Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

W warunkach ujemnego wzrostu demograficznego  nowe pokolenia wchodzące na rynek nie są w stanie zastąpić tych z rynku schodzacych, co roku różnica sięga dziesiątek tysięcy osób. W dodatku w warunkach, gdy większość pracodawców płaci tylko najniższą krajową, w dodatku włączając do niej wszelkie premie i dodatki, to młodzież ucieka do pracy za granicą. Do pracy w Polsce nie garną się tez ludzie z zagranicy, po prostu nasz kraj omijają, bo dalej na zachód sa lepsze warunki. Tak że sytuacja "taniej sily roboczej" w dłuższej perspektywie działa na nasza niekorzyść, bo taniej utrzymac pracownika, niż zainwestować w maszyny , rozwój technologiczny. A z klei tanimi pracownikami nie zapewni się wysokospecjalizowanych fabryk wyższych technologii. A do kraju, gdzie januszex nie zapłaci ani złotówki więcej, niż minimalna krajowa, nie wróca wykwalifikowani specjaliści , którzy wyjechali za granicę. Kwadratura koła. A tera po dojściu KO do władzy otwarcie mówi się o tym, że chca skończyć z rynkiem pracownika.

Jednym słowem piz...a się szykuje . Zostanie turystyka 😎

1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Dziwnym zbiegiem okoliczności, w ciągu 4 minionych lat, majątki najbogatszych rosły w niespotykanym dotąd tempie, pomimo iż i minimalna wzrosła.

Sprawdz ile wzrosła płacą tym najbogatszym 😎 albo ilu mamy parlamentarzystów i innych darmozjadów w urzędach 🙆‍♂️ jak ma być dobrze. ...Cud że jeszcze nie doszlk do tego co w Grecji 🤔

Opublikowano
mirro napisał:

5 godzin temu, Roman176 napisał:

bo teraz robią zmasowany atak na furmanów na morskim okiem zbierają kasę i chcą ich zniszczyć 

Chcesz zobaczyć Morskie Oko? To trza za***rdalać z lacza w te i nazad..Przejdziesz się , dla zdrowia lepiej, docenisz swój wysiłek a konie i fury nie będą potrzebne. Droga jest dobra i d*py wozić wcale nie trzeba.

Jak chcesz zobaczyć Morskie Oko to sie trza jeszcze wbić na Czarny Staw pod Rysami bo dopiero stamtąd widać. No i trochu odpocząć idzie bo każdy zapierdziela te osiem kilometrów tylko na frytki w schronisku.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

dlatego u nas "american dream" nie ma prawa się wydarzyć, bo tam płacisz podatki proporcjonalnie do zarobionej kasy, a u nas płacisz niezależnie od tego, ile zarobiłeś

Ot i cała racja - podatek powinien być liniowy i to jest jedynie sprawiedliwy i motywujący system. Próbowałem to wielokrotnie tłumaczyć socjalistycznym PISowcom i nijak nie trafia. Jako komuchy mają wpojone ze jak ktoś jest lepszy to trzeba mu dopieprzyć żeby się zanadto nie wyróżniał.

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Nie mów że pracy nie ma w Polsce, w mojej okolicy brakuje rąk do pracy, praktycznie w każdej branży szukają. 

Skasować socjale to się chętni pojawią.

1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Dziwnym zbiegiem okoliczności, w ciągu 4 minionych lat, majątki najbogatszych rosły w niespotykanym dotąd tempie, pomimo iż i minimalna wzrosła.

I to jest absolutnie naturalny i odwieczny porządek rzeczy. Pracowity, zaradny i przedsiębiorczy musi mieć bardzo dobrze a leniwy dureń powinien klepać biedę. System socjalistyczny za wszelką cenę próbuje to zmienić ale świat i tak będzie wracał w stronę naturalnej równowagi.

Opublikowano
mirro napisał:

Przed chwilą, dysydent napisał:

porównaj jeszcze "prawo wyboru" pracowników Amazona do drobiu fermowego

No to po kija ludzie idą robić w tym Amazonie? Szczególnie w Polsce? Przecież roboty jest w ciul, można pójść na swoje i otworzyć se działaność?

Jak po kija? System pracy jest taki że co prawda masz 10 godzin pracy do odpier.. normy ale i przerwa jest bo działa lunch. Ponieważ wiadomo, ze po jedzeniu to już tylko spanie to i ludziom przyszła do łba dodatkowa przerwa na drzemkę i tu zaczyna się lament bo trzy dni weekendu w tygodniu już wszystkim ukraińcom odpowiadają.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Ależ nie, to tylko życie jest za krótkie.:lol:

Walą mnie najbogatsi. Trzonem jest mała i średnia przedsiębiorczość. 

Oj walą Cię, walą i widzę, że nawet nie masz tego świadomości. Jak nie plandemia, to jakaś wojenka i sakiewki rosną Sorosom, czy innym pejsatym, a że reszta się na to składa, razem z małą i średnią przedsiębiorczością, to tego chyba nie widzisz

Opublikowano
mirro napisał:

Walą mnie najbogatsi. Trzonem jest mała i średnia przedsiębiorczość. 

