Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, v11 napisał:

Ale chociaż mi źle nie idzie ale wiem co to desperacja i wołanie o litość .Kolega ma w magazynie 2022 i 2023 czy był głupcem ? dziś wie że popełnił błąd ale ten błąd wywołały elity do których nic nie dociera .Jaki problem odsunąć zielone gówno na 5 lat i jeszcze raz przedyskutować .A delikwent chciał wstrząsnąć opinią publiczną a poprzez poprawność został potępiony i nie zasługuje na karę może na lekkie upomnienie ale to moje zdanie i kończmy bo napiszę za dużo 

A to ktoś ma zagwarantować odpowiedni dochód na wszystkie gospodarstwa? To biznes jak każdy inny, firmy tracą przez złe decyzje, bankrutują itd. Jeszcze nie dawno zabijali się między sobą o każdy kawałek ziemi  licytując się wzajemnie  i podnosząc ceny do wartości, które nie mają najmniejszego odzwierciedlenia w jej wartości w dochodach z perspektywy przyszłości, albo lecieli po najdroższe maszyny gdy akurat były zwyżki cenowe na produkty. To mam teraz kogoś takiego żałować? Sam mam 40ha, nie udało się dostać ani złotówki na modernizacje, czy nawet młodego rolnika, to poszedłem na etat i dybie po nocach i niedziele ponad 20letnimi maszynami. Ten co ma 100ha przecież też tak może? Nie przeinwestowałem, nie brałem kredytów, fakt nie udało się rozwinąć chocież patrząc na przyszość to chyba i lepiej bo od dawna było wiadomo, że z ukrainą czy ameryką południową nie mamy szans, a ta mydlana socjalna bańka UE kiedyś pęknie i pękła...

• Like 3
  • Confused 1
Opublikowano

To fakt wielu grubo przeinwestowało bo przez kilka miesięcy ceny zbóż biły rekordy. I przyjęli oni, że już tak będzie zawsze. Drugi fakt to taki, że nie wielu rozumie, że gospodarstwo rolne to dzisiaj taki sam biznes jak każda inna dzielność gospodarcza. Trzeba myśleć co się robi bo inaczej bankrut.

• Like 2
Opublikowano

TUSK odpowiadał jaka to prosta decyzja wystarczy aby cena benzyny byla w granicach 5 zl ? Zaczyna jak zwykle wymijac sie od odpowiedzi a skoncy sie na tym e benzyna jeszcze zdrozeje. To sa obiecanki przedwyborcze a czyny mowia co innego. Jednka jak PIS zapowiedzial ze wprowadzi 500 plus to to zrobil . Nie oceniam czy to dobry pomysl czy ly tylko o wiarygodnosc.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Dastan napisał:

A to ktoś ma zagwarantować odpowiedni dochód na wszystkie gospodarstwa? To biznes jak każdy inny, firmy tracą przez złe decyzje, bankrutują itd. Jeszcze nie dawno zabijali się między sobą o każdy kawałek ziemi  licytując się wzajemnie  i podnosząc ceny do wartości, które nie mają najmniejszego odzwierciedlenia w jej wartości w dochodach z perspektywy przyszłości, albo lecieli po najdroższe maszyny gdy akurat były zwyżki cenowe na produkty. To mam teraz kogoś takiego żałować? Sam mam 40ha, nie udało się dostać ani złotówki na modernizacje, czy nawet młodego rolnika, to poszedłem na etat i dybie po nocach i niedziele ponad 20letnimi maszynami. Ten co ma 100ha przecież też tak może? Nie przeinwestowałem, nie brałem kredytów, fakt nie udało się rozwinąć chocież patrząc na przyszość to chyba i lepiej bo od dawna było wiadomo, że z ukrainą czy ameryką południową nie mamy szans, a ta mydlana socjalna bańka UE kiedyś pęknie i pękła...

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.

Opublikowano (edytowane)

Ale wielu takich jest. Somsiad kupił jon dera to ja bede gorszy. Somsiad daje za kawałek pola 60 to ja dam 70 a jemu nie dam. W zeszłym roku ojciec mi mówił, że dwóch sąsiadów krowiarzy o jakieś 2 ha ziemi na licytowało się do 170 tys za ha. Popatrz w temat o cenach ciągników w wielu wypadkach to full opcje. Często mocowo na wyrost do areału. I przeważnie lepsze marki.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, Dastan napisał:

Tylko zauważ to że gospodarstwo rolne nie ustal  sama cen swoich produktów....

• Haha 1
Opublikowano

A kto ustala sam ceny. Piekarz może se ustalić cenę na 20 zł za bochenek. Ale inny będzie taki sam chleb sprzedawał po 7 i u kogo kupią Ten waśnie wpis pokazuje jak bardzo ludzie nie rozumieją ekonomii.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

A kto ustala sam ceny. Piekarz może se ustalić cenę na 20 zł za bochenek. Ale inny będzie taki sam chleb sprzedawał po 7 i u kogo kupią Ten waśnie wpis pokazuje jak bardzo ludzie nie rozumieją ekonomii.

