Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Leszy napisał:

Pierwsze zdjęcie tu wstawione, a nie było to pierwsza uprawa bezorkowa.  

No ale tak się zastanów dlaczego dopłacają szwaby do bezorki, tak chcą dbać o polską ziemię?

Opublikowano
35 minut temu, pedro2 napisał:

Ależ tam na Ostrowi pioruny biją. Nie gaśnie wcale raz po raz.

Ale też ominie.

Radka w gumowcu podleje

Podlewa dobrze widzę twoje strony.  U mnie standardowo . Najpierw z lewej , teraz z prawej , oczywiście wszystko bokiem. Na torfie trawę wypaliło, takich rzeczy to jeszcze u mnie nie było. Rosło byle co ale rosło , a teraz biało 

Opublikowano
14 minut temu, MonteChristo napisał:

No ale tak się zastanów dlaczego dopłacają szwaby do bezorki, tak chcą dbać o polską ziemię?

a to nie są pomysły wychodzące z naszego ministerstwa??? Przyznam się, że aż tak tego nie ogarniam, ale wytyczne co chwile się zmieniają, bo nasze władze to próbują lawirować jak te wymogi ekologiczne spełnić. 

Opublikowano

U mnie nad podwórkiem się budowała chmura. Dała 5mm. A potem powstał kolos idący na północny wschód.

Opublikowano
5 godzin temu, Leszy napisał:

Dlaczego piekło dla gleby? Ugory wcale nie są jałowe. 

Bo nawłoć, to gatunek mocno inwazyjny "Mimo że potrafią pięknie wyglądać, są zabójcze dla rodzimych roślin łąkowych i zapylaczy. Tempo ich wzrostu i wydzielane do gleby substancje, które blokują wzrost innych roślin, nie pozostawiają rodzimym gatunkom przestrzeni do życia. Łąki, które kiedyś tętniły życiem i wielością gatunków, po inwazji nawłoci zamieniają się w monokulturę - nawłoć potrafi całkowicie zdominować przestrzeń, w której rośnie. Znikają rodzime gatunki roślin łąkowych, a wraz z nimi związane z nimi zapylacze. Zostaje morze nawłoci."

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Te obszarniki i oporowce to jednak pojebane są. Przed chwilą mijałem jednego z opryskiwaczem jak wracał z pola.

I co w tym złego widzisz, że gość z pola z opryskiwaczem jedzie? Też mi się kilka razy przydażyło, piątek sobota wieje a w niedzielę cisza, to trza jechać, bo od poniedziałku kombinat.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Podlewa dobrze widzę twoje strony.  U mnie standardowo . Najpierw z lewej , teraz z prawej , oczywiście wszystko bokiem. Na torfie trawę wypaliło, takich rzeczy to jeszcze u mnie nie było. Rosło byle co ale rosło , a teraz biało 

Na początku zlew z 15 minut. I teraz godzinę fajny, raz mocniej raz słabiej. 

51 minut temu, krzychu121 napisał:

Dolewa wam cały czas . W deszczomierz się zmieściło? :) 

Nie wiem sam jestem ciekaw. Nie chce przestać bo bym poleciał zobaczyć 😁

Gryka już więdła, teraz powinna ruszyć. Może jeszcze nie zmarnowana, miesiąc do orki najmniej. 

U mnie też już na torfach przepały wyskoczyły 🤦

Opublikowano
7 godzin temu, 6465 napisał:

Coś tam idzie od Marka. Może i okropi 🤔

No i dało 3litry 

Pochmurno bez wiatru,duchota straszna 

Cześć 

6 godzin temu, gregor1284 napisał:

Ja też w ogrodniczkach i kamaszaxh 

Też powąchałeś warsztatu i dlatego pewnie 

Opublikowano
Łolek napisał:

35 minut temu, wojtal24 napisał:

wszystko ma swoje wady i zalety za chwilę coś wymyśla i wrócą do orki marketing żeby sprzedać agregaty gruber bezorkowce a za kilka lat powrót do pługa. I tak w kółko biznes maszynowy musi się kręcić. to wszystko zależy od rodzaju gleby. ja uważam że bez orka ok ale trzeba zaczynać od gleboszowania ale to tylko moje zdanie.

Sąsiad zrobił bezorke pod qq a że pole za***ane chwastami to nie pozwoliły urosnąć kukurydzy trochę za późno opryskał porem poprawiał qq stanęła a chwasty nie 

IMG_20240801_124800.jpg

ta bladość kukurydzy nie od bez orki😉😄 co nie którzy się rzucają na bez orkę nie mając odpowiedniego sprzętu tylko talerzówke i zaperzone pole i później jest jak jest. nie wydajesz kasy na paliwo do orania to latasz z opryskiwaczem ziemi nie oszukasz

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v