Ja bidok jeste i mnie to nie wali bo rozliczając wartościowo to owszem, jest więcej ale ilościowo to już magazyn tak kolorowo się nie rozlicza...

Opublikowano
33 minuty temu, jacor73 napisał:

Oj walą Cię, walą i widzę, że nawet nie masz tego świadomości. Jak nie plandemia, to jakaś wojenka i sakiewki rosną Sorosom, czy innym pejsatym, a że reszta się na to składa, razem z małą i średnią przedsiębiorczością, to tego chyba nie widzisz

A co  cie w tym dziwi czy gorszy? Zawsze tak było i  będzie bo są ludzie którzy potrafią się lepiej niż inni w takich okolicznościach odnaleźć. 

Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

Tak się zastanawiam komu tak bardzo zależy żeby z polskiego krajobrazu zniknęły konie?

mojemu kuzynowi  w kolo ma 3 stadniny, dom obsrany na tarsasie nie da sie siedziec -mimo pulapek

4 godziny temu, mirro napisał:

No to po kija ludzie idą robić w tym Amazonie? Szczególnie w Polsce? Przecież roboty jest w ciul, można pójść na swoje i otworzyć se działaność?

a u cieie nie rpacowlai ldzie ktrym wszedzie bylo zle ?? tysiace pracuja  a paru sie nie podoba..

3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

moze one by cie chcialy 🤣

sztuczne baby-sztuczny chlop

3 godziny temu, mirro napisał:

A takie pytanie ( z całym szacunkiem) ma jakiś sens?

pare lat minelo -teraz patrzysz na swiat tak samo jak 20 lat temu ??

2 godziny temu, PRIMO napisał:

Manewy wymijające?🤔

To że brakuje rąk do pracy to może być problem słabej płacy którą oferują pracodawcy w co wątpię albo jest tam dużo "inwalidów leworęcznych " co pracą nie będą się kalać.🤷‍♂️

wypraszam sobie-ja mam 2 lewe rece,2 grupe i na 2 etaty pracuje.

1 godzinę temu, nie napisał:

https://x.com/i/status/1792816038301811168

zamiast tarczy antyrakietowej będą bagna i mokradła,

może jeszcze fosy i mosty zwodzone :D kto tych idiotów wybrał?

w d*pie byles i gowno widziales..wlasnie bagna i mokradla sa najlepsze w obronie.

to co sie dzieje obecnie w pogodzie nie sklonilo was do reflekscji ?? nawet polglopkow pis-owskich ..

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Jak chcesz zobaczyć Morskie Oko to sie trza jeszcze wbić na Czarny Staw pod Rysami bo dopiero stamtąd widać. No i trochu odpocząć idzie bo każdy zapierdziela te osiem kilometrów tylko na frytki w schronisku.

se pojade kiedys fasiagiem jak panisko-bo watpie zebym wyszedl.. zreszta juz raz bylem , nogi zamoczylem. alewteyd autobusy to prawie do samej gory jezdzily

w krakowie sa dorozki i meleksy -kazdy wybiera to co mu pasuje..

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A co  cie w tym dziwi czy gorszy? Zawsze tak było i  będzie bo są ludzie którzy potrafią się lepiej niż inni w takich okolicznościach odnaleźć. 

Jasne yebać wszystkich, oszukiwać a w niedzielę do kościółka, ręce składać i jaki to łun głęboko wierzący. I to wszystko w imię bożka mamony.

• Like 1
Opublikowano

A kto tu pisze o oszukiwaniu? Jako gamoń masz wpojone ze jak ktoś sobie lepiej radzi to musi oszukiwać Wierzysz w to bo sam nie umiesz wymyśleć nic produktywnego i błyskotliwego więc skoro ty nie potrafisz a innym sie udaje to pewnie oszukują. Echhh ta postkomunistyczna mentalność 😕

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

pare lat minelo -teraz patrzysz na swiat tak samo jak 20 lat temu ??

react_thanks.png za to co wyżej i za to co niżej

1 godzinę temu, jacus napisał:

wypraszam sobie-ja mam 2 lewe rece,2 grupe i na 2 etaty pracuje.

najbardziej by do roboty chcieli innych zaganiać ci co sami jej robić nie chcą
najgorsze w tym że im się udaje i jeszcze mają z tego profity a już całkiem najgorsze że poklask społeczny

nawet nie wiem którzy gorsi - oklaskiwani czy oklaskujący?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Ulman napisał:

Pewnie razem z Kaczyńskim ten toast wznosili.

bo takie ujowe ujęcie to.. no Tuskowe raczej było by lepsze a i ten rozmyty nieostry obraz to jakimś starym paździerzem aparatem musiało być robione ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
36 minut temu, Ulman napisał:

