Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Chańba to była jak PiS klęczał przed Zełenskim, wszyscy doskonale wiedzieli że oni wychwalają Bandere, a my im sprzęt dawaliśmy. Ciekawe ile Moraw sobie działek kupił za te 500mln za poparcie UPAdliny w NATO ?

Tusk by nie dał? Teraz przeżył metamorfozę to może i sam by walczył 😁 

Wiem

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A czego się bać, toć wszyscy wiedzą że UPAdlina łapówką stoi, od najniższego do najwyższego szczebla ...

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał(a):

Albo ten artykuł pisał pijany, albo ja tu czegoś nie kumam. Umowa na tranzyt i tak wygasa z końcem roku a Ukraina ostrzegała że nie przedłuży. Słowak protestuje że będzie miał straty z powodu wygaśnięcia umowy.  Raptem Słowak ma być korumpowany za poparcie wejscia do NATO i to kasą w domyśle mającą pokryć straty z tranzytu gazu. A skoro umowa wygasa, to kto może zmusić Ukrainę do jej przedłużania? Nie żebym kogoś chciał bronić, ale zwyczajnie coś mi tu nie gra. Tym bardziej że Słowak jedzie do Putina . 

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co mnie obchodzą mniemania, Tusk może by dał a może nie, PiS dał ... 

Teraz każdy mądry.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

Albo ten artykuł pisał pijany, albo ja tu czegoś nie kumam. Umowa na tranzyt i tak wygasa z końcem roku a Ukraina ostrzegała że nie przedłuży. Słowak protestuje że będzie miał straty z powodu wygaśnięcia umowy.  Raptem Słowak ma być korumpowany za poparcie wejscia do NATO i to kasą w domyśle mającą pokryć straty z tranzytu gazu. A skoro umowa wygasa, to kto może zmusić Ukrainę do jej przedłużania? Nie żebym kogoś chciał bronić, ale zwyczajnie coś mi tu nie gra. Tym bardziej że Słowak jedzie do Putina . 

Ja to czytam tak - chodzi tu bardziej o nato niż o gaz. UPAińcy pewnie stwierdzili że trzeba załatwić to jak to u nich - za grubą łapówę. No i z tego co piszą to ma być z przejętych ruskich aktywów i nigdzie nie jest napisane że ta kasa ma iść na pokrycie jakiś strat. 

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał(a):

"Tak niewygórowaną kwotę udało się osiągnąć nie tylko dzięki lokalnej produkcji, ale przede wszystkim za sprawą wykorzystywania miejscowych komponentów."

Ale to żadna nowość nawet w bogatych krajach 

Np stare ciągniki renault - silnik mwm skrzynia zf...  a pchali co się dało swoje 

Pompa wtryskowa

Rozrusznik alternator itd

Nawet my dziś mamy zaszczyt zakładać swoje kabiny do niskobudżetowych ciągników 

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał(a):

z x:

Ciekawe, czy zgadniecie, o kim mowa?
1. Groził Polsce sankcjami za nieprzyjmowanie uchodźców. 
2. Kazał swojej partii głosować przeciw zaporze granicznej. 
3. Mówił, że to biedni ludzie szukający miejsca na ziemi. 
4. Mówił, że płot na granicy to największe łajdactwo. 
5. Rok temu odblokował pakt migracyjny. 
6. Przyjmuje tysiące migrantów przepychanych przez Niemców do Polski. 
7. Uważa się za niezłomnego przeciwnika przyjmowania migrantów.

to musi być jakaś parszywa menda, nienawidząca polski

tylu tutaj po-łgłówków i żaden nie miał odwagi odpowiedzieć? :D 

pochowali się w norach jak tchórzliwe szczury :D 

rozwiązanie

Zagadka, którą przedstawiłeś, wskazuje jasno na osobę, która była zaangażowana w politykę migracyjną w Polsce, a szczególnie w kontekście relacji z Unią Europejską i polityki granicznej. Na podstawie tych punktów, można wywnioskować, że mowa o:

Donaldzie Tusku.

Oto jak każdy punkt pasuje do jego działań lub wypowiedzi:

Groził Polsce sankcjami za nieprzyjmowanie uchodźców - Jako Przewodniczący Rady Europejskiej, Donald Tusk wielokrotnie wspierał politykę UE, która mogła prowadzić do sankcji za nieprzyjmowanie uchodźców.
Kazał swojej partii głosować przeciw zaporze granicznej - Platforma Obywatelska, partia Tuska, głosowała przeciw budowie zapory na granicy polsko-białoruskiej.
Mówił, że to biedni ludzie szukający miejsca na ziemi - Tusk używał takiego języka, opisując migrantów, co można znaleźć w jego publicznych wypowiedziach.
Mówił, że płot na granicy to największe łajdactwo - Tusk krytykował budowę ogrodzenia na granicy jako niemoralne działanie.
Rok temu odblokował pakt migracyjny - W kontekście polityki migracyjnej UE, Tusk wspierał porozumienia, które miały na celu lepszą dystrybucję migrantów wśród krajów członkowskich.
Przyjmuje tysiące migrantów przepychanych przez Niemców do Polski - Choć to nie jest bezpośrednio przyznawane, Polska otrzymuje migrantów, a polityka Tuska i jego partii była postrzegana jako bardziej otwarta na takie rozwiązania.
Obecnie uważa się za niezłomnego przeciwnika przyjmowania migrantów - To jest bardziej ironiczne stwierdzenie, ponieważ Tusk jest postrzegany jako zwolennik polityki migracyjnej UE, która faworyzuje przyjmowanie migrantów.

