orlenie starego sprzedawcę 

Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

ten caly proceder mafijny, byl na tyle duzy, ze straty nie byly szacowane w milionach, a miliardach!!! zaloze sie, ze po zmianie prezesa, przychody spadna, a paliwo nie. przeciez oni juz byli, nic ciekawego nie zrobili. rozbudzone nadzieje wsrod mlodych, niepamietajacych,takich slow " pieniendzy nie ma i nie bedzie". moj ojciec w latach 90 mial nadzieje na lepsza przyszlosc, ciagle kazali zaciskac pasa, jeszcze 5 lat i bedzie japonia. zmiany rzadow nic nie dawaly. obecnie my myslimy tak samo, bo nadzieja umiera ostatnia. prawda jest zgola inna - teatrzyk jest ten sam, tylko aktorzy sie zmieniaja☹️

Miliardy tracili ale jakoś nikogo nie skazali - to jest fenomen

Czemu piszesz że przychody spadną a paliwo nie?

Opublikowano

przecież oni zarządzali orlenem 8 lat, przed obajtkiem. pamietam jakie byly ceny na stacjach, dla mnie to były czasy gdzie naprawdę "bolało" tankowanie. Przecież nie zrobią się nagle dobroduszni, by obniżyć ceny. A zyski spadną, zaczną się mnożyć podfirmy, które będą drenowały przychód. Po prostu im nie wierzę, mieli swoje 8 lat, którymi mnie nie urzekli.

Opublikowano

.

2 godziny temu, nie napisał:

sikorski chciał lecieć do usa ale nikt nie chcial z nim gadać :D więc zaczął wzywać kongres do uchwalenia ustawy o pomocy dla ukrainy :D wszyscy kongresmeni zastosowali się do wezwania :D 

natomiast drugi wielki mąż stanu, tusk napisał do kongresmenów: "Ronald Reagan, który pomógł milionom z nas odzyskać wolność i niepodległość, musi dziś przewracać się w grobie. Wstydźcie się"

Nile Gardiner, były doradcą brytyjskiej premier Margaret Thatcher.

"To, co jest haniebne, panie Tusk, to zamykanie w więzieniach swoich przeciwników politycznych, zamykanie stacji telewizyjnych i płaszczenie się przed swoimi panami w Brukseli, jednocześnie pouczając ludzi o »demokracji«"

"Donald Tusk nie będzie mile widziany w Białym Domu. Ten człowiek to chodząca katastrofa dla Polski i stosunków polsko-amerykańskich"

Elbridge Colby, republikanin, były zastępca sekretarza obrony

"Szczerze mówiąc, tego rodzaju retoryka jest niemal idealnie nastawiona na podkopywanie NATO, zamiast nadawać mu trwałą podstawę w nowym i zmienionym świecie"

tak robi się dyplomację na światowym poziomie  - plując na swojego największego sojusznika

Przypominało mi się jak Adrian gratulowal zwycięstwa baidenowi...a w kurwizji dumpf był drugi raz prezydentem przez pare dni

To było mistrzostwo dyplomacji

8 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

ta kłótnia dotyczy wędrówki ludów, czy powstania świata, bo się pogubiłem?

Kolega twierdzi ze nie pochodzi od małpy tylko od osła😂

14 minut temu, v11 napisał:

Ponoć Orlen największe zyski ma z hot dogów bo parówki robią ze starych pracowników i to jest fakt -bo kto widział na orlenie starego sprzedawcę 

Znowu pijesz? Gdy przestaniesz to możemy pogadac..

