Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, andrzej78 napisał:

Taka jest kolej rzeczy .Ty się ciesz że jako dzieciak byłeś karmiony i finansowany ,bo idąc twoim tokiem myślenia od narodzenia musiałbyś zapierdzielac na własne utrzymanie .😃

pytam jeszcze raz

50 minut temu, dysydent napisał:

- masz Ty dzieci a jeśli to jak wychowane? na potwory z których trzeba siłą zdzierać by Tobie utrzymanie dały na ew starość że z obcych chcesz zdzierać na własne utrzymanie,

oddanie własnym dzieciom tego co się samemu dostało dla akurat tego bilansu wystarczy i aż nadto jeśli więcej niż dwoje i z tego tytułu nikt nie ma prawa żądać odemnie ani kogokolwiek innego czegokolwiek dla siebie aby mi nie dać prawa okrzyknąć go kanalią i zwyrodnialcem społecznym, komunizującym zwyrodnialcem.

właśnie największą empatią obdarzam nie starców a tych młodszych którzy mają własne dzieci ale dopiero gdy chociaż dwoje.
Dla tego jestem zwolennikiem odwrócenia proporcji redystrybucji nadprodukcji jaką (jeszcze) wytwarza cywilizacja technologiczna na rzecz wyższych zasiłków na dziecko niż emerytur starczych.. co do zasady co najmniej dwukrotnie wyższych skoro już jakiekolwiek muszą/mogą być czy te zasiłki czy emerytury na "osobnika"
To emerytura nie powinna być wyższa niż 800zł a zasiłek na dziecko niższy... ile tam teraz jest ustawowo minimalna emerytura? 1780,96 zł brutto? tylko dzieci podatnikami nie będąc winny mieć tę kwotę netto

i tylko czekam na odpowiedź coś typu - "ja nie zamierzam robić na czyjeś dzieci" ;)

a ja nie chcę by moje dzieci tyrały na niczyich starców

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, 12Pafnucy napisał:

....no i ty tysz

Tak robię zarabiam tam gdzie płacą więcej dużo więcej .

Plantacje orzecha laskowego , nie mają konkurencji . Turcja i włochy susza niszczy orzecha laskowego a w Polsce rosną pięknie .

Dopłaty do orzecha zabrali - to i cena jest jest bardzo dobra . Dopłaty to zło .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, dysydent napisał:

pytam jeszcze raz

oddanie własnym dzieciom tego co się samemu dostało dla akurat tego bilansu wystarczy i aż nadto jeśli więcej niż dwoje i z tego tytułu nikt nie ma prawa żądać 

Dla tego jestem zwolennikiem odwrócenia proporcji redystrybucji nadprodukcji na rzecz wyższych zasiłków na dziecko niż emerytur starczych
;)

Oby Twój punkt widzenia nie uległ zmianie na starość. 

Co do proporcji zasiłek - emerytura , no ciekawe ??. 

Dla przykładu moja teściowa wydaje na leki 600 zł miesięcznie ,  poniekąd z emerytury w dużym stopniu zasila budżet państwa i nie tylko . Akurat emerytura ,to pieniądze zgromadzone przez lata pracy , sprawa druga, wyobraź sobie, że gdyby teściowa nie buliła na leki ,to więcej mogła by wydać na świeże polskie warzywa ,truskawki jabłka ,czy kurczaka itd .W skali kraju ,czyż nie miałoby to korzystnego wymiaru finansowego ?

Edytowane przez andrzej78
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

by Twój punkt widzenia nie uległ zmianie na starość.

bez obaw - nie ulegnie bo praktycznie już by musiał

a to

3 minuty temu, andrzej78 napisał:

wydaje na leki 600 zł miesięcznie ,  poniekąd z emerytury w dużym stopniu zasila budżet państwa i nie tylko

tylko dowód że człowiek jest tylko głupią małpą jeśli uznaje takie coś za motor rozwoju gospodarczego jeśli owe emerytury pochodzą z tego samego budżetu który mają zasilać
no finansowe perpetuum mobile wynalazł xD

Opublikowano (edytowane)

Bardzo 

20 minut temu, dysydent napisał:

tylko dowód że człowiek jest tylko głupią małpą jeśli uznaje takie coś za motor rozwoju gospodarczego jeśli owe emerytury pochodzą z tego samego budżetu który mają zasilać

