Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja z dymieniem czekam. Dziś matki puszczone z izolatorów.

Ja nie izolowałem. Do połowy września paski w ulu, w wtorek odymiłem i coś poleciało. Dzisiaj odymione i może kilka sztuk na kilkanaście rodzin. Więc już daje im spokój. 

Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Może z 10 kg kurek w tym sezonie a w zeszłym jakieś 100... Nie przesadzam

mama nazbierała ze 20 kg opieniek na swojej plantacji świerków, nie wychodząc z podwórka, i dalej rosną

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Ja kiedyś takie nierozwinięte wycięłam...malutkie. od tamtej pory nie zbieram każda miała robaki

Pewnie taki rok był  że dużo robaka. Ale ten sezon biedny i u mnie z grzybami .

Opublikowano
38 minut temu, 6465 napisał(a):

Wiem że taka ankieta nie jest wiążąca. Tyle że zobaczy się co ludzie myślą.  U nas działki max szerokie na 50m. Jest kilku co mają po 75. I wojna o to czemu u niego budują a ja mam.na to patrzeć i słuchać a tylko on bierze kasę. Tak że zdania podzielone. 

Wolnoć Tomku w swoim domku🤷

Opublikowano

Obrodziło dzisiaj w podgrzybki malutkie fajniutkie. Wiaderko 5L

I dwa litry prośnianek. Ale tylko na jednej miejscówce bo polowanie mieli, strach było jechać dalej. Strzały i psy 

Ludzi w lesie masa po obiedzie, a żadnych znaków czy pilnowaczy, że jest polowanie. 

Chyba nie powinno tak to wyglądać? 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ja nie izolowałem. Do połowy września paski w ulu, w wtorek odymiłem i coś poleciało. Dzisiaj odymione i może kilka sztuk na kilkanaście rodzin. Więc już daje im spokój. 

Jedna matka we wrześniu uciekła z izolatora - na dziś na czterech ramkach czerw, włącznie z larwami.

5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

🙋‍♂️

Mówcie ludzie co chcecie

Ale Tusk to najgorszy premier na świecie

Żaden kraj nie ma tak zakłamane go oszusta 

Idź już spać...

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

🙋‍♂️

Mówcie ludzie co chcecie

Ale Tusk to najgorszy premier na świecie

Żaden kraj nie ma tak zakłamane go oszusta 

A spodziewałeś się czegoś innego? bo ja nie jestem zaskoczony.

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał(a):

mama nazbierała ze 20 kg opieniek na swojej plantacji świerków, nie wychodząc z podwórka, i dalej rosną

ja mam swoją przydomowa plantację borowików 8 m od domku już rosną. W tym roku ze 100 tylko było

Opublikowano
36 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mnie to zastanawia czemu mając tyle rzek w PL nie inwestujemy w elektrownie wodne.

zbyt duże wahania poziomu i niestabilny przepływ pomiędzy okresami ekstremalnej suszy a obfitych opadów no i potencjał wód powodziowych praktycznie nie do wykorzystania ,rybkom też to nie pomaga , kupe czasu i kasy trzeba by zrealizować pomysły z PRLu dotyczące tej gałęzi energetyki

dużej mocy takie przepływowe by nie osiągnęły , większość kraju to dość płaski nizinny teren 

we Włocławku jest tylko 160MW i to największa elektrownia przepływowa gdzie byle jaki mniejszy generator w energetyce węglowej ma z 200MW wzwyż a są i po 350 500 czy 1000 i to po kilka czy kilkanaście szt w jednej elektrowni

tyle wody i rzek nie ma by ten udział trwale i tanio zwiększyć w porównaniu z wiatrem czy pv

32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Idź już spać...

tobie to łatwiej przychodzi bo se dziabniesz

Opublikowano
13 minut temu, konteno napisał(a):

zbyt duże wahania poziomu i niestabilny przepływ pomiędzy okresami ekstremalnej suszy a obfitych opadów no i potencjał wód powodziowych praktycznie nie do wykorzystania ,rybkom też to nie pomaga , kupe czasu i kasy trzeba by zrealizować pomysły z PRLu dotyczące tej gałęzi energetyki

dużej mocy takie przepływowe by nie osiągnęły , większość kraju to dość płaski nizinny teren 

we Włocławku jest tylko 160MW i to największa elektrownia przepływowa gdzie byle jaki mniejszy generator w energetyce węglowej ma z 200MW wzwyż a są i po 350 500 czy 1000 i to po kilka czy kilkanaście szt w jednej elektrowni

tyle wody i rzek nie ma by ten udział trwale i tanio zwiększyć w porównaniu z wiatrem czy pv

tobie to łatwiej przychodzi bo se dziabniesz

Ale gdyby jednak ta woda była piętrzona to nie było by tej suszy i wolniej by odpływała 

Opublikowano
42 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jedna matka we wrześniu uciekła z izolatora - na dziś na czterech ramkach czerw, włącznie z larwami.

Idź już spać...

U mnie czerwiu brak. Ale ja do praktycznie końca września syrop im podawałem. Wszystko zalane. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, gregor1284 napisał(a):

Ale gdyby jednak ta woda była piętrzona to nie było by tej suszy i wolniej by odpływała 

patrząc na Wiśle ile wody płynęło latem podczas suszy to ni ma co pchać przez te generatory , budowa tam/kaskad to kolejne zbiorniki i tereny do zalania , wykup gruntów i wysiedlenia, może i by wodę to trzymało ale dopływać to też musi do elektrowni by trzymało poziom , jak w dorzeczu / zlewisku nie będzie opadów to cienko to widzę

to byłoby tak jak z PV i wiatrakami , wszyscy się chwalą wzrostem produkcji z OZE ale co do czego jak z jednego i drugiego nie ma to i tak na węglu się jedzie 

9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Rysiek...

Bardzo to ciekawe i fascynujące, ale weź wstawiaj to w polityce...może?

ja tylko słyszał co ona gadała na temat aborcji , poczęcia z gwałtu i chorób wad płodowych i jak by sie zachowała jaby to jej dotyczyło , dobra gra polityczna dla posadki i tyle 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ale po co tu ...w ten temat polityk pchać...

No ale jak on nie może żyć bez Tuska... wstaje z Tuskiem, cały dzień myśli o Tusku, ciągle szuka jakichś pierdół z nim związanych i tu wstawia. Może nawet tapetę w telefonie czy kalendarz na ścianie ma z Tuskiem. Dzień bez Tuska jest dniem straconym. Kładąc się spać myśli o nim nie zdziwionym się jakby śnił o nim 🤭 może to już pod inną orientację podchodzi 🤔🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v