Tez byłem na strajku przejazdem,jak na strajk 4 powiatów to ciągników była masa, z mojej gminy 2. ,z sąsiedniej dwóch znam..nawet 1 60 byla, 2 nowsze ursusy, 3 zetory, jeden jakiś nośnik narzędzi z oponami z pola golfowego, 

Opublikowano

Trochę sie intersowałem tym tematem, ale nie jestem zawodowym historykiem.  Największym wykreowanym mitem przez niemców, bo oni są panami tego świata, była właśnie wczesnośredniowieczna wędrówka ludów. Jak wszyscy wiemy słowianie według tego scenariusza przywędrowali do europy w 6 -7 wieku, z nie wiadomo skąd. Nigdzie nie znaleziono ich pierwotnej siedziby na zakaukaziu, ale cały zachód twierdzi inaczej. Taka retoryka miała uzurpować sobie prawo do ziem dolnego śląska, opola, ślaska, pomorza jako prawowitych ziem naszych zachodnich sąsiadów. Przywłaszczają sobie kulturę łużycką, wstęgową, jako germańską, bo przecież oni są wysoce rozwinieci, już od starożytności. Słowianie to głupki, którzy trudnili się zbieractwem i hodowla kóz na otwartych stepach akermańskich. Nawet jakiś filmik widziałem, gdzie gość próbuje nawet teraz wmówić, że germanie budowali piękne domy, o konstrukcji zrębowej, a słowianie mieszkali w ziemiankach. Jakie musi panować w śród nas poczucie niższości, by takie rzeczy opowiadać. Gość zachwyca się wszystkim co germańskie, ubrany w szaty średniowiecznego pazia, opowiada dyrdymały, aż głowa boli. Słowianie na nieszczęście naszych sąsiadów, są autochtonami, którzy żyją na tych terenach od epoki neolitu. Prawdopodobnie jednak ich kolebką była okolica austrii i czech. Te domy, ziemianki, jednoizbowe,  które znaleziono  na terenie polski, to było osadnictwo celtyckie, podążające za przerobem metali. A nazwa słowianie, rzekomo - niewolnicy to dalszy proces poniżania. W badaniach genetycznych niemcy też wypadają słabo, okazuje się, że to lud powstały z krzyżowania celtów, germanów ( ludów skandynawskich potocznie nazywanych wikingów) oraz słowian. To by się zgadzało, bo żyją na pograniczu tych wielkich ludów. Celtowie wycofali się na zachód, pod naporem słowian i wędrujących germanów, Tak powstałą mieszanka genetyczna na styku 3 ludów. Można sobie to łatwo znaleźć w internecie .

Opublikowano

"W Polsce nowe przepisy w ramach WPR komentował wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Nazwał je „pomylonymi”, a sam Zielony Ład „czarnym snem dla Polski”.

i dlatego wstąpił do po, która głosowała za  :D 

i która, jako jedyna z polskich partii, głosowała za projektem rozporządzenia SUR (redukcji aplikacji pestycydów)

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

"W Polsce nowe przepisy w ramach WPR komentował wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Nazwał je „pomylonymi”, a sam Zielony Ład „czarnym snem dla Polski”.

i która, jako jedyna z polskich partii, głosowała za projektem rozporządzenia SUR (redukcji aplikacji pestycydów)

8fcmde.jpg.c5e9e066a22ad494bf89b93597088cf9.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, nie napisał:

pisałeś ostatnio o warzesze, to sobie przeczytaj co napisał

Dziś okazuje się, że modelowym przykładem dyplomatołka jest przywódca tego obozu politycznego, który był pod koniec życia panu Bartoszewskiemu najbliższy.

Po pierwsze – zauważyłem, że krytyka, jaka spadła na pana premiera za ten wpis, była oddolna i spontaniczna. Wyjątkowo milczący byli dziennikarze dziś jedzący władzy z ręki, którzy pilnie śledzili każdą wpadkę dyplomatyczną poprzedników.

Oto bowiem pan Tusk z wyżyn swojego premierowskiego stanowiska w RP postanowił pouczyć – ba, nawet skarcić – senatorów Stanów Zjednoczonych. Podejrzewam, że większość z nich, jeśli w ogóle tego tłita zauważyli, nie miało pojęcia, kto go napisał i musieli zajrzeć do opisu delikwenta, żeby następnie pomyśleć sobie: „Ależ mnie opinia tego pajaca kompletnie nie obchodzi”. Kilku jednak pofatygowało się, aby panu Tuskowi odpisać – i nie były to miłe odpowiedzi.