O do motoru napędu gospodarki to daleko .😃😃 Chodzi o to że człowiek odkłada całe życie,a na koniec i tak musi oddać z powrotem w ten czy inny sposób  to co dostanie . Ponadto to nie jest ten sam budżet .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, dysydent napisał:

pytam jeszcze raz

oddanie własnym dzieciom tego co się samemu dostało dla akurat tego bilansu wystarczy i aż nadto jeśli więcej niż dwoje i z tego tytułu nikt nie ma prawa żądać odemnie ani kogokolwiek innego czegokolwiek dla siebie aby mi nie dać prawa okrzyknąć go kanalią i zwyrodnialcem społecznym, komunizującym zwyrodnialcem.

właśnie największą empatią obdarzam nie starców a tych młodszych którzy mają własne dzieci ale dopiero gdy chociaż dwoje.
Dla tego jestem zwolennikiem odwrócenia proporcji redystrybucji nadprodukcji jaką (jeszcze) wytwarza cywilizacja technologiczna na rzecz wyższych zasiłków na dziecko niż emerytur starczych.. co do zasady co najmniej dwukrotnie wyższych skoro już jakiekolwiek muszą/mogą być czy te zasiłki czy emerytury na "osobnika"
To emerytura nie powinna być wyższa niż 800zł a zasiłek na dziecko niższy... ile tam teraz jest ustawowo minimalna emerytura? 1780,96 zł brutto? tylko dzieci podatnikami nie będąc winny mieć tę kwotę netto

i tylko czekam na odpowiedź coś typu - "ja nie zamierzam robić na czyjeś dzieci" ;)

Nie i jeszcze raz nie. Jak już się widzę poruszamy w świecie, że człowiek to jednak tylko trochę mądrzejsze zwierzę i olewamy ten tzw "humanizm" To nie odwrócenie tylko znosimy wszelkie zusy, krusy, zwolnienia, składki zdrowotne, wypierdalamy do kosza ograniczenia handlu, czasu prac itd. I wracamy do sytuacji z XIX wieku i wcześniej.

Widzisz ja nie mam empatii dla młodych którzy mają dzieci i wyciągają rękę po pieniądze. Stać cię rób dzieci, nie stać nie rób. Manie dzieci to nie obowiązek tylko chęć/przypadek. W interesie każdej władzy jest by był ten proletariat czy w tradycyjnym ujęciu rzymskim czy w nowocześniejszym już industrialnym. Dużo dają na dzieci na wyspach czy w starej unii, tam bez liku tych nierobów co to żyją z tego że je zrobili i nic nie wnoszą, tego chcesz?

Obecnie twoje dzieci tyrają na starców, gdyż za nim ci starcy byli starcami tyrali na twoje dzieci. Tak działa ten system bo daje przy okazji możliwość defraudacji znacznej części naszych pieniędzy. Problemem jest to ,że dajemy wszystkim jak leci, nie ważne ile wypracowali dla systemu/państwa. I jak przeliczać tą wartość, od czasu pracy czy wartości lub w jakich proporcjach to miksować.

Taki aparat ucisku (policja, wojsko, sądy) jest pasożytem gdy "pracuje" i jeszcze większym gdy przechodzi na "zasłużoną" emeryturę.

Mój dziadek zawsze mówił, że kupował 3 bochenki chleba, jeden dla siebie, drugi dzieciom by mu na starość oddały i 3 bo oddaje swoim rodzicom.

23 minuty temu, dysydent napisał:

acha, a dzieci są motorem rozwoju gospodarczego? Takie zwolnienie ludzi do 26 roku życia ze składek jeszcze ten budżet zmniejsza, a tacy ludzie też korzystają z systemu na który nie łożą jak emeryci. A sorki emerytom się za***rdala jednak

Edytowane przez Takeda
  • Like 2
Opublikowano

NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Marcin Matczak w Kanale Zero, a tymczasem jego syn:

Może być zdjęciem przedstawiającym 5 osób, garnitur i tekst

pis kłamie konstytucje i prawo sądowe tym czasem jego syn komunistyczni sędziowie  wie to z autopsji ?  

5 godzin temu, Ulman napisał:

Miód na moje serce. Sam dostarczyłeś wspaniałego argumentu za likwidacją minimalnej.😆

krusu też i leżysz i kwiczysz ... jak to jest być burakiem socjalistycznonierobem 

Opublikowano
52 minuty temu, dysydent napisał:

Dla tego jestem zwolennikiem odwrócenia proporcji redystrybucji nadprodukcji jaką (jeszcze) wytwarza cywilizacja technologiczna na rzecz wyższych zasiłków na dziecko niż emerytur starczych.

dawno większej głupoty nie słyszałem 

zetorki12 coś dla ciebie 

"Gnicie klasy menedżerów". Statystyki są miażdżące

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Roman176 napisał:

dawno większej głupoty nie słyszałem

jeśli wartościowanie inwestycji w starców preferujesz niż w następne pokolenia to wyginiesz bezspadkowo i ród Twój wiecznie będzie sługami tych którzy to za głupotę nie uznają

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

I to wystarczy aby stwierdzić iż Państwo jest niepotrzebne, patriotyzm to głupota.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

w takim razie jest lepsze inwestowanie  w imigrantów, celowe inwestowanie. Imigranci pracują szybciej, taniej i chętniej . Imigraci w USA, jugole, polacy czy turasy w niemczech , hindusi czy polacy na wyspach brytyjskich, ukry u nas.

