Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Baks00 napisał:

Polatywuje deszczyk, może by się za porządek w garażu wziął-tam to tylko nasrać 🤦

noe rób tego 🤦 . .

PAN88 napisał:

49 minut temu, Karol6130 napisał:

Pamiętam jak było po 30

Tylko co by uzyskał strajkami 

A pamiętasz ile wtedy robol zarabiał? I ile za mleko brałeś? 

czemu ludzi pracujących tak brzydko nazywasz?

Opublikowano

W pierwszej pracy zarabiałem 5 za godzine, a byk kosztował 6 za kg 

Później jak budowałem chałupę to murarz zarabiał u mnie 20 a byczek koło 10 

Teraz najsłabsze ogniwo z minimum ma 25 a byczek 12.

Nie mówiąc już o murarzu bo za 50 samodzielnego ciężko znaleźć 

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, HF86 napisał:

Za 50 dzisiaj to pomocnik co trzyma nocnik 🤪 

I jeszcze trzeba go nauczyć bo melepeta łopaty nie umie trzymać 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

W 95 ojciec robotnikom płacił 30 zł dniówki 

i tak im odjebało za tę kasę, że stać ich było powyjeżdżać do tej słynnej bogatej polski @

HF86 napisał:

Ech roboczy dzień. Stado drobiu zakupione, jakby jakiego wirusa, czy ruska tam zaczepiali, to magazyn z jedzeniem blisko, a i ziarka może trochę zjedzą 🙂

na rynku byłeś?

Opublikowano
55 minut temu, HF86 napisał:

w 2010 roku sprzedawałem pszenicę po 600 a żyto po 400 za tonę, tej zimy ceny były podobne, wtedy najniższa krajowa była coś koło 1300 brutto, czyli na rękę mniej niż 2 tony pszenicy, a dziś ??

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Robol zarabiał połowę jak nie mniej

A mleko 

20231022_085750~2.jpg

1,86 brutto w 2008 roku? Toś Ty chłopie bogaty był przy tamtych kosztach. Nie chce mi się szukać faktur, ale bodajże w 2015 roku miałem jeszcze 59 groszy za litr w klasie extra, wcześniejsze lata max cena była 1,1zł.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

i tak im odjebało za tę kasę, że stać ich było powyjeżdżać do tej słynnej bogatej polski @

na rynku byłeś?

Byłem. Nie ma to jak rynek w centrum europy. 

Opublikowano
39 minut temu, KoneserOporu napisał:

1,86 brutto w 2008 roku? Toś Ty chłopie bogaty był przy tamtych kosztach. Nie chce mi się szukać faktur, ale bodajże w 2015 roku miałem jeszcze 59 groszy za litr w klasie extra, wcześniejsze lata max cena była 1,1zł.

Żebym wtedy doił te litry co teraz to tak 

Ale wtedy wchodziłem w byki

Nie tak dawno doilem za 86 groszy

wyszło pozaklasowe pół miesiąca 

Drugie pół cena normalna 95 groszy

A do tego susza od wiosny

Z tej ceny z fv trzeba by było odjąć jakieś 15-20 groszy, na koniec roku były zawsze premie

Wtedy wyjdzie cena normalna z roku

@radekz200 a Ty za ile doiłeś w grudniu 2007?

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

w 2010 roku sprzedawałem pszenicę po 600 a żyto po 400 za tonę, tej zimy ceny były podobne, wtedy najniższa krajowa była coś koło 1300 brutto, czyli na rękę mniej niż 2 tony pszenicy, a dziś ??

Niepotrzebnie te płace minimalne popodnosili każdy chce teraz kosmiczne ceny jak kogoś do jakiejś roboty chcę się wziąść i próbują jeszcze w uja zrobić , żeby jak naj mniej się narobić. I na wsiach teraz nikt nie chce zostawać bo opłacalność spadła i trzeba iść w ilość .Każdy woli na etat .

Opublikowano

Jeszcze podniosą i tak ma być .

kogoś do jakiejś roboty chcę się wziąść i próbują jeszcze w uja zrobić ,

Samemu zapie...ć jajk nie to inni chłopi, niech pracują za darmo .

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Jak licha to hektar😂

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Żebym wtedy doił te litry co teraz to tak 

Ale wtedy wchodziłem w byki

Nie tak dawno doilem za 86 groszy

wyszło pozaklasowe pół miesiąca 

Drugie pół cena normalna 95 groszy

A do tego susza od wiosny

Z tej ceny z fv trzeba by było odjąć jakieś 15-20 groszy, na koniec roku były zawsze premie

Wtedy wyjdzie cena normalna z roku

@radekz200 a Ty za ile doiłeś w grudniu 2007?

U mnie ilość była podobna, teraz podziel tą wypłatę na trzy. Dobrze że się to jakoś przeżyło.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Michal2399 napisał:

Niepotrzebnie te płace minimalne popodnosili każdy chce teraz kosmiczne ceny jak kogoś do jakiejś roboty chcę się wziąść i próbują jeszcze w uja zrobić , żeby jak naj mniej się narobić. I na wsiach teraz nikt nie chce zostawać bo opłacalność spadła i trzeba iść w ilość .Każdy woli na etat .

Trzeba iść w ilość, ale każdy by chciał ekologicznego żarcia, ale nie chce sobie warzywnika założyć i rączek pobrudzić, byłem na targu ze Szwagrem on dla beki pyta sie kolesia czy te truskawki są pryskane on odpowiada, że nie a szwagier w śmiech, a truskawka jak nektarynka i wszystkie jednakowego koloru, moja jak orzeszki włoskie mimo, że podlewane 

Edytowane przez MonteChristo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v