Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

Kurna dwa auta czarne volva WSI cały rok , już któryś z rzędu codziennie wożą słomę z południa, podejrzewam że ożarów/opatów. Ile to kosztuje jedną i drugą stronę, że  się  ekonomicznie spina?

Pewnie do elektrowni. To nie musi się opłacać. Po prostu ileś procent opału musi być BIO.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

Ja mam układy i mam za free ale układy się mogą skończyć ,dlatego wożę 8t bo mi swojego gnoju to starczy na 8t a pieczarkowy dzisiaj jest jutro może nie być, dlatego nie kupuje większego rorzutnika  

Kolo 10 września a gdzie wożą mi podkład to tak do 15 października.

Bo lepiej poczekać nawiedź pole i posiać puzniej w pole przyszykowane niż w jałowizne wczesniej,ale jałowizne lepiej siać wcześniej. 

Pamiętaj o tej nowej okrywie 4 tygodnie. 

U mnie po 30t pod pszenżyta idzie pod grubera i gryka.

Do tej pory biedna była, ale teraz nabierze mocy, miesiąc jeszcze to urośnie 

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pewnie do elektrowni. To nie musi się opłacać. Po prostu ileś procent opału musi być BIO.

Raczej nie. Do elektrowni idzie zrębka całymi wahadłami

Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Cenę końcową podniosą i się będzie wszystko zgadzać. To jest Polska.

A jak już jesteśmy przy energii. Czy tylko ja mam takie wrażenie że u nas ceny energii są sztucznie zawyżane? W całej europie mimo wyższych kosztów energia praktycznie jest na połowę tego co w Polsce. Taka mnie myśl naszła że skoro dostaliśmy upragnione miliardy z kpo które tak nam miały bujnąć gospodarkę to powinnismy wydac je na co chcemy. A Urusla paluszkiem pogrozila i powiedziała że ma większość ma iść na energię odnawialną ( panele i wiatraki). Więc ta kasa wróci do Niemiec z nawiązką . A jak najprościej zmusić głupi lud do zakładania paneli jak nie coraz wyższymi cenami za prąd . Mielibyśmy cenę za kilowat chociaż taka jak we Francji to nikt by o tym szajsie nie myślał a tak to już nawet u fryzjera słychać dywagacje że trzeba panele zakładać bo ceny energii nas zjedzą 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Bananek napisał:

przecież miał tura.... 😉

No trzeba było trochę pomyśleć i by wyjechał ale u polityków myślenie to nierealny dar

Rychu pojeździł by, ino heder zmienić 

FB_IMG_1724309338404.jpg

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Karol6130 napisał:

No i gdzie ta lucerna?

To po rzepaku siana czy  z rzodkwią? 

I co z tego będzie?

Opublikowano
21 minut temu, marulekk napisał:

No trzeba było trochę pomyśleć i by wyjechał ale u polityków myślenie to nierealny dar

Rychu pojeździł by, ino heder zmienić 

FB_IMG_1724309338404.jpg

Na tych dwóch kolcach i łące torfowej to słabe zaparcie, a widać że wpadł konkretnie.

12 minut temu, Agrest napisał:

No i gdzie ta lucerna?

I co z tego będzie?

Kryje się. 
ukryty smok przyczajony tygrys😂

Opublikowano
42 minuty temu, krzychu121 napisał:

A jak już jesteśmy przy energii. Czy tylko ja mam takie wrażenie że u nas ceny energii są sztucznie zawyżane? W całej europie mimo wyższych kosztów energia praktycznie jest na połowę tego co w Polsce. Taka mnie myśl naszła że skoro dostaliśmy upragnione miliardy z kpo które tak nam miały bujnąć gospodarkę to powinnismy wydac je na co chcemy. A Urusla paluszkiem pogrozila i powiedziała że ma większość ma iść na energię odnawialną ( panele i wiatraki). Więc ta kasa wróci do Niemiec z nawiązką . A jak najprościej zmusić głupi lud do zakładania paneli jak nie coraz wyższymi cenami za prąd . Mielibyśmy cenę za kilowat chociaż taka jak we Francji to nikt by o tym szajsie nie myślał a tak to już nawet u fryzjera słychać dywagacje że trzeba panele zakładać bo ceny energii nas zjedzą 

tylko że jesteśmy ruchani na emisji CO2 bo mamy przestarzałe bloki i kotły (stare i małej mocy przez co emisje straty i awaryjność są większe niż jeden duży o sumarycznej mocy wyjściowej  równej kilku małym)