Przy czym mówię o nie przyjmowaniu jak leci tylko kontrolowanym wpuszczaniu.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Takeda napisał:

Problemem jest to ,że dajemy wszystkim jak leci, nie ważne ile wypracowali dla systemu/państwa.

człowiek jest za głupią istotą by nawet rzetelnie wyliczyć ile na prawdę ktoś wypracował i wartości od siebie do społeczeństwa włożył a ile tylko symulował i na innych żerował fakturując jako swój wkład. I tak wcześniej czy później przychodzą kryzysy, zapaści systemów i wszystko wraca do

1 godzinę temu, Takeda napisał:

sytuacji z XIX wieku i wcześniej.

a wtedy znów rusza postęp i rozwój zanim znów jakieś fałszywe poczucie swojej wartości i przecenianie umiejętności w budowaniu jakich systemów społecznych tego zbiegowiska małp nie wpędza we wzajemne wyrzynanie się o ostatniego kartofla jaki im z tego kombinowania zostaje.

jak dotychczas przez ostatnie no tak mniej więcej dziesięć tysięcy lat każdy regres cofał trochę mniej niż poprzedni i tylko stad mamy postęp cywilizacji ale selekcjonowanych po kryteriach Natury a nie jakićhś wymysłach trochę mądrzejszej i cwańszej małpy tylko na tyle mądrzejszej że te głupsze wybiła bo i tak w końcu dochodzi do konfrontacji i nigdy nikomu w historii tej tzw cywilizacji człowieka nie udało się na własnych warunkach systemu stworzyć który by się był nie zawalał.

i nie zamierzam tu poetyzować jakimiś empatiami, patriotyzmami czy innymi bzetami bo to puste slogany nic a częściej tylko ujemnie warte z punktu widzenia skuteczności tych systemów.

15 minut temu, mirro napisał:

I to wystarczy aby stwierdzić iż Państwo jest niepotrzebne, patriotyzm to głupota.

no mniej więcej jeśli owo państwo straci rolę służebną dla obywatela a staje się celem samym w sobie

o widzisz @mirro ; sądziłeś że przewrotnie a okazuje się że całkiem dobrze "kombinujesz" ;) xD

no kiedy zaczynają upadać cywilizacje? gdy zagubią cel po co naprawdę zostały zbudowane i same siebie uznają za taki cel wobec którego jednostka jest statystystycznym pionkiem nawet i do poświęcenia w imię podtrzymania trwania tylko tych cywilizacji tak jak by lepsze alternatywy już nie były możliwe tylko że zawsze są i będą możliwe bo instynkt samozachowawczy jest właściwy tylko jednostce, tłum ten instynkt zatraca a zagrożenie bezpośrednie to najlepsza motywacja do poszukiwań jak "oszukać system" i gdy państwo staje się wrogiem większości siły obywateli to szybko szlag go trafi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
24 minuty temu, dysydent napisał:

jeśli wartościowanie inwestycji w starców preferujesz niż w następne pokolenia to wyginiesz bezspadkowo i ród Twój wiecznie będzie sługami tych którzy to za głupotę nie uznają

Tyle że tu nie ma żadnej inwestycji w najstarsze pokolenie ,a jest to jedynie zwrot tego co zostało zostało wypracowane . Bez obaw wszelkie nadwyżki finansowe  w tym względzie i tak się kompensują międzypokoleniowo i nie tworzą zepsucia . 

Opublikowano (edytowane)

no to rozejrzyj się wokoło czy nie tworzą

zamykając swój udział w tym wątku bo mi się już znudził a i tak niczego nie zmieni jego kontynuowanie tylko dodam

nie urządzajmy życia innym a skoncentrujmy się na urządzaniu swego i obronie przed tymi innymi co by nam życia nie urządzili i to wystarczy

a bezsens kontynuowania tego wątku w tym że widzę wręcz oczekiwanie u większości aby to inni jej życie urządzili
no to Wam "urządzimy" a że dla nas Wasze miejsce które zajmujecie może być potrzebne to domyślcie się jak. ;) a nikt nie lubi przesadnego tłoku :P

całkiem nieźle idzie nie tylko w Południowej Korei
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kryzys-demograficzny-trwa-Liczba-urodzen-w-Polsce-najnizsza-od-II-wojny-swiatowej-8687722.html

po co krematoria, obozy zagłady? na to stać tylko tępych germanów czy jakichś pomongolskich kundli kacapów
"dobrze" ułożony system socjalny wystarczy
:P xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czytałeś o mysiej utopii ? SKończyła się tym, że myszy nie chciały się rozmnażać i wymarły.