Ale i też może być  zmowa tych  piekarzy i cenę se zrobią jaka chcą....

Przed chwilą, Dastan napisał:

Przecież tez możesz sobie ustalić, nikt nie broni, wal 2tys za pszenice i sprzedawaj :P

Haha tezaz dowalises chyba bez zastanowienia...

Opublikowano
18 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Tylko zauważ to że gospodarstwo rolne nie ustal  sama cen swoich produktów....

powinieneś trochę dokształcić się z ekonomii kiedy można ustalać ceny

• Like 1
Opublikowano

Zielony ład do wywalenia, embargo na produkty, które nie są produkowane zgodnie z normami UE (pestycydy, odmiany itd.), albo i w całości bo to nie do upilnowania. Obawiam się tylko, że to i tak nie wystarczy, bo zwyczajnie nigdzie nie sprzedamy swojego i się nim udusimy... Ruski tak jak z gazem teraz robi ze zbożami tylko w drugą stronę i trzeba to przetrwać, jak ktoś nie przeinswestował to da rade.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

A co powiedzie aby wszyscy solidarnie zrezygnowali z ekosachematów i tych dopłat, siali co i kiedy uważają z odpowiednie itd.?  Robimy? :P

Edit

Albo ustalamy, że za ziemie nikt nie płaci wiecej jak 30tys, a za ciągnik 150km 250tys to akurat jest w naszych rękach :P

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Przecież jak odłożysz te pięć procent czy ile tam masz areału to dopłaty i tak psu w dupę. Jak skalkulujesz produkcję tak zrobisz - czy tak nie robicie? Niepowiem - zaskoczony jestem...

Opublikowano

To co było nie możliwe staje się realne . 

Są nowe ustalenia .

Prezydent Francji: nie należy wykluczać wysłania zachodnich wojsk do Ukrainy w przyszłości

Po zakończonym spotkaniu głów państw i szefów rządów w Paryżu prezydent Francji wyraził przekonanie, że pokonanie Rosji jest "niezbędne" dla zapewnienia bezpieczeństwa w Europie. W poniedziałek wieczorem, w Pałacu Elizejskim, zakończyły się wielostronne rozmowy plenarne, które były poświęcone analizie sytuacji związanej z wojną na Ukrainie.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, racyl napisał:

powinieneś trochę dokształcić się z ekonomii kiedy można ustalać ceny

No zaiste...masz inne zdanie to najlepiej wysłać do szkoły...

..🤣

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

To co było nie możliwe staje się realne . 

Są nowe ustalenia .

Prezydent Francji: nie należy wykluczać wysłania zachodnich wojsk do Ukrainy w przyszłości

Po zakończonym spotkaniu głów państw i szefów rządów w Paryżu prezydent Francji wyraził przekonanie, że pokonanie Rosji jest "niezbędne" dla zapewnienia bezpieczeństwa w Europie. W poniedziałek wieczorem, w Pałacu Elizejskim, zakończyły się wielostronne rozmowy plenarne, które były poświęcone analizie sytuacji związanej z wojną na Ukrainie.

Coś chłopaki narracji nie dograli. Bo w tym samym czasie makarona odpowiednik z niemiec odmówił wysłania ukrom rakiet dalekiego zasięgu, bo będą w terytorium ruskich naparzać.

To nie chcą im rakiet wydać, a wojsko wyślą?

Opublikowano
26 minut temu, Dastan napisał:

Zielony ład do wywalenia, embargo na produkty, które nie są produkowane zgodnie z normami UE (pestycydy, odmiany itd.), albo i w całości bo to nie do upilnowania. Obawiam się tylko, że to i tak nie wystarczy, bo zwyczajnie nigdzie nie sprzedamy swojego i się nim udusimy... Ruski tak jak z gazem teraz robi ze zbożami tylko w drugą stronę i trzeba to przetrwać, jak ktoś nie przeinswestował to da rade.

Większość tu tego nie rozumie. Ba większość nie rozumie ekonomii. Jednemu piszę, że w Europie jest droga praca o a on mi pisze, że on nie potrzebuje pracownika bo nie rozumie, ze choć nie potrzebuje korzysta z pracy innych. Drugi pisze, że może sobie sam ustalać ceny i tak dalej. Ludzie maja zero dosłownie zero wiedzy o ekonomii. I myślą, że embargo i zniesienie zielonego ładu wyleczą rolnictwo Europejskie z kłopotów i dalej będzie eldorado z rzepakiem po 4 czy 5 tys i z pszenica po 1,5. A jak próbujesz tłumaczyć jak to działa to lecą wyzwiska. Bo próbujesz odzierać ich ze złudzeń którymi żyją.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v