do tego dochodzą inwestycje zarówno w sektorze energetyki wytwórczej (nowe bloki i elektrownie węglowe /gazowe czy plany na atom) jak i przesyłowe (modernizacje linii i stacji trafo-rozdzielczych jak i budowa nowych)

i ostatnie najważniejsze to chyba prąd zaraz po paliwie jest doskonałym narzędziem do wyciągnięcia kasy do budżetu żeby budżet zapchać i dygnitarzy nachapać 

jak było drogie paliwo to był tani prąd , dziś jest odwrotnie bo MOLowi czy innym zagranicznym udziałowcom naszych koncernów paliwowych nie zależy na intensywnym dojeniu kasy za paliwo z naszego rynku mając inne rynki  dochodem a energetyka jeśli chodzi o prąd kreci sie tylko wokół naszego rynku

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, konteno napisał:

tylko że jesteśmy ruchani na emisji CO2 bo mamy przestarzałe bloki i kotły (stare i małej mocy przez co emisje straty i awaryjność są większe niż jeden duży o sumarycznej mocy wyjściowej  równej kilku małym)

do tego dochodzą inwestycje zarówno w sektorze energetyki wytwórczej (nowe bloki i elektrownie węglowe /gazowe czy plany na atom) jak i przesyłowe (modernizacje linii i stacji trafo-rozdzielczych jak i budowa nowych)

i ostatnie najważniejsze to chyba prąd zaraz po paliwie jest doskonałym narzędziem do wyciągnięcia kasy do budżetu żeby budżet zapchać i dygnitarzy nachapać 

jak było drogie paliwo to był tani prąd , dziś jest odwrotnie bo MOLowi czy innym zagranicznym udziałowcom naszych koncernów paliwowych nie zależy na intensywnym dojeniu kasy za paliwo z naszego rynku mając inne rynki  dochodem a energetyka jeśli chodzi o prąd kreci sie tylko wokół naszego rynku

Nikt nikogo nie rucha .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

piechotą 🤔 zamiast uprawiać 🤔🙆‍♂️🤭

No Ty dzisiaj obchodź i uprawiaj 🤗...Sławomir najlepszego...niechaj piąty krzyżyk na plecach dużo nie waży, niech Ci się już opłaca, no i żeby się ogólnie wiodło, a jak się zachce, żeby się mogło 💯💯💯...

Dzień dobry...pochmurno

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Ludzie to idioci

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, Agrest napisał:

No i gdzie ta lucerna?

I co z tego będzie?

Sam nie wiem

Siana po jęczmieniu ozimym 

Przed jęczmieniem był rzepak

Miał kosić w tym tygodniu, ale mokro

Teraz rzepak zagłuszy 

Opublikowano
9 minut temu, konteno napisał:

U Niemców nie były by przestarzałe 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Kotły i bloki nie są przestarzałe. Po prostu UE doyebała olbrzymie opłaty klimatyczne z tytułu emisji CO2 do energii wytwarzanej z węgla kamiennego żeby dowalić Polsce.

A pieniądze które dostaliśmy na transformację energetyczna wydaliśmy na 500+, 13 i 14 ... Już nie mówiąc o inwestycji w Ostrołękę ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Kotły i bloki nie są przestarzałe. Po prostu UE doyebała olbrzymie opłaty klimatyczne z tytułu emisji CO2 do energii wytwarzanej z węgla kamiennego żeby dowalić Polsce.

U helmutów węgiel jest eko, u nas niekoniecznie 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał:

https://www.facebook.com/reel/1704238527068508

Te pieniądze odblokowano dopiero , jak władzę przjęło PO, wcześniej były, ale tylko na papierze

Były i wcześniej, nie pamiętam jak to się nazywało.

W ramach ETS za rzadow PiSu do budżetu trafiło około 100mld zł ... To były pieniądze na transformację energetyczna.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Były i wcześniej, nie pamiętam jak to się nazywało.

Było, dotowano z tego panele solarne na wodę, miniinstalacje itp. Bo duże pieniądze były dopiero w KPO, które dziwnym trafem "się zablokowało" bo nie chcoeliśmy kupić niemieckich technologii ani francuskich elektrowni atomowych

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@jahooo 100mld z ETS w ciągu 8 lat rządów PiSu to jakieś drobne ??? Myślę że nie wiele by brakło aby w te 8 lat pobudować za to elektrownię atomową ... Ale ktoś wolał budować nierentowne elektrownie w Ostrołęce ...

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v