Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@tytanowyJanusz jest jeszcze drugi droższy ale też to nie zmienia faktu że to przeżytek sie robi 

https://www.2dehands.be/v/auto-onderdelen/accu-s-en-toebehoren/m2144605678-acculader-te-koop

@Krzysztof81  ale to takiego transformatorowego łatwiej o fachowca niż do inwertera gdzie większość napraw patrząc po fachowcach od spawarek kończy się wymianą padniętych płyt /modułów , nikt nie podejmuje się za bardzo diagnozy i szukania przyczyny awarii i wymiany konkretnych elementów

sam mam decę i telwina spawarki inwertorowe ze złomu i jak licze co brakuje obu to mam na nowego chinola

@Grzechooo dlatego pisałem że bez 2 z przodu , cenowo musiałoby być konkurencyjne do nowych transformatorowych chińskich prostowników rozruchowych na kółkach

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Pany, do przeszlifiwania desek itp - szlifierka oscylacyjna zrobi duzo szybciej robotę niż zwykły papier na wkrętarkę? Bo musze sporo materiału zrobić i nie wiem czy jest sens kupować szlifierkę. Nie musi być ładnie, równiutko - chodzi tylko, żeby z grubsza wygładzić.

Opublikowano

Mam strug, ale dla mnie to jest dobry jak coś wąskiego mam do przelecenia, że na raz to obrabiam. 

Mi potrzeba tylko delikatnie wygładzić, żeby lepiej się malowało. Do tej pory zawsze leciałem wkretarka, ale przy większej ilości, to ręką trochę dostaje. No i jak mam dwie baterie 5 w dewalcie i dwie 2 w parkinsonie, to nie nadążam wszystkiego ładować. Tak się właśnie zastanawiałem czy szlifierka oscylacyjna nie byłoby szybciej i wygodniej

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał(a):

Pany, do przeszlifiwania desek itp - szlifierka oscylacyjna zrobi duzo szybciej robotę niż zwykły papier na wkrętarkę? Bo musze sporo materiału zrobić i nie wiem czy jest sens kupować szlifierkę. Nie musi być ładnie, równiutko - chodzi tylko, żeby z grubsza wygładzić.

a do czego to szlifowanie ci potrzebne ? Strug lepiej wyrówna - jak potrafisz nim robic, a szlifierka do malowania to potem po położeniu lakieru czy farby trzeba robić drugi raz, bo wstana wióry

1 minutę temu, daron64 napisał(a):

Mam strug, ale dla mnie to jest dobry jak coś wąskiego mam do przelecenia, że na raz to obrabiam. 

Mi potrzeba tylko delikatnie wygładzić, żeby lepiej się malowało. Do tej pory zawsze leciałem wkretarka, ale przy większej ilości, to ręką trochę dostaje. No i jak mam dwie baterie 5 w dewalcie i dwie 2 w parkinsonie, to nie nadążam wszystkiego ładować. Tak się właśnie zastanawiałem czy szlifierka oscylacyjna nie byłoby szybciej i wygodniej

kup sobie krążek do szlifierki kątowej tak tylko podczyścić do malowania, szybciej idzie

Opublikowano

Takiego czegoś używałem:

https://allegro.pl/oferta/tarcza-do-szlifowania-drewna-tarnik-plaska-125-mm-10459180029

Tylko nie wiem czy to polecić bo robotę robi dobrą, nie zakleja się ale dość szybko się zużywa a tanie nie jest. Są tańsze ale ich nie używałem. Ten z linku też może być chiński chociaż nazwa sugeruje że jest krajowy. Podłogę do przyczepki szlifowałem i parę innych desek i jest praktycznie zużyty. Kupiłem to głównie do "formowania" trzonków różnorakich...

Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał(a):

a do czego to szlifowanie ci potrzebne ? Strug lepiej wyrówna - jak potrafisz nim robic, a szlifierka do malowania to potem po położeniu lakieru czy farby trzeba robić drugi raz, bo wstana wióry

kup sobie krążek do szlifierki kątowej tak tylko podczyścić do malowania, szybciej idzie

Nie trzeba mi wyrównania. Krążki na szlifierkę mam, ale nie mam regulacji obrotów i jak coś tam nią czyscilem, to wydawało mi się, że za duże te obroty.

14 minut temu, Stodoła napisał(a):

Bierz oscylację.taka że skokiem 5mm będzie uniwersalna. strugiem narobisz zacięć. Wiertarka też zrobi ale nie wygodnie . Podstawa to dobrej jakości papiety

Wiem, że wiertarka zrobi, bo do tej pory cały czas nią robiłem 😁 chodzi mi tylko o to, czy oscylacyjna nie byłaby szybsza i wygodniejsza, no w sumie używałem jej tylko za dzieciaka jak chatę się wykańczało i ojciec postawił przy jakiejś desce i kazał czyscic

13 minut temu, Baks00 napisał(a):

.Do większej ilości desek bym się nie podjął 

Właśnie więcej mam tego.

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

Jak już oscylacyjna, to ta prostokątna, bo okrągłe i te "myszki" mają bardzo mały skok, dobre do dokłądnego i precyzyjnego szlifowania, ale bardzo delikatne

Chyba że pobawi się z grubością papieru,ja tak coś czyscilem.

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/yato-yt-82206-szlifierka-mimosrodowa-350w-150mm-15272871209

Mam coś takiego co prawda nie powiem Ci czy idealnie ten numer modelu czy inny ale wizualnie to samo. Spoko wygodna dobrze się nią pracuje mam porównanie do mirki dedros i naprawdę dużej różnicy nie ma. Zrobisz nią deski, gładzie a jak trzeba to i przyczepę z lakieru zedrzesz. Jak mocno deski do równania to i tak heblarka z grubsza i potem tym możesz wygładzić aż na lustro że drzazga w tyłek Ci nie wejdzie 

Opublikowano
10 godzin temu, daron64 napisał(a):

https://www.lidl.pl/p/parkside-szlifierka-do-scian-i-podlog-pwbs-180-b3-1050-w/p100378777

Mam taką i polecam 👍

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał(a):

Jak już oscylacyjna, to ta prostokątna, bo okrągłe i te "myszki" mają bardzo mały skok, dobre do dokłądnego i precyzyjnego szlifowania, ale bardzo delikatne

@daron64 jak by co to mam coś takiego, przekładam tylko z miejsca na miejsce 

Opublikowano

A teraz tak z zupełnie innej beczki - mam stary dom do rozbiórki. Ktoś rozbierał ostatnio? Powiedzcie, jest sens odzyskiwać cegłę i próbować ją sprzedac? Czy bez sensu, bo w ch*j roboty i jeszcze więcej czasu żeby odzyskać i potem opchnac? A jak bez sensu, to ktoś brał firmę, co się oferują, że za materiał rozbierają? Jak to w praktyce wychodzi? Bo domyślam się, że koniec końców trzeba im dopłacić. Czy się nie pier**lic, wziąć koparkę i w kilka godzin po problemie, a gruz w drogę i tyle?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v