Opublikowano
47 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja bym im ich wcale nie dawał ... To nie ja im gwarantowałem niepodległość gdy pozbywali się broni atomowej ...

dużo ciekawych postów się pojawiło, szkoda, że brak czasu by się ustosunkować. Literke "H" ewidentnie odkleiło 😁, ale do rzeczy, bo tylko do tego.

Gwoli uściślenia, bo przekaz obecny  bardzo zakłamuje historię i prawdę, ale to pierwsza ofiara wojny jak wiadomo.

Po upadku ZSRR na ukraińskiej republice związkowej była debata cięzka, jeśli chodzi o to czy ukraina ma być niepodległa. Ówczesna kasta partyjno/polityczno/rządząca  była niezdecydowana, ludność w referendum też była podzielona, ale wtedy "rosyjska" część ukrainy także w większości była za, najsłabiej bodajże wyglądał krym, ale to musiałbym odświeżyć.

Co do oddania broni atomowej i memorandum budapesztańskiego.

Dzisiejsza narracja, że to jakaś zdrada państw zachodnich (USA, angole) jest kłamliwa. Ta umowa nie była gwarancją niepodległości Ukrainy ani de iure, ani de facto. Sankcjonowała pewne powinności państw sygnatariuszy względem ukrainy w zamian za oddanie broni atomowej. I tak naprawdę tylko Rosja, a bardziej Rosja pierwsza złamała te porozumienie, natomiast "zachód" wywiązał sie ponad zobowiązania wynikające z tej umowy. W ramach porozumienia były 2 najważniejsze rzeczy:

1. Zakaz agresji terytorialno-ekonomicznej i wykorzystywania sprzętu wojskowego .

2. Pomoc Ukrainie  tylko w razie agresji lub groźby agresji atomowej

Teraz podsumowanie. Dla oburzonych, to myślenie polityki i prawa międzynarodowego, które lubi dzielić włos na czworo co umożliwia uzasadnianie wszelkich pozornie niemożliwych do akceptacji kontrowersyjnych ustaleń.

Rosja złamała to memorandum, następnie USA udzielając pomocy eskalowało, po czym mamy kolejny poziom, bo wtedy dopiero zaczął Putin głosić wizję atomową w konflikcie. Dodatkowo ukraina, zajmująca treny kurskie w rosji także eskalowała. I taka będzie wykładnia w razie skomplikowanych rozmów pokojowych. Może i Rosja złamała memorandum jako pierwsza, ale potem i USA i Wielka Brytania i na końcu Ukraina także je złamała. głupie? ale tak działa dyplomacja w cieniu armat.

Co interesujące, w ramach memorandum budapesztańskiego, każda ze stron  mocarstwowych czyli Rosja, Anglia i USA mogłyby być po pozytywnej jak i negatywnej stronie konfliktu, w zależności kto byłby stroną atakującą.

Co do Krymu którego tak domaga się Ukraina. Został ukraiński w 1954 roku, przedtem był albo rosyjski, albo turecki, albo niezależny. Dlatego świat międzynarodowy uznaje utratę krymu i jego rosyjskość za oczywistą rzecz w negocjacjach pokojowych. Przewidywana linia pokojowa na dzień obecny według ekspertów pentagonu przebiega z punktu 50km na południe od Zaporoża i prościutko na północ między Kupiańskiem, a Charkowem.

Czas pokaże jaka będzie prawda

Opublikowano

https://www.facebook.com/watch/?v=1051850379350600&rdid=XTfu3yv9VRSQng4s

Anna Maria żukowska 

image.png.427c03f6a0c9cfd9d8e793c72306d89c.png

image.png.c9f2aa5c6d42c63cbf8930f4a33a60cc.png

nie niema już koalicji tuskowi ludzie powiedzieli dowiedzenia

Dwóch liderów i zaskakujący wynik Konfederacji. Jest nowy sondaż
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-dwoch-liderow-i-zaskakujacy-wynik-konfederacji-jest-nowy-son,nId,7880113#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

image.png

image.png

image.png

Opublikowano (edytowane)

Kołodziejczak: namierzyłem szkodnika, sobotażystę w ministerstwie .

Michał stracił wszystko .

Michała zaraz wyleci z wielkim hukiem nie może krytykować rządu nie może robić tego publicznie . 

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

bo ilość Polaków na Węgrzech "musi się zgadzać" :D

Może to chwilowe i koledzy partyjni dołączą do Pana Romanowskiego na Węgrzech? Tak ze względu na rodzinny charakter świąt.🤣

• Haha 3
Opublikowano
12 godzin temu, mirro napisał(a):

Do nich pasuje chyba tylko Pan Janusz Kowalski. I w takim składzie ten dream team powinien być obwożony po okolicznych jarmarkach. Zamiast baby z brodą.

Potrafisz wymienić kogoś, kto do tego dream teamu nie pasuje?

Opublikowano (edytowane)

Polityczny chaos zapanował . Zacząć od  Niemiec, gdzie rząd kanclerza Olafa Scholza  upadł, po Francję, której prezydent Emmanuel Macron jest poważnie osłabiony politycznie  . Fala niestabilności pozbawia Europę silnego przywództwa . Premier Polski Donald Tusk, doświadczony polityk, odegra rolę, gdy Polska obejmie prezydencję w Radzie Unii Europejskiej od stycznia .Cesarzowa czeka na rudego jest wiele spraw do załatwienia dla Niemiec i Francji .

Dla Polski nic nie załatwi, będą wielkie słowa wypowiadane  ale to wszystko ILUZJA . Dla wyznawców ,wielbicieli rudego to wystarczy .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v