A kto tu pisze o oszukiwaniu? Jako gamoń masz wpojone ze jak ktoś sobie lepiej radzi to musi oszukiwać Wierzysz w to bo sam nie umiesz wymyśleć nic produktywnego i błyskotliwego więc skoro ty nie potrafisz a innym sie udaje to pewnie oszukują. Echhh ta postkomunistyczna mentalność 😕

A Ty jesteś tak błyskotliwy i produktywny, że nieznając człowieka wiesz czym się zajmuje i o czym myśli.🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
40 minut temu, Ulman napisał:

Sam fakt , że istnieje takie przekonanie nie został wyssany z palca i negowanie tego nic nie da. Aby się dorobić fortuny , trzeba mieć trochę szczęścia , być bogatym z domu lub zaczynając od zera  - delikatnie rzecz  ujmując  umieć " kombinować ' . A później pieniądz robi pieniądz. Na świecie nie ma nic z niczego, aby zyskał ktoś - inny musi stracić , takie są realia.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

WhcAEgDBv83ZVi7f.jpg

Tak było ale okoliczności się zmieniły . To wielka zasługa PiSsu postawili ogrodzenie .

Zapowiedziany przez premiera Donalda Tuska plan Tarcza Wschód może spowodować wywłaszczenia. Właściciele nieruchomości powinni otrzymać odszkodowania. Premier Donald Tusk poinformował w sobotę w Krakowie, że podjął decyzję, aby zainwestować 10 mld zł w bezpieczeństwo wschodniej granicy Polski.

Decyzja zapadała , miliardy na budowę .

Rozpoczynamy wielki projekt budowy bezpiecznej granicy, w tym systemu fortyfikacji, a także takiego ukształtowania terenu, decyzji środowiskowych, które spowodują, że ta granica będzie nie do przejścia dla potencjalnego wroga – powiedział.

Te 10 miliardów złotych uruchomiliśmy już w tej chwili na ten rok .

będą to bardzo duże miliardy złoty , przez następne 15 lat .

Tusk chce fortyfikować wschodnią granicę Polski. Polaków zapytano o to w sondażu .

Na tak zadane pytanie twierdząco odpowiedziało 64,3 proc.

Granica z Ukrainą będzie otwarta dla wolnego handlu i przemieszczania się ludności . Powstanie Kraina Polsko - Ukraińska jest taki plan . Czeka na odpowiedni czas .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
galan99 napisał:

Tak było ale okoliczności się zmieniły .

Zapowiedziany przez premiera Donalda Tuska plan Tarcza Wschód może spowodować wywłaszczenia. Właściciele nieruchomości powinni otrzymać odszkodowania. Premier Donald Tusk poinformował w sobotę w Krakowie, że podjął decyzję, aby zainwestować 10 mld zł w bezpieczeństwo wschodniej granicy Polski.

Decyzja zapadała , miliardy na budowę .

Rozpoczynamy wielki projekt budowy bezpiecznej granicy, w tym systemu fortyfikacji, a także takiego ukształtowania terenu, decyzji środowiskowych, które spowodują, że ta granica będzie nie do przejścia dla potencjalnego wroga – powiedział.

Te 10 miliardów złotych uruchomiliśmy już w tej chwili na ten rok .

będą to bardzo duże miliardy złoty .

Tusk chce fortyfikować wschodnią granicę Polski. Polaków zapytano o to w sondażu .

Na tak zadane pytanie twierdząco odpowiedziało 64,3 proc.

Granica z Ukrainą będzie otwarta dla wolnego handlu i przemieszczania się ludności .

Będziesz mi tu pizgał o okolicznościach skoro przeciwpiechotne miny to problem na Ukrainie bo mają i używają je tylko ruscy. Zaminowanie to temat zupełnie inny niż płot. Ale skoro budujemy umocnienia to jakieś wojsko forteczne trzeba by wyszkolić mnie się zdaje.

Opublikowano
3 minuty temu, andrzej78 napisał:

aby zyskał ktoś - inny musi stracić , takie są realia.

niekoniecznie i masę przykładów że wymieniając kilka krzywdzę całą resztę zatem tylko uogólnię - gdyby ta zasada naprawdę była słuszna to nie było by poprawy średniej poziomu, komfortu życia choćby porównując jaskiniowca ze współczesnym.

Większość wspóldziałań między ludźmi jednak jest zyskowne dla wszystkich stron układu a co najwyżej można mieć zastrzeżenia do niesprawiedliwego rozdziału tego zysku między strony

Opublikowano

jeśli rzeczywiście owa reszta by tylko traciła to nikt z tej reszty by naturalnej śmieci ze starości nie dożył bo zmarł by jeszcze za młodu, z głodu

no nawet matematycznie się takie teorie nie spinają :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie jest powiedziane że zawsze jedna i ta sama osoba zbiera całą pulę , a jeżeli chodzi o przetrwanie-  w tym celu wymyślono socjal .😃 Nie będę się rozpisywał bo nie się ogarnąć wszystkich ewentualności ,ale większość systemów działa jak piramida finansowa .

Edytowane przez andrzej78
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v