Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy ktoś z was ostatnio może sprzedawał ziemię pod żwirownie? Teść ma klienta na 5 ha w jednym kawałku i już robione były odwierty na polu i wychodzi że żwiru jest na głębokość 6-8 metrów.Ile może być warty taki kawałek. Dodam że pole jest w odległości około 500 metrów od budowy drogi S 19 na Podlasiu.

Opublikowano

Niech najpierw zaproponuje coś kupujący ,mysle ze 1,5 mln zł za całosć , chyba ze sam żwir sprzeda tesc a  sobie zostawi staw , pod Wyszkowem w Skuszewie ktoś skupił działki z mysla o sprzedaży piasku pod budowe S8 , jest staw z 20 -25 ha teraz zadbany 

• Like 1
Opublikowano

kolo mnie tez cos takiego planuja.. ale ceny jeszcze nikt nie rzucil . pare lat trwa trwa taka inwestycja.

kiedys placii po 70 tys za hektar a zwirowni do dzisiaj nie ma.

Opublikowano
48 minut temu, turion23 napisał(a):

Panowie czy ktoś z was ostatnio może sprzedawał ziemię pod żwirownie? Teść ma klienta na 5 ha w jednym kawałku i już robione były odwierty na polu i wychodzi że żwiru jest na głębokość 6-8 metrów.Ile może być warty taki kawałek. Dodam że pole jest w odległości około 500 metrów od budowy drogi S 19 na Podlasiu.

To zależy od żwiru, na jakiej głębokości jest, jego jakości i do jakiej głębokości pozwolą go wydobywać. Zobacz co zaproponują, jak cena dobra to za dużo się nie targuj bo jak budują drogę jest popyt, jest klient i przez następne 100 lat może nie być innego kupca. U mnie gdzie żwiru i żwirowni pełno nie jeden chciał za dużo i teraz sieje na swojej "żwirowni" żyto z plonem 1,5 tony z hektara, a mógł wziąć grubą kase.

Opublikowano

Nie wiem jak teraz ale kilka lat temu z niedalekiej żwirowni mogłeś sprzedać im lub zamienić się ze ty im dajesz 1 ha podmokłego pola a oni ci dają 3 ha dobrego pola uprawnego lub jeden mi mówił ze dał pole pod żwirownie poniżej 1 ha a oni mu dali 3 działki budowlane w zamian    

Opublikowano
W dniu 1.12.2024 o 13:53, raven18 napisał(a):

Przecież 30 ma świece żarowe, kup nowe podgrzejesz to będzie palił póki ropa nie zamarznie w przewodach  

to teraz zobacz ile prądu pobiera płomieniówka a ile te fabryczne żarowe, o samym efekcie już nie wspominając

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, rafal3939 napisał(a):

tanio, drogo?

on ma jedną wadę - silnik jednofazowy dużej mocy , na słabszej instalacji na zimno ma problem ze startem, jak spada napięcie w instalacji

Opublikowano

Wg mnie takie sprężarki 50l to w garażu mieszczucha powinny być do napompowania koła w rowerze a nie u gospodarza. Ale to moje prywatne zdanie nie każdy musi się z nim zgadzać. Polecam włoskie kompresory firmy Abac, Fini też są spoko.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Wg mnie takie sprężarki 50l to w garażu mieszczucha powinny być do napompowania koła w rowerze a nie u gospodarza. 

Takie jest i moje zdanie. Mam 50l targeda i to stanowczo za małe gówienko żeby coś podziałać więcej. Nawet głupie przednie koło w ciągniku napompować trwa. Nie mówiąc już o tylnim, czy jakimś dużym. 

Kupiłem chyba 3lata temu, bo nie miałem żadnego, to i tak jest jakiś przeskok. 

Jest spoko koło w aucie napompować, czy tam coś niedużego pomalować.

Teraz od wujasa będę brał jakiś stary duży na siłę, ale nawet zdjęć nie zrobiłem 

Opublikowano

Mam taką 50l dwutłokową - odkręcić koła pneumatykiem, jakies podmalówki, pompowanie kół - całkiem znośnie działą.

Do piaskowania i innych ciężkich prac się nie nadaje. Może kwestia, jak jest wykonany dany model, ja tam malowałem dwie przyczepy, malowałem elementy w ciągniku, maszyny, kombajn - dla mnie to wystarcza. Większy, to tylko, przy obecnych cenach energii - spalinowy, ale to nie ten zakres cen.

• Like 2
Opublikowano

Ważniejsza jest wydajność agregatu a nie pojemność butli. Może być i 50l ale agregat mocny i taką szybciej napompujesz niż 100 z tako samą  sprężarką.

Ja mam dwie. Jedną 50 i drugą 150 Targeda 3 tłokową.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v