A pomysł z krematoriami nie był w zasadzie taki utopijny, bo przynosił zyski z likwidacji ludzi, darmowej pracy i jeszcze z zagarnięcia majątków pokoleń

Opublikowano (edytowane)

no no - eksperyment Calhouna
sam na tym forum wiele lat temu się do niego odwołałem; wtedy jeszcze parady równości szlajały się najbliżej po Berlinie, w Warszawie jeszcze było ryzyko że zbyt dużo przypadkowych widzów zarzyga ulice
no teraz już tylko Moskwa została; też - do czasu

ee, krematoria i takie tam to trzeba być najniższą rasą swego gatunku by się do czegoś takiego posuwać
W Przyrodzie rzadko spotykane metody nawet wśród organizmów bezmózgich

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

o widzisz @mirro ; sądziłeś że przewrotnie a okazuje się że całkiem dobrze "kombinujesz" ;)

To nie było wcale przewrotnie. Ja to po prostu widzę.Najgorsze że Państwo przestaje być umową między Obywatelami a zaczyna być bytem traktującym Obywateli jako paszę albo wrogów.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Przyświecała jeden cel .

A naszym celem socjalizm, Więc trafiaj w cel pierwszym pociskiem.

2 godziny temu, dysydent napisał:

wtedy jeszcze parady równości szlajały się najbliżej po Berlinie,

Wtedy jeszcze Parada Równości była świętem muzyki elektronicznej i łaziło sie tam dla niej. Grali na platfomach DJ a Rave i Trance , to nie były symbole mniejszości seksualnych. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Wtedy jeszcze Parada Równości była świętem muzyki elektronicznej i łaziło sie tam dla niej. Grali na platfomach DJ a Rave i Trance , to nie były symbole mniejszości seksualnych. 

a tego nie wiedziałem

no ale jedyne źródła dla mnie wówczas polskojęzyczne to były komentarze polskich "konserwatystów" a później spisiałe media publiczne tym bardziej w tym temacie nikogo nie oświeciły a przeciwnie to może dla tego a do Niemiec dobrowolnie nie pojadę co najwyżej przejazdem i nawet jeśli na koncert muz elektronicznej za granicę to nie bliżej niż do Holandii bo w szwargotlandzie panicznie się boję że zaczną śpiewać po niemiecku.

1 godzinę temu, mirro napisał:

Potem z wiekiem przyszły inne Świerszczyki.:lol:

a skąd indziej by wiedział pod jakim hasłem guglować genezę/pierwowzór tej nazwy?
na tyle stary się być nie wydaje aby miał szansę zetknąć się z ..."oryginałem"

chm; ciekawe co spodziewał się tak na prawdę wyszukać? ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

a tego nie wiedziałem no ale jedyne źródła dla mnie wówczas

Niewiedziałem niewiedziałem. Parę lat temu żeśmy już temat tu opisywali. Gromadzili się przy tym rozmaici i rozmaite ale w proporcjach dyskotekowych...

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Potem z wiekiem przyszły inne Świerszczyki.:lol:

głodnemu chleb na myśli 

Znany zakład w Kaliszu miał produkować części do czołgów K2. Zamiast tego WSK Kalisz zwalnia pracowników

https://gloswielkopolski.pl/znany-zaklad-w-kaliszu-mial-produkowac-czesci-do-czolgow-k2-zamiast-tego-wsk-kalisz-zwalnia-pracownikow/ar/c3p2-26480869?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1k_W_2a0Xsk_EWv8aIYUE3NAekLqL8VUAWsRI2LK73lVM8DbaNOv8JtQM_aem_FqIoV8Gi18u3O7XNxYWTqw

3 godziny temu, mirro napisał:

amen dobre czasy ........... które zniszczyła merkel 

7 godzin temu, dysydent napisał:

ja nie wartościuje sobie ..... tylko zbieram na swoją emeryturę po co niby ? dopłacam sobie do prywatnej emerytury i nie mam tego dostać ? 

niedawno atakowałeś socjalistów dzieci ze to złe coś ci się odmieniło ?  ja bym wprowadził bykowe jeszcze dla młodzieży 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v