Nile Gardiner, były doradca Margaret Thatcher i publicysta „Daily Telegraph”, napisał z kolei: „Oto jak nie zdobywać przyjaciół w Waszyngtonie i spalić mosty z najbliższymi sprzymierzeńcami Polski w USA. Donald Tusk nie rozumie dyplomacji i demokracji, traktując wybranych senatorów USA z pogardą. Tusk jest arogancki, chamski, obraża naród amerykański”.

Tak złego politycznego piaru dawno nikt Polsce nie zrobił jednym wpisem. Można zatem, a nawet trzeba zadać sobie pytanie, jakie są tego przyczyny. Czy pan Tusk zrobił to ze zwykłej popędliwości i głupoty?

A może – i jest to niestety wersja całkiem prawdopodobna – jest to celowe działanie, mające właśnie uderzyć w stosunki polsko-amerykańskie po ewentualnej zmianie władzy w Waszyngtonie, aby z konieczności powiązać Polskę mocniej z Berlinem? Trudno doprawdy w inny racjonalny sposób ten wyskok wytłumaczyć.

Może więc niech lepiej dyplomatołek Donald Tusk pozostanie przy umieszczaniu w sieci słodkich fotek z wnusiem na nartach. To idzie mu lepiej i przynajmniej nie szkodzi Polsce.

takim żałosnym kretynem jest twój idol

Dalej oceniam Warzeche jako dość wywarzonego na tle pisowskiego oszołomstwa. Jednak to nie znaczy, ze 100 % się z nim zgadzam i popieram. 

Wpis Tuska można by oceniać jako nie potrzebny może lekko nie zręczny. Ale po pierwsze nie ma to większego znaczenia ani pozytywnego ani negatywnego w USA. Bo tam mało kto to wie kto to jest Tusk tak jak mało kto wiedział kto to Morawiecki itd.  Zwykła polityka.

Natomiast po wywiadzie pożytecznego idioty Carlsona przeprowadzonego z Putinem gdzie pały oskarżenia, ze to Polska wszczęła wojnę i wiele innych bredni na które Carslon przyjaciel Trumpa nawet nie reagował wpis Tuska staje się weyrazem nie włażenia w tyłki amerykanom jak to kiedyś nazwał Sikorski murzyńskością i robieniem laski. 

Tak wiec bym siu ę tym nie przejmował. Jak byśmy  mieli jakieś zakupy broni robić czy samolotów to nawet Trump przyjmie Donalda z honorami i poklepie po ramieniu. Choć jego wybór będzie bardzo nie korzystny dla naszej części świata.

12 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

wszyscy pluja na tego obajtka, ale orlen z prawie bankruta ,stal sie potega europejska, chyba ze sie myle. zapewne niemca sie to nie podoba. jak lewica na cos pluje, to znaczy ze to dobre, a jak chwali to znak,ze niemcy zrobili dobry i teres.

Tak zbudowali potęgę która kroiła z nas rekordowe marże i która kosztem wielu strat przejmowała inne firmy. Patrz Lotos. To tak jak byś miał dwa gospodarstwa po 50 ha ale chciał zrobić z nich jedno i wyszło by ci 70 ha bo część musiał byś sprzedać. Niby byś miał jedno większe ale wcześniej miałeś w dwóch więcej ziemi.

10 godzin temu, nie napisał:

kolejne fejki o cpk :D 

Na razie to cpk "budowane" za pisu to jest fejk który kosztował 2,7 mld gdzie nie wbito nawet symbolicznej łopaty.

9 godzin temu, nie napisał:

Gdzie do pisu miał iść jak tam Wojciechowski się chwali, ze zielony ład zerżnął z programu pisu.

Opublikowano

Wojciechowski teraz wbija szpilę Kaczyńskiemu i PiS, bo przestali go popierać. Chcą odciąć łańcuch łączący ich z kotwicą, jaką jest Wojciechowski. Ja nie wiem, czyje interesy on reprezentuje w tej UE, ale na 100% nie są to żadne polskie interesy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v