Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry 🤝 🫁 🤧🤮🥵

Choroba już 3 dzień nie ustępuje 🤒 może to już i koniec 🪦⚰️

Cóż ale i tak kiedyś trzeba ⚰️ więc co za różnica czy wcześniej czy później mi już wszystko jedno 🤮

Opublikowano

Jestem tego zdania co Pioter słabsze organizmy takie jak ja powinni od razu umoerać

Opublikowano
9 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Co pies Ci się zesrał 🤔 a nie to baran jajo zniósł 🤔

To było jajo koguta a baran to.... 🤭☝️

7 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nawet nie masz pojęcia jak ubolewam nad tym, że nie należę do twego grona szlachciców z czarnym podniebieniem 😑 

Twoje kółko to ma dowody okrągle w kolorze żółtym i kołek wiesz gdzie już ktoś napisał ...

Opublikowano
35 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A ja jestem zdania że nie...

🙋🥱🥱

A ty @Qwazi jakie masz zdanie na ten temat?

Takie jak ja czy Pafnucy 

Opublikowano
8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Genetyka jest ważna, ale tak samo lub nawet bardziej ważne jest żywienie. Nie wiem, czy opłaca się trzymać tak ciężkie sztuki. Weźmie się walizkę pieniędzy przy sprzedaży, ale jakby policzyć koszty to pasuje tu tekst Sławka. Kiedyś też tak ciągnąłem. Teraz 600 w 2 lata na jałowce i finał. Trzymanie dłużej i osiąganie wyższych wag nie daje wyższego zysku. Zakładając, że jałówka przyrośnie kilogram na dobę, ale na ten kilogram trzeba jej dać 15 kg kukurydzy i drugie tyle sianokiszonki, do tego 5 kg śruty, jakieś mikro i słomę, nie wspominajac o wodzie i własnej robocie, prądzie, czy paliwie, to średnio to widzę. A im cięższa sztuka tym więcej paszy potrzebuje. Przynajmniej u mnie. Tyle, że ja nie opasam intensywnie. Mój kierunek to chów coś pomiędzy ekstensywnym a intensywnym. Na całkowicie ekstensywny mam za mało użytków zielonych, a szkoda🤷. W każdym razie simy się w tym dobrze sprawdzają. W poniedziałek pojechały dwuletnie o średniej wadze 656 kg. Które dostawały po ok 10 kg kukurydzy, ok 15-18 kg sianokiszonki i 1 ( słownie jednym ) kilogramie śruty na dobę. Obserwując te jałówki stwierdzam, że trzymanie ich przez ostatnie 50 kg nie do końca się opłacało. Tyle, że wyciągnęły całkiem fajna cenę.

PS zaraz mi Sławek napiszę, że zasada jest 66 %kukurydzy i 33 % trawy🤭

U mnie idzie rano kukurydza, wieczorem sianokiszonka do tego rano i wieczór śruta zbożowa 

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Już ci wyjaśniłem co znaczy umowa o pracę i jak zasadne jest oczekiwanie takowej od pierwszego dnia pracy, nie mając pojęcia co do czego i przejawiając pozory skrajnej nieodpowiedzialności. 

To nie jest łopata, że najwyżej nogi sobie połamiesz czy wybijesz zęby.  30ton+ robota w trudnym terenie.

Ale wiem, że i tak nie pojmiesz tego, a mi się nie chce z tobą kopać także 🙋

Oj pierduś, pierduś.

Umowa o prace i to jeszcze na czas nieokreślony w branży transportowej, jest tak oczywista jak opady śniegu w lipcu.

Jak ktoś nie zna jakie są realia w branży transportowej w małomiasteczkowych januszexach, to może i Ci uwierzy, reszty na brednie nie nabierzesz.

Co Ty chłopcze możesz wiedzieć o pracy w trudnym terenie, jakbyś napisał 60 ton+ transport leśny, to faktycznie jest to trudny teren, a nie Ty piszesz o żwirowni.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

są firmy z okolic WSC że w pojedynkę walą kółko w tydzień na hiszpanie 🤭

Wiem. Nawet na punkcie kontroli przy granicy jest zdjęcie ich auta z opisem rekordowo ciężka ciężarówka😆

Tu gdzie ja jadę to pełen legal. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Dzień dobry 🤝 🫁 🤧🤮🥵

Choroba już 3 dzień nie ustępuje 🤒 może to już i koniec 🪦⚰️

Cóż ale i tak kiedyś trzeba ⚰️ więc co za różnica czy wcześniej czy później mi już wszystko jedno 🤮

No i dobra 

Choć daj jeszcze na sobie zarobić 

Ja z Januszem bardzo chętnie pomożemy 

Cza zamontować 

20241213_074312.jpg

• Like 1
Opublikowano

To ile wam zostaje na czysto z hodowli byka będzie 1500 zł za 18 miechy .

547 dni x 25 zł na dzień pasza i praca = 13675 zł czyli 18 miechy .

Godzina pracy fachowca 80 zł . Hodowla nie opłacalna 25 zł na dzień  z kosztami